...

Befektetsz vagy kifektetnek?

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Kijöhetsz jól a válságból, épp csak túlélheted vagy beleroppanhatsz...

 

 

Nem tudom, hogy éppen békésen tűröd a négy fal közötti mindennapokat, sőt, élvezed, vagy lázadóként - neked ne mondják meg, mit tehetsz - ugyanúgy próbálsz élni mint eddig. Most kizárólag csakis pénzügyeid szempontjából vizsgálom a COVID-19 járvány miatti eseményeket, és azok következményeit.

 

Lassan felodják a korlátozásokat. Jönnek az újabb és újabb intézkedések, amik elvileg a megoldáshoz visznek. Van élet a járvány után is, de vajon mi vár ránk?

 

Erről ötletelhetünk ugyan, de nem tudjuk még. Azt azonban igen, amit már most célszerű átgondolnod és megtenned. Minden válság egy lehetőség is egyben...

 

Vajon eljött a befektetések ideje? Egyáltalán érdemes befektetni pont Neked, pont most? Ha igen, akkor mibe? Ha nincs befektetni való pénzed, hogyan legyen? Miben érdemes változtatnod e téren a későbbiekben?

 

Lehet, hogy azok közé tartozol, aki most nehéz helyzetbe került. Ennek oka talán, hogy bezárt a cég, megszűnt a munkahelyed, felére csökkentették a fizetésedet, megfertőződtél, vagy bármi más. Ebben a cikkben szempontokat és ötleteket találsz a befektetéseidhez.

 

Amennyiben viszont téged "csak" a home office néha lehetetlen szituációival való küzdelme érint, de egyébként anyagi oldalról rendben vagy, akkor írásom Neked is szól.

 

Hogyan jöhetsz ki a legjobban ebből a kényszerhelyzetből anyagilag? Egy kis kockázat nem ördögtől való, ha felkészültél rá...

 

Vágjunk is bele, de előtte kattints, hogy ezentúl Te is megkapd rendszeresen a pénzügyi döntéseidet segítő naprakész információkat:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Befektetések és a koronavírus járvány

 

 

Befektetsz vagy kifektetnek?

Fejreállt a világ a koronavírus miatt, vagy csak mi nézzük rossz irányból?

 

 

Maradj otthon - és azután?

 

 

Mostanában két fajta elmélettel találkozom az online üzleti beszélgetéseimen: 

 

  • Van, aki alig várja, hogy az Élet visszatérjen a normális kerékvágásba. Amilyen a koronavírus járvány előtt volt...
     
  • Van, aki úgy gondolja, minden megváltozik. A koronavírus járvány után semmi sem lesz ugyanaz...

 

Igazából én valahol a kettő ötvözetére számítok. Egy darabig minden más lesz. Sőt, kifejezetten bízom abban, hogy a változások egy része meg is marad, és végleg beépül a mindennapjainkba ezután is. Csak néhány, ami eszembe jutott:

 

Ilyenek például azok a digitális megoldások, folyamatok, amiket most a kényszer szült. Sok cég, például a pénzintézetek (bankok, biztosítók) is, halogatták az elektronikus folyamatok kifejlesztését. Pedig ezek megkönnyítik a mi munkánkat is, pénzügyi tanácsadókét, és az ügyfeleinkét is.

 

Ezenkívül sok esetben a home office-nak, vagyis az otthoni munkavégzésnek bőven van létjogosultsága. Üdvözítő lenne, ha a felesleges irodába utazgatás helyett az erre alkalmas munkakörökben megmaradhatna. Pénzt és időt spórolhatunk vele.

 

Az oktatási rendszernek sem ártott a digitális csatornák és eszközök használatának megismerése, és elsajátítása. Nem beszélve azokról a családokról, akik most, segítők és adományok révén hozzájuthattak olyan eszközökhöz, amikhez egyébként nem volt módjuk.

 

 

Pénzügyi tanácsadóként és mentorként pedig a leginkább abban reménykedem, hogy sikerült változtatnod a pénzügyi szokásaidon. Bízom abban, hogy ez a váratlan helyzet elgondolkoztatta a többséget, és arra a következtetésre juttatta, hogy ezentúl másképp kell...

 

 

Ugyanakkor elég megnéznünk a 2008-as hitelválságot, amit bő tíz év alatt szinte elfelejtettünk. A mostani összeomlás előtt ugyanúgy rekordot döntött - a gyakran ész nélküli - hitelfelvétel. Ugyanúgy nincs tartaléka a magyar emberek nagy részének, max. 1 havi...

 

Azt gondolom, hogy a várható könnyítések ellenére ennek az egésznek még nincs vége. A szakemberek véleménye eltérő, de többségében a járvány újabb felfutását, és újabb korlátozásokat várnak a télre, s csak 2021-re prognosztizálják a gazdaság talpraállását.

 

Talán így lesz, talán nincs igazunk. Mindenesetre jobb, ha felkészülten ér Téged a következő ilyen esemény...

 

Mielőtt azonban választ adnék arra a kérdésre, hogy valóban soha vissza nem térő alkalom-e a mostani időszak a befektetésre, adnék néhány gondolat indítót is Neked:

 

  • Emberi természetünk alapvetése, hogy védjük magunkat a kellemetlen információktól jó közérzetünk megőrzése érdekében. Ez pedig befektetési döntéseinknél nehezítik a valós kockázatértékelést.
     
  • Gyakran a rövidtávú nyereség érdekében kockáztatjuk a hosszútávú céljainkat. Egy nagyobb veszteség elszenvedése pedig túzott kockázatvállalásra sarkallhat annak reményében, hogy "visszanyerhetjük".
     
  • A "csordahatás" elvezethet oda is, hogy csak azért teszel meg valamit, amit mások is, mert nem akarsz róla lemaradni.
     
  • A túlzott önbizalom, ami arra hajlamosít, hogy úgy gondoljuk, jobbak az információink és a képességeink mindenki másnál, a befektetések terén kifejezetten káros lehet.
     
  • Az agyunk egy meghozott döntés vagy alkalmazott viselkedés után azokra az információkra és véleményekre fókuszál, amik megerősítik ennek helyességét (Robert B. Cialdini).
     
  • A látványos ábrákkal alátámasztott tanácsok és elemzések vonzóak lehetnek, de akár fizetett hirdetést vagy túlárazott terméket is takarhatnak. A tanácsadó felelőssége az adott befektetés teljeskörű ismertetése, a kockázataival együtt. Fontos, hogy jól válassz pénzügyi tanácsadót...

 

 

 

Pénzügyeink a koronavírusjárvány előtt, alatt és után

 

 

Szinte folyamatosan csörög a telefonom, és igyekszem is minden kérdéseteket megválaszolni. Remélem, ez a cikk is segít ebben. Főként arról kérdeztek, hogy mit érdemes tenni a hiteltörlesztésetekkel, meg arról, hogy mibe érdemes most befektetni.

 

Ez utóbbit azért nem olyan egyszerű megválaszolni. Ha már régi ügyfelem vagy és jól ismerlek Téged is, meg a pénzügyi termékportfóliódat is, akkor könnyebben segíthetek, mint ha még nem találkoztunk. 

 

Az is fontos kérdés lehet, hogy fizesd-e a hiteltörlesztésedet, vagy inkább fektesd be azt az összeget valamibe, amit erre fizetnél ki. Ezért a főbb szempontokat most összegyűjtöttem ebben a cikkben :).

 

 

 

Az átlagos befektető így viselkedik és gondolkodik:

 

 

Befektetsz vagy kifektetnek?

Az átlagos befektető érzelmi alapon hoz döntést, általában már megkésve - kevesebb haszon, nagyobb veszteség

 

 

Mielőtt rátérünk arra, hogy most melyik befektetési forma lehet előnyös vagy éppen miért nem az a Számodra, van még egy fontos döntési szempont, amit érdemes figyelembe venned a befektetési stratégiád kialakításakor:

 

 

Befektetések költségei

 

 

Amikor tőkepiaci értékesítővel beszélsz (például privátbankárral, vagy pénzügyi tanácsadóval, aki nem értékesít...), gyakran hozzák fel érvként, hogy mennyivel olcsóbb a befektetési alap vagy az ETF, mint a unit-linked életbiztosítás.

 

Valóban jóval alacsonyabbak a TER mutatók, mint a TKM mutatók. Csakhogy van egy alapvető számítási különbség a kettő között.

 

A TER mutatóban nem szerepelnek a számlavezetéssel (0-5000 Ft, de lehet % is), a tulajdonlással (0,1-0,4%), a kiutalással (számlacsomagod szerinti utalási költség), a vétellel és eladással (0%-10% mindkét irányban) kapcsolatos jutalékok és díjak, plusz az alszámlák költségei , esetleg az inaktivitási díja sem.

 

Ezek miatt, mivel nem tudod előre, hogy ezek költsége mennyi lesz, nem tudod, mennyire aktív kereskedésre "kényszerülsz" - még ha nem is tervezed - , csak utólag derülnek majd ki a tényleges költségek...

 

A TKM tartalmazza a termék teljes költségét, az alapkezelési költségeket, a beépített kockázati elemek díja, a szerzési és fenntartási költségeket, és minden fix és változó költséget. Az átváltások költségét ez sem tartalmazza, viszont szinte mindegyiknél évente két váltás ingyenes.

 

Emellett éppen amiatt, hogy a unit-linked életbiztosításítások beépített kockázati elemeket tartalmaznak, a TKM mutató vizsgálatakor azt is elemezned szükséges, hogy mekkora biztonságot ad. Lehet, hogy csak emiatt magasabb a TKM mutatója, mint a másik biztosítóé. Kérdés: megéri-e...

 

Ha megnézed az MNB oldalán található mutatókat, a TER (attól függően, milyen típusú alapról beszélünk, időtáv behatárolása nélkül) 0,02% - 4,25% közé esik, míg a TKM 10 évre 0,96%-7,26% között, 15 évre 0,91%-5,39% között, valamint 20 évre 0,89%-4,99% között van.

 

Ezek mellé tedd oda azokat a számokat a befektetési alapoknál, amik a TER mutatóban nincsenek benne, és utána végezhető el az összevetés a választáshoz, ha csak a költségek szempontjából vizsgálódsz.

 

Mind a TER mutató, mind a TKM mutató, egy típuspéldára végzett költségmutató, ami lehet több vagy kevesebb a Te esetedben. Vagyis ennek tudatában végezz összehasonlítást :)

 

Az alternatív befektetési formáknál is célszerű jól megvizsgálnod azt, mennyibe kerül Neked az adott befektetési módozat: például befektetési és fizikai aranynál a tartás és a jutalékok, ingatlannál az illeték, az adók és a fenntartási költségek.

 

 

Befektetési alapok, értékpapírok - milyen stratégia lehet jó most?

 

 

Visszautalva a 2008-as válságra, azt tapasztalom, hogy sokkal nyugodtabb a piac az ügyfelek hozzáállását illetően. A korábbi hibákól tanulva, már tudjuk, hogy ilyenkor ki kell várni. Sőt, egyre többen nyitnak értékpapírszámlát, hogy most indítsanak befektetést...

 

Emlékszel az előző cikkemre? Március elején, a korlátozások bevezetése előtti napon írtam arról, hogyan hatott a koronavírus a tőzsdékre. Akkor még csak 10-15% volt az esés, azután lement 30-40%-ig is.

 

Feltettem a kérdést, hogy érdemes-e már beszállni, hiszen valószínűleg még nincs mélyponton. Azóta így alakultak a főbb tőzsdei indexek és árfolyamok:

 

 

Befektetsz vagy kifektetnek?

Hogyan reagálnak a tőzsdék a válságokra, mit mutatnak a visszamenőleges adatok?  (adatok: Tradingwiew.com)

 

 

De ugyanez a kép fogad, ha megnézed egy-egy befektetési alap, vagy értékpapír árfolyamgörbéit. Vagyis egyelőre félig visszakorrigáltak...

 

Azonban mielőtt úgy döntesz, hogy itt az idő, két dolgot fontos tisztáznod magadban. 

 

  • El tudod-e viselni, ha a fellendülni látszó piacok újból beszakadnak, és a befektetésed értéke akár 10-20%-ot is csökken (átmenetileg)?
     
  • Hogyan szeretnéd diverzifikálni a befektetési portfóliódat az összeg, az időtáv és a vállalható kockázat függvényében?

 

Ez utóbbi kérdést szeretném Neked egy kicsit bővebben kifejteni :). Ugyanis valószínűleg most betalál egy privátbankár a bankban, vagy egy ismerősöd valami tuti befektetéssel.

 

Ha ésszel akarsz befektetni és jó eséllyel nyereséggel kiszállni, akkor jó, ha pontosan tudod, mit akarsz és hogyan... Nézz vissza a korábbi képre az átlagos befektetőről és a piacról :)

 

A befektetési alapok közül általában két szempont alapján választunk: költségek (TER mutató) - erről már beszéltünk feljebb - vagy múltbéli teljesítmény (hozamok és árfolyamgörbe). 

 

Amikor a múltbéli teljesítmény alapján vizsgálódsz a befektetési alapok választásakor, mindig a hasonló kockázatú befektetéseket célszerű nézned, ha valós eredményt szeretnél. Jelen helyzetben pedig azt is át kell gondolnod, ha egyedi részvényt veszel, hogy egyáltalán lesz-e hozama, vagyis túléli-e a cég ezt a válságot...

 

Értem én, hogy kaptál egy tippet egy tuti értékpapírra, befektetési alapra vagy ETF-re. Csakhogy...

 

Ha szeretnéd a pénzügyeidet okosan kezelni, akkor nem tehetsz fel mindent egy lapra. Az olyan lenne, mintha a ruletten az összes pénzed a 7-esre tennéd, mert valaki azt mondta, az a nyerő.

 

Persze, ha most van egy nélkülözhető összeged, amin nagyobbat szakítanál, de az sem baj, ha elvész, akkor oké. De ha a pénzügyi portfóliódat, azon belül a befektetési portfóliódat szeretnéd felépíteni , akkor jobb, ha másképp gondolkodsz :)

 

Első lépésként nézd meg a hozamokat a BAMOSZ oldalán (vagy a bankodén), ahol azt is látod, hogy melyik alap, melyik típusba tartozik, és milyen a befektetési politikája.

 

A múltbéli hozamok is adnak támpontot a döntéshez (ezt látod a képen), de ez még önmagában kevés, ez csak a kezdő lépés...

 

 

Befektetsz vagy kifektetnek?

Sem rövidtávon, sem hosszabbtávon nem mindegy, hogy azonos típusú alapok közül melyiket választod... (adatok: BAMOSZ)

 

 

Nézd meg a szórását is (ez mutatja az átlagtól való eltérését), hiszen ebből tudod, hogy nagyon kockázatos vagy kevésbé. Láthatod a nettó eszközértéket és a napi forgalmat is, hogy inkább kivesznek belőle vagy inkább tesznek bele pénzt...

 

Az összehasonlításhoz kiszámolhatsz még egy rakat különböző mutatót, amik segítenek az értékelésben - ha értesz hozzá.

 

Ha nem, és nem is akarsz, akkor riogatásként álljon itt néhány és ugord át a következő öt bekezdést :). Amennyiben viszont érdekességként kíváncsi vagy rá, az Ügyfélképző Pénzügyi Akadémián mutatok majd rá számítási példákat is. Az előzetes jelentkezés már tart. Regisztrálj, és az első tananyag fixen 199 Forintért lehet majd a Tiéd:

 

Kérem majd az első leckét!

 

Tehát használhatod a Sharpe-mutatót, ami figyelembe veszi, hogy milyen árfolyamingadozás (szórás) mellett érte el az alap azt az eredményt a kockázatmentesen elérhető hozamhoz képest, de csak a pozitívat. Ha olyan mutatót keresel, ami csak a negatív kockázatnál jelez, akkor nézz utána a Sortino-rátának a Sharpe-mutató mellett.

 

Ezen kívül még több mutató is van (például Alfa, Béta), amelyek értelmezése segíthet Neked abban, hogy melyik befektetésnek milyen a teljesítménye. Ezeket néhány befektetési szolgáltató (pl. Fidelity) ki is számolja, és megmutatja Neked az alapok adatainál.

 

Ugyanolyan kockázatú, hasonló típusú alapoknál minél magasabb az Alfa, annál jobban megéri az alapba befektetni. Míg részvényalapok esetén minél magasabb a Béta , az alap annál kockázatosabb, hiszen az alapban levő értékpapírok tőzsdeindexekkel való együttmozgását jellemzi.

 

De számolhatsz még értékelési hányadost és Treynor-mutatót is, valamint súlyozott átlagot, valószínűségi mutatókat és abszolút mérőszámokat a portfóliód teljesítményének és kockázatának értékeléséhez - ezeket most hagyjuk, mert ráadásul jó ha látod közöttük az összefüggéseket is. 

 

Hamarosan írok majd arról is, hogyan válassz hatékony portfóliót... 

 

A befektetők általában kockázat kerülők, talán Te is. Ez azt jelenti, hogy nagyobb kockázatért cserébe nagyobb hozamot várnak el, de az azonos kockázatú befektetési alternatívák közül a kevésbé kockázatosat választják.

 

Elhamarkodott döntés helyett építs portfóliót. Az optimális portfólió kialakításakor a kockázatos és kockázatmentes eszközöket a befektető egyéni preferenciái szerint súlyozva célszerű kialakítani. A múltbéli hozam sosem jó kritérium a döntéshez, mindenképp kockázattal korrigáltan vizsgáld csak.

 

Elvesztél a számok között vagy inkább neki sem álltál, de nem akarsz lemaradni a lehetőségről? Nyisd meg velünk az értékpapírszámlád az ERSTE-nél, és folyamatos segítséged kapsz tőlünk a befektetési portfóliód összeállításához és kezeléséhez. Csak egy kattintásra vagy ettől:

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

Unit-linked életbiztosítások - most akkor befektetés vagy sem? Melyik biztosítót válaszd?

 

 

Befektetsz vagy kifektetnek?

Mielőtt igent mondasz az alacsonyabb TKM-re, nézd meg az alapok teljesítményét is, mert milliók múlhatnak rajta... (adatok Netfolio.hu)

 

 

Hogy kerül ide a unit-linked életbiztosítás most? Két okból:

 

Egyrészt, mert szinte biztos vagyok abban, hogy ha figyelmes pénzügyi tanácsadód van, akkor el fogja mondani, hogy érdemes eseti díjat befizetni a meglevő unit-linked életbiztosításodba.

 

A kérdés csak az, hogy jó döntés ez Számodra, vagy sem. Hangsúlyozom, a unit-linked (befektetéshez kötött) életbiztosítás betöltheti azt a funkciót, hogy kihasználd ezt a piaci helyzetet akkor is, ha nincs értékpapírszámlád (és például nem is akarsz).

 

Sőt, bizonyos esetekben költségei tekintetében az eseti számla akár kedvezőbb is lehet, mint az értékpapírszámla. Ez attól függ, hogy melyik biztosítóról, és annak melyik termékéről van szó.

 

Másrészt azért fontos ebben a cikkben is beszélnünk róla, mert talán már egyértelművé vált Számodra (ha eddig nem volt az), hogy mennyire fontos felkészülnöd megfelelő kockázati védelemmel és tartalék képzésével a várható és váratlan eseményekre. 

 

Ennek a felkészülésnek és védelemnek lehet teljes joggal az egyik eleme a unit-linked életbiztosítás is, mely lehet szabad felhasználású vagy pedig nyugdíjbiztosítás.

 

Már többször beszéltünk a unit linked életbiztosításokról és arról, hogy bármennyire is szajkózzák sokan a neten, hogy "istenments", és ne köss ilyet. Alapjában véve nem a termék rossz. Egyszerűen csak jó célra kell használni, és jót kell választani.

 

Ugyanúgy, mint amikor befektetési formát, alapkezelőt, bankot, mobilszolgáltatót, pénzügyi tanácsadót, ügyvédet - és még sorolhatnám - választasz. Ésszel és átgondoltan :)).

 

Arról nem is beszélve, amikor addig riogatnak, míg inkább felmondod, és ezzel realizálsz egy csomó veszteséget. De ez egy másik cikk témája lesz...

 

Most azt nézzük meg, ha van, és eseti díjat fizetnél be, valamint azt, ha épp ilyen unit linked életbiztosítás vagy nyugdíjbiztosítás kötésén gondolkodsz.

 

Az eseti díj befizetése előtt azt érdemes összehasonlítanod, hogy ezzel jársz jobban, értékpapírszámla nyitásával inkább, vagy a meglevő céljaidnak jobban megfelelő új szerződés elindításával (és arra eseti díj befizetéssel). 

 

Amennyiben új unit linked szerződés (például nyugdíjbiztosítás) elindításán törpölsz megtakarításként, mint öngondoskodás, akkor az összehasonlításnál szinte ugyanazok a feladatok várnak Rád, mint az értékpapírszámla és a befektetési alapok, értékpapírok kiválasztásánál.

 

Most pedig jelentős előnyre tehetsz szert azzal, hogy ennél a fejnehéz terméknél, az első év(ek)ben bekerülő díjat valószínűleg jóval magasabb hozammal  erősítheted meg, ami a végére magasabb lejárati összeget is jelenthet, mint egy "normál" időszakban.

 

 

Befektetsz vagy kifektetnek?

A legjobb befektetés kiválasztása nem is olyan egyszerű, ha az optimális portfólióra törekszel

 

 

Az értékpapír befektetéseknél az előre nem ismert költségek, és a különböző mutattók kiszámítása okozza a nehézséget. A biztosításoknál a fő gond az, hogy nincsenek olyan részletes adatok a biztosítói eszközalapokhoz, mint a befektetési alapokhoz.

 

Jó esetben az adott biztosítónál találsz adatokat az egyes alapokhoz, meg hozamszámolót is (bevallom, szerintem némelyik katasztrofális). De gyakran még egymással sem tudod összehasonlítva kimutatni a biztosító alapjait, nemhogy más biztosítók hasonló alapjaival...

 

Segítséget nyújthat a Netfolio.hu oldala, ahol legalább azonos szisztémával megmutatva, kereshetően kiválaszthatod, és megnézheted a biztosítók eszközalapjainak teljes palettáját, bár összehasonlítót itt sem találsz.

 

Márpedig ez fontos. Hiszen önmagában a TKM mutató nem adja meg a választ arra, hogy melyik lesz a nyerő. Mint írtam, típuspéldára számolják. Így a Te konkrét esetedben ez lehet több is, de kevesebb is.

 

Ha viszont megnézed a fenti képet, ugyanolyan típusú eszközalapok között is óriási eltérések vannak, alapkezelőtől és befektetési politikától függően.

 

Még három év távlatában sem mindegy, hogy kamatos kamattal számolva éves szinten 0,91% vagy 16,37% hozamot termel egy részvényalap (például Kínai kitettséggel).

 

Ez az eltérés egymillió forintra vetítve 3 év alatt 548.331 Ft, míg 10 év alatt pedig 3.459.364 forint különbséget jelent. Ez azért elég releváns plusz, igaz? Ki tudod számolni, mit jelent ez 20 év alatt? Elárulom: 19,5 millió forintot...

 

Vagyis lehet, hogy alacsonyabb a TKM néhány tized százalékkal, de ha ennyivel rosszabb a hozama, akkor vajon melyikkel jársz jobban? Lehet, hogy a picit magasabb TKM (ha az nem a magasabb kockázati védelemből származik) többet hozhat? Ezért kell megnézni és elemezni az elérhető eszközalapokat is...

 

Ha pedig a magasabb TKM oka a magasabb beépített kockázati védelem, akkor azt gondold át, szükséged van-e erre vagy sem, mert van más kockázati életbiztosításod vagy épp, mert nincs...

 

Tehát, ha valaki nagyon le akar beszélni a unit linked életbizitosításról, derítsd ki, hogy miért teszi. Ha pedig valaki nagyon rá akar beszélni, akkor is :))

 

Amennyiben pedig fogalmad sincs arról, hogyan válassz számos biztosító számtalan unit linked terméke közül és nincs kihez fordulnod, akkor független pénzügyi tanácsadóink konkrét kalkulációkkal, és érthető összehasonlítással segítik ezt a pénzügyi döntésed:

 

Tanácsadót választok

 

 

Arany és ezüst befektetés - mennyire válságálló?

 

 

Szintén a feljebb linkelt cikkemben arról írtam, hogy nem várt módon, még az arany árfolyama is beszakadt március közepén. Nos, ha megnézed a képet, az volt a legjobb időpont a vásárlásra:

 

 

Befektetsz vagy kifektetnek?

 

Persze, abban még a befektetési guruk sem értenek egyet, hogy érdemes-e aranyba fektetni most vagy sem. Ahogy minden más, az arany ára is bezuhant március közepén, s azóta korrigál vissza, ahogy a többi befektetési eszköz is.

 

Mi várható? Az újabb esetleges rossz hírekre tovább megy felfelé, vagy megint zuhanni kezd majd? Arról, hogy valóban válságálló-e az arany és a nemesfémek, arról megoszlanak a vélemények. 

 

Ha arany befektetésről beszélünk, mindenképp külön kell választanunk a fizikai aranyat, az arany alapokat, és az arany ETF-eket.

 

Jelenleg azt látjuk, hogy a fizikai arany ára és a tőzsdei arany ETF-ek árfolyama jelentősen elvált egymástól. A fizikai arany jelentősen drágább lett. Ennek részben oka, hogy az arany ETF-ek mögött gyakran nincs is fizikai arany, vagy csak jóval kisebb arányban.

 

A közvetlen hatásokat tekintve az alapokban levő pénz, amilyen gyorsan beáramlott, olyan gyorsan ki is tud áramlani belőle. A fizikai arany árát pedig erősen befolyásolja az ékszeripar, ami jelentősen csökkent, így ez fékezheti az emelkedést.

 

A grafikonok azt mutatják, hogy a mostani válságban a legkisebb pozitív hírmorzsa is képes megállítani, sőt, visszafordítani az arany árfolyammozgásának irányát. Az arany árfolyamát egyre inkább a hangulati tényezők, a várakozások befolyásolják.

 

Emellett ez a mostani válság nem pénzügyi válság, mint a 2008-as. Most ugyan öntik a pénzt a gazdaságokba, de ha ez nem generál érdemlegesen magas inflációt, akkor az arany árfolyamának megugrása is elmaradhat. Egy globális pénzügyi összeomlásnál viszont bekövetkezhet ugrás az árfolyamban.

 

A lenti képen a szürke sávok a válságokat jelzik (a végéről még hiányzik). Jól látszik, hogy nem egyformán reagált rájuk az arany ára. Az is jól látszik, hogy akár évtizedek is eltelhetnek úgy, hogy veszteséget termel, ha korrigáljuk az inflációval. De nominál értéken sem mindig nyerő...

 

Azt gondolom, hogy egy befektetési protfóliónak joggal részei az aranybefektetések és az egyéb alternatív befektetési módok, de csak 10-15% súllyal. Ezt kombinálhatod devizával is, vagy más nemesfémekkel, sőt nyersanyaggal is, hisz az olajár is történelmi mélységbe zuhant.

 

A fizikai arany - euro - kriptovaluta kombinációjára a legjobb lehetőséget a BlockBen kínálja. Amennyiben több információt szeretnél, itt írtam róla részletesen. Ha kérdésed van, hívj fel. Regisztrálni pedig itt tudsz:

 

Csatlakozom én is

 

A BlockStock (BSO), a BlockNote (BNO) és a BolckNoteX (BNOX) vásárlásának van még egy nagy előnye a fizikailag megvett, és otthon őrzött aranylapkákkal, rudakkal, érmékkel vagy ékszerekkel szemben.

 

Ez is fizikai arany, ami elkülönítetten a Tied, de nem Te őrzöd. Online bármikor visszaválthatod és pénzhez jutsz, míg a zsebedben levő arannyal nem tudsz hova menni, ha zárva vannak az üzletek, ahol eladhatnád...

 

 

Befektetsz vagy kifektetnek?

Fizikai arany vagy befektetési arany, ETF - melyikkel jársz jobban? Egyáltalán érdemes-e aranyba befektetni most? (adatok: Macrotrends.net)

 

 

Állampapírok a periférián - még mindig megéri a szuperállampapír? Mi lesz a forinttal?

 

 

Kezdjük a forinttal. Március közepén történelmi mértékben zuhant be a forint. Sokkal mélyebbre, mint a térségi országok valutái. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a magyar gazdaságról negatív hírek jelentek meg.

 

A piac azt is beárazta most, hogy míg a jobb időkben költségvetési többletet értek el a térségi államok,  addig a mi kis országunk, bár EU határon belül maradó, de mégis csak költségvetési hiányt produkált.

 

Ezért úgy ítélik meg, hogy a recesszió sokkal jobban fog érinteni minket. Hacsak valami szuper gazdasági élénkítő csomaggal elő nem áll a kormány...

 

Csiripelik a madarak azt is, hogy ennek a zuhanásnak inkább politikai okai vannak mostmár. Szakértők szerint a felhatalmazási törvény felerősítette a forint gyengülését, és ennek köszönhetjük a 360 körüli árfolyamot.

 

Ezzel szemben érdekes elletmondás, hogy az IMF pontosan az ellenkezőjét látja. A napokban megjelent elemzése szerint Magyarország lehet a régió nyertese. Vagyis várakozásai szerint nálunk lesz a legkisebb a recesszió.

 

Emellett ez a gyengülés kedvező a kormánynak, hiszen a gyengébb árfolyam miatt a kiosztható EU-s pénzek összege forintban megemelkedett. Ez pedig plusz forrásokat biztosít a gazdaság élénkítő csomagokhoz. A legfrisebb adatok szerint ez kb. 1000 milliárd forint többletet jelent.

 

Felmerült a kérdés, hogy érdemes-e most eurót vagy dollárt vásárolnod. Sok megkeresést kapok ezzel kapcsolatban is. Nem vagyok jós. Ez az elkövetkező időszak intézkedéseitől függ.

 

Valószínűleg az MNB is közbelépne, ha további gyengülés lenne, csak az a kérdés, hogy meddig engedik el az árfolyamot. Jelenleg innen akár vissza is erősödhet, de a szakemberek szerint akár 400-as árfolyam is lehet a válság mélypontján, ahonnan majd visszaerősödik. 

 

Mi a helyzet az állampapírokkal? A forint gyengülése, a válság miatt vonzó értékpapírpiac, és a növekvő inflációs adatok összességében azt eredményezték, hogy erősen megcsappant a kereslet az állampapírok, sőt, kifejezetten a szuperállampapír, a MÁP+ iránt.

 

A legutóbbi ÁKK adatok szerint pedig minimális jegyzés mellett drasztikus visszaváltás indult meg, ami stratégiája felülvizsgálatára készerítette a kormányt, és már elő is állt az új, intézményi devizakötvényekkel, mivel a lakossági állampapír vásárlásokra nem számíthat az előre jelzett mértékben...

 

Azt gondolom, hogy a MÁP+ jelenleg csak arra alkalmas, amire a kormány is tervezte. Egy abszolút likvid (azonnal hozzáférhető) megtakarításnak, amely jóval magasabb kamatot ígér, mint a bankbetétek, vagy a folyószámlán tartott pénzek. 

 

Azt a pénzt tedd bele, amire bármikor szükséged lehet (például a járvány kiújulásakor)...

 

 

Akkor most érdemes befektetni vagy sem?

 

 

Korábbi cikkemhez képest a veszteség 50%-át már visszakorrigálta a piac. De lehet, hogy végül lesz még ennél lejjebb is, ezt is jó, ha bekalkulálod.

 

Az egyik legfontosabb a portfólió építésben a diverzifikáció. De ha a pénzed 60%-a állampapírban van, és veszel még három banknál három magyar kötvényalapot - melyek 80-90%-a szintén állampapír - akkor ez nem diverzifikáció.

 

Ismered meg az alapokat, és a kockázatokat, mert ez most még inkább kifizetődő lehet. 

 

Ha nem vagy biztos abban, hogy pont most van a legjobb időszak, akkor a következő hetekre vagy 2-3 hónapra oszd el azt az összeget, amit befektetnél, és eltérő időpontokban fektesd be.

 

Ezzel a módszerrel nem kell eltalálnod pontosan a válság mélypontját. Így elkerülheted jó eséllyel azt, hogy úgy érezd korán/későn fektettél be :). Az átlagárhoz képest jobbak az esélyeid a pozitív eredményre.

 

Mindenesetre az utólagos hozamgörbék alapján azt gondolom, bátran kijelenthetjük, hogy évtizedenként egyszer adódik ilyen lehetőség a beszállási pontra. Ha kihasználod, nyerhetsz, ha lemaradsz róla, sopánkodhatsz majd. 

 

A kérdés csak az, hogy egyszerre vagy részletekben fektess be, valamint hogy elviseled-e egy újabb esés kockázatát, és van-e időd kivárni, míg nyereséges lesz...

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Hamarosan azt vizsgáljuk meg, hogyan tudsz akkor is felkészülni az ilyen helyzetekre, ha most még úgy gondolod, nektek ez nem fér bele. Azt is megnézzük, hogyan érdemes változtatni a pénzügyi szokásainkon a jövőben.

 

Vagyis fókuszban a pénzügyi tudatosság. Visszavárlak :)

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2020.04.27.))

 

Egy kis segítség, ha szörföznél az árfolyamok, grafikonok és elemzések között:

Bloomberg.com

Tradingwiew.com

Investing.com

Macrotrends.net

Netfolio.hu

Vissza

Címkék : befektetés, befektetési tanácsadó, befektetési portfólió, befektetési alap, eszközalapú kriptopénzek, koronavírus, válság, anyagi biztonság, állampapírok, szuperállampapír, MÁPP, pénzügyi tervezés, pénzügyi tudatosság, pénzügyi portfólió, pénzügyi tanácsadó, pénzügyek okosan, pénzügyi célok, euro árfolyam, deviza befektetés, aranybefektetés, ingatlanbefektetés, nyugdíjbiztosítás, unit linked életbiztosítás, megtakarítás, vésztartalék, vagyonépítés, portfólióépítés, kockázatcsökkentés, diverzifikáció, blockstock, blockben, blocknote, kockázat

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek