...

Hogyan tartsd meg, hogy eszébe se jusson tovább állni?

Kategória: Vállalkozóknak | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Toborzás2018 = Munkaerő megtartás - de a pénz nem boldogít!

 

 

Frissítés 2019 Az SZJA törvény változása miatt már csak az ez évi évfordulóig adómentesen adható juttatás a kockázati biztosítások díja. Azonban azt gondolom, a fő alapelv, amiről lejjebb írok megmaradt. A tapasztalat az, hogy sok cég megtartotta ezeket a szerződéseket és továbbra is adja, akkor is, ha jövedelemként adózik.

 

Bár a számok már nem igazak a cikkben, de a lényeg igen. A védelmi programnak ugyanis még mindig munkaerő megtartó szerepe van...

 

Tehát miért is jelent ma munkaerő megtartást a toborzás?

 

Néhány éve még komoly fejfájást okozhatott Neked, mint munkavállalónak, hogy megfelelő munkát találj. Te pedig cégvezetőként még válogathattál is, hisz ha valakinek nem tetszett a rendszer, sorban álltak az ajtódban a helyére jelentkezők.

 

Ez a helyzet mára megfordult...

 

Általánosságban most azt mondhatjuk, hogy ma a munkatárs válogathat. Ha nem elégedett, simán tovább áll, mert akár azonnal talál helyet. Persze, ez csak általánosságban igaz. Az igazán jó helyekre most is nehéz bejutni...

 

 

Melyek az "igazán jó" helyek? Milyen a jó munkahely? 

 

 

Azok a cégek, ahol megbecsülnek, fejlődni tudsz, kiteljesedhetsz, tiszta és követhető a cég jövőképe, korrekt a fizetés. Emellett úgy érzed, hogy hosszútávon biztos a munkahelyed, és számítanak Rád, értékes vagy. Ahol a közvetlen vezetőd inkább mentor, semmint főnök.

 

Ugye tudod, hogy a dolgozók a legritkább esetben hagyják ott magát a céget. A felmondás leggyakoribb oka a vezető. A vezetőt hagyják ott, nem a céget...

 

Vagyis az a vonzó munkahely, ahol jól érzed Magad, és még meg is fizetnek.

 

A korábbi cikkeimben említett kutatások szerint fontos a cég hírneve, hogy büszkén mondhassa ki egy társasági összejövetelen. Számít a stabilitás, a változatos munkavégzés, a döntési szabadság, és az egyéni felelősség. Természetesen meghatározó a fizetés is. De ezzel együtt a megtartóerő része a munkakörnyezet, a megbízhatóság és a kihívások. 

 

 

Mit tudsz tenni ezért cégvezetőként? Sok mindent! - Adj értéket!

 

 

Hogyan tartsd meg, hogy eszébe se jusson tovább állni?

A jó munkahely biztonságot is ad, ezzel része a mindennapi boldogságodnak

 

 

A gyakorlatban azt látom, hogy a hazai KKV tulajdonosok, mintha lemaradtak volna néhány évvel.

 

Még mindig úgy érzik, diktálhatnak. Aztán amikor nincs elég ember, aki termelne, kiszállítana, vagy magas színvonalon tartaná a kapcsolatot az ügyfelekkel, akkor megy a kapkodás. De még mindig nem magukban keresik a hibát...

 

Amikor a munkatársaknak kínálható pénzügyi motivációs eszközökről tárgyalunk, most is előjön az évekkel ezelőtti érv: "A dolgozónak az a lényeg, hogy mennyi megy a zsebébe..."

 

És ezzel Te, cégvezetőként egyet tudsz érteni? Megpróbáltad már megmutatni neki, hogy mi mindent nyerhet azzal, ha nem a fizetését emeled, hanem mást adsz?

 

És Te, kedves munkatárs, elgondolkoztál már azon, hogy mivel jársz jobban: a kevés nettó emeléssel, az évi 1-2x bónusszal, vagy valami mással?

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Korábbi írásaimban már mutattam Neked tanulmányokat, statisztikákat a munkavállalói elégedettséggel kapcsolatban. Ezek azt mutatják, hogy 

 

 • 10-ből mindössze 3 ember szereti a munkáját (Gallup),
 • a munkatársak 53%-a elégedetlen a munkahelyével, emiatt nem elkötelezett (Nielsen), 
 • és a dolgozók 60%-a passzív álláskereső (LinkedIn)

 

Nem tisztem kiselőadást tartani arról, hogyan kell motiválni a munkatársakat. Arról sem, hogyan kezeld a vezetőséget, hogy elérd, amit szeretnél. Nem a szakterületem.

 

Azonban, ha Te most úgy érzed, gondban vagy, mert ha elmegy Tőled az az ember, aki kulcsfigurája a tökéletes működésnek, akkor sokat veszíthetsz. Vagy úgy érzed, semmi kedved új helyet keresni, de néha megkeserítik a mindennapi gondok az életedet, s ha egy kicsit többet kapnál, sokkal többet adnál is.

 

Akkor tudok mutatni 2 olyan eszközt, ami segíthet Neked abban, hogy azok, akikre hosszútávon számítanál, Nálad is maradjanak. Munkavállalóként pedig talán könnyebben elfogadod, hogy sokkal nagyobb értéket és megbecsülést kapsz ezzel, mint egy több százezres prémiummal. Ha megérted a lényeget, csak ezt kéred majd...

 

Ugyanis a félévenként vagy évenként adott, teljesítmény-értékeléshez kötött motivációs hullámok eredménye teljesen kiszámíthatatlan és rövidtávú. Ami számít, az a folyamatosság, vagyis a mindennapi boldogság.

 

 

Ki a jó munkaerő? 

 

 

Az X-Generációban még ott ülnek a szocializmus nyomai. Ugyanakkor ők azok, aki "nem ugrálnak", maximális energiával és lojalitással képesek dolgozni. Jelenleg ez az 40-es 50-es korosztály. Tapasztaltak, és magas szakmai tudással rendelkeznek.

 

Az Y-Generációnak (30-asok) könnyebben változtat, és nekik már többnyire már kiemelten fontos a karrier építési lehetőség is.

 

A jó munkaerő nem csak megbízhatóan elvégzi a munkáját. A jó munkaerő elkötelezett a cég iránt is. Képes megteremteni az összhangot a feladat, a cégkultúra és a saját egyéni érdekei között. Emellett rugalmas, sokoldalú és jó probléma-megoldó.

 

 

Pénzt, de sokat!?

 

 

Ebben az élesedő versenyhelyzetben a minőségi munkaerőért, egyre nehezebb a vállalkozásoknak megküzdeni. Hiszen hiába csökkennek a járulékok, a minimálbér drasztikus emelése spirálként hozza magával a magasabb bérsávokban levők fizetésének emelését is.

 

Egyértelmű, hogy lehetetlen egyre kevesebb pénzből, egyre többet adni, hogy megtartsd a munkaerőt. Jelenleg a KSH adatai szerint 2017-ben 12,5% volt az egy órára vetített munkaerő-költség, és a versenyszférában elérhető bruttó átlagkereset 284.952 Ft (erre a járulékteher Neked még 59.834 Ft).

 

Ez utóbbi, 12%-os növekedés az előző évhez képest. 2018-ban pedig tovább nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum. Mennyit tudsz még erre rátenni, hogy megtartsd a Neked kulcsfontosságú embereket?

 

Jó dolog a prémium, meg a bónuszok. Azonban ez csak rövid távú eszköz. Kifizeted a bónuszt decemberben, vagy március-áprilisban, igaz?

 

A Randstad Professionals globális elemzéséből az derül ki, hogy a legtöbben a bónuszok kifizetése után mondanak fel. Vagyis február és július között váltanak a legtöbben munkahelyet.

 

Az év végén ugyanis az emberek számot vetnek az addigi életükkel, az eredményekkel és a kudarcokkal. Ebben pedig benne van a munkájukkal való elégedettség is. Ha ez nincs rendben, akkor megvárja a bónuszt és távozik. 

 

A most adott összeg jól jön, de lelkesítő hatása rövidtávú. Hamarosan elvárás lesz belőle a munkatársaid részéről. 

 

Vagyis az egyéb értékeken túl, amit cégként és emberként adsz, kell valami olyan, ami miatt hosszabb, akár 5-10 éves távon is Nálad marad. 

 

 

Lojalitás- és hűségprogramok - kevesebbe kerül a bérnél, de többet ad munkáltatónak, és munkavállalónak egyaránt

 

 

Statisztikailag kimutatták, hogy ha csökkented a fluktuációt (egészséges kereteken belül tartod), akkor az növeli a cég költséghatékonyságát. A veszteséged, az éves nettó árbevétel 2%-a is lehet, csak emiatt.

 

Mi tegyél tehát, ha már nem tudod emelni a fizetést? 

 

 

Hogyan tartsd meg, hogy eszébe se jusson tovább állni?

Munkaerő megtartó a jó csapat, és a lojalitásprogramok

 

 

Engedd meg, hogy elmeséljek Neked valamit ezzel kapcsolatban...

 

A nemzetközi biztosító, ahol korábban dolgoztam, egy hűségbónusz rendszert tart fenn. Ennek lényege, hogy a jutalékod bizonyos százalékát minden évben félreteszik Neked, és befektetik. A bónuszt csak 10 év után, de minimum 60 éves korodban kaphatod meg. 10 millión felüli összegekről beszélünk.

 

Ingyen adják? Részben nem. Nyilván belekalkulálták a jutalékkulcsba. De a jó üzletkötőt, aki ráadásul már közeledik a 60-hoz, szinte lehetetlen elhozni onnan, annyi pénzt veszítene...

 

Mi kell ehhez? Korrekt fizetés + egy olyan nagyságú összeg, amit nem fog otthagyni, csak ha nincs más választása. Én akkor személyes okokból jöttem el, mivel szó szerint az életem múlt rajta. De azért fájt az a több, mint 4 millió Ft, amit 4,5 év után otthagytam nekik!

 

 

Mi a lényege, és milyen előnyt jelent ez számodra munkáltatóként?

 

 

 • Olyan, akár 5-10 évre vagy hosszabb időre szóló program, amelynek köszönhetően növelheted munkatársaid elkötelezettségét.
   
 • Arra is lehetőséged van, hogy ha mégis kilép, a helyére belépővel folytathasd, vagyis neki is felajánlhatod anélkül, hogy elölről kéne kezdened.
   
 • Költséghatékony, mert kevesebbe kerül Neked, mint a béremelés vagy a jutalom. 
   
 • Részben alkalmas a társasági adó csökkentésére, mert költségként elszámolható.
   
 • Értéket adsz, ami a munkatársad számára megfizethetetlen - megbecsülést, pénzt és biztonságot.
   
 • Magadhoz kötheted azokat, akiknek a távozása veszélyeztetné vállalkozásod eredményességét.
   
 • Alacsonyabb járulékteher miatt csökken az egy munkaórára vetített "bér" költséged, az elégedettség és lojalitás növelése mellett. Vagyis növekszik a nyereséged, méghozzá hosszútávon!

 

Ahhoz, hogy mit jelent ez számokban, a könnyebbség kedvéért elkészítettem egy infografikát:

 

 

Hogyan tartsd meg, hogy eszébe se jusson tovább állni?

Munkabért adj vagy lojalitás programot, hogy maradjon? Jutalom vagy a lojalitásprogram hoz többet Neked? 

 

 

Vagyis mit jelentenek ezek a számok? 

 

 • Költségoptimalizálást? - Igen! Fele annyiba kerül Neked, mintha ugyanennyi munkabérként adózó jutalmat osztanál...
   
 • Munkaerő megtartást? - Igen! Szerinted, ha egyébként jól érzi magát Nálad, ott marad 10-20 millió Ft-ért?
   
 • Értéket adsz? - Igen! Hiszen, ha visszafelé számoljuk a százalékokat, ugyanannyi pénzből munkabérként csak az 55%-át kapja meg, míg a lojalitás programban majdnem a 82%-át annak, amit Te ráfordítottál.

  Emellett gondoskodsz róla ahelyett, hogy odaadnád bérként és költse el...
   
 • Nyereséget? - Igen! Kevesebb költséggel, nagyobb munkavállalói elégedettség mellett, hosszútávú termelékenység és biztonság.
   
 • Stabilitást? - Igen! Nem kötődik a minimálbér emelkedéséhez. Nem kell attól tartanod minden évben, hogy a jutalom után kilép-e. Differenciáltan adhatod, fontosság és teljesítmény függvényében. Ha pedig mégis kilép, felajánlod az új munkatársnak...

 

Munkatársként mire jó Neked ez az egész?

 

 • A bruttó munkabérnek csak a 2/3-át kapod kézhez, ha nincs SZJA kedvezményed. A lojalitás program keretében azonban a 100 %-át.
   
 • Ezenkívül megoldja vele a munkáltatód az öngondoskodási problémádat is. Így biztosan nem fogod elkölteni a többletet. Így biztosan lesz egy magas összegű tartalékod.
   
 • Ha a cégvezetés ezt kínálja Neked, akkor az azt is jelenti, hogy értékes vagy számukra. Megbecsülnek és hosszútávon számítanak Rád. Ez azért jó érzés, igaz?
   
 • Megértem, ha erre azt mondod, hogy Neked mindennapi gondjaid vannak, most kell a plusz pénz, nem 10-15 év múlva. Oké. Akkor marad az a lehetőség, hogy keresel másik munkahelyet. De biztos, hogy megéri?

  Nézd át a költségvetésed, és gondold át milyen célokra kell majd az elkövetkező 10-15 évben még nagyobb pénzösszeg! Ha ennyire nem tudsz jelenleg megtakarítani, akkor honnan lesz rá pénzed akkor, amikor kelleni fog? Hitelből? Vagy meghúzod duplán a nadrágszíjat?

  Azt gondolom, hogy ez abban az esetben is értékes segítség, ha alacsony a kereseted. Hiszen valószínűleg sosem spórolnád össze azt a pénzt, amit egyben meg fogsz kapni. Abban az esetben pedig, ha kvalifikált kulcs ember vagy, adómentesen jutsz hozzá egy Számodra is elfogadhatóan magas összeghez munkád elismeréseként.

 

Innen folytatjuk legközelebb a másik eszközzel, amit be fogok mutatni Neked. Addig is kezdj neki a pénzügyi tervezésnek, hogy a legjobbat hozd ki vállalkozásodból és a munkatársaidból. Hívd fel azt, akiben bízol pénzügyi tanácsadás tekintetében, és beszéljétek át!

 

Valószínűleg azért olvastad el ezt a cikket, mert Téged is érint ez a probléma. Biztosan többször is számolgattad már, hogyan tudnád a legkisebb költséggel megoldani, hogy minél többet adj és ne küzdj emberhiánnyal.

 

Nem tudod, hogyan csináld? Kattints!

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

 

 

(szerző, infografika és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2018.03.16))

 

Pontosan tudom, milyen nehéz eligazodni az információk tengerén. Mennyire nehéz megtalálni a legjobb megoldásokat. Ezért elindítottam a Heti PénzTippet, amelyben mindig megtalálod aktuális írásaimat, valamint hasznos segítséget ad a Neked fontos témakörökben. Kattints, hogy ne maradj le róla!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

További kapcsolódó oldalaim:

 

Vállalkozói pénzügyek

 

Hogyan tartsd meg a munkatársaidat, avagy mennyibe kerül Neked egy munkavállalód kiesése?

 

Miért adsz vagy épp nem adsz juttatást a munkatársaidnak?

 

Költségoptimalizálás, mondani könnyű...

Vissza

Címkék : munkavállalói elégedettség, munkaerő megtartása, juttatások, adómentes juttatás, lojalitás, lojalitási program, költség optimalizálás, adócsökkentés, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, öngondoskodás, vállalkozói pénzügyek, legjobb munka, pénzügyi tanácsadás, Cafetéria 2018

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek