...

Tovább egyszerűsödik a családtámogatások, a CSOK és a Babavárókölcsön igénylése

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Könnyítések a családtámogatásokban, hogy ne fuss ki az időből...

 

 

Frissítés 2020.05.30.: Megint változik a CSOK és a Babaváró kölcsön, további segítség a Családvédelmi Akciótevr keretében. 2020.05.29-én megjelent a módosító rendelet módosítása is (254/2020. (V.29.), amellyel további könnyítési szabályokat hoztak.

 

Lásd a cikkben kiemelve milyen változások lépnek életbe 2020. június 13-tól!

 

Újabb átmeneti enyhítések jöttek a Családvédelmi Akcióterv egyes rendelkezéseiben. A módosítások elsősorban az igénylési feltételekre vonatkoznak, melyekkel elhárulhat az a veszély, hogy a vészhelyzet miatt esnél el a támogatásoktól.

 

A tévhitekkel ellentétben továbbra is működnek az otthonteremtéshez kapcsolódó támogatások - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek -, valamint a Babaváró kölcsön.

 

Nézzük, mi változott a családvédelmi támogatások igénylésében a 144/2020. (IV.22.) Korm.rendelet paragrafusai alapján, a májusi változásokkal.

 

Az átmeneti szabályokat azokra a támogatási kérelmekre kell alkalmazni, melyek 2020.03.11-én 15 óra után kerültek benyújtásra.

 

Amennyiben pedig szeretnéd, hogy a fontos hírek időben érkezzenek el hozzád, hasznos tippekkel és ötletekkel együtt a pénzügyeiddel kapcsolatban, kattints most:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Tovább egyszerűsödik a családtámogatások, a CSOK és a Babavárókölcsön igénylése

A családvédelmi akcióterv könnyítéseivel akkor is igényelheted a támogatásokat idén, ha egyébként kicsúsznál az időből...​​​​​​

 

 

Névváltozás kezelése az okmányokban a Babaváró kölcsön igénylésekor

 

 

Frissítés 2020.05.30.: Sok esetben jelentett problémát a Babaváró kölcsönnél a friss házasságok okozta névváltozási galiba. Most pontosította ezt is a rendelet:

 

Amennyiben az igénylők személyazonossága egyértelműen megállapítható a benyújtott okiratok adatai alapján, akkor a névviseléssel kapcsolatos esetleges változások az okirat elfogadhatóságát nem akadályozzák.

 

 

Törlesztés szüneteltetés ikergyermekek esetén Babaváró kölcsönnél

 

 

Frissítés 2020.05.30.: Az eddigi szabályoktól eltérően ezentúl ikergyermekek esetén a kérhető 3 éves törlesztés szüneteltetése további 2 évvel meghosszabbodik, ha a 3 éves szüneteltetés letelte előtt legalább 60 nappal ezt kéritek.

 

 

Megözvegyülés és válás Babaváró kölcsön esetén

 

 

Frissítés 2020.05.30.: A mostani változás könnyítést ad az egyébként is lelki terhet jelentő özvegyülés esetére is. Az özvegy a halotti anyakönyvi kivonat 60 napon belüli csatolása esetén akkor is jogosult marad a kamattámogatásra, ha a gyermekvállalási feltétel nem teljesült. 

 

Ha pedig a támogatott özvegy újabb házasságot köt, és új házastársa megfelel a feltételeknek, akkor a gyermekvállalási feltételek teljesülése esetén érvényesíthető a törlesztés szülneteltetés és a gyermekvállalási támogatás is.

 

Viszont, ha az új házastárs is már támogatott személy, akkor választaniuk kell, melyik kölcsön maradjon kamatmentes.

 

Frissítés 2020.05.30.: Amennyiben elváltok, enyhültek a feltételek. Ugyanis, ha a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül újabb házasságot kötsz, és az új háuzastársad megfelel a Babaváró hitel előírásainak, akkor a gyermekvállalás teljesítésére rendelkezésre álló 5 éves időtartam újra kezdődik.

 

Ha az új házastárs már szintén támogatott személynek minősül Babavárókölcsön szempontjából, akkor eldönthetitek melyik kölcsön maradjon kamatmentes (csak az egyik lehet)...

 

Bevallom, ezzel a válás miatti könnyítéssel nem teljesen értek egyet. Ráadásul jó nagy kavarodás is lehet majd ebből... :))

 

Frissítés 2020.05.30.: Fentiek egyben azt is jelentik, hogy már nem kell, hogy legalább egyik félnek az első házassága legyen a házasság, amelyben igényitek a babaváró hitelt! Esélyt kapnak a "mozaik" családok is.

 

 

"Teljesített" gyermek a Babaváró kölcsön kamatmentességéhez

 

 

Tovább egyszerűsödik a családtámogatások, a CSOK és a Babavárókölcsön igénylése

Pénzügyi céljaid elérését segítik most méginkább a családtámogatások

 

 

A kormányrendelet átmeneti szabályként módosítja a "teljesített" gyermek fogalmát a Babaváró kölcsön kapcsán. 

 

Ez azt jelenti, hogy amennyiben gyermeketek a vészhelyzet időtartama alatt (2020. március 11. 15 órától a megszűnéséig), vagy az azt követő 30. napig megszületik, ÉS a Babaváró kölcsönt legkésőbb a vészhelyzet megszűnését követő 60. napon benyújtjátok, akkor a gyermek teljesítettnek minősíthető.

 

Vagyis ez esetben kamatmentes marad a hitel, és a babaváró kölcsön igénylésekor már kérhetitek a törlesztés szüneteltetését, és a gyermekvállalási támogatást is (3.gyermekre, például hármas ikrek esetén).

 

 

 

Fontos itt újra leírnom hogy a Családvédelmi Akcióterv keretein belül a családtámogatások közül akár mindegyiket igényelheted, ha jogosult vagy rá, mert nem zárják ki egymást. 

 

Gyakran érkezik kérdésként, hogy például igényelhető-e Babaváró kölcsön, ha már van kamattámogatott hitel, vagy igényeltek már CSOK-ot, és fordítva. Tehát a válasz egyértelműen IGEN.

 

Tudom, nem könnyű eligazodni a rendeletek és szabályok tengerében. A különböző - gyermekehez és otthonteremtéshez kapcsolódó - támogatásoknak különböző szabályai vannak. Ezeket korábban már összegyűjtöttem, és megmutattam, mennyi állami támogatást kaphatsz.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Életkori korlát lazítása a családtámogatásoknál

 

 

Az életkori korláton is könnyítettek a koronavírus kapcsán kialakult vészhelyzet miatt.

 

 

Babaváró kölcsön maximális életkor

 

 

Amennyiben a feleség a vészhelyzet időtartama alatt tölti be a 41. életévét, a Babaváró kölcsön igénylése így is benyújtható a vészhelyzet megszűnését követő 30. napig.

 

Ez azt jelenti, hogy ha valami miatt nem tudtátok az igénylést benyújtani a babaváró kölcsönre (hiányzik még pár hónap a 3 éves TB jogviszonyhoz például), és le is mondtatok róla az életkori korlát miatt, akkor most mégis lehet rá lehetőségetek, akár jövő év elején is még.

 

 

Fiatal házasok, megelőlegező CSOK (MCSOK) maximális életkor

 

 

Ugyanígy lazítottak a CSOK igénylésénél is. Vagyis ha a fiatal házaspár egyik tagja a vészhelyzet időtartama alatt tölti be a 40. életévét - akár te, akár a párod -, a családok otthonteremtési kedvezményét még megigényelhetitek a vészhelyzet megszűnését követő 30. napig.

 

 

Köztartozás mentesség igazolása a támogatási kérelmekhez

 

 

A babavárókölcsön, a CSOK, és a kamattámogatott lakáshitelek igényléséhez szükséged lehet a NAV által kiállított köztartozás mentességi igazolásra - "NAV nullás" -, illetve nyilatkoznod kell róla, hogy nincs köztartozásod.

 

Mindkét változatban a 2020. március 10-én fenálló állapotot kell vizsgálni, és erről kell nyilatkoznod.

 

Vagyis, ha a vészhelyzeti körülmények miatt csúszott el valaminek a befizetése, és ezért van tartozásod, de 2020.március 10-én még nem volt, akkor ez nem lehet akadálya a támogatások igénybe vételének.

 

 

Tovább egyszerűsödik a családtámogatások, a CSOK és a Babavárókölcsön igénylése

A kormányrendelet mentőcsomagja kitolja a határidőket a családtámogatásoknál...

 

 

TB jogviszony és annak igazolása

 

 

TB biztosítotti jogviszony megszakadása

 

 

Az átmeneti szabályozás szerint a családtámogatások igénylésekor folyamatosnak kell tekinteni a TB biztosítotti jogviszonyodat a koronavírus miatti vészhelyzet alatt abban az esetben is, ha egyébként az a vészhelyzet alatt, vagy az azt követő 30 napon belül megszűnik.

 

A vészhelyzet teljes tartama alatt, valamint a megszűnést követő max. 90 napig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát. Feltétel azonban, hogy ezen időn belül új TB biztosítotti jogviszonyt kell létesítened.

 

Ez azt jelenti, hogy ha elbocsátanak a munkahelyedről, vagy becsődöl a vállalkozásod a vészhelyzet alatt, és emiatt a TB biztosítotti jogviszonyod is megszűnik, ez nem lehet akadály a CSOk, a kamattámogatott lakáshitel, és a Babaváró igénylésekor. 

 

Feltéve, hogy 90 napon belül sikerül újra munkába állnod a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzet megszűnése utáni 90. napig.

 

Ez a szabály arra az esetre is érvényes, ha több, mint 30 napos lesz a TB jogviszonyod megszakadása. 

 

Arra azért figyelj, ha lakáshitelt is igényelnél, hogy mindez csak a TB biztosítotti jogviszony problémáját oldja meg. Ha új munkahelyre mész, el kell telnie a bankok által elvárt 3 hónapnak ahhoz, hogy újra hitelképes legyél, amennyiben a te jövedelmeddel is számolni kell az igényléskor...

 

Frissítés 2020.05.30.: Amennyiben az Egyesült Királyságból térsz haza, és a bankok az igazolás megfelelősége vagy hiánya miatt utasítanának el, akkor lehetőséged van méltányossági eljárás keretében a külföldi foglalkoztatód által kiadott foglalkoztatási jogviszony igazolásodat elfogadtatni.

 

Frissítés 2020.05.30.: Babaváró kölcsön tekintetében folyamatosnak számít a TB jogviszony, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a megszűnt felsőoktatási hallgatói jogviszonyod és a következő jogviszony között 6 hónapnál hosszabb megszakítás nincs. 

 

 

Elvárt TB jogviszony a Babaváró kölcsönnél

 

 

Frissítés 2020.05.30.: Szintén a Babaváró kölcsönnél a 3 éves TB jogviszony számításánál figyelembe kell venni az Ebtv. 42/E. §-a alapján megállapított gyermekgondozási díj időszakát is (diplomás GYED is ide tartozik!).  Ezt az ellátást megállapító szerv által kiadott igazolással igazolhatod.

 

Frissítés 2020.05.30.:  Fontos változás, hogy amennyiben külföldi jogviszonyban álltál / állsz, akkor az eddigi 180 nap helyett most csak 90 nap kell legyen ebből az itthoni TB jogviszony.

 

 

NEAK (OEP) igazolás lejár

 

 

Amennyiben a NEAK igazolás (lánykori nevén OEP igazolás) a vészhelyzet időtartama alatt "jár le", vagyis eltelik a 30 napos érvényességi határidő, akkor sincs baj. Legalábbis a kamattámogatott lakáshitelek és a CSOK esetén.

 

A kormányrendelet alapján ugyanis 2020. március 11. 15 órától a vészhelyzet megszűnését követő 30. napig elfogadható a vészhelyzet alatt lejárt igazolás is. Ez esetben a kiállítás időpontját nem kell figyelembe venni.

 

Sajnos a Babaváró kölcsönnel kapcsolatban ugyanez nem szerepel a kormányrendeletben, így az igénylésekor továbbra is figyelj arra, hogy ezek 30 napon belüliek legyenek.

 

Amennyiben ezek alapján úgy látod, hogy a babaváró kölcsön vagy az otthonteremtési támogatások mégis elérhetővé váltak számodra, de jól jönne egy szakértő pénzügyi tanácsadó segítsége a legjobb banki ajánlat kiválasztásához, kattints:

 

Tanácsadót választok

 

 

Adásvételi szerződés határideje az otthonteremtési támogatásoknál

 

 

Az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek (OTK) és a CSOK igénylésekor fontos határidőt jelent az, hogy az igénylést az adásvételi szerződés aláírásától számított 180 napon belül be kell nyújtani.

 

Abban az esetben, ha ez a 180 nap most, a vészhelyzet tartama alatt járna le, akkor a határidő automatikusan meghosszabbodik a vészhelyzet megszűnését követő 30. napig.

 

Amennyiben már most is van kamattámogatott kölcsönöd, és igénybe veszed a fizetési moratóriumot, vagyis nem törleszted a hiteled jelenleg, akkor a kamattámogatás tartama automatikusan meghosszabbodik az igénybe vett fizetési moratórium időtartamával.

 

Azt, hogy vajon fizesd vagy ne fizesd a törlesztőket (ha egyébként van rá lehetőséged), vagyis hogyan jársz a legjobban a fizetési moratórium alatt, mutatom számokkal korábbi írásomban. Olvasd el, segíteni fog a döntésedben.

 

 

Támogatások igénylése és szerződéskötés meghatalmazással

 

 

Az ügyintézésben is hozott némi könnyítést a 144/2020. (IV.22.) Korm. rendelet.

 

Az otthonteremtési támogatásokhoz (CSOK és OTK hitelek) és a Babaváró kölcsönhöz kapcsolódóan a vészhelyzet tartama alatt, és annak megszűnését követően 30 napig a támogatásokat együttesen igénylők egyike a másik igénylőt meghatalmazhatja a mindkettejük nevében történő benyújtásra és ügyintézésre.

 

Ez azt jelenti, hogy ha gondot okozna mindkettőtöknek egyszerre megjelenni a bankban az igényléskor, teljes bizonyító erejű magánokiratban meghatalmazhat a párod a szükséges jognyilatkozatok megtételére és a támogatási szerződés megkötésére.

 

Csak halkan teszem hozzá, hogy ez azért a gyakorlatban még nem igazán működik a bankoknál. Többnyire csak akkor, ha már ügyfelük vagy és a pénzmosási törvény miatti beazonosításon már túl vagy...

 

Ha úgy érzed, maradt még kérdésed, a családtámogatásokkal kapcsolatos írásaimban biztosan megtalálod a választ. Ha mégsem, ha több info kellene, kattints :).

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

Tovább egyszerűsödik a családtámogatások, a CSOK és a Babavárókölcsön igénylése

CSOK, babaváró kölcsön, kamattámogatott lakáshitelek - segítség a változás 2020-ban

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni
 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2020.05.10.))

Véleményem a blogról :)

 

Vissza

Címkék : családvédelmi akcióterv, családtámogatás, családok otthonteremtési támogatása, családi otthonteremtési kedvezmény, CSOK, CSOK 2020, OTK, kamattámogatott hitelek, babaváró kölcsön, babaváró hitel jogszabály, Babaváró hitel igénylési feltételei, koronavírus, TB jogviszony, törvényváltozás, babaváró hitel, babaváró hitel 2020, portfolioblogger, állami támogatás, CSOK változások

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek