...

A befektetők dilemmái - mit, mikor, hogyan? 1.rész

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Szentháromság a befektetésekben és a befektetési tanácsadók

 

 

Van egy alapszabály, amit jó ha szem előtt tartasz, ha befektetésbe kezdesz: hozam és kockázat mindig kéz a kézben jár. 

 

Három részes írásomban most válaszokat keresek arra, hogy mibe érdemes befektetned és mikor, hogyan gondolkodhatsz jól a befektetéseid kapcsán, milyen hibákat követhetsz el - vagyis milyen alapszabályokat célszerű betartanod, hogy ne érjen veszteség (vagy csak kicsi).

 

Ugyanis azt vizsgálva, hogy milyen szavakra, kifejezésekre keresve jutnak el az oldalamra az olvasók (talán épp most Te is), arra jutottam, hogy az adózási kérdések után a befektetéssel és a hitelekkel kapcsolatos információkat keresitek a leginkább. Most a befektetésekről lesz szó.

 

Segítségül hívtam @Pollák Zoltánt, akit a Bankárképzőben, a nemzetközileg akkreditált MBT (Minősített Befektetői Tanácsadó) képzésen ismertem meg néhány hónapja. Felkértem Őt egy interjúra, amelyben bővebben beszélgettünk azon elvekről és kockázat elemzési lehetőségekről, amiket a Bankárképzőben tanított nekünk.

 

Zoltán a kurzusok, és a gyakorlati tapasztalatok alapján összeállította a 10 legfontosabb gondolatot, amit ha magadévá teszel, már elég jól elboldogulsz a befektetések világában...

 

Vajon ez érdekelheti az ismerőseidet is? Ha igen, oszd meg velük:

 

 

 

Miért is kéne neked értened a befektetésekhez?

 

 

A befektetők dilemmái - mit, mikor, hogyan? 1.rész

Hozam és kockázat kéz a kézben járnak...

 

 

A válaszom a fenti kérdésre roppant egyszerűen összefoglalható három pontban:

 

  1. Magad szeretnéd kezelni a befektetésedet - alapvető ismeretek nélkül esélyed sincs jól csinálni.
     
  2. Nem akarsz foglalkozni a befektetéseiddel - előnyben vagy, ha felismered, kinek a tanácsaira hallgass, és kit kerülj el inkább.
     
  3. Eszedben sincs befektetni - hosszútávú céljaid eléréséhez ha tetszik, ha nem, szükséged lesz rá párnaciha helyett, ezért ismerkedj vele.

 

Az interneten befektetések kapcsán kutakodva gyorsan rálelsz majd azon pénzügyi tanácsadók oldalára, akik értékesítésmentes pénzügyi tanácsadást hirdetnek. Ez így szépen hangzik - nincs jutalék, nincsenek hátsó mozgatórugók, legalábbis ezt állítják.

 

Ahogy korábban már írtam erről, azzal nem vagy kisegítve, ha azt mondják Neked, fektess ETF-be, ha halvány lila gőzöd sincs róla, hogy mi az, és fogalmad sincs arról, hol és hogyan érdemes megvásárolnod, főképp kezelned, meg arról, hogy mire vigyázz ennek kapcsán.

 

Az sem segít, ha meggyőz arról, hogy szüntesd meg az alig néhány éve kötött unit linked életbiztosításodat, amíg konkrét számokkal meg nem mutatja neked, hogy valóban jobban jársz, még a realizált veszteség ellenére is.  Egy jó segítővel az addig rosszul vagy egyáltalán nem kezelt UL is lehet végül plusszos

 

Annak ellenére, hogy a unit linked életbiztosítás költségét nagyrészt már az elején kifizetted, míg az újként indított befektetés költségei még csak ezután jönnek (ráadásul nem is ismert előre mindegyik), be tudja bizonyítani neked számokkal alátámasztva, hogy garantáltan jobb lesz, vagy csak TER mutatót és TKM-et mond?

 

Azzal sem jutsz igazán előre, ha az igényeid ténylegesen teljeskörű felmérése elmarad, ezért a végén kockázatkedvelő befektetőként állampapírt vásárolsz - ezért nyertünk ügyfelet egy ismert értékesítésmentes tanácsadótól...

 

Ilyenkor lehet hasznosabb az, aki ismeri is a termékeket, vagyis értékesít (persze nem csak egy-két pénzügyi termékfélét tanult meg) most is, és nem csak a régi berögzült dolgokat mondja, mert hosszabb távon "fogja majd a kezed", mint mi is.

 

Ahogy az értékesítésmentes tanácsadóknál a tanácsadói díj, az értékesítő tanácsadóknál a jutalék a munkadíj (nálunk a rád szabott megoldástól függően vagy ez, vagy az).

 

Az pedig, hogy a TE érdekeidet nézi a befektetési tanácsadó, vagy a sajátját, nem a munkadíja megnevezésétől függ, hanem a gerincétől, azt gondolom. Mindegy, hogy értékpapírszámláról, UL életbiztosításról vagy alternatív befektetésekről beszélünk, minden esetben érvényes. 

 

 

Vagyis, ha magad szeretnéd eldönteni, mibe érdemes befektetned, akkor alapvető pénzügyi-gazdasági-befektetési ismeretekkel KELL rendelkezned. Amíg ez nincs meg (vagy nem is akarsz ilyesmivel foglalkozni), addig befektetési tanácsadóra lesz szükséged.

 

 

Tanácsadót választok

 

Tehát vagy csak eleinte vagy folyamatosan, de valószínűleg KELL egy jó tanácsadó a pénzügyeidhez és a befektetéseidhez. Csakhogy ki legyen az? Feltettem néhány kérdést Pollák Zoltánnak ezzel kapcsolatban is.

 

 

Hogyan válassz befektetést és befektetési tanácsadót?

 

 

A befektetők dilemmái - mit, mikor, hogyan? 1.rész

 

 

(Cz.M) Mit mondanál annak, aki még sosem fektetett be, de most szeretne belevágni? Mik legyenek az első lépései?

 

(P.Z.) Első lépésként célszerű összeírni a céljait. Enélkül ugyanis nehéz lesz megsaccolnia, hogy melyikhez mekkora pénzösszegre van szüksége. Amikor megvannak a célok (fontossági sorrendben és időtáv szerint), akkor tegyen mindegyik célra egy becslést, hogy az mennyibe fog kerülni. Vagyis mennyi pénz kell, hogy elérje őket.

 

Szinte biztos, hogy a rendelkezésére álló összeg, valamint az, amit a cél eléréséig nominálisan (összegszerűen) megtakarítani képes, kevés lesz a megvalósításhoz. Szükség lesz hozamra, amivel valóban elérhetővé válik a célja.

 

 

Ezért van szükségünk a befektetésekre. Innen már csak egy lépés az, hogy meghatározzuk a szükséges befektetési stratégiát, vagyis azt, hogyan fektessünk be (mibe, mennyit és milyen arányban) ahhoz, hogy jó eséllyel célba is érjünk.

 

 

(Cz.M) Mi kell ahhoz, hogy valaki képes legyen maga is jól irányítani a befektetéseit, vagy inkább célszerű befektetési tanácsadóhoz fordulni?

 

(P.Z) A legfontosabb kérdés az, hogy szeretne vele foglalkozni vagy sem. Ha örömet okoz, hogy utánajár, olvas és tanul - akkor tegye bátran. Ha ez inkább megterhelő a számára, akkor válasszon befektetési tanácsadót. A lényeg, hogy addig senki ne kezdjen egyedül befektetni, amíg nincs meg hozzá az alaptudása.

 

(Cz.M) Igen ám, de ez egy nehéz kérdés. Hogyan érdemes tanácsadót választani?

 

(P.Z) Az emberek pénzügyi képzettsége, az üdítő kivételektől eltekintve, közelít a nullához, ezért nem ismerik fel azt sem, hogy ki a jó tanácsadó. Ugyanis annyi minimális pénzügyi tudással legalább rendelkezni kell, hogy fel tudja mérni, ki tud nála jóval többet, ki tud hozzátenni ezáltal a céljai eléréséhez, és ki az, aki csak alig tud többet, de nagyon jól adja el magát, nagyon jól tálalja...

 

(CZ.M) Mit tanácsolnál az olvasóimnak, mi alapján lehet ezt viszonylag könnyen és egyszerűen felmérni?

 

(P.Z) Nagyon sokat kell kérdezni :)). Persze, ne tűnjön úgy, mintha tesztelné a beszélgetés során a befektetési tanácsadót, mert ezzel megakadályozhatja a bizalmi viszony kialakulását. Inkább add a "szőkét" (bocs), mutasd magad tudatlannak, és a válaszokból gyorsan kiderül, mennyire ért hozzá a tanácsadó, és mire becsül Téged.

 

 

Ha már megégetted magad - akár többször is -, valamilyen "pénzügyi tanácsadó" miatt vagy épp azért, mert nem kértél segítséget, akkor rájössz, hogy kell valaki, csak nem mindegy, hogy ki.

 

 

A kérdéseidre adott esetleges "kamu" válaszok pedig megmutatják a tudáshiányt, az értékesítési kényszert is. Kérdezd meg például, hogy ha részvény alapot ajánl, akkor miért azt, milyen részvények vannak benne, miért nem inkább ETF -et (hallottad a szomszédodtól, hogy vannak ezek az ETF-ek és sokkal olcsóbbak)...

 

Azt is megkérdezheted, hogy mi a véleménye egy aktuális cikkről vagy hírről, pénzügyi témában. Válaszából láthatod, hogy mennyire tájékozott, mennyire érti a felvetett problémát, mennyire vannak saját gondolatai...

 

De nyugodtan megkérdezheted, hogy milyen végzettsége van, mikor szerezte, vagy hol tanult :).

 

 

Vannak olyan esetek, ami mindig legyen gyanús!

 

 

Például a "csak ma, csak most, csak neked" és azonnal kell döntened, mert lemaradsz. Nem kell ott és azonnal döntened. Egyrészt a kérdéseidre adott válaszait (főleg, ha a felét nem is értetted) leellenőrizheted otthon is akár a Google keresővel. Másrészt, ha adsz magadnak időt az átgondolásra, akkor az is kiderül, hogy a céljaidhoz passzol-e a kínált tuti befektetés, és mit veszítesz, ha mégsem jön be.

 

 

A befektetők dilemmái - mit, mikor, hogyan? 1.rész

 

 

A másik ilyen, amikor olyasmit kínálnak, ami felborítja a hozam-kockázat-likviditás szentháromságát (erről később még lesz szó részletesen - a szerző). Ebben valami biztosan sántít. Nem azt mondom, hogy olyasmibe, ami elsőre kecsegtetőnek tűnik (Questor kötvények pl.), ne tegyél pénzt. Csak az fontos, hogy ne tedd bele MINDEN pénzed (vagy nagy részét), csak a mindennapi megélhetésedhez nem szükséges vagyonod nagyon kicsi hányadát (max 5%).

 

(Cz.M) Még egy kérdés merült fel bennem, mielőtt belevágunk a befektetések 10 alapvető elveinek megbeszélésébe: Kivel jár jobban egy átlagos befektető - bankban ülő privátbankárral vagy függő / független, de személyes befektetési tanácsadóval?

 

(P.Z) Most én mondom, hogy ez nehéz kérdés. Mindkettőnek van számos előnye és hátránya. A köznyelvben privátbankárként ismert banki alkalmazottaknál mindenképp tudni kell, hogy a bank alkalmazottai.

 

Ők (tisztelet a kivételeseknek) akkor, amikor neked ajánlanak valamit, szinte minden esetben figyelembe veszik a bank által kiadott értékesítési terveket. A bónuszukhoz bizonyos mennyiséget értékesíteniük kell a tervben szereplő befektetési alapokból.

 

A privátbankárok esetében gyakran előtérbe kerül a tranzakcióknál a saját érdek, vagy ezen keresztül a bank érdeke, az ügyfél érdekével szemben. 

 

Tehát a kérdésedre a válaszom az, hogy inkább azt kell tudnod eldönteni, hogy jó-e a befektetési tanácsadó, akivel tárgyalsz - szakmailag magas szinten van-e, emberileg korrekt-e. Akár privátbankár, akár külső befektetési tanácsadó, ha legjobb tudása szerint a Te érdekeidet tartja szem előtt, akkor őt válaszd :)...

 

Te is, szakmabeliként vagy (új)pályát választóként, úgy érzed, hogy neked való terület a befektetési tanácsadás? Dolgozz velünk:

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

Itt szerzőként (Cz.M.) teszek egy kis kitérőt és megosztok Veletek, az olvasóimmal, néhány tapasztalatot. Üzleti beszélgetéseim során különféle ügyfél véleményekkel, érzésekkel találkozom.

 

Van, aki azt mondja, hogy egy privátbankárnak rengeteg ügyfele van, míg a személyes befektetési tanácsadóknak nagyságrendekkel kevesebb. Így egy jó befektetési tanácsadó kitűnően ismeri az ügyfelét és a kapcsolódó céljait, ahogy a portfóliója eddigi változásait és hozamait is.

 

Így tőlem sokkal személyre szabottabb befektetési tanácsot kapott, mint a folyton áthelyezett privátbankárok esetén. De találkoztam kifejezetten elégedett ügyféllel is, aki sosem lenne hajlandó lecserélni a privátbankárját, olyan lelkiismeretesen foglalkozik vele.

 

Van, aki azzal érvel, hogy a befektetési tanácsadók jutalékért dolgoznak. Ez befolyásolhatja a befektetéseinek a költségeit, ami így akár jóval magasabb is lehet, mint a bankon keresztül.

 

Más vélemény szerint balgaság azt gondolni, hogy a bankban ülő privátbankár ingyen van. Az ő díját is megfizeted a banki költségekben (pl. számlavezetés, állománydíj, vételi jutalék) és a tranzakciós jutalékokban (itt is van).

 

Tapasztalataim alapján kiemelkedően fontos szempont az, hogy mennyire tudunk bizalmat ébreszteni első látásra. Ugyanis a személyes befektetési tanácsadód megjelenik nálad a laptopjával és kész. Sokak számára sokkal inkább bizalmat ébreszt az elegáns banki környezet, és az ez által biztosított eszköztár.

 

Ezért fontos az, ha személyes befektetési tanácsadóként dolgozol, hogy be tudd bizonyítani, hogy értesz hozzá (például végzettség, ismeretek, gyakorlat, és persze mások véleménye).

 

(Cz.M) Akkor térjünk most rá arra, mi az a 10 legfontosabb gondolat, amit mindenkinek tudnia kell, ha befektetni akar. Mik is ezek?

 

(P.Z) Mielőtt részletesen belemegyünk engedd meg, hogy kiemeljem azt a két kötelező tudnivalót, ami a befektetések alapja. Ugyanis ezek nélkül nincs jó befektetés. Ugyanakkor ezekhez hozzákapcsolva a többit, vagyis

 

ha ezt a 10 mondatot tudod (kedves olvasó), és ezek alapján fektetsz be, akkor többet tudsz, mint (sajnos) a magyar befektetési tanácsadók 60%-a...

 

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Mi a befektetési ismereteid kötelező, vagyis legfontosabb két eleme?

 

 

A befektetők dilemmái - mit, mikor, hogyan? 1.rész

 

 

DIVERZIFIKÁCIÓ

 

 

Mit is jelent ez a fogalom? Gyakorlatilag a kockázat csökkentésére irányuló magatartást. Vagyis a befektetéseidnél a kockázat kezelésének fontos eleme, hiszen a kockázat megosztását jelenti úgy, hogy a lehetséges veszteség nagyságát tudod csökkenteni azzal, ha nem egy, hanem legalább 20-30 értékpapírba (befektetési alapok esetén 4-6 alapba) fektetsz.

 

Az úgynevezett hüvelykujj szabályt jegyezd meg :): a befektetési portfóliód egy-egy elemének aránya ne legyen több az egész befektetésed 5%-ánál. Vagyis ne tedd minden pénzed Teslába :))...

 

Természetesen azt sem igazán nevezhetjük diverzifikációnak, ha például veszel Magyar Állampapír Pluszt, meg Kincstárjegyet, és mondjuk olyan befektetési alapot, ami a BUX indexet követi. Ebben az esetben ugyanis a kockázatod a magyar gazdaságba vetett rendíthetetlen hited lesz - ha itthon gond lenne, mindened borulhat...

 

Erre még részletesen visszatérünk. Mutatok ábrákat és grafikonokat a következő részben, hogy milyen arányban érdemes szerepelnie a befektetésedben ezeknek.

 

 

HOZAM és KOCKÁZAT összefüggései

 

 

A befektetők dilemmái - mit, mikor, hogyan? 1.rész

Kínaiul a kockázat írásjele a veszély és a lehetőség jeléből áll össze

 

 

Nem győzöm hangsúlyozni írásaimban, hogy nincsen ingyen ebéd. A befektetések Szentháromsága a hozam-kockázat-likviditás összefüggése. Bármelyik kettő csak a harmadik kárára javítható, egyet mindig el kell engedni...

 

Persze mindig van, aki megígéri a tutit. Újra és újra előkerülnek itthon a "bróker Marcsik", de bőven akad nemzetközi példa is.

 

Ilyen például az eddigi egyik legnagyobb csalást elkövető "Bernie" Madoff is, aki a jelenleg 150 éves börtön büntetését tölti, és 2008-as letartóztatásáig a Ponzi módszerrel (pilótajátékhoz hasonló befektetési séma) évtizedeken át ebbe forgatta ügyfelei pénzét, amivel 50 milliárd dolláros kárt okozott nekik.

 

Vagyis, ha érted, és mindig szem előtt tartod ezt az alapszabályt, akkor nem tudnak behúzni ilyesmibe. Ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor az túl szép - vagyis csalás.

 

Tedd fel magadnak a három fő kérdést, amikor befektetési döntésen gondolkodsz, és döntsd el, melyik a fontos számodra, mert ezek csak egymás kárára változtathatók:

 

  1. Mennyire biztonságos? (kockázat)
  2. Mekkora a hozama? (hozam)
  3. Milyen gyorsan lehet pénzzé tenni? (likviditás)

 

A következő részben részletesen foglalkozunk ezzel az összefüggéssel is. Mutatok példákat is neked, hogy még egyszerűbbé, érthetőbbé, és elfogadhatóbbá váljon számodra ez a szabály.

 

 

 

Mire a következő két rész végére érsz, pontosan érteni fogod azt a 10 alapszabályt is, amiket Pollák Zoltán hozott el nekünk. Így összeszedetten és egy helyen megtalálod, később is, az eredményes befektetési stratégiád kialakításához szükséges szempontokat.

 

Végül pedig megválaszoljuk azt a kérdést is, hogy mibe érdemes tenni a hosszútávú megtakarításaidat koronavírus idején :). Visszavárlak! Csak egy kattintásra vagy attól, hogy ne maradj le a következő részről. Kérd Heti PénzTipp hírlevelünket és biztosan időben rendelkezésedre állnak majd az aktuális információk a pénzügyeidhez:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg,

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika és Pollák Zoltán - minden jog fenntartva (2020.10.20.))

 

 

Vissza

Címkék : befektetés, befektetési portfólió, befektetési tanácsadó, privátbankár, befektetési lehetőség, unit linked életbiztosítás, állampapírok, értékpapírszámla, befektetési alap, pénzügyi tanácsadás, jó pénzügyi tanácsadó, megtakarítás, hozam, kockázat, kockázatmentes befektetés, privát bankár, diverzifikáció, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok, pénzügyi portfólió, befektetés biztonsággal

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek