...

Nem is gondolnád, mik a KATA legnagyobb hátrányai?

Kategória: Vállalkozóknak | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Belegondoltál már abba, milyen következményekkel jár, ha KATA-s vállalkozó vagy?

 

 

Ez a legnagyobb ötlet a kormányzattól, amit valaha láttam. Ha "normál" kisvállalkozó vagy, Te is tudod, szinte rá vagy kényszerítve a kiskapuk használatára, ha meg is akarsz élni a vállalkozásodból.

 

Ha nem vagy KATA-s, de minimálbérrel vagy bejelentve vállalkozóként, akkor is találsz igen hasznos gondolatokat írásomban, olvass tovább...

 

Amikor még kereskedő voltam egy alkalmazottal, és épp a mérlegképes könyvelői végzettségemet szereztem (2001-ben), kiszámoltam, hogy ha mindent az akkori törvények szerint becsülettel csinálok, akkor bizony 100 Ft bevételem után 105 Ft-ot be kellett volna fizetnem.

 

Vicc, ugye? Úgy, hogy vállalkozó vagyok, tehát nem kapom meg biztosan a fizetésem, hanem kockáztatok és még én fizetek, hogy ezt tehetem :).

 

Azóta sokkal jobb lett az adózási és járulékfizetési gazdasági környezet, de azért még mindig szükség van egy okos könyvelőre...

 

Szükséged van még a folyamatosan friss információkra, ötletekre és szempontokra is ahhoz, hogy valóban tervezni tudd a pénzügyeidet. Ehhez csak egy kattintás, és hetente érkezik a segítség. Kérd és küldöm :):

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Miért nagy ötlet a KATA a kormánytól?

 

 

Nem is gondolnád, mik a KATA legnagyobb hátrányai?

Mire lesz elég a hozzáállásod az öngondoskodáshoz?

 

 

Mert azoknál a kisvállalkozásoknál, ahol a szinte létkérdés, hogy minél több maradjon meg adó- és járulékfizetés után, ott a többség eddig még ennyit sem fizetett be, ha elég jó volt a könyvelője. Vagy egyszerűen csak nem fizette az adókat és kész, csődöt jelentett, majd alapított egy új vállalkozást. 

 

Lejjebb mutatok majd egy grafikont is, amin látszik, hogy ez a legszélesebb vállalkozói réteg. Ebből adódóan az államnak kicsit sem mindegy, mekkora bevételre számíthat tőlünk, ráadásul biztosan. Hiszen két havi elmaradás (100 000 ezer Ft) után törlik a KATA státuszodat és 2 évig nem is léphetsz vissza.

 

Ergo, ha meg akarod tartani, tuti befizeted a kisvállalkozói tételes adódat...

 

Vagyis több bevétel az államnak, és javul az adófizetési morál is. Jó megoldás, igaz?

 

Önmagában emiatt azonban nem hoztam volna fel a témát. Van itt más valami is. Ugyanis mi az állam legnagyobb problémája?

 

Az öregedő társadalom miatt ketyegő nyugdíjbomba és az egészségügyi ellátások finanszírozása, igaz? Na erre is megoldást találtak a KATA bevezetésével.

 

A KATA ellátási alap 2019-ben 94.400 Ft. Ez azt jelenti, hogy minden TB ellátásodat - táppénz, GYED, CSED, nyugdíj, szolgálati idő - ez alapján számítják majd. Emellett nyugdíjasként, sőt, GYED-en kismamaként is lehet KATA-s vállalkozásod.

 

Vagyis kevesebbet kell az államnak fizetnie, és megkönnyítette két széles réteg visszalépését az adófizetők sorába...

 

De nézzük a számokat:

 

 

Éhező vállalkozó, színész, művész...

 

 

Olvastad biztos Te is nem egyszer az időskorukban fillérekből tengődő éhező művészeinkről szóló híreket, sőt, valószínűleg hallottál az utóbbi 10 évben nyugdíjba vonuló "menő" vállalkozókat szitkozódni a kezdő nyugdíjuk láttán.

 

Félre ne érts, nem ítélkezem, nincs jogom. Mindössze egy dologban vagyok biztos. Abban, hogy ők ugyanúgy élvezték a minimálbér utáni minimális járulékfizetés előnyeit, mint a mostani KATA vállalkozások.

 

A színészek, táncosok és énekesek a haknikért és fellépésekért kapott extra pénzeket többnyire szépen eltették és felélték. Ugyanez igaz a rendszerváltás utáni "menő" kisvállalkozók nagy részére is. Öngondoskodás? "Ugyan már, egyszer élünk, nekem ez jár!" Nyugdíjmegtakarítás? Minek? "Az állam majd eltart, kötelessége"...

 

Személyes tapasztalatom a családban, hogy amikor bőven "dőlt a lé", akkor mindenre futotta. Aztán kijött a papír az 58 ezer Ft-os havi nyugdíjról, és hirtelen valósággá vált a rémálom:

 

  • jócskán lejjebb kell venni a megszokott életszínvonalból
  • dolgozni kell halálig... - vagy ameddig képes rá... 

 

Ideje tudomásul vennünk, hogy az állam nem tart el. Kikerült az Alaptörvényből a nyugdíj és az egészségügyi ellátás kötelezettsége. Nem járulékot, hanem adót fizet a munkáltató, és törvénybe iktatták a kötelező szülőtartást...

 

Nézd meg a képet fent. Mutatom rajta, hogyan alakultak a minimálbérek 1988 óta, amíg visszaszámolnak a nyugdíj kiszámításánál. Mellé tettem a KATA ellátási alapot is. Ebből lesznek a járandóságaid...

 

 

Nem is gondolnád, mik a KATA legnagyobb hátrányai?

Cégek és egyéni vállalkozások számának alakulása (felhasznált adatok forrása: KSH)

 

 

Mit mutat ez a grafikon? Azt, hogy a bejegyzett vállalkozások száma dinamikusan növekszik. Az arányok azonban eltolódtak az 1-9 fős vállalkozások irányába.

 

Ezek főként az egyéni vállalkozók és a kis betéti társaságok. Jól látszik, hogy csökkenő trend megfordult a KATA bevezetésével 2013-ban. Azonban az ugrásszerű növekedést a KATA bevételi határának 12 millió Ft-ra emelése hozta el 2016-ban. És a számok tovább emelkednek...

 

Vessük most össze ezt a nyugdíjak összegének változásával és az átlagkeresethez való viszonyulásával (lejjebb találod hozzá a grafikont). 

 

Bár az átlagnyugdíj nominálisan évről.évre növekszik, az átlagkeresethez viszonyított aránya az utóbbi évek nagymértékű béremelése miatt csökkent. Ha figyelembe vesszük a nyugdíjszámítás szabályait (itt találsz róla nagyon jó és részletes cikket), akkor elmondhatjuk, hogy a valorizációs szorzók szempontjából az jó Neked, ha az átlagkereset dinamikusabban növekszik.

 

De a jelenlegi nyugdíjasok pénzének vásárlóértéke így most csökkent a dolgozókéhoz képest. Ez pedig akkor is előfordulhat majd, amikor Te leszel már nyugdíjas.

 

Jelenleg az aggregált helyettesítési ráta, vagyis a 65-74 éves korosztály nyugdíjának és az 50-59 évesek bruttó átlag keresetének hányadosa 67%, ami az Európai Unióban nálunk a 4. legmagasabb.

 

Csakhogy, ha emellé figyelembe veszed a szolgálati idő alapján való arányosítást, valamint azt, hogy a mostani nyugdíjasok közül sokan már 16-18 éves koruktól dolgoztak, míg mostanság még a 25 éves is otthon csücsül, akkor a helyzet már messze nem lesz később ilyen rózsaszín.

 

Visszatérve a KATA-ra. Az ellátási alapod a minimálbérnek jelenleg a 63,35%-a. A nyugdíjszámítás szabályai szerint a jogosultsági idő szempontjából a főállású kisadózói jogviszony teljes időtartamát figyelembe kell venni. 

 

Azonban a nyugdíj összegének számításakor a szolgálati időt arányosítani kell.

 

Tehát, ha úgy van 40 év munkaviszonyod, hogy abból 10 év KATA, akkor az igazolt átlagkeresetednek Te nem a 80%-át fogod megkapni, hanem csak a 36-37 évre járó 74-75,5%-ot (vagy még kevesebbet attól függően, mennyire csökken tovább a KATA és a minimálbér aránya).

 

A kevésből még kevesebbet kapni, még nagyobb baj lesz.

 

A másik probléma a gyermekvállalás és a táppénz

 

CSED és táppénz folyósítása mellett nem végezhetsz munkát. Ha reálisan nézzük, megszoktál egy életszínvonalat, ehhez igazodik a stabil havi kiadásaid nagy része is, akkor ez nem fog a tizedére csökkenni ezekre az időszakokra, igaz?

 

Márpedig a gyermekednek ugyanúgy meg akarsz majd adni minden jót. Sőt, ekkor jön csak a kiadások ideje :).

 

Baleset, betegség is bármikor bekövetkezhet. Egy hónapig még megoldod. De 4-5-6 hónapig nem mondhatod a villanyszámlásnak, hogy "bocs, de 900 ezer helyett csak 50 ezret keresek, nem futja ilyesmire"...

 

Vagyis az öngondoskodásnak még nagyobb szerepe van, ha KATA-s vállalkozó vagy. Pontosan azért, hogy Te ne legyél éhező művész...

 

 

Nem is gondolnád, mik a KATA legnagyobb hátrányai?

 

 

Hogyan hozhatod ki mégis a legtöbbet a KATA-s vállalkozásodból?

 

 

Alapjában véve egyszerű, hiszen éves 12 millió forintos bevételedből 600 ezer Ft a KATA, 50 ezer Ft a tételes iparűzési adó, 5000 Ft a kamarai díj, tehát megmarad 11.345.000 Ft.

 

A kisvállalkozók tételes adóját választani elsősorban annak éri meg, akinek nem igazán van elszámolható költsége (ügyvéd, coach, tanácsadó, stb.), nincs alkalmazottja, és persze nem lépi túl a jövedelme ezt az összeghatárt.

 

Ha ekkora jövedelem után (bruttó 945.416 Ft) meg kellene fizetned a járulékterheket, annak a nálad maradó része 430.165 Ft lenne (ha nincs semmilyen adókedvezményed). Vagyis havonta több, mint 500 ezer forintot nyersz a KATA-val...

 

A legtöbben ezzel meg is elégednek. Van mit elkölteni. Jobb esetben visszaforgatják a vállalkozásukba. Rosszabb esetben elmegy drágább autóra, luxus utazásra, és hasonlókra...

 

Te persze, aki olvasóm vagy, már tudod, hogy mindez csak a felszín, és ideje átgondolnod.

 

Maradjunk a mateknál. Van havi nettó 400 ezer Ft bevételed és a KATA-val nyertél 500 ezer Ft adóelőnyt. Nyilván ennek egy része azért költség lesz. Legyen mondjuk 200 ezer Ft. Ha ennél jóval több, akkor már nem a KATA lesz az ideális, igaz?

 

Még egy gondolat ehhez:

 

 

Nem is gondolnád, mik a KATA legnagyobb hátrányai?

 

 

Gyakran hangzik el az üzleti beszélgetéseimen, amikor rákérdezek, hogy a mostani nettó jövedelmedhez képest mennyi pénzre lesz szükséged havonta nyugdíjasként, hogy "kevesebbre".

 

A fenti kördiagramm, amit készítettem, ezt cáfolja meg. A KSH adatai alapján 2017-ben 15%-kal többet költöttek átlagosan a nyugdíjas háztartások, mint az aktív dolgozók. A diagramm pedig megmutatja, hogy bár bizonyos költségek (például gyermeknevelés, tanulás) lecsökkennek, azonban megnő az élelmiszer vásárlás, a háztartási kiadások és az orvosi költségek összege.

 

A nyugdíjasok költségvetésének ez a három tétel adja a 61,2%-át, míg az aktív kereső életkorúaknál ez az arány csak 46,1%.   

 

Vagyis csak abban az esetben lesz kevesebb a kiadásod nyugdíjasként, ha lejjebb adsz a megszokott életszínvonaladból.

 

Ha ugyanúgy élvezni szeretnéd az életed, sőt jobban (színház, könyvek, szórakozás, utazás, unokák kényeztetése), akkor bizony a megemelkedett más jellegű kiadások miatt több pénzre lesz szükséged havonta.

 

Térjünk vissza a fenti számolgatáshoz. Hiszen maradt 300 ezer Ft adóelőny és a pallos a fejed felett, hogy mit teszel, ha történik valami és mi lesz Veled időskorodban, tényleg a munkából visznek-e a temetőbe...

 

 

Az egyik lehetőséged, hogy vállalod az emelt KATA-t...

 

 

Ez azt jelenti, hogy a járulék alapod 158.400 Ft lesz 2019-ben. Ez magasabb, mint a minimálbér. Rendben is vagy. Vagy mégsem?

 

Ez még mindig csak 158.000 Ft! Ennek a 60%-a táppénz, ami 95 ezer Ft. Mennyiből éltél eddig - 950 ezer Ft-ból - a tízszereséből? Ha kiesik 6 hónap, mert nem tudsz dolgozni, honnan teremted elő a hiányzó 5,4 millió forintot?

 

Nem baj, legalább rendben lesz a szolgálati időd és a nyugdíjalapod. Vagy mégsem?

 

Jelenleg a nettó kereset 60-80%-a a nyugdíj. Ez azonban csökkenni fog. Egyrészt a kevesebb szolgálati idő miatt, bár ezt egyensúlyban tarthatja a nyugdíjkorhatár kitolása 70-72 éves korra. Másrészt az öregedő társadalom problematikája miatt, amiről már írtam korábban. 

 

Most úgy számolunk, hogy jó, ha 40-50% lesz ez arány 20-30 év múlva. Drasztikusabb előrejelzések szerint mindössze 30%.

 

Az emelt összeg havi bruttó 64.000 Ft-tal emeli meg a nyugdíjad kiszámításánál az alapot. Ezt nettósítjuk és átszámoljuk a szorzókkal, akkor jó, ha 20.000 Ft-os többletet eredményez majd számodra havonta nyugdíjasként...

 

Vagyis az emelt KATA miatt 20.000 Ft-tal több nyugdíjat kapsz és 30.000 Ft-tal több táppénzt. Ez Neked minden egyes hónapban 25.000 forintodba kerül.

 

Jó befektetésnek tűnik? Nekem nem...

 

Adok még egy szempontot a döntéshez, főleg, ha a női nemhez tartozol.

 

A korábbi grafikonon látott átlagnyugdíjak, valóban az elvi átlagot jelentik. A gyakorlatban a nők nyugdíja jelenleg mintegy 15%-kal alacsonyabb, mint a férfiaké. Ennek társadalmi okait most nem fejtem ki, hiszen biztosan tisztában vagy velük.

 

Emellett nőként statisztiailag tovább fogsz élni, tehát hosszabb időszakra szükséges, hogy felkészülj. Az öngondoskodásod tervezésekor a nyugdíjmegtakarítás kalkulálásához vedd figyelembe az ábrán látható különbségeket.

 

Az utóbbi években szinte nem volt infláció, vagy csak néhány százalék. Mégis, ha a 15 év kumulált adatait nézzük meg, akkor 2000 óta 204% volt az összesített pénzromlás. Tehát olyan megoldással kell rendelkezned, ami ezt is kezelni tudja.

 

A hosszabb élet és a nők időskori magasabb létszáma egyben azt is jelenti, hogy jó eséllyel egyedül maradsz az utolsó években. Ha házas voltál, az üzvegyi nyugdíj adhat némi segítséget, de ha nem, akkor Magadnak kell ezt a problémát is megoldanod...

 

 

Nem is gondolnád, mik a KATA legnagyobb hátrányai?

(forrás: www.ksh.hu)

 

 

Öngondoskodás okosan kisadózó vállalkozóként

 

 

Feltételezzük, hogy vállalkozóként Te vagy a családfenntartó. Nyugdíjig KATA szerint adózol. Két gyermeketek van. Az életkorod 30/40/50 év lesz.

 

Ugyan a matekot arra alapozom, hogy azt a 25 ezer forintot, amit az emelt KATA-ra befizetnél, fordítsd öngondoskodásra, igazából ennél többet javaslok. Legalább az átlagos havi  KATA-s jövedelmednek a 10%-át.

 

Vagyis, ha kimaxolod a KATA adta lehetőségeket, akkor havonta 100.000 Ft-ot, ha éppen csak érdemes vállalkozónak lenned, akkor 30.000 Ft. Ugyanis azt gondolom, hogy ha KATA-s vállalkozóként nem keresel legalább 300.000 forintot havonta, akkor jobban jársz az alkalmazotti élettel és fizetéssel...

 

Viszont, ha a 10%-ot félreteszed öngondoskodásra, még mindig sokkal több pénzed marad - és lesz a jövőben -, mintha normál vállalkozóként kifizetnél egy halom pénzt járulékra és adóra.

 

Egészségügyi ellátás, gyermekvállalás - öngondoskodás 25.000 Ft-ból havonta

 

ÉS

 

Nyugdíjmegtakarítás - öngondoskodás 25.000 Ft-ból havonta

 

 

Már hallom is az ellenérvet, hogy ez 2 x 25.000! Igen. Megteheted, hogy felkészülsz az elkövetkező 35-25-15 évre havi 50.000 Ft-ból az életszínvonalad fenntartása mellett, vagy havi 25.000 Ft-ot fizetsz ugyanezért az államnak és várod a meglepetéscsomagot, amit kapsz majd...

 

Amennyiben 30 éves vagy és a következő 35 évben kizárólag az állami egészségügy szolgáltatásait használjátok, összesen 3x3 hónapot (KATA-sként legalább 30 nap kell legyen, csak akkor mentesülsz az adófizetés alól) leszel táppénzen és 20 évet töltesz el nyugdíjasként, akkor:

 

  • Normál KATA fizetése mellett felkopik az állad. A táppénzed 56.000 Ft lesz havonta, a nyugdíjad pedig jó, ha 40.000 Ft.
     
  • Emelt KATA mellett befizetsz 35 év alatt 10.500.000 Ft-tal többet. Cserébe kapsz 345.900 Ft-tal több táppénzt. A 20 év alatt pedig kapsz még 4.800.000 forinttal több nyugdíjat - vagyis megkapod a többlet befizetésed felét
     
  • Amennyiben az 50 - 55.000 Ft-ot az egészségeddel, a gyermekeddel, és az időkori biztonságoddal kapcsolatos indokkal félreteszed:
     
    • Te és teljes családod élvezheted a magán egészségügyi ellátás előnyeit egy egészségbiztosításon keresztül, valamint lesz kockázati védelmed 20 évre (haláleset 20 millió Ft, kritikus betegség 2 millió Ft kifizetéssel). Ennek díja összesen 24 500 Ft havonta.
       
    • Ha még egy komplett családi balesetbiztosítást is mellé teszel (havonta 4.850 Ft), akkor tényleg felkészültél...
       
    • Lesz legalább 6 havi tartalékod a kieső jövedelmed pótlására
       
    • Havonta rendelkezésedre áll majd mai értéken 30,7 millió Ft nyugdíjkiegészítés adóvisszatérítéssel - ha van a családban SZJA-t fizető, akkor meg tudjuk oldani -, anélkül pedig 27,2M Ft. Csak azzal számolva, hogy a 3%-os inflációt eléri a befektetésed átlagos nettó hozama és díjat nem emelsz, ami közel plusz 128.000 Ft-ot jelent havonta mai értéken nézve.
       
    • Vagyis a pluszban "befizetett" (35 év alatt megtakarított) 10.500.000 Ft öngondoskodásod csereértéke majdnem a háromszorosa lesz...

 

Vagyis nem a befizetésed felét, meg némi odadobott plusz táppénzt kapsz - ami mellett ugyanúgy kifizetnéd a magánorvosokat -, hanem a sokszorosát.

 

40 évesen az emelt KATA-ra befizetsz 7,5M Ft-ot, cserébe megkapod az emelt táppénzt. Az, hogy a nyugdíjad mennyivel lesz több attól függ, hogy korábban milyen bruttó jövedelem után fizetted a járulékot.
 

  • Ha minimálbér után, akkor a helyzet még rosszabb, még 20 ezer Ft-tal sem lesz több a kiegészítés, hiszen a korábbi minimálbér nevetségesen alacsony volt.
     
  • Ha korábban alkalmazott voltál, magasabb bejelentett bruttóval, akkor az javít az esélyeiden.
     
  • Az egészségügyi ellátás, az életbiztosítások már drágábbak lesznek Számodra 40+, így ennek a célnak többet kell szentelned. Ugyanarra a védelemre, mint fent, ebben az életkorban már 37 ezer Ft-ot havonta. Vagyis a 25 ezerből kisebb védelem fog kijönni, de megoldható (kisebb szolgáltatáscsomag és 10M / 1M kifizetés.
     
  • Ha balesetbiztosítást is választasz, ott a díj ugyanannyi lesz.
     
  • Hamarosan belépsz a kritikus korba (45-59 év), így halaszthatatlan, hogy meglegyen a 6 havi tartalékod, ha hosszabb időre esnél ki a munkából.
     
  • A nyugdíjmegtakarításod rövidebb ideig gyűlik. Persze 25 év még mindig elég arra, hogy összerakd a szükséges összeget, de jól kell pénzügyileg megtervezned. A 25.000 forintos megtakarításból adóvisszatérítéssel 16,5 millió Ft-od (anélkül 14,4M) lesz majd (a félretett 7,5 M Ft-ból), ami közel 69.000 Ft pluszt ad havonta.
     
  • Ha ügyesen befekteted az összegyűlt pénzt és nem a párnacihából gazdálkodsz, akkor ennél sokkal többet hozhatsz ki belőle.

 

50 évesen az emelt KATA-ra befizetsz 4,5M Ft-ot, cserébe megkapod az emelt táppénzt. Az, hogy a nyugdíjad mennyivel lesz több, itt is attól függ, hogy korábban milyen bruttó jövedelem után fizetted a járulékot.
 

  • Ha minimálbéres vállalkozó voltál, akkor a helyzet még rosszabb. Ezen a valorizációs szorzók sem segítenek, olyan nevetségesen alacsony volt a minimálbér.
     
  • Ha korábban alkalmazott voltál, magasabb bejelentett bruttóval, akkor az javít jócskán az esélyeiden.
     
  • Az egészségügyi ellátás, az életbiztosítások már sokkal drágábbak lesznek Számodra 50+, hiszen benne vagy a kritikus korban. Kockázatosnak számítasz a biztosítóknak, így ennek a célnak még többet kell szentelned.
     
  • A költségeket csökentheti, hogy többnyire a gyermekeid életbiztosításairól már nem Neked kell gondoskodnod, és rövidebb a futamidő. Így akár még bele is férhet a 40-eseknél számolt védelem.
     
  • A 6 havi tartalékod hiányával a családi költségvetés összeomlását kockáztatod, ha hosszabb időre esnél ki a munkából.
     
  • A nyugdíjmegtakarításod rövidebb ideig gyűlik. 15 év már kevés arra, hogy összerakd a 15-20 évre szükséges összeget, jól kell pénzügyileg megtervezned és magasabb összegű nyugdíj előtakarékosságot javaslok . A 25.000 forintos megtakarításból  7,6 millió Ft-od lesz majd adóvisszatérítéssel (6,4M anélkül), a félretett 4,5 M Ft-ból.
     
  • Még ez is több (32.000 Ft) mai értéken számolva havonta, mint amit az emelt KATA miatt kapsz.

 

Az elérhető összegek közti különbség a halogatásod ára...

 

Ha röviden és tömören akarom összefoglalni az eddigieket, akkor KATA mellett kötelességed az öngondoskodás, különben esélyed sincs normális életet élni idős korodban vagy váratlan baleset, betegség esetén.

 

Viszont ha így teszel, igazi aranybánya, amíg túl nem léped a bevételi határt. Több száz ezer forint maradhat Nálad havonta adó helyett, és biztos jövőd lesz idős korodban is :) vagy ha valami váratlan történne...

 

Szerinted jó a gondolatmenetem? Írd meg a bejegyzés alatt, hogy TE hogyan látod ezt a kérdést és a jövőt!

 

Van olyan ismerősöd, akinek jól jönnének ezek az információk és szempontok? Van olyan ismerősöd, akit szeretnél rávenni, hogy gondolkozzon el ezeken? Oszd meg velük ezt a cikket és segítsd Facebook oldalunkat egy "Tetszik" gomb kattintással, hogy minél több emberhez juthasson el a pénzügyi tudatosság fontossága :)

 

 

 

Ellenérveid vannak? Írd meg, válaszolni fogok. Csak kérlek, NE MONDD, hogy "úgysem éred meg"! Akár akarod, akár nem, növekszik az átlagéletkor és dolgozik Benned az életösztön.

 

Látni akarod majd felnőni az unokáidat, ott akarsz lenni a diplomaosztójukon és táncolni akarsz az esküvőjükön.

 

Céljaid lesznek: utazni és világot látni, megnézni az összes színdarabot és filmet, amire nem volt időd, vitorlázni, kirándulni, cukrászda teraszán fagyizva élvezni a napsugarakat, bármi.

 

Ha MOST nem döntesz, akkor is döntesz.

 

Akkor MOST 30/40/50 évesen eldöntöd, hogy meg akarsz halni mielőbb, vagy nélkülözni és sóvárogni akarsz az utolsó 20 évben, és sajnálni mindazt, amit nem tettél meg...

 

Ugye, hogy jobb ma 10%-kal alább adni az igényeidet, mint később a mostani jövedelmed 10%-ából megélni (vagyis 90%-ot elengedni)?

 

Meggyőztelek? Szuper, hívd fel a személyes pénzügyi tanácsadódat és kezdjétek el a pénzügyi tervezést!

 

Tisztában vagy vele, hogy tenned kell valamit, de nem tudod, mi lenne a legjobb megoldás? Hívd fel a személyes pénzügyi tanácsadódat és keressétek meg együtt a Számodra legjobb nyugdíjmegtakarítást, és a legjobb egészségbiztosítást. 

 

Pénzügyi céljaid eléréséhez tudatos pénzügyi tervezésre van szükséged. Ha csak csinálsz "valamit", az kevés lesz, csak részeredményt hoz.

 

Nincs, akire rábíznád ezt a fontos feladatot? Nincs olyan pénzügyi szakértő, akiben megbízol? Csak egy kattintásra vagy a segítségtől. Profi pénzügyi tanácsadó csapatunk Téged is vár egy beszélgetésre, kattints:

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

Van több problémád is, amire megoldást keresel? Kattints és beszéljük meg őket! Válaszd ki, melyik tanácsadási csomagot szeretnéd, az ingyenest vagy a Prémiumot, mint VIP ügyfél és küldd vissza kérdőívünket. Egy napon belül visszahívlak :)

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

(Szerző és grafikonok: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.04.14.))

Vissza

Címkék : KATA vállalkozó nyugdíj, KATA ellátási alap, KATA 2019, öngondoskodás, nyugdíj előtakarékosság, nyugdíjmegtakarítás, nyugdíjcélú megtakarítások, egészségügyi ellátás, egészségbiztosítás, magánegészségügy, kisadózók tételes adója, KATA vállalkozó, pénzügyi tervezés, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tanácsadó, pénzügyi célok, pénzügyek, vállalkozói pénzügyek, profi pénzügyi tanácsadó, független pénzügyi tanácsadó

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek