...

Meglepetés érhet, ha ezt nem csinálod meg - beazonosítottak már?

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Kötelező az ügyfél átvilágítás a pénzintézetekben 2019. június 26-ig a Pénzmosási törvény (Pmt.) miatt

 

 

A nem teljeskörűen beazonosított ügyfelek 2019 nyarától nem indíthatnak pénzügyi műveleteket. Vagyis, ha nem akarod, hogy meglepetés érjen, és a bankod (vagy a biztosító, ahol a megtakarításod van) még nem küldött értesítést erről, jobb, ha bemész és elintézed...

 

Frissítés 2019.07.01.:  A határidőt meghosszabbították 2019.október 31-ig.

 

2017. júliusában lépett életbe (korábban itt írtam róla) a Pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.), amely kimondja, hogy az ügyfél-átvilágítás eredményeinek 2019. június 26-ig kell teljes körűen rendelkezésre állniuk. A visszaszámlálás elkezdődött.

 

Ha ez nincs meg, bizony a fizetésedet sem tudod majd felvenni vagy a céged beszállítóit sem tudod kifizetni...

 

 

 

 

Meglepetés érhet, ha ezt nem csinálod meg - beazonosítottak már?

 

 

Eddig nem sok minden történt ez ügyben. Most az annyira jellemző hajrá kezdődik a határidő közeledtével. Ugyanis, ha 2017. június 26 előtt kötöttél szerződést, akkor még lazábbak voltak a szabályok.

 

Emiatt valószínűleg hiányzik valamilyen nyilatkozat (például cégeknél a tényleges tulajdonosi nyilatkozat vagy magánszemélyeknél a kiemelt közszereplői nyilatkozat), okmánymásolat (személyes iratok) vagy adat (születési hely cégtulajdonosok esetén például nem volt kötelezően rögzítendő korábban).

 

Ezeket pótolnod kell mind magánszemélyként, mind vállalkozóként. Ha nem teszed, akkor 2019. június 27-től a bank kénytelen lesz megtagadni az indított tranzakciók teljesítését az adategyeztetés elmaradása miatt.

 

Amennyiben a korábbi szabályoknak megfelelő teljeskörű ügyfél átvilágítást elvégezte a pénzintézet a kapcsolat létesítésekor, akkor most nem szükséges személyesen megjelenned. 

 

Ebben az esetben a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a hiányt postai vagy elektronikus úton pótold, viszont a szolgáltató dönti el, hogy vállalja-e ennek kockázatát (például személyes okmányok másolata postai úton).

 

 

Meglepetés érhet, ha ezt nem csinálod meg - beazonosítottak már?

 

 

Az MNB szerint több hitelintézetnél már lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek az illetékes banki ügyintézővel való élő – kamerás és mikrofonos számítógép vagy mobiltelefon segítségével történő – videókapcsolat révén tegyenek eleget a teljeskörű ügyfél-átvilágításnak.

 

Sőt, az MNB januári rendelete lehetővé teszi, hogy akár a netbankodon keresztül is beküldheted ezeket az adatokat. Erről a bankod tud bővebb tájékozattást adni.

 

Az MNB a szolgáltatókra bízza, hogy milyen módon kérik be az adatpótlást. Így előfordulhat, hogy Téged személyesen rángatnak be, míg a barátod egy kattintással el tudja intézni a netbankjában...

 

Elvileg a hiányos adatokkal, dokumentumokkal rendelkező, érintett magán - és vállalati ügyfeleiket a szolgáltatók a szükséges teendőkről részletesen tájékoztatják. Lehet, hogy már meg is kaptad az erről szóló levelet, de lehet, hogy még nem.

 

Érdemes minél előbb túl lenned rajta, mert az utolsó napokban nagy lesz a tülekedés és hosszú a sor a bankokban, takarékszövetkezeteknél és biztosítóknál. A kötelező ügyfél beazonosítás és átvilágítás a bankok adatai szerint tömegesen érinti a magán és vállalati ügyfeleiket is...

 

Fontos Számodra, hogy képeben legyél a pénzügyeiddel kapcsolatos hírekkel? Kattints és rendszeresen küldöm majd :)

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.05.05. - utoljára frissítve 2019.07.01.))

 

 

Meglepetés érhet, ha ezt nem csinálod meg - beazonosítottak már?

Vissza

Címkék : pénzmosási törvény, törvényváltozás, ügyfél átvilágítás, MNB ajánlás, hírek a pénzről

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek