...

Szeresd vagy gyűlöld, de alkalmazd! - biztosítások a Cafetériában

Kategória: Vállalkozóknak | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Akarod vagy nem, biztonságot ad a vezetők, cégtulajdonosok és a munkatársak számára, akár van, akár nincs Cafetéria rendszered

 

 

Mit tegyél, ha lelépett az a munkatárs, akire hosszútávon alapoztál? Mit tegyél munkatársként, ha úgy érzed, nem becsülnek meg?

 

Sok vállalkozás küzd jelenleg munkaerő hiánnyal, talán a Tied is. A cégeknek komoly problémát jelent, hogy a gyakorlott, jól képzett, minőségi munkaerő könnyedén talál másik helyet, ha valamivel nem elégedett az aktuális pozíciójában. 

 

Tavaly felborult a juttatások kavalkádja. Ilyenkor év elején mindig aktuálisan felmerül a kérdés, legyen-e vagy ne bármilyen plusz eszköz vagy Cafetéria motivációs eszközként a cégben. Ha pedig kellene, akkor nem könnyű eldönteni, mi is a legjobb megoldás a Te helyzetedben. 

 

Frissítés2019: A törvényváltozás további csapdákat állított. Az adómentes és kedvezményes adózású juttatási elemek nagyrésze megszűnt, és 2019-től jövedelemként adózik mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról.

 

Mégis érdemes a szempontokat átolvasnod, mert a munkaerő megtartás ma fontosabb a vállalkozások számára, mint valaha. Ezért hasznos lehet Számodra akkor is, ha a matek már nem stimmel. A védelmi programnak ugyanis még mindig munkaerő megtartó szerepe van...

 

Vannak népszerű, és vannak kevésbé alkalmazott juttatási elemek. Az utóbbiaknál inkább az a jellemző, hogy sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem érti pontosan, mire, vagy miért jó választás.

 

Ebben fogok most támpontokat, érveket és ellenérveket adni Neked, hogy megkönnyítsem ezek átgondolásával, a jó és tudatos pénzügyi döntést.


 

 

Szeresd vagy gyűlöld, de alkalmazd! - biztosítások a Cafetériában

A juttatások fontos elemei a motivációs rendszernek

 

 

Tehát miért is fontos adnod valamit?

 

2017-ben, finoman szólva is fejre állt a juttatások, így a Cafetéria rendszere is az SZJA törvény változásai miatt.  Erről egy mindenre kiterjedő, részletes összeállítást készítettem tavaly, amelyet regisztráció után itt tudsz letölteni, az ez évi juttatásokat részletesen bemutató infografikákkal együtt. 

 

A 2018-as évben kevés, viszont csak pozitív változások történtek ezt illetően.

 

Az adómentes juttatások meglévő elemei közé bekerült a diákhitel-törlesztés támogatása is. Jelentősen kedvezőbbé váltak a mobilitási célú albérlet támogatás feltételei, és az egészségügyi hozzájárulás 2,5 százalékos csökkentése miatt jövőre egy sor népszerű Cafeteria-elem esetében juthatnak nagyobb összeghez munkatársaid.

 

A minimálbér 127.500 Ft-ról 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum 161.000 Ft-ról 180.500 Ft-ra nőtt 2018. január 1-jétől. (2019-től ugyanez 149.000 Ft ill. 195.000 Ft lett.)

 

 

A 2017-es változások miatt a juttatásokkal kapcsolatban alapvető szemléletváltásra van szükség mindkét oldalon.

 

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy munkáltatói oldalról is sokszor inkább átgondolatlan, szükséges rossz a KKV körben a Cafetéria. A munkavállalók meg sok esetben nem is értik, melyik elem mire jó nekik, és hogyan kellene jól választaniuk.

 

Az elmúlt évek kutatásaiból az derült ki, hogy elsősorban az önkéntes pénztári hozzájárulás, az Erzsébet-utalvány, és a SZÉP-kártya volt az, amit kínáltak és választottak. Az adótörvények megváltozásával azonban sok munkáltató döntött úgy, hogy inkább nem ad semmit mostantól.

 

A Menedzsment és HR Kutató Központ, a Szent István Egyetem és a GTK TTI közös kutatásából, mely a 2017-es változások hatásait vizsgálja, az derül ki, hogy a válaszadó cégek (melyek 75%-a KKV) 11,4%-a nem ad semmilyen juttatást.

 

Ezen cégek 1/4-e a megemelkedett költségek miatt szüntette meg eddigi rendszerét. Árnyalja a képet az, hogy a 10 fős dolgozói létszámnál kevesebbel működő vállalkozások 33%-a nem ad ilyen jellegű pluszt!

 

 

Miért van szükség szemléletváltásra?

 

 

Mert a válaszadók 17,2%-a szerint a juttatásoknak egyre kevésbé van értelme. Azonban ahogy Puskás Öcsi mondta: "Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci".

 

Az adó- és járulékterhek komoly határt szabnak a magasabb munkabérnek, hiszen azt ki is kell termelni, költségeivel együtt. Neked azonban munkáltatóként mégis többet kell adnod, munkavállalóként pedig minél többet szeretnél kapni.

 

A kutatás szerint a cégek 85%-ánál éves szinten 150.000 - 400.000 Ft között van az adott Cafetéria-keret. Az adóváltozások hatását pedig 52%-ban a dolgozó viseli. Mit jelent ez pontosan?  Növekvő adóteher esetén kevesebb nettó összegű juttatást...

 

 

Nézzünk két leegyszerűsített példát, és döntsd el, melyikkel jársz jobban munkáltatóként is, és munkavállalóként is:

 

 

1. példa

 

Átlagos magyar család esetén jó eséllyel van diákhitel vagy lakáshitel. Valószínűleg nagy bajban lennének, ha a családfő keresete kiesne, de azt biztosan nem tudnák megfizetni, ha komolyabb, TB által nem finanszírozott műtétre van szükség. Nincs lehetőségük 20 évvel későbbi célokra megtakarítani, hiszen a napi megélhetésre épphogy elég minimálbér környéki jövedelmük.

 

Korábban kapott 5.000 Ft önkéntespénztári hozzájárulást, 8.000 Ft Erzsébet utalványt és 7.000 Ft-ot SZÉP-kártyán. Ez éves szinten 2016-ban azt jelentette, hogy bruttó 240.000 Ft-ot adtál, amiből munkatársad kerekítve nettó 178.000 Ft-ot kapott meg (havi 14.900 Ft) és te befizettél az államnak 62.000 Ft-ot.

 

2017-ben ugyanez csak nettó 171.000 Ft pluszt adott, (havi 14.200) az államkasszába pedig 69.000 Ft-ot juttattál.

 

Nem nagy különbség, igaz? Minek variálnál vele?

 

De mi van akkor, ha odaadod neki mind a 240.000 Ft-ot nettóban is? Ha az adómentes juttatások közül teszed, akkor ez Neked nem jelent többlet költséget. Például átvállalod a hitelét, a többletért pedig biztonságot adsz számára. Munkatársként ezzel havi 5.000 Ft-tal többet kapsz, ami a minimálbéres nettó fizetésed 5,4%-a! Számít? Szerintem igen...

 

A családi kasszában ott marad az a pénz, amit eddig a hitelre fizettél. Ezt elköltheted olyasmire, amit eddig kaptál, vagyis egy része öngondoskodásra, másik része élelmiszerre és regenerálódásra. Emellett váratlan baj esetén biztonságban leszel Te is, és a családod is.  Többet kaptál ezzel?

 

2. példa

 

Megfelelően magas jövedelemmel rendelkező család 3 kisgyermekkel, és vannak megtakarításaik is. A családfenntartó jövedelme havonta nettó 350.000 Ft. Pontosan tudja, hogy baj esetére védelemre van szüksége, ezért rendelkezik kockázati életbiztosítással.

 

Nem kér az SZTK szintű ellátásból, magán rendelésre jár, amikor szüksége van orvosra neki vagy a családjának. Egészségesen él és hangsúlyt fektet a megelőzésre, rendszeresen szűrővizsgálatra jár. Családosan járnak színházba, moziba, cirkuszba.

 

Korábban SZÉP-kártyát (190.000 Ft), nyugdíj és egészségpénztári hozzájárulást (180.000 Ft), valamint iskola kezdési támogatást (30.000 Ft) választott a Cafetériából. Éves kerete 400.000 Ft, amiből a nettó juttatás 2016-ban 297.000 Ft (havonta 24.800 Ft). 

 

2017-ben pedig ugyanez nettó 287.700 Ft lett. Vagyis 10.000 Ft-tal többet kap az állam és kevesebbet a munkatárs...

 

Mi történik akkor, ha átvállalod a kockázatait, és Te fizeted munkáltatóként az életbiztosítását, akár még nagyobb biztonságot adva? Emellett kifizeted helyette a bölcsőde és / vagy az óvoda költségeit, hozzájárulsz a színházjegyekre fordított kiadásaikhoz. Ráadásul, hiszen a különbözet lehetővé teszi, megadod a magánegészségügyi ellátás teljeskörű lehetőségét neki is, és a családjának is.

 

 

Mennyit adtál ezzel? Nettó 40%-kal többet! Mit gondolsz, értéket adtál? Munkavállalóként értéket kaptál?

 

 

Egyszerűen átalakul ezzel a családi költségvetés összetétele. Amit eddig a munkáltató fizetett, azt most a munkatársnak kell fizetnie. Viszont amit eddig a családi költségvetés finanszírozott, azt mostantól a munkáltató teszi meg.

 

Ugyanúgy jut arra, amire eddig, de mellette még biztonságérzetet is ad ez a megoldás! Mindkét fél számára hasznos...

 

Ez a hozzáadott érték szolgálja azt a célt, hogy megtarthasd vagy akár elcsábítsd azt a munkatársat, aki biztosítja vállalkozásod számára a folyamatos, stabil és nyereséges termelést, működést hosszútávon is.

 

Ez is egy eszköz. Hiszen Neked is fontos, hogy amellett, hogy jól érzed Magad az adott cégnél, elismernek, fejlődési lehetőséget biztosít, egyben szem előtt tartja, hogy a Te igényeidnek és élethelyzetednek megfelelő segítséget adjon.

 

Mindenképp vonzó egy olyan vállalkozás, ahol érték az ember, értékes az egészséged. Ahol nem csak az anyagi jólét, hanem a pszichikai jóllét és fontos szempont.

 

Ha pedig vállalkozásod költséghatékonyságának szempontjait figyelembe véve nincs lehetőséged komolyabb béremelésre, de már működési problémákat okoz a munkaerőhiány, akkor ez egy jó lehetőség.

 

Arra is megoldást kínál, hogy a közösen megálmodott céget ne zúzzák szét az örökösök az egyik üzlettárssal történt tragédia esetén.

 

 

45%-kal alacsonyabb  adóteher mellett tudsz adni olyasmit, aminek pénzben mérhető haszna van.

 

 

Szeresd vagy gyűlöld, de alkalmazd! - biztosítások a Cafetériában

Infografika az adómentes juttatásokról 2018-ban 

 

 

Az idei (2018) minimálbér emelés 8,2%, a garantált bérminimumé pedig 12,1% mértékű volt. Ennek járulékos költségei, még a SZOCHO 2,5%-os csökkenésével együtt is, komoly terhet jelentenek.

 

Másik oldalról viszont adnod kell minél többet, ugyanis ha nem teszed, nem lesz megfelelő minőségű és létszámú munkatársad.

 

Ez pedig zsebre megy. Először csak a nyereség csökken, végül az egész vállalkozásod léte kerülhet veszélybe!

 

Tudatos pénzügyi tervezéssel, az igények megismerésével, egy jól összeállított rendszerrel mindez elkerülhető és vállalkozásod pénzügyi céljait is megvalósíthatod. Sok cégvezetőtől, vállalkozótól hallom, hogy a dolgozóknak csak az a lényeg, hogy zsebben minél több legyen. Oké.

 

Megkérdezted őket erről valaha? Azt gondolod munkavállalóként, hogy csak a nettó fizetés számít. Oké. Átgondoltad valaha is fenti példák alapján, hogyan jönnél ki a legjobban?

 

Eljött az idő a nézőpont váltásra, a pénzügyek okos átgondolására. Az elégedettség alapja az elkötelezettség. A munkavállalók megnyerésében és megtartásában nagy szerepe van ma Magyarországon a juttatásoknak.

 

Eközben más kutatásból tudjuk, hogy a munkáltató kiválasztásban, illetve a munkáltató elhagyásában teljesen azonos mértékben játszik szerepet az adott vállalatnál alkalmazott Cafeteria-csomag.

 

 

Nem egyszerű jól, és átgondoltan adni.

 

 

Nem egyszerű úgy adni, hogy az valóban mindenkinek értéket adjon, hogy megérje Neked is, mint vállalkozó, és Neked is, mint munkatárs. Sok szempontot kell figyelembe venni, többféle érdeket kell összehangolni. De nem is lehetetlen.

 

Segítségként, a 2018-as juttatásokról készítettem 3 infografikát, melyek összefoglalják, melyik csoportba milyen elemek tartoznak, mennyibe kerül Neked és mi a haszna munkáltatóként és munkavállalóként. Töltsd le MOST!

 

Amennyiben Neked ez "kínai", kérj szakértői segítséget a Veled dolgozó tanácsadótól, vagy hívj bizalommal egy közös gondolkozásra. Ha Te hiszel abban, amit adni akarsz, a munkatársaid örömmel fogják elfogadni és könnyen elkötelezetté válnak...

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző és infografikák: Czirákiné Kocsis Mónika - Minden jog fenntartva (2018.02.13. - frissítve 2019.05.04.))

 

Kérd most a Heti PénzTippeket a további hasznos ötletekért!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

 

Korábbi cikkeim e témakörrel kapcsolatban:

 

Adómentes juttatások a biztonságodért és vállalkozásod presztizséért

Hogyan tartsd meg a munkatársaidat, avagy mennyibe kerül Neked egy munkavállalód kiesése?

Mit tehetsz, hogy elkerüld a vállalkozásodat fenyegető veszteség lehetőségét?

Egészségbiztosítás vagy táppénz a kifizetődőbb?

Mennyit ér Neked mindaz, amit megálmodtál és felépítettél?

Egy váratlan baleset csődbe vihet!

 

 

Vissza

Címkék : Cafetéria 2018, Cafetéria 2017, adómentes juttatás, költség optimalizálás, munkavállalói elégedettség, munkaerő megtartása, lojalitás, pénzügyi tervezés, tudatos pénzügyi döntés, pénzügyek okosan, pénzügyi célok, vállalkozás, vállalkozói pénzügyek, életbiztosítás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek