...

Sikeres nyugdíj tervezés vállalkozónőknek női szemmel

Kategória: Vállalkozóknak | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A jövőd kockázata is a Tied, és nem csak a saját jövődet kockáztatod...

 

 

Miért pont a nőknek lesz nagyobb a gondja? Nos, itt most mindegy, hogy alkalmazottként, vezetőként vagy vállalkozóként dolgozol, a probléma azonos. Ha pedig férfi olvasóm vagy, akkor is érdemes elgondolkodnod ezen a felvetésemen, és segítened a társadat a megoldásban...

 

Itt a nyár, amikor remélhetőleg jól megérdemelt pihenésedet töltötted épp. Ilyenkor a vállalkozók nagy része feltöltődik, miközben már készül az évzárásra és a következő évre, évekre. Hoztam Neked egy kis segítséget, és gondolatokat a tervezéshez :).

 

Nem tudhatom, hogy közel vagy távol van számodra a nyugdíj. Nem is szeretem ezt a szót használni, mert mindenki az államtól kapott juttatásra asszociál, és rögtön rávágja, hogy "az nekem nem lesz!".

 

 

Sikeres nyugdíj tervezés vállalkozónőknek női szemmel

Egyre hosszabb életkort élünk meg, főleg mi nők... (adatok forrása: KSH)

 

 

Hogyan és milyen életszínvonalon fogsz majd élni idősebb korodban?

 

 

Szóval, lehet, hogy nyugdíjad nem lesz, de a tudomány mai állása szerint, aki nem hal meg fiatalon, az megöregszik. A Sors Könyvét, pedig ismeretlen helyen őrzik, így valószínűleg Te sem tudod, melyik lesz a Te sorsod: hosszú életed vagy korai halálod. Ezért célszerű mindkettőre felkészülnöd :)...

 

Most a halállal, mint kockázattal, nem foglalkozunk ebben a cikkben. Sokszor és sokat írtam már a kockázati életbiztosításokról. Mai témánk az, hogy mi lesz, ha megöregszel? Azonkívül, hogy majd itt meg ott fáj, és nehezedre esik néhány dolog elvégzése, ami fiatalon még simán ment, MIBŐL és HOGYAN fogsz majd élni? 

 

Ugyanolyan életszínvonalon, csak végre élvezheted az életet munka nélkül? Vagy netán kicsit vissza kell fognod magad? Esetleg életed végéig dolgozol, mert muszáj? Hobbid a munkád, és sosem hagyod abba? Vagy esetleg napi gondokkal küzdve, egy ledolgozott élet után nyomorogsz?

 

Ugye, tisztában vagy azzal, hogy amit most válaszolsz a "nyugdíjjal" kapcsolatos kérdésekre, az meghatározza a jövődet, és azt, hogyan fogsz majd élni 65+ éves korodban?

 

Ezért inkább beszéljünk arról, hogy mik a TE terveid. Egyáltalán  van már határozott elképzelésed és terved? Mi az a probléma, ami a legtöbb nőben (és férfiban a társát illetően) fel sem merül? Miért van kiemelt jelentősége ennek, ha vállalkozónő vagy?

 

Izgalmas lehetőséget kínálok hamarosan. Nem sokára indítom az Ügyfélképző Pénzügyi Akadémiánkat (ÜPA), ami segíthet Neked pénzügyi tudatosságod erősítésében, és pénzügyi ismereteid elmélyítésében. Ha most jelentkezel, az első részt Te csak 199 forintért veheted meg, akár mennyi is lesz majd az ára. Itt kérheted:

Az Érted a Pénzed Akadémiát megnyitottuk, már hozzáférhető az első 7+3 kurzus, melyek elvégzésével átfogó pénzügyi tudásra teszel szert, miközben pénzügyi tudatosságodat is fejleszted. A változást szinte kikerülni sem tudod, s ez megalapozza a pénzügyeid pozitív változását is. Kattints és nézd meg, miben más, mint a többi pénzügyi kurzus és tudástár:

 

Érdekel az Akadémia!

 

 

Milyen a vállalkozói gondolkodásmód?

 

 

Eredményesség szempontjából többnyire két fajta vállalkozó van:

 

  • Az egyik, aki tökéletesen megtalálta az útját. Jól megy az üzlet, így az átlagosnál sokkal magasabb életszínvonalat tud biztosítani magának és a családjának.
     
  • A másik, aki folyamatosan pengeélen táncol, lyukakat tömköd. De vagy nincs más lehetősége, vagy még így is jobban érzi magát, mint alkalmazottként.

 

Munkavégzés szempontjából is főképp kétféle vállalkozó van:

 

  • Az egyik a saját munkájából él. Ez azt jelenti, hogy nélküle megáll az élet. Ha ő nem dolgozik, akkor nincs bevétel, vagy csak töredéke annak, amit megszokott.
     
  • A másik, aki egy jól működő gépezetet irányít. Felépített valamit, ami nélküle is pénzt termel. A bevételét napi szinten egyáltalán nem befolyásolja, hogy jelen van-e vagy sem.

 

Előrelátás és tudatosság szempontjából szintén két típusával találkozom a vállalkozóknak.

 

  • Az első csoportba tartozók a MOST szerelmesei. Gondolkodásuk és cselekedeteik mozgató rugója az, hogy a képzett haszonból minél többet fordíthassanak a jelen élvezeteire. Később pedig "majd lesz valahogy"...
     
  • A második csoportba sorolom a valóban sikeres vállalkozókat. Előre és hosszútávon gondolkodnak. Bevételeiket és költéseiket megtervezik, és alárendelik pénzügyi céljaiknak.

 

Természetesen, a fenti három szempont alapján kialakított vállalkozói típusok között sok esetben átfedés van. Ilyen például az, hogyan gondolkodnak az idős kori megélhetésükkel kapcsolatban, vagyis milyen szinten áll az öngondoskodásuk.

 

Nem olyan rég a KATA szerinti adózás, és a minimálbéres TB miatti aggodalmam serkentett írásra. Megmutattam Neked konkrét számokkal, hogy mennyi pénzt kapsz majd ezek alapján számolva az államtól, vagyis mik a KATA legnagyobb hátrányai.

 

Beszéltünk már arról is többször, hogy mindez nem csak a kormányzat hibája. Egyszerűen nem jön ki a matek az európai öregedő társadalmakban.

 

A nyugdíj egyre kevésbé lesz előre kiszámítható, időskori anyagi biztonságot adó juttatás, hiába dolgoztál le akár 40-50 évet is. Pedig az anyagi függetlenség elérése lenne a cél, legalább erre az időre már. Azért, hogy NE függj az államtól vagy a munkaképességedtől 65+ életkorodban.

 

 

Sikeres nyugdíj tervezés vállalkozónőknek női szemmel

Több nő ér el magasabb életkort, és növekszik a 90+ évesek száma is (adatok forrása: KSH)

 

 

Szintén KSH adat, hogy 1990-ben az összlakosság (10.374.823 fő) 13,24%-a volt 65 éves vagy idősebb, szám szerint 1,4 millió fő. Ugyanez az adat 2019-ben 19,34% (1,9 millió fő), míg a teljes lakosság létszáma 9.772.756 főre csökkent. 

 

Az idős korosztály létszáma és aránya is növekszik.

 

Itt jön képbe az öngondoskodás és a vállalkozók problematikája. Ezért öngondoskodási szempontból is besoroltam - a tapasztalataim alapján 4 csoportba - a vállalkozókat:

 

  1. MÁNAK ÉLŐ - ő az, aki élvezi az életet a megkeresett magasabb jövedelméből. Amiről nem beszélünk, az nincs. Tehát ha nem beszélünk arról, hogy akár meg is halhat, akkor nem fog. Eszébe sem jut, hogy fordulhat a kocka, mehet az üzlet rosszabbul, becsődölhet, válság jöhet, elveszítheti a munkaképességét. 

    Ezért nem is gondoskodik tartalékról (vagy csak minimális van) és kockázati védelemről...

     
  2. SZKEPTIKUS - tart az államtól, a törvényváltozásoktól. Olyan, mint amikor összecsomagolva áll a cucc, hogy ha beindul a szülés, azonnal indulni tudjatok. Van tartaléka, de ez nem jól megtervezett, összehangolt öngondoskodási program, hanem válságterv...

     
  3. HITETLEN - ő valamikor kényszerből lett vállalkozó. Belevitték valami nagy üzletbe, csak így kapott munkát, bármi lehetett az ok. Élvezi ugyan a vállalkozói lét bizonyos szabadságát, de valóban vállalkozói gondolkodásmódot nem alakított ki. Sőt, örök létbizonytalanságnak érzi.

    Jövedelme ezért nem is magasabb, mint ha alkalmazottként dolgozna. Emiatt úgy érzi, képtelen normálisan megtakarítani (1-2 havi vésztartaléka van csak).

    A kockázati védelmet, pedig pénzkidobásnak tartja, ezért ennek költségeit a minimumra csökkenti (így válik ténylegesen pénzkidobássá, hiszen valós védelmet nem ad)

     
  4. REÁLIS - pontosan tudja, hogy mit miért tesz. Ahogy azzal is tisztában van, hogy amekkora mértékben függ tőle a vállalkozás bevétele, akkora mértékben kell biztosítania a kockázati védelmét. Folyamatosan fejleszt, vállalkozása biztos lábakon áll. Építi a saját kis birodalmát :).

    Azt is tudja, hogy nem akar élete végéig vállalkozói stresszben élni, ezért gondoskodik arról, hogy meglegyenek a különböző bevételi forrásai idős korában, amikor majd utazgatni, társasági életet élni és unokázni fog...

 

Te melyik vagy a fentiek közül? Amennyiben életed párja vállalkozása biztosítja a családotok fő bevételi forrását, ő melyik típus? Tudsz rá hatni ezen a téren?

 

Persze ezek a kategóriák nem csak a vállalkozókra igazak. A bérből és fizetésből élők is ugyanígy besorolhatók.

 

 

Az öngondoskodás és a nők

 

 

Állítólag, az evolúció miatt, mi nők alapvetően úgy vagyunk bekötve, hogy magasabb a gondoskodási faktorunk. Ebben van azért igazság. 

 

Tegnap azt kérdezte tőlem egy leendő kolléganő, hogy nem nehezebb-e a férfiakkal tárgyalni pénzügyi kérdésekről, ugyanúgy elfogadnak-e egyenrangú partnernek. Tulajdonképp csak pozitív tapasztalatom van ebben.

 

Úgy érzem, pont azért fordulnak hozzám, mert családfenntartóként igyekeznek gondoskodni szeretteikről, de nem látják át, hol vannak azok a sarokpontok, amikre gondolni kell. Olyan szempontokat kapnak tőlem, amik alapján közösen, a lehető legjobban tudjuk megtervezni az öngondoskodásukat.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Szinte minden esetben felmerül ilyenkor, hogy életük párja (főleg a kiemelkedően magas keresetű férfiaknál - felsővezetők, vállalkozók) otthon van, és neveli a gyermekeiket. Főállású anya. Amikor a gyerekek kirepülnek, jöhet a nő önmegvalósítása. Nem érdekes, mennyit keres vele, csak élvezze, amit csinál.

 

Ez egyébként fantasztikus :). Igen ám, de mi lesz vele 65-70 évesen vagy később? A válasz többnyire az, hogy ott vannak a befektetések, és különben is, majd elad ezt azt...

 

 

Sikeres nyugdíj tervezés vállalkozónőknek női szemmel

Mekkora összegű tőkét kell összeraknod 65 éves korodra annak függvényében, hogy mennyi az általad elvárt havi jövedelem?

 

 

Tényleg komolyan azért dolgoztál és gyűjtögettél, hogy ő majd eladja, ha normálisan meg akar élni? A befektetések még oké, de ha nincs a jövedelmének stabilan elegendő része, akkor mit csinál egy válság idején, amikor a befektetéseid értéke a töredéke az általad reméltnek? Eltékozolja a megélhetése érdekében?

 

A meglepő az, hogy ezzel a problémával akkor is találkozom, ha a pár hölgy tagja a családfenntartó, ha a nő keres többet, ha a nő a vállalkozó.

 

Az ma már teljesen természetes, hogy időnként megfordulnak a szerepek egy családban. Viszont ez esetben a férj időskori jövedelmét is meg kell alapozni a pénzügyi tervezés során az öngondoskodással.

 

Van ezért előre mutató pozitívum is, hiszen azt el kell ismernem, hogy mindkét nemnél egyre nagyobb az igény a biztonságra. Legalábbis ezt tapasztalom. Felgyorsult világunk, a veszélyforrások egyre szélesebb köre, a stressz rákényszerít bennünket a védelemre...

 

 

A hosszú élet átka, ha megfeledkezel erről a lehetőségről

 

 

 Mit mutatnak a KSH statisztikák és az EUROSTAT táblák adatai?

 

 

Sikeres nyugdíj tervezés vállalkozónőknek női szemmel

A születéskor várható élettartam és a 65 évesen várható élettartam növekedése nemenként 1990-2017 (adatok forrása: KSH)

 

 

Amint látod Te is a grafikonokon, a születéskor várható élettartam jelentősen megnőtt az elmúlt 27 évben. Elsősorban a rendszerváltás utáni 20 év hozott dinamikus változást. Emellett azokra, akik megérik a 65 éves életkort, szintén gyarapodó számú további életévek várnak...

 

Akárhogy is nézzük, ha ma fiatal vagy, jobb, ha felkészülsz az akár 90-100 éves életkor elérésére. Fenti grafikon ugyanis csak a várható átlagéletkort mutatja. A realitás a génjeidben és az életmódodban van. Sőt, az is számít, hogy az ország melyik szegletében élsz (Budapesten ezek az értékek magasabbak az átlagnál).

 

Ebből adódóan, ha nő vagy, azt is látod az első képen, hogy a 65-69 éves lakosságból még "csak" 57%-a nő, addig a 90 év felettiek több, mint háromnegyede (76%) nő.

 

Akkor mi is a fő probléma? 

 

Rengeteg cikket találsz az öregedő társadalomról, a ketyegő nyugdíjbombáról, az öngondoskodásról. De miért is nagyobb gond ez számodra nőként?

 

A KSH 2017-es kiadványa azt mutatja, hogy az egyszemélyes aktív női háztartásokban az egy főre éves nettó jövedelem átlagosan 92%-a az egyszemélyes aktív férfi háztartásokénak. Számszerűsítve ez 2017-ben 140 000 Ft volt egy évre, ami több, mint tizenegyezer forinttal kevesebb nettó bevételt jelent havonta.

 

Ugyanakkor az átlagéletkor alapján legalább 5 évvel hosszabb időszak anyagi fedezetéről kell gondoskodnod.

 

Vagyis kevesebb pénzből többet kell eltenned ugyanannyi idő alatt, mint férfitársaidnak...

 

 

 

Persze, ez a kevesebb pénz relatív, mert lehet, hogy Te épp azok közé a nők közé tartozol, akik többet keresnek férfi táraiknál. 

 

Ezért inkább vizsgáljuk azt, hogy ha ugyanannyiból gazdálkodtok is, és ugyanannyi idősek vagytok is, egy nőnek többet kell félretenni a magasabb várható életkor miatt, mint egy férfinek. Erre nagyon figyelj, kérlek, a pénzügyi tervezésed során!

 

 

Mikor kezdd és hogyan csináld a pénzügyi tervezést a nyugdíjadhoz?

 

 

Sikeres nyugdíj tervezés vállalkozónőknek női szemmel

A nőknek többet kell félretenni az időskori anyagi biztonságukhoz? (adatok forrása: KSH)

 

 

Elvégeztem jó néhány különböző kalkulációt a nyugdíjtervezéssel kapcsolatban. Kiszámoltam, hogy különböző életkorokban, különböző jövedelemnagyság mellett, alkalmazottként és KATA vállalkozóként mekkora összeg is az, amit félre kell tenned, ha 10-15-20 évre megfelelő nyugdíj kiegészítést szeretnél.

 

A képet erről lejjebb találod. A táblázatban különböző életkorokban (27 éves, 53 éves, 42 éves és 31 éves) megkezdett nyugdíjmegtakarításokra, valamint különböző nettó jövedelmekre (200e, 250e, 500e, és 800e Ft / hó) mutatok kalkulációt. Kiszámolom benne azt is, mi lett volna, ha hamarabb kezded, és mennyivel kerül többe, ha csak később.

 

Ha szeretnéd letölteni PDF formátumban, jól olvashatóan a táblázatot, akkor kérd Heti Pénztippünket, és a megerősítő e-mailben levő linken letöltheted. A Heti Pénztippben hasznos szempontokat, ötleteket, és aktuális információkat kapsz majd pénzügyi döntéseidhez.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Kérlek, figyelj arra, hogy leveleink néha spam-ben landolnak. Ezért, ha nem érkezik azonnal a megerősítést kérő mail, akkor nézd meg a levélszemétben, és húzd át levelemet az elsődleges fülre, vagy adj hozzá a címlistádhoz, hogy ezentúl biztosan megkapd őket. 

 

Mit mutat a táblázat? (külön köszönet a nyugdíjtervező kalkulátorért @Lányi Andrásnak, az UFS vezetőjének)

 

Azt vettem alapul, hogy ugyanakkora jövedelmet szeretnél nyugdíjasként is, mint a mostani nettó havi bevételed. Nem számoltam a különböző SZJA kedvezményekkel, viszont figyelembe vettem a nyugdíjcélú megtakarításokra igényelhető adóvisszatérítést.

 

A kalkulációk jelenértéken, az infláció figyelembe vétele nélkül és bruttó 6%-os hozambecsléssel készültek. A  megoldás utáni hiányt kompenzálják a további hozamok, hiszen nem egyösszegben veszed fel 65 évesen, hanem járadékként, így a többi pénz tovább dolgozik...

 

Csak néhány adatot ragadnék ki magyarázatként a táblázathoz:

 

 

Nézzük, mi a helyzet, ha az átlagos nettó havi jövedelmed 200.000 Ft, és még fiatal vagy:

 

 

Amennyiben alkalmazott vagy, ez bruttó 300.700 Ft fizetést jelent. amennyiben pedig KATA vállalkozó, akkor nagyjából 300.000 Ft KATA bevételt. Ez utóbbinál kb. 10%-os költséghányaddal, 50 ezer Ft KATA befizetéssel és az iparűzési adóval számoltam.

 

Alkalmazottként

 

Eleve levonnak Tőled 10% nyugdíjjárulékot, ami 30e Ft. Ha ezen felül befizetsz önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNyP) tagként 5e Ft és még elindítasz egy nyugdíjbiztosítást havi 12e Ft-tal, akkor rendben vagy, ha ezt 27 évesen elkezded. Így is majdnem 183.000 Ft-ból gazdálkodhatsz havonta a kötelező levonások és a nyugdíjmegtakarítások befizetése után.

 

Vállalkozóként

 

Nos, nyugdíjjárulékot nem fizetsz. Nyugdíjalapod a KATA befizetés szerint ebben az évben 98.800 Ft. Ha most 27 éves vagy, akkor az arányszám alapján nagyjából 44.500 Ft állami nyugdíjra számíthatsz majd. Ezt kell kiegészítened a nyugdíjmegtakarításaidból. 

 

Csakhogy KATA-sként nem tudsz személyi jövedelemadót visszaigényelni. Ez azt jelenti, hogy ha ugyanúgy 5e Ft-ot fizetsz be ÖNyP-be, akkor még havi 23.500 forintot kell eltenned nyugdíj célra ahhoz, hogy elérd a kívánt összeget.

 

Vagyis a tényleges havi nettó összeg, amiből emiatt gazdálkodni fogsz aktív éveidben, a kifizetni és megtakarítani valók után, az 171.500 Ft.

 

Összesítve 27 éves alkalmazott vs vállalkozó

 

Így az állami nyugdíjjal és a nyugdíjcélú megtakarításaiddal 15 évre a járadékod havonta 195.500 Ft lesz.

 

Ha férfi vagy, akkor a statisztikák alapján ez elegendő. Ha jól megnézed, több is, mint az a nettó, amiből ténylegesen éltél. Így az sem okoz gondot, ha 1-2 évvel túléled a statisztikai átlagot... 

 

De mi a helyzet nőként? Ez már okozhat gondot, hiszen 20 évre a járadék már csak 150.000 Ft. Vagyis lejjebb kell engedned a színvonalból, vagy többet kell félretenned nyugdíjmegtakarításként. A helyzet pedig még rosszabbá válik, ha tovább élsz a statisztikai átlagnál.

 

Vagyis többet teszel el most, vagy kevesebből élsz később. Melyiket választod?

 

27 évesen nyugdíjra gondolni? Ugyanmár!

 

De bizony célszerű. A táblázatban azt is megmutatom, mi történik, ha vállalkozóként csak 35 évesen kezded el a nyugdíjmegtakarítást. Ez Számodra azt jelenti, hogy havonta 7000 forinttal többet kell eltenned erre a célra.

 

Tehát a nettó összeg, amiből élhetsz majd aktív korodban, hogy ne kelljen nélkülöznöd nyugdíjasként, alig több, mint fele lesz a KATA szerinti bruttó bevételednek (konkrétan 164.500 Ft)... 

 

 

Sikeres nyugdíj tervezés vállalkozónőknek női szemmel

Mennyi pénzre van szükséged 65 évesen, hogy kitartson 15-20 évig még? (adatok forrása a biztosítók saját kalkulátorai és az UFS kalkulátora)

 

 

Nézzük, mi a helyzet, ha az átlagos nettó havi jövedelmed 500.000 Ft, de már 53 éves vagy:

 

 

Amennyiben alkalmazott vagy, ez bruttó 751.900 Ft fizetést jelent. amennyiben pedig KATA vállalkozó, akkor nagyjából 600.000 Ft KATA bevételt. Ez utóbbinál kb. 10%-os költséghányaddal, 50 ezer Ft KATA befizetéssel és az iparűzési adóval számoltam.

 

Alkalmazottként

 

Eleve levonnak Tőled 10% nyugdíjjárulékot, ami 75e Ft. Ha ezen felül befizetsz önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNyP) tagként 20e Ft és még elindítasz egy nyugdíjbiztosítást a maximális adóvisszatérítést nyújtó díjjal (650e Ft / év vagy 54.167 Ft / hó), akkor rendben vagy, ha ezt 53 évesen elkezded. Így is majdnem 426.000 Ft-ból gazdálkodhatsz havonta a kötelező levonások és a nyugdíjmegtakarítások befizetése után.

 

Vállalkozóként

 

Nos, nyugdíjjárulékot nem fizetsz. Itt már komoly lemondásokkal járhat a megfelelő kiegészítés összegyűjtése. Nyugdíjalapod a KATA befizetés szerint ebben az évben 98.800 Ft lesz itt is. Ha most 53 éves vagy, akkor az arányszám alapján nagyjából 64.200 Ft állami nyugdíjra számíthatsz. Ezt kell kiegészítened a nyugdíjmegtakarításaidból. 

 

Csakhogy KATA-sként nem tudsz személyi jövedelemadót visszaigényelni. Ez azt jelenti, hogy ha ugyanúgy 20e Ft-ot fizetsz be ÖNyP-be, és elteszel még havi 150.000 forintot nyugdíj célra, akkor sem éred el a kívánt összeget.

 

Így is a tényleges havi nettó összeg, amiből emiatt gazdálkodni fogsz a kifizetni és megtakarítani valók után, az nem éri el a 326.000 Ft.

 

Összesítve 53 éves alkalmazott vs vállalkozó

 

Így az állami nyugdíjjal és a nyugdíjcélú megtakarításaiddal 15 évre a járadékod havonta 499.800 Ft lesz alkalmazottként. Viszont vállalkozóként csak 309.000 Ft. Ha ezt azzal hasonlítjuk össze, amennyiből valójában éltél a megtakarítások miatt, akkor rendben vagy, még egy pár évre való tartalék is van benne.

 

Ha férfi vagy, akkor a statisztikák alapján ez már nem elegendő. Ha jól megnézed, így is kevesebb, mint az a nettó, amiből ténylegesen éltél, tartalék pedig nincs benne a további életévekre, ha mégis rácáfolnál az átlagra.

 

Mi a helyzet nőként? Ez már komoly fejtörést okozhat, hiszen 20 évre a járadék csak 237.500 Ft. Ez majdnem havi 100 ezer forinttal kevesebb, mint amiből aktív korodban gazdálkodtál. A helyzet még rosszabbá válik, ha tovább élsz a statisztikai átlagnál.

 

Ha a nyugdíjmegtakarítás pénzügyi tervezését és megvalósítását már 35 évesen elkezdted volna, ha 35 évesen előre gondolkodsz, akkor élhetnél 434.500 forintból, és a járulékod 15 évre 499.500 Ft, 20 évre 384.000 Ft lenne. Vagyis teljesen oké a matek férfiként, és kisebb a hiány vállalkozónőként...

 

Vagyis alternatíváid a következők: vagy sokat teszel el most, vagy kevesebből élsz később, vagy időben elkezded. Melyiket választod?

 

Nézd meg a többi számot a táblázatban, és kezdj neki idejében a pénzügyi tervezésednek, amiben helyet kapnak a nyugdíjmegtakarítások és a kockázati védelmetek is. Bonyolult és időigényes? Fogalmad sincs, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned és hogyan számolj? 

 

Hívd fel a saját, személyes pénzügyi tanácsadódat, segíteni fog Neked.

 

Nincs olyan, akitől kérdezhetnél, aki segítene? Fogalmad sincs hogyan kezdd el a pénzügyi tervezést? Válassz független pénzügyi tanácsadóink közül, akik Veled együttműködve, a Te szempontjaid és lehetőségeid figyelembe vételével megkeresik a leginkább Rád szabott megoldást. Kattints:

 

Tanácsadót választok

 

Pénzügyi szempontból nagyjából mindegy, hogy miért élünk tovább mi nők. Egy férfi ügyfelem szerint azért, mert nekünk nincs feleségünk :)). A lényeg, hogy hosszabb időre kell felkészülnünk, ezért nagyobb összeget kell összegyűjtenünk.

 

Ezt teheted úgy, hogy többet teszel félre, és teheted úgy, hogy hamarabb kezdesz nyugdíjcélú megtakarításba. Egyet nem tehetsz (a saját érdekedben). Azt, hogy nem foglalkozol ezzel az eshetőséggel...

 

Írd meg itt a cikk alatt az ezzel kapcsolatos gondolataidat és azt, Te hogyan készíted elő időskorod anyagi biztonságát.

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

Vissza

Címkék : nyugdíjmegtakarítás, nyugdíjcélú megtakarítások, nyugdíjas vállalkozó, nyugdíj előtakarékosság, nyugdíj, nyugdijbiztositas, nyugdíj melletti munka járulékai, öngondoskodás, nyugdíjkorhatár, tudatos pénzügyi döntés, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi szokások, pénzügyi célok, pénzügyi intelligencia, pénzügyek okosan, pénzügyek, vállalkozói pénzügyek, vállalkozóknak, vállalkozás nyugdíj mellett, vállalkozás, legjobb nyugdíjmegtakarítás, legjobb nyugdíjmegoldás, legjobb nyugdíjbiztosítás, anyagi függetlenség, anyagi biztonság, vállalkozónőknek, öregedő társadalom, nyugdíjbomba, független pénzügyi tanácsadó

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek