...

Egy váratlan baleset csődbe vihet!

Kategória: Vállalkozóknak | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Leesett a létráról, egy életre lebénult...

 

 

Minden vállalkozásnak fontos az év vége. Lassan látszik, mennyi lesz az éves bevételed és mennyi a kiadásod. Már látszik, hogy kell-e még tenned valamit az adócsökkentés érdekében. Emellett lassan körvonalazódnak a jövő évi adószabályok, így ezekre is fel kell készülnöd.

 

Ebből az egyik legfontosabb, hogy a vállalkozásod által fizetett unit-linked életbiztosítások díja 2018-tól adókötelessé válik. Ez azt jelenti, hogy a fizetett díj után több, mint 40%-os adófizetési kötelezettséged lesz.

 

Amennyiben nem tudod pontosan, mi a Számodra legkedvezőbb megoldási lehetőség ezzel kapcsolatban, kérj segítséget tőlem weboldalamon keresztül vagy hívj fel és egyeztessünk egy időpontot arra, hogy legjobban jöhess ki belőle.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Mostani írásomban azonban nem ezzel, hanem egy lehetséges újabb költségcsökkentő tétellel foglalkozom.

A cím valós történetre utal nem kitaláció, legutóbb egy ügyfelem mesélte, amikor arról beszélgettünk, kössön-e baleset és felelősségbiztosítást a vállalkozásának.

 

Elsőre azt mondta, hogy semmi olyan tevékenységet nem végeznek, amiből baj lehet. hiszen csak irodai munkát végeznek. Később azonban kiderült, hogy mégis csak lehet baj, sőt, történt is nem rég egy váratlan esemény.

 

Az irodában dolgozott egy igen alapos kolléganő, aki mellesleg tisztaság mániás volt. Átmenetileg nem volt néhány napig iroda takarítás, mert az előző takarító céggel elégedetlenek voltak, így felmondták a szerződésüket, újat pedig még nem találtak.

 

Ez a kolléganő pedig úgy döntött, hogy poros a szekrény teteje, ezért munkája elvégeztével kért egy létrát és le akarta takarítani. Csakhogy megbillent, elvesztette az egyensúlyát és leesett. Szerencsétlenségre a létra mellett levő fém páncélszekrény sarkába beütötte a fejét esés közben. Maradandó károsodást okozó fejsérülést szenvedett...

 

Ebben az esetben meg tudtak egyezni a munkatárssal, nem lett belőle ügy. Elfogadott egy nagyobb egyszeri összeget, valamint egy olyan pozíciót, amiben így is tudott tovább dolgozni. De lehetett volna nagyobb baj is, és ha nincs megegyezés, és a munkáltató felelősségét állapítják meg, akkor amíg él a munkatársad, fizetheted neki a kártérítést.

 

 

Egy váratlan baleset csődbe vihet!

 

 

Mielőtt tovább mennék a cikksorozatomban, álljunk meg egy kicsit ennél a témakörnél. 

 

Az 1. részben megmutattam, mi minden generálhat problémákat a vállalkozásodban és azt is, hogy ezek mekkora veszteséget okozhatnak Neked.

 

2. részben kiszámoltuk, mennyibe kerül a munkatársad egészsége és a betegsége, vagyis melyiknek a finanszírozása lesz kifizetődőbb Számodra.

 

A 3. részben arra néztünk meg példákat, mekkora veszteséget okozhat Neked egy váratlan esemény, ha Veled történik valami, illetve konkrét számokat mutattam arra, mennyibe kerül Neked a védelem. Most pedig nézzük, milyen kötelezettségeid keletkezhetnek egy munkahelyi baleset kapcsán:

 

 

Munkahelyi balesetnél milyen jogcímeken fizettethetnek Veled kártérítést?

 

 

Több, mint 20.000 munkahelyi baleset történik évente, és a gazdaság fellendülésével egyre több eset van. A Van az a pénz, amiért már nem kockáztatsz című írásomban összegyűjtöttem Neked a legfrissebb ezzel kapcsolatos hivatalos statisztikai adatokat, sőt azt is, hogy mely szakmák a leginkább veszélyeztetettek ebben.

 

Meg fogsz lepődni a számokat látva, ha még nem olvastad...

 

Amennyiben van ezekre az esetekre munkáltatói felelősségbiztosításod, akkor az fizeti az okozott kárt. Amennyiben van munkatársaidra egyéni vagy csoportos élet- és balesetbiztosítás, akkor az is fizet. Előre nehéz ugyanis megmondani, hogy milyen jogcímeken követelhet kártérítést az, aki megsérült a balesetben, hiszen minden eset más és más.

 

Lehetséges például:

 

  • gyógykezelések költsége
  • kereset kiesés
  • utazási költség a kezelések miatt
  • ápolás címén a hozzátartozók utazási költsége
  • állandó ápolás miatt szükséges segítő munkabére
  • lelki sérülés miatti pszichiáter díja
  • maradandó károsodás miatti eszközök vételára
  • szükséges lakás átalakítási költségei akadálymentesítés miatt
  • sérelemdíj (például a megváltozott életkörülmények vagy a családtagok veszteségének kompenzálására)
  • hozzátartozók kárigénye
  • elhúzódó eljárási költségek

 

Ez csak néhány példa...

 

Mondhatod, hogy Téged nem érint, de ez felelőtlen kijelentés lenne.

 

Az élet nagy varázsló, a leglehetetlenebb módon tud baj történni. Elég egy apró figyelmetlenség a munkatársaid részéről vagy épp túlbuzgóság, s máris elcsúszhat valaki a frissen felmosott kövön az üzletben vagy a vendéglátó egységben.

 

Lehullhat egy darab vakolat és a fejére eshet valakinek a tulajdonodban levő iroda vagy üzemi épületről. Kieshet valaki az emeletről, lezuhanhat az építkezésen, meghibásodhat egy gép és baleset történik emiatt, beszorulhat a keze, beleléphet valamibe, leeshet, ráeshet valami, mérgezést kaphat, tűz üthet ki és még sorolhatnám.

 

Amennyiben hosszútávon alapozol munkatársaidra, hatalmas azonnali segítséget adhatsz nekik egy jól összeállított balesetbiztosítással.

 

De miért fizetnél erre egy forintot is? Azért, amiért a többi kockázati termékért is. Versenyelőnyt biztosít Számodra, ha gondoskodsz a munkavállalóidról.

 

Emellett ez is egy olyan juttatás, ami után nem kell járulékot és adót fizetned, így sokkal kevesebbe kerül, mintha odaadnád munkabérként, hogy kollégáid saját maguknak tudjanak kötni. Vagyis mindketten jól jártok vele.

 

Frissítés 2019: Sajnos ez már nem igaz. A 2019-es törvényváltozások miatt a kockázati életbiztosítások, balesetbiztosítások és egészségbiztosítások ugyanolyan terhekkel járnak, mint a munkabér.

 

Ezért kizárólag emiatt, nem igazán érik meg. 

 

Azonban, ha belegondolsz a szempontokba, amiket adok, meg a lehetséges következményekbe, akkor még mindig jobban járhatsz ezek megkötésével váratlan bajok esetére. Ne feledd, ha már megtörtént, késő lesz...

 

 

Balesetbiztosítás

 

 

A részletes információkat az egyéni és csoportos balesetbiztosításokról már megtalálod új weboldalamon a Balesetbiztosítások menüpontban, ezért ezekre itt most nem térek ki. Nézzük meg inkább, hogy milyen költséget jelent Számodra egy ilyen biztosítás és mit kapsz érte cserébe.

 

Csoportos biztosítás esetén általában előre összeállított modulokban tudod kiválasztani a Számodra megfelelőt, de lehetőség van egyéni összeállításra is. Munkavállalóidat csoportokba sorolhatod, és különböző mértékű biztonságot kínálhatsz fel ezek alapján.

 

Ezen belül lehet kockázati élet-, egészség- és balesetbiztosítás is önállóan vagy kombináltan. A védelem terjedhet az egyszerű csonttöréstől egészen a halálesetig, beleértve a költségtérítéseket is.

 

 

Egy váratlan baleset csődbe vihet!

 

 

Fontos adózási szabály, hogy a kockázati biztosítások díja adómentes az aktuális minimálbér 30%-áig (2017-ben ez 38.250 Ft), valamint a napi térítést adó módozatok esetében az adómentes határ 15.000 Ft / nap. Ez azt jelenti, hogy egy főre ez lehet a maximum fizethető biztosítási díj ill. biztosítási összeg úgy, hogy ne kelljen utána semmilyen adót vagy járulékot fizetned.

 

Frissítés2019: A kockázati biztosítások díja után ugyanazokat a terheket kell befizetni, mint a munkabérre. A munkáltató által fizetett biztosítási díj, jövedelemnek minősül.

 

Könyveléstechnikai szempontból az 5. számlaosztályhoz tartozik, amennyiben a kedvezményezett egy magánszemély. Ha a céget jelölöd meg kedvezményezettként, akkor követelés.

 

A csoportos biztosítások nagy előnye, hogy a biztosítottak "cserélhetők" benne, hiszen létszám alapján kötöd, így ha elmegy egy munkatárs és felveszel helyette egy másikat, akkor attól fogva rá vonatkozik majd a biztosítási fedezet.

 

Annak függvényében érdemes kiválasztanod a Számodra leginkább megfelelő biztosítást, hogy mekkora létszámú és milyen átlag életkorú munkavállalókra szeretnéd megkötni. Fontos szempont, hogy vannak-e köztük sportolók, meglevő betegséggel küzdők, milyen veszélyforrások merülhetnek fel.

 

Az sem mindegy, hogy Cafetériában kínálod vagy juttatásként mindenki számára biztosítod. 

 

Díja éves szinte fejenként néhány ezer forintnál kezdődik. Attól függ, milyen széleskörű és mekkora összegű védelmet szeretnél. Az azonban biztos, hogy olcsóbb lesz Számodra a csoportos biztosítás, mintha ugyanazokkal a feltételekkel egyenként kötnéd meg.

 

Ahhoz, hogy a leginkább az igényeidnek megfelelően állítsd össze és a legmagasabb ár-érték arányt adja Neked, érdemes szakértőpénzügyi tanácsadó segítségét kérnek, aki megkeresi Neked a legjobb megoldást. Amennyiben nincs ilyen ismerősöd, akkor kérd az én segítségemet. Kérj visszahívást weboldalamon vagy egyszerűen hívj fel!

 

Nézzük meg milyen lehetőségeim vannak!

 

Közeledik az év vége. A biztosítások díja költségként 100%-ban leírható, így már ebben az évben is csökkenteni tudod vele az adóalapodat. Ez annyit jelent, hogy a biztonság, amit ezekkel munkatársaidnak és saját Magadnak adsz, tényleges és kézzel fogható pénzügyi előnyt ad a korábbi írásaimban felsorolt közvetett előnyökön felül.

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(szerző: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2017.11.15 - utoljára frissítve 2019.05.04.))

 

Vállalkozóknak szóló cikkeimet itt olvashatod

A vállalkozásoknak szóló pénzügyi megoldásokkal kapcsolatban pedig új weboldalamon itt találsz információkat.

 



Hírlevél

Vissza

Címkék : vállalkozói pénzügyek, adómentes juttatás, költség optimalizálás, balesetbiztosítás, munkabaleset, munkaerő megtartása, juttatások, kockázat, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi tudatosság, családvédelem, adócsökkentés, Cafetéria 2018, Cafetéria 2019, kockázati életbiztosítás, munkavállalói elégedettség, egészségbiztosítás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek