...

Nyugdíj vs öngondoskodás 2018 - megtakarítások Érted? 1.rész

Kategória: Nyugdíj | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

"Ez egy skizofrén helyzet" - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter

 

 

Az Öngondoskodás 2018 konferencia első előadója ezekkel a szavakkal kezdte mondandóját. Arra utalt ezzel, hogy ma Magyarországon felmérések szerint a lakosság 75%-ának meggyőződése, hogy nem lesz elég a nyugdíja, ugyanakkor a lakosság 75%-a szerint ennek megoldása az állam dolga...

 

Mit gondol a kormány, mi a megoldás? Mit gondolnak a pénzügyi szakemberek, hogyan kezelhető a nyugdíjbomba? A pénzügyminiszteren kívül a szakma prominens képviselőinek gondolatait hallhattam erről a Világgazdaság tegnapi rendezvényén, melyeket megosztok most Veled is 2 részben.

 

 

Nyugdíj vs öngondoskodás 2018 - megtakarítások Érted? 1.rész

Varga Mihály a pénzügyi tudatosság fejlesztésének fontosságáról és az ehhez kapcsolódó stratégiai tervről beszélt

 

 

Hogyan vélekedik a kormány a lakosság öngondoskodási atitűdjéről?

 

 

Varga Mihály pénzügyminiszter

 

Úgy véli, nagyobb összhangot kell teremteni az érdeklődés és az érdek között, és el kell érni, hogy a pénzügyi tudatosság a mindennapok része legyen. Csak így lehet a pénzügyi döntéseket a megfelelő módon meghozni. Ezeknek a döntéseknek és az attitűdünknek a hatása az életminőségünkre, meghatározó.

 

Hogyan gondolkodik ma a magyarok nagy része a majdani nyugdíjáról? 

 

 • A többség úgy gondolja, ez az állam feladata...
   
 • Vannak sokan, akik pedig "családbarát stratégiát" követnek és abban bíznak, hogy "majd csak vesz a gyerekem egy tányér levest nekem"...

 

Mik a kritikus pontok a lakosság gondolkodásában a kormányzat álláspontja szerint?

 

 • Hiányzik az előrelátás és a tudatos tervezés:
   
  • a családok nem vezetnek havi költségvetést
  • sokaknak 1 havi keresetük egyösszegű előteremtése is gondot okozna
    
 • Hiányzik a kritikai attitűd.
   
 • Nem hasonlítják össze a pénzügyi termékeket, mielőtt döntenek.
   
 • Nem jártasak a pénzügyekben, ezért nem is változtatnak a meglevő, sokszor drága és elavult megoldásaikon.
   
 • Szinén a pénzügyi jártasság hiánya miatt, összehasonlító adatok és tényekre alapozott gondolkodás helyett, szubjektív döntést hoznak.

 

Ezután Varga Mihály beszélt a kormány 7 éves Pénzügyi Tudatosság Fejlesztésének Stratégiájáról, amiről korábban itt írtam részletesen. Ennek célja, hogy elősegítse a lakosság felelős és ésszerű döntéshozatalát, valamint  csökkentse a pénzügyi tájékozatlanságból eredő bizonytalanságot.

 

 

Nyugdíj vs öngondoskodás 2018 - megtakarítások Érted? 1.rész

Tudom, még messze van, de hamarosan onnan nézel majd visszafelé...

 

 

Ezáltal elérhető a háztartásokban a pénzügyi stressztűrő képesség növelése.

 

Rendkívüli fontosságú a kormány számára a készpénz kímélő technikák elterjedése is. Jelenleg 4.500 milliárd Ft körüli a lakossági készpénz állomány és növekszik. A nyugdíjaknak a 61%-a érkezik már bankszámlára. Az iskolákban is ösztönzik az elektronikus fizetőeszközök bevezetését. 

 

Kiemelt szerepe van a pénzügyi ismeretek elsajátításának a köznevelésben. Ennek eszközei jelenleg a Pénz7 és a Fintelligence központok kialakítása, de több helyen már a tantervben is szerepel opcionálisan.

 

Hogyan támogatja az öngondoskodást az állam?

 

 • állami nyugdíj kiegészítésére nyugdíj előtakarékossághoz adóvisszatérítés
 • Babakötvény és START-számla

 

Két fontos választ is megadott a pénzügyminiszter:

 

Az egyik a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetése. Ami a kormány szerint nem volt elég gyors, és már korábban kellett volna. Azalatt a két nap alatt még 140.000 db szerződés született. Az itthoni 30-os állami támogatással szemben például Németországban ez csak 4%, Ausztriában pedig 1,5%. 

 

Az öngondoskodás lényege az "ÉN" és nem az állami támogatás határozza meg...

 

A másik fontos válasz a nyugdíjcélú megtakarításokra vonatkozott, melyekkel kapcsolatban terjedő információkról a "Mi lesz a következő, a nyugdíjcélú megtakarítások? - ezeken is változtatna a kormány" című cikkemben írtam bővebben.

 

Válasza határozott volt és konkrét: 

 

"A nyugdíj előtakarékossági formák (ÖNyP, NYESZ, Nyugdíjbiztosítás) támogatását a kormány hosszútávon fenn kívánja tartani. Azonban semmi akadályát nem látja az ÁKK által kínált új gondoskodási forma bevezetésének. Ez nem konkurencia lesz, hanem egy hosszútávú befektetési termék állampapírokban, maximális állami garanciával..."

 

 

Nyugdíj vs öngondoskodás 2018 - megtakarítások Érted? 1.rész

Ezek a lehetőségeid lesznek valószínűleg a nyugdíj előtakarékosságra...

 

 

Mit jelentenek Varga Mihály pénzügyminiszter szavai?

 

 

Emlékszel, mit írtam a "Ki fizeti a jövőbeli ebédedet? - változhatnak a nyugdíjcélú megtakarítások című cikkemben"? 

 

Pontosan ezekről beszéltünk. Arra hívtam fel a figyelmedet, hogy az öngondoskodásod NEM függhet az állami támogatásoktól...

 

Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy az Alaptörvényben már nem szerepel, hogy az államnak kötelessége fizetni a nyugdíjadat. Sőt, a Parlament előtt a törvénymódosító javaslat, mellyel sokkal könnyebben érvényesíthetővé válik a kötelező szülőtartás - erről még írok majd.

 

Itt most nem fogok belemenni mindenféle értékelésekbe, hogy jó-e az irány vagy sem, és ezek az intézkedések vajon kinek jók, kinek nem és milyen célt szolgálnak. A lényeg az, ami a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiájában szerepel, és amivel viszont maximálisan egyetértek.

 

Ezért csinálom a PénzÜgyeseket is. Vallom, hogy szülőként is, tanácsadóként is az egyik fő feladatom a gyerekek és fiatalok pénzügyi nevelése, fejlesztése. Ez pedig nemcsak a tárgyi tudást jelenti, hanem a gondolkodásmódjuk kialakítását, hogy képesek legyenek sikeressé válni a pénzügyeikben.

 

Az öngondoskodásod arról szól, hogy TE mit teszel a TE jövőbeli anyagi biztonságodért a már most előrelátható, és a váratlanul bekövetkező helyzetekre.

 

A TE helyes stratégiád kulcsa pedig a pénzügyi tudásod, a pénzügyi tervezésed és a pénzügyi tudatosságod. Ez kell a biztonságodhoz...

 

A következő részben összefoglalom Neked, hogyan látja a szakma a jelenlegi helyzetet és a megoldási lehetőségeket. Visszavárlak :)

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

 

Vissza

Címkék : kötelező szülőtartás, öngondoskodás, nyugdíjcélú megtakarítások, nyugdíj előtakarékosság, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi kultúra, pénzügyi nevelés, pénzügyek okosan, nyugdíjbomba, nyugdíjtervezés, nyugdíjmegtakarítás, nyugdíj

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek