...

Túl sok a laborvizsgálat, bónuszt az orvosoknak a csökkentésért

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

"Túl sok a laborvizsgálat!"

 

Ez a mondat hangzott el az RTL Klub vasárnapi hírműsorában. Az egészségügyi államtitkár szerint ugyanis túl sok a felesleges laborvizsgálat. Ezzel akarnak költséget csökkenteni és rövidíteni a várakozási időt.

Ezért  bónuszt, vagyis plusz pénzt kapnának a háziorvosok, a rendelettervezet szerint, ha csökkentik a kért vizsgálatok számát. A megszólaltatott háziorvosok úgy gondolják, a tervezet árthat a betegeknek. Hiszen az orvosok nem tudnak még arra is figyelni, hogy mekkora költség mindez és mennyi vizsgálatot kértek már. A döntésnek súlyos következményei lehetnek majd, mivel az orvosok elkezdenek egymás alá licitálni. Az Alapellátó Orvosok Szövetsége szerint is felháborító az ötlet, hiszen ez az egyetlen olyan eszközük, amivel viszonylag gyorsan juthatnak eredményhez mind a betegségeket, mind a megelőzést illetően.

 

 

Túl sok a laborvizsgálat, bónuszt az orvosoknak a csökkentésért
 

 

Az orvoshiányon és az ellátáson szeretnének javítani a szeptembertől induló non-doktori képzéssel. Ennek keretében egyetemi végzettségű ápolók vehetnének át bizonyos feladatköröket az orvosoktól, mint egyes esetekben a leletek elemzése és a terápia összeállítása. A hasonlót már bevezetett országokban a tapasztalatok szerint emelkedett a krónikus betegellátás színvonala, nőtt a betegek elégedettsége és csökkent a várakozási idő. Kérdés, hogy mindez hogyan oldja meg az ápolóhiányt...

 

Ezek a tervek. A jelen pedig az, hogy több, mint 1millió ember nem jut időben orvoshoz, várakoznia kell a sürgősségi ellátásra is és sokan azért halnak meg, mert nem kapnak megfelelő ellátást. Orvosok és nővérek tűnnek el, mennek külföldre vagy elhagyják a szakmát, csak mert egy áruház láncnál is több fizetést kapnak, mint az egészségügyben.

 

Igaz, a jövő évi költségvetési tervezetben 220milliárd Ft-tal többet szánnak erre a területre, melyből eszköz és bérfejlesztéseket terveznek.

Tehát, ha Te most szeretnél felkészülni arra, hogy amikor egészségügyi ellátásra lesz szükséged Neked vagy valamelyik szerettednek, akkor a legjobbat kapja, ideje elgondolkodnod.

Írtam már arról, hogy miért jó Neked munkáltatóként és miért jó Neked munkavállalóként, ha ezt a juttatási formát választod. Ezt a cikket itt olvashatod: Mennyit ér egy dolgozó egészsége? Arról is írtam már, hogy Neked saját magadnak miért érdemes erre pénzt szánnod. Erről szól a Mi lesz Veled, ha beteg leszel? írásom.

A Világgazdaság egy korábbi cikke szerint 2016-ban 20-30%-kal emelkedett meg a betegforgalom a magánrendeléseken. Ez a bővülés igaz a járóbeteg ellátásra és a fekvőbeteg ellátásra is. A magánegészségügyi szolgáltató cégek szerint az igény egyre növekszik. Ennek okai egyrészt az állami ellátó rendszer nehézkessége, a hosszú várólisták. Másrészt a lakosság egészségtudatossága is növekszik a megelőzést illetően (például szűrővizsgálatok).

 

Vonzó a gyors és minőségi kiszolgálás, a gyors időponthoz jutás, a várakozásmentes ellátás és az, hogy több idő jut a páciensre. A dinamikusan növekvő bevételek alapján pedig ezek a cégek bátran fejlesztenek.

 

A Forbes.hu egyik cikke pedig azt taglalja, miért megállíthatatlan a romlás az állami egészségügyben. Szerintük még az orvosok sem érzik, hogy a betegek biztonságban lennének. Emellett egyre többen gondolják úgy, hogy ha már úgyis fizetniük kell, akkor azt nem hálapénz formájában teszik, hanem egy minőségi szolgáltatás díjaként. A betegek fele elégedetlen a államiban kapott szolgáltatással, sőt azon páciensek nagy része, akik időnként igénybe veszik a magánellátást, szinte feleslegesnek tartják a TB-járulék fizetését.

Ma már nem a gazdagok kiváltsága az, hogy magánrendelőbe járjanak. Ezt mutatják a korábbi cikkemben leírt számok és a fent említett dinamikus növekedési adatok is. 

 

 

Túl sok a laborvizsgálat, bónuszt az orvosoknak a csökkentésért
 

 

 

Hogyan számolj?

  • Add össze pontosan, mennyi pénzt csúsztatsz zsebbe a háziorvosnak, a főorvosnak, a nővérkének, stb.
  • Számold össze, mekkora összeg az, amit már ma is a magánrendelőkben fizetsz ki például a fogorvosodnak, a nőgyógyászodnak, a szemésznek és még sok másnak.
  • Kalkulálj előre, amennyire tudsz, hogy hogyan fog ez változni az életkorod növekedésével. Valószínűleg többször kell majd orvoshoz menned, romlanak az érzékszerveid, gyengül a szervezeted, előkerülnek korunk "népbetegségei".
  • Gondold át, mi minden történhet genetikai és életmódbeli hatások miatt Veled és a családoddal. Nézz utána, mennyi lehet az ezekkel kapcsolatos költség és vajon gond nélkül tudod-e majd finanszírozni ezeket.
  • Hogyan jársz jobban, ha a munkáltatód fizeti vagy ha Te, saját magad.
  • Vállalkozóként készíts költségvetést arra, mit jelent egy munkatársad kiesése és pótlása különböző időszakokra (1 nap, 1 hét, 1 hónap, 6 hónap, végleg).
  • Vegyél számításba minden olyan költséget, kiadást, amit jelenleg is kifizetsz megelőzésre vagy segédeszközökre.

Ezeket a számokat - vagyis a jelenleg is meglevő, plusz várható kiadásaidat - vesd össze azzal, hogy mennyibe kerülne Neked egy egészségbiztosítás. Gondold át azt is, mennyit ér meg Neked az, hogy Te vagy a középpontban a vizsgálatok során, időben kapsz ellátást, méghozzá magas színvonalon és nem kell értelmetlen várakozással pazarolnod az idődet. A magán egészségügyi ellátás ezt kínálja...

 

Amennyiben a mérleg nyelve az egészségbiztosítás felé billent, ne halogasd a döntést.

 

Ugyanis az előzménybetegségek itt is kizáró okok. Vagyis ezeknél marad az állami egészségügy vagy a zsebből fizetett magán ellátás. Addig indítsd el ezt a finanszírozási formát Magadnak és szeretteidnek, amíg még minden rendben van...

Vannak tendenciák már arra is, hogy emelt díjért az előzményes ellátást is kifizessék, például a 10 fő feletti cégeknél pótdíjért cserébe. Ez a jövő valószínűleg, de jelenleg még magánszemélyként nem elérhető.

Ha érdekel, összehasonlítom Neked, mit nyújtanak a különböző egészségbiztosítások és mennyiért, hogy könnyebb legyen számodra a választás. TÖLTSD KI kérdőívemet és visszahívlak! Fontos szerepet tölt be a juttatások között és a Cafetériában is az egészségbiztosítás, melynek előnyeiről korábbi cikkemben is írtam már. Vállalkozóknak szóló kérdőívemet itt érheted el.

 

Dönts okosan és erősödj meg pénzügyileg!

MóniHírlevél

 

 

Vissza

Címkék : magánegészségügy, egészségbiztosítás, egészség, állami egészségügy, adómentes juttatás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek