...

Mennyit nyersz az új lakástakarékkal, összehasonlítottuk - elindult az ERSTE LTP is

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Megéri vagy nem a lakástakarék, állami támogatás nélkül is?

 

 

Az LTP népszerűsége jelentősen lecsökkent, mióta nem jár hozzá a 30%-os állami támogatás. De a pénztárak nem adták fel. Működnek tovább, mert úgy gondolják, továbbra is van létjogosultsága termékeiknek a lakáscélú megtakarításokhoz.

 

Először a Fundamenta állt elő az állami támogatás nélküli, bónusszal megspékelt termékével. Azután az OTP LTP is belevágott.

 

Frissítés 2019.10.20.: Az OTP LTP 2019. november 1-től már nem értékesít új lakástakarék terméket, csak a meglevőket kezeli tovább.

 

Nemrég pedig az ERSTE LTP új lakás előtakarékossági terméke is megjelent. Egyébként ők vették át az AEGON LTP ügyfeleit (szerződéseit) is. Vagyis, ha annak idején az Aegonnál kötöttél lakás előtakarékossági szerződést, akkor mostantól az ERSTE LTP-hez tartozol. 

 

Ha megnézzük az új termékeket, már kevésbé egységes a kínálat, mint eddig. Mind futamidő, mind megtakarítási összeg, mind pedig bónuszok tekintetében elég különbözőek. Így nem volt könnyű összeszedni egy táblába, hogy valamennyire összehasonlíthatók legyenek.

 

Itt a cikkben a megszokott 20.000 Ft-os havi megtakarításra mutatom meg a táblázatot.

 

Amennyiben szeretnéd megnézni, milyen számok jönnek ki havi 40.000 Ft esetén, illetve az egyes módozatok jellemzőit is szívesen látnád egy táblában összerakva, kérd most a Heti PénzTippeket és letöltheted pdf formátumban. Kattints :)

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

ERSTE Lakástakarék módozatok jellemzői

 

 

Mennyit nyersz az új lakástakarékkal, összehasonlítottuk - elindult az ERSTE LTP is

Hogyan lesz lakásom? Lakástakarék 2019

 

Frissítés 2019.09.20.: Az ERSTE megszünteti 2019.09.27-ével a 6 éves tartamra szóló módozatot.

 

Az ERSTE két tartamra, egy közepes (6 év) és egy hosszabb (8 év) időtávra kínál lakás előtakarékossági lehetőséget.

 

Mindkét lakáscélú megtakarításban háromféle megtakarítási összeg közül választhatsz.

 

Nézzük akkor az ERSTE lakástakarék termékek jellemzőit:

 

  • Megtakarítási időszak 72 hónap vagy 96 hónap.
     
  • Megtakarítási összeg 20 000 Ft - 30 000 Ft - 40 000 Ft havonta.
     
  • Betéti kamat 0,1%, hitel kamat 5,9%.
     
  • Bónusz legalább 6 éves megtakarításra jár. Ha 6 éven belül felmondod, elveszíted a jóváírást.
     
  • Számlanyitási díj 1%, de most akciósan 20 000 Ft (NÖVEKVŐ) vagy 40 000 Ft (FIX), sőt, új ERSTE lakáshitel és/vagy Babaváró hitel felvétele esetén 0 Ft
     
  • Számlavezetési díj 150 Ft.
     
  • Lakáskölcsön kezelési költség 0%.
     
  • Kedvezményezett lehet a lakás előtakarékoskodó saját maga, az ő közeli hozzátartozója, vagy a kedvezményezett közeli hozzátartozója is. 
     
  • A megköthető szerződések száma korlátlan, hiszen már nem kötődik az adószámhoz.
     
  • Érvényes rá az OBA garancia.
     
  • Felhasználható mindenre, ami lakáscél: például felújítás, bővítés, korszerűsítés, vásárlás, építési telek vásárlás, nyugdíjasház beugróként, lakáshitelbe elő / végtörlesztésként.
     
  • Kiutalási időszak 2 hónap ugyanúgy, mint a többi lakástakaréknál.
     
  • Kamatadómentes...

 

Előnyei:

 

Rendszeres megtakarításra ösztönöz és rugalmasabb a lakáscél igazolása, mint a többi lakástakarék-pénztárnál. Emellett az ERSTE lakáshitelekbe ingyenesen betörleszthető (már nem csak a fogyasztóbarát hitelekbe).

 

 

 

 

Lakástakarékok összehasonlítása 2019 - melyik a legjobb lakástakarék?

 

 

 

2018 októberében felkavarta a kedélyeket az, hogy 2 nap alatt keresztül nyomta a kormány a Parlamenten, és törvényesítette az állami támogatás megvonását.

 

Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk a környező országok gyakorlatával, nálunk bizony kiemelkedően magas volt az a 30%-os állami támogatás. Ausztriában 1,5%, Szlovákiában 5%, Csehországban 10%, Németországban 8,8% az, amit az állam hozzátesz a lakáscélú megtakarításhoz.

 

 

Mennyit nyersz az új lakástakarékkal, összehasonlítottuk - elindult az ERSTE LTP is

 

 

Állami támogatás tekintetében kicsit átestünk a ló túloldalára azzal, hogy nulla lett, de ez volt az érdek. Ezt kompenzálják a lakástakarék pénztárak a bónuszokkal.

 

Ha pedig mindenképp szeretnéd megkapni mégis a 30% állami támogatást, akkor nézd meg, hogy érdemes-e élned a NOK által kínált lehetőségekkel...

 

Tudom, nem egyszerű eligazodni a lakáshoz jutási támogatások kavalkádjában, hiszen a szabályok folyamatosan változnak. Ezért van a  pénzügyi tanácsadód, hívd fel, segíteni fog :).

 

Ha pedig nincs olyan profi pénzügyi tanácsadó, akit megkérdezhetnél, csak egy kattintásra vagy attól, hogy minden kérdésedre választ kapj:

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

A jelenleg elérhető lakástakarék módozatok összehasonlítása megdolgoztatott engem is.

 

Ezért arra kérlek, hogy ha feliratkozás után nem csak saját felhasználásra töltöd le az összehasonlító táblákat, hanem a munkád megkönnyítésére, akkor mindig hivatkozz rám, és jelöld meg linkkel a blogomat köszönetképp :)

 

Ugyanis a lakástakarék pénztárak nem csak az eltérő bónuszokkal igyekeznek elérni, hogy a Te választásod rájuk essen, hanem eltérő futamidőkkel, és különböző megtakarítási összegekkel is csábítanak.

 

Ami egyfelől jó, hiszen tényleg megtalálhatod a céljaidhoz leginkább illő konstrukciót. Másfelől azonban megnehezíti, hogy egymásmellé téve őket, átláthatók legyenek a releváns különbségek.

 

Készítettem az új lakástakarékokról 3 összehasonlító táblázatot. Itt most a már megszokott, havi 20 000 forintos megtakarításra mutatom meg a konkrét számokat.

 

Az egyes módozatok jellemzőinek részletes összevetését, a havi 20 ezer ill. 40 ezer forintos lakáscélú megtakarítással elérhető összegeket pedig letöltheted PDF formátumban, feliratkozás után, a visszaigazoló e-mailben található linken:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Mennyit nyersz az új lakástakarékkal, összehasonlítottuk - elindult az ERSTE LTP is

 

 

LTP kamata

 

Ahogy a táblázatból is látszik, nem a kamattal fogsz meggazdagodni :). Ebben nincs különbség, mindegyik módozatnál 0,1%. KIVÉTEL a Fundamenta, Gyarapodó fantázia nevű terméke, amelynél 0,5%.

 

 

LTP Megtakarítási Bónusz

 

Az eltérés elsősorban a bónuszokban van, amit az adott évi befizetésed százalékában fejeznek ki. Ezek mértéke különbözik, illetve az is, hogy a jóváírásnak mik a feltételei. 

 

A Fundamenta, a Gondoskodó módozatban, egységes kamatbónuszt ad (5%), míg a Gyarapodóban a havi megtakarítási összeg nagyságától és a futamidőtől teszi függővé a megtakarítási bónusz mértékét (5% - 7,5% - 10%). Amennyiben 5 éven belül megszünteted, a teljes bónuszt elbukod.

 

Amennyiben a kiutalásra 12 éven túl kerül sor, szintén elesel a kamatbónusz jóváírásától. A megtakarítási bónuszt is csak akkor írják jóvá, ha a leghosszabb futamidő + 2 éven belül megtörténik a kiutalás.

 

Mind a kétféle bónuszt a megtakarítási időszak végén írják jóvá, kamatos kamatot pedig egyikre sem számolnak.

 

Az ERSTE LTP a Fix módozatban tulajdonképpen egységesen egy 13. havi befizetést ad (8,33%), míg a Növekvőben a megtakarítási évek elteltével változik a bónusz nagysága (5-6-7-8-9-10-10-10%). 

 

Ha legalább 6 évig fizeted a lakás előtakarékosságodat, akkor a bónusz mindenképp jár. Akkor is, ha a 8 éves konstrukciót választottad, de a 7. évben felhasználod. A bónuszt kamatos kamattal számítják.

 

Az OTP LTP bónuszainak különbségét (5% vagy 10%) a futamidő hossza okozza, valamint az, hogy veszel-e fel hozzá OTP-s lakáshitelt is vagy sem. Ez utóbbi esetén ugyanis extra bónuszt (+5%) ír jóvá.

 

Ha legalább 5 évig fizeted, akkor az 5%-os bónuszra már mindenképp jogosult vagy a 10 éves módozatnál is.

 

 

LTP Megtakarítási időszak és lakáskölcsön futamidő

 

Most van igazán lehetőséged olyan futamidőben gondolkodni, ami leginkább illik a terveidhez. Amennyiben ez a fő szempontod, 58 és 193 hónap között válogathatsz a megtakarítási időtartamok közül.

 

Az OTP LTP (58 és 120 hó) és az ERSTE LTP (72 és 96 hó) 2-2 futamidőt kínál, a Fundamentánál azonban igen széles a skála. Ugyanez igaz a lakácskölcsön futamidejére is.

 

Arra figyelj, hogy a bónuszok mindhárom lakástakarék esetében csak bizonyos idő eltelte után járnak, részben vagy egészben. Tehát, ha az elején hosszabbat választasz, viszont a futamidő lejárata előtt szeretnél hozzáférni, akkor ezzel is számolj. Bónuszok nélkül ugyanis a termék mínuszos...

 

A bónusz kifizetésének további feltétele, hogy a futamidő alatt NEM csökkentheted a havi megtakarítási összeget.

 

 

Lakáskölcsön a lakástakarék szerződésedben

 

Erről már többször írtam. Lehet Számodra ideális megoldás, de csak azért ne ugorj bele, mert a Fundamenta ügynöke kizárólag a 2,9% kamatra fókuszáltat szinte hipnotikusan. Nézd meg THM-et is, ami már korántsem annyira kedvező. Ez azt jelenti, hogy magasak lesznek az egyéb költségeid.

 

A mai lakáshitel kamatok mellett ezek reális alternatívái a fix kamatozású hitelek az LTP lakáskölcsönöknek (az áthidalóknak még inkább). A letölthető összehasonlításokban feltüntettem azt is, mennyibe kerül Neked a lakáskölcsön. Számolj, és vesd össze, hogy melyikkel jársz a legjobban! 

 

Ez esetben nem csak a kamat és a THM számít, hanem azon egyéb, szubjektív tényezők is, amik Neked fontosak és / vagy, amikkel személyes, egyedi előnyhöz juthatsz.

 

Ne feledd! Az LTP szerződések lakáskölcsöne ugyanúgy keresztül megy a hitelbírálati folyamaton (így a hitelképességi vizsgálaton is).

 

A magasabb hitelösszeg és rövidebb futamidő indokolatlanul leterhelheti a jövedelmedet...

 

Mindez túl bonyolult? Túl sok benne a matek és nem szeretnél ezzel küzdeni, időt tölteni? Hívd fel a pénzügyi tanácsadódat, aki segíteni fog az összehasonlításban.

 

Nincs olyan, akihez fordulhatnál? Azt szeretnéd, hogy valaki konkrét számításokkal mutassa meg Neked, hogy melyik lesz Számodra a legjobb lakástakarék a lakás előtakarékossági programodhoz?

 

Felkészülten várjuk hívásodat és segítünk. Csak egy kattintás, hogy könnyedén megtaláld a legjobb lakáscélú megtakarítási módot:

 

Tanácsadót választok

 

Azt tapasztalom, hogy nagy szükség van olyan tudás anyagokra, amelyek segítenek a mindennapi pénzügyeidben könnyebben eligazodni, és tudatosabban jól dönteni (hisz nem lehetünk mindig ott Melletted:)).

 

Ezért még a nyár folyamán elindítom az Etikuspénzügyek.hu Ügyfélképző Pénzügyi Akadémiáját. Ezen e-book és videó formátumban találsz majd olyan segítő tudás anyagokat, amelyekkel Te is könnyebben boldogulsz.

 

Amennyiben már most, az Early Bird időszakban regisztrálsz, akkor az első tananyagot 199 forintért kapod majd meg (ha végül szeretnéd is megvásárolni), akár mennyi is lesz az induló ára. Ez a későbbiekben semmilyen vásárlási kötelezettséggel nem jár Számodra.

 

Kattints és jelezd, hogy szeretnél élni ezzel a kivételes lehetőséggel:

 

Kérem az első leckét!

 

 

Mennyit nyersz az új lakástakarékkal, összehasonlítottuk - elindult az ERSTE LTP is

Megéri lakástakarékot indítani 2019-ben?

 

 

Tulajdonképpen akkor most megéri vagy nem, állami támogatás nélkül is lakástakarékpénztári megtakarítást indítani?

 

Ez attól függ. Attól függ, mi a célod, milyenek a lehetőségeid és milyen a megtakarítási önfegyelmed. 

 

Miért? Önmagában nem nagy szó a bónuszokkal együtt sem 6-16 évre az 1-2%-os EBKM, főleg, ha kamatemelésre számítunk. Ehhez képest a Prémium Magyar Állampapír infláció + 3% kamata sokkal csábítóbb (jelenleg az 5 évesé 4,5%).

 

Azonban az állampapír NEM ösztönöz RENDSZERES megtakarításra, nincs benne "kényszer", a lakástakarékban viszont mégiscsak van némi pszichológiai kényszer, ha már elkezdted. Így nagyobb eséllyel áll majd rendelkezésedre a lakáscélodhoz szükséges összeg.

 

Ha nem egy nagyobb összeged van, hanem sok kicsi (havi 5-10-20ezer Ft), akkor sem igazán megoldás az államkötvény.

 

Így, amennyiben van lakáscélod, és nem akarsz befektetésekkel kockáztatni, vagy adni szeretnél valami hasznosat a gyermekednek / unokádnak, még mindig jó alternatíva a megtakarításhoz.

 

Emellett, ha  a lakáshiteledbe törleszted bele, megkímél az előtörlesztés 1-2%-os költségétől. Döntésedet segíti, ha letöltöd az összehasonlítókat, miután csatlakozol hírlevél olvasóimhoz.

 

Jó lenne, ha a személyes pénzügyi tanácsadód is tudna bármelyik lakástakarékpénztárral kapcsolatban segíteni, és a kérdéseidre válaszolni? Küldd el neki ezt a cikket, talán jó ötletnek tartja, hogy csatlakozzon hozzánk :). 

 

Pénzügyi tanácsadó vagy, és bővítenéd a termék portfóliódat? Velünk megteheted, kattints :)

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző és képek, táblázatok: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.06.02. - utolsó frissítés 2019.10.20.))

Vissza

Címkék : lakásvásárlás, lakástakarékpénztár, lakástakarék, lakáskölcsön, lakásfelújítás, lakáselőtakarékosság, lakáscélú megtakarítás, fix kamatozású hitel, ERSTE, OTP LTP, Fundamenta, új lakástakarék, LTP, LTP kiutalási időszak, legjobb lakástakarék, legjobb lakáshitel, lakástakarékok összehasonlítása, kamatadómentes, állami támogatás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek