...

Hogyan kezdted a felnőtt életed, emlékszel? - megtakarítások gyermekeknek

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Van, aki azért segíti gyermekét, mert ő is segítséggel indult, van aki azért, mert neki mindent egyedül kellett megteremtenie...

 

 

Emlékszel még, Te hogyan kezdted? Könnyedén, mert megkaptad az alapokat hozzá, vagy "édes" gyötrelem volt a küzdelem saját, önálló életed megteremtéséért? Szép emlék, vagy inkább felejtős az első saját otthonod vagy a tuti jó albérlet megszerzése? Mit tartasz fontosnak: segíteni gyermekedet ebben, vagy úgy gondolod, nem árt, ha megtanul küzdeni?

 

Tegnapi pénzügyi tanácsadásomon, amikor szóba került a gyermek életkezdésére való felkészülés, beszélgető partnerem azt válaszolta, hogy ő megteszi a magáét, felneveli, a többit oldja meg a gyerek. Ez elgondolkoztatott, mert nem az első eset volt.

 

Igazából, nagyon sokféle válasz jön ilyenkor. Van, aki azért akarja mindenben segíteni gyermekét, mert ő nem kapott semmilyen segítséget. Van, aki pont azért, mert ő is megkapta az induláshoz szükséges anyagiakat.

 

Van, aki úgy gondolja, úgy is minden a gyerekeké lesz egyszer. Van, aki úgy érzi, azzal ad a legtöbbet, ha felkészíti az életre, a többit meg tudja oldani egyedül is gyermeke. Van, aki segítene, de nincs lehetősége. Van, aki tehetné, de nem akarja...

 

Most abban segítek Neked, hogy megismerd a szükséges információkat, és a legfontosabb szempontok alapján, tudatos és jó pénzügyi döntést hozhass gyermeked jövőjével kapcsolatban. Ezért új, 3 részes cikksorozatomban a gyermek megtakarításokról lesz szó.

 

Megnézzük, milyen költségekre kell felkészülnöd, milyen lehetőségeid vannak a megtakarításra. Azt is elmondom, melyiknek, hol vannak a buktatói, mely esetben célszerű azt választanod, és mikor kerüld el inkább.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Hogyan kezdted a felnőtt életed, emlékszel? - megtakarítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek pénzügyi célokra

 

 

"Mamahotel" vagyis a "bumeráng gyerekek" kora

 

 

A Barankovics alapítvány 2015-ös tanulmánycikke szerint ők azok a fiatalok, jellemzően a '82-'94 között születettek (Y generáció), akik nem teremtették még meg a saját egzisztenciájukat, és inkább menedékként, a szülői ház előnyeit élvezve élik az életüket. Sokan tartják őket élősködőknek vagy léhűtőknek.

 

Biztosan Te is szembesültél már azzal a saját ilyen korú gyermekednél, vagy a szomszéd mesélte az övéről, hogy bizony könnyen kijelentik, hogy nem vállalnak el akármilyen munkát, a szülők pénzén járnak szórakozni, és persze otthon semmi feladatot nem vállalnak...

 

Azt gondolom, ennél azért árnyaltabb a kép, akármilyen bosszantó is ez a helyzet. Egyre inkább tolódik ki a fiatalok életkezdése. 20-25 évesen még azt sem tudják igazán, hogy mit kezdjenek magukkal. Saját, tágabb családi tapasztalataim is azt mutatják, hogy többnyire csak 25-26 éves korukra válnak éretté a jövőjükkel kapcsolatban.

 

Sokan később kezdenek felsőfokú tanulmányokat is, mert csak addigra találják meg a saját útjukat. Kitolódott a gyermekvállalás ideje is, hisz tanulnak és élni akarnak.

 

Egy korábbi TÁRKI tanulmány (2012) alapján elmondhatjuk, hogy jellemzően a lányok önállósodnak hamarabb. A kutatásból az derül ki, hogy a szülői ház elhagyása átlagosan 28-29 éves életkorban következik csak be. Ez a lányok esetében 27, a fiúknál 30 éves kort jelent. 

 

 

Minél biztosabb az anyagi háttér, annál előbb önállósodnak a fiatalok

 

 

Miért írtam ezekről az adatokról most? Azért, mert egyrészt nem árt, ha tudatosul mindannyiunkban, hogy, ha a gyermek életkezdéséről beszélünk, akkor nem a 18. életév betöltéséig tartó időszakkal kell számolnunk, hanem többel.

 

Már az érettségi ideje is kitolódott 19-20 éves korra, a későbbi iskolakezdés (sokan csak 7 évesen mennek első osztályba), valamint a nulladik évfolyamok (például nyelv tagozatok) miatt. 

 

Másrészt azért, mert várhatóan tovább fog a csemetéd otthon lakni, ami többlet pénzt igényel majd abban az időszakban, amikor már elvileg a gyermeknevelés költségei nem kellene terheljenek. A teljesség igénye nélkül, a következő kiadásokkal kell számolnod:

 

 • Felsőoktatásban töltött időre
   
  • tandíj, könyvek (itthon vagy külföldön)
  • nyelvtanulás
  • lakhatás (kollégium, albérlet vagy otthon továbbra is)
  • étkezés (itthon vagy külföldön)
  • utazás (helyi, távolsági vagy külföldi)
  • ruházat
  • szórakozás
    
 • Életkezdéshez
   
  • lakás
  • autó
  • megfelelő egzisztencia kialakítása (vállalkozás, további képzések, nyelvvizsgák, megjelenés)
  • álláskeresés időszakának finanszírozása
  • "mamahotel" idején felmerülő kiadások
  • esküvő

 

Ezek azok a tételek, amikre fel kell készülnöd. Számítások szerint durván 500.000 - 1.000.000 Ft / év az az összeg, amibe egy gyermek átlagos színvonalon való felnevelése kerül 18 éves koráig.

 

Ehhez adódik majd a felsőoktatás, és a hozzá kapcsolódó esetleges lakhatási, ellátási, szórakozási kiadás. A tandíj 200.000 Ft-tól akár 1.000.000 Ft is lehet. A tankönyvek és jegyzetek, az albérlet, az utazás, és az egyéb költségek elérhetik akár a 100.000 Ft-ot is havonta.

 

Akárhogy számolom, ez a 3-5 éves egyetemi időszakra akár 5.000.000 - 10.000.000 Ft is lehet. Ez már nem kevés, igaz?

 

Ha elhúzza az egyetemi éveket, vagy csak egyszerűen otthon marad, akkor ennek költségei is megjelennek a kiadásaid között. Azután pedig jönnek a jó kezdés (lakás, egzisztencia) cseppet sem alacsony részletei. 

 

 

Fel vagy készülve erre? Van/lesz legalább 10-20 millió Ft-od egyösszegben?

 

 

Fantasztikus az, amikor egy kisgyermek megszületik. Leírhatatlan érzés a kis jövevény, és az általa hozott boldogság, szeretet, annak ellenére, hogy fenekestül forgatja fel az életünket.

 

Emlékszel a várakozás izgalmára? Emlékszel az érzéseidre a születése pillanatában? Emlékszel, mit mindent ígértél meg neki akkor? Aztán jöttek a szürke hétköznapok, és a varázs valahogy elillant...

 

Csakhogy ez egy olyan "dolog", amit nem tudsz visszacsinálni. Ha rossz vásárlási döntést hozol, eladod vagy kicseréled a terméket. Ha rossz pénzügyi döntést hozol, legrosszabb esetben elkezded elölről. Ha rossz munkát választottál, keresel másikat. De a gyermek, az bizony ott van, ha úgy döntöttél, hogy vállalod.

 

Innentől kezdve felelősséggel tartozol érte. A jövőjéért is!

 

Most az egyéb nagyon fontos tényezőket nem említem, amiket átadhatsz neki ahhoz, hogy jól induljon az életben. Most csak az anyagiakat nézzük, melyek elengedhetetlenül szükségesek a jó starthoz. 

 

Ugyanis, szintén a fent említett tanulmányok mutatták ki, hogy azok, akik biztos anyagi háttérrel indulnak, előbb "kirepülnek", előbb kezdik el a saját életüket. 

 

 

Hogyan kezdted a felnőtt életed, emlékszel? - megtakarítások gyermekeknek

Idejében elkezdett megtakarítással megkönnyíted gyermeked életkezdését

 

 

Azt gondolom, az sem igényel különösebb bizonyítást, hogy teljesen más eséllyel kezd az a fiatal, akinek lehetősége van akár külföldi egyetemen is tanulni ahelyett, hogy nyugdíjig fizetett diákhitellel eladósodva indítsa el az életét.

 

Más esélyeket kap az, akinek van beugrója az önálló lakáshoz, mint az, aki vagyont kellene kifizessen albérletre, ami mellett már igen nehéz spórolni. 

 

Valahogy az természetes, hogy a felnevelésére elköltött milliókat kitermeljük. Ugyanakkor azt, ami az indulásához kell, sokan már csak fogcsikorgatva képesek megtakarítani.

 

Pedig más úgy kezdenie, hogy a karrierjére, és a családjára tud koncentrálni, és más, ha az elejétől fogva a napi megélhetés előteremtéséért küzd.

 

Emellett egyáltalán nem mindegy az sem, hogy mit visz magával otthonról, vagyis mit tanult meg Tőled az öngondoskodást, és a pénzügyeket illetően...

 

Ha ezeket végiggondolod, talán már nem kérdés, hogy nem csak gyermeked életét könnyíted meg azzal, hogy felkészülsz, hanem a sajátodat is.

 

 

Milyen kérdéseket tegyél fel mindenképp Magadnak, amikor gyermekednek szeretnél megtakarítani?

 

 

 1. Mi a célom vele? Miben szeretném segíteni őt? - például: továbbtanulás itthon vagy külföldön, önálló lakás, esküvői költségek, autó, saját vállalkozásához kezdő tőke, tartalék a nagyobb kezdeti kiadásaira, kezdettől fogva magán iskola és külön órák...
   
 2. Mekkora összeget szeretnék neki adni, és a fenti célok közül ez mire lesz elegendő?
   
 3. Mennyi időm van a szükséges tőke összegyűjtésére?
   
 4. Mennyi az a pénz havonta, amit ennek a célnak szentelek? Miről vagyok hajlandó lemondani ezért?
   
 5. Mennyire stabil az anyagi hátterem, hogy ezt minden hónapban félre tudjam tenni?
   
 6. Mit kell tennem azért, hogy ez ne okozzon problémát?
   
 7. Itthon vagy külföldön tervezzük az életünket?
   
 8. Biztonságos megtakarítást szeretnék, vagy minél magasabb hozamot?
   
 9. Hozzáférhető legyen számára, vagy inkább én rendelkezhessek vele?

 

Amennyiben ezeket a kérdéseket megválaszoltad, a következő lépés, hogy ismerd meg, milyen lehetőségeid vannak. Hasonlítsd össze az egyes megtakarítási formákat, azok előnyeit és hátrányait. Csak ezzel a tudatos pénzügyi döntéssel érheted el a korábban meghatározott célt.

 

Hozz időben döntést, hiszen 30-40%-kal többet tudsz összegyűjteni, ha még 3 éves kora előtt elkezded a megtakarítást! Készíts költségvetést, és csináld meg a pénzügyi tervezést!

 

Hiszen, ha rosszul döntesz, és 3-4-5 év után újra kell kezdened, akkor bizony elvesztegettél 3-4-5 évet. A gyermeked már annyi idős marad, amennyi, nem lesz újra 3-4-5 évvel fiatalabb. Vagyis ennyivel kevesebb időd marad a kívánt összeg elérésére...

 

Ha ez túl nagy falat Számodra, akkor azt javaslom, kérd független pénzügyi szakértő segítségét, aki összehasonlítja Neked a jelenleg elérhető gyermekeknek szóló megtakarításokat. Ha nincs ilyen ismerősöd, hívj bátran vagy írj nekem!

 

Tanácsadót választok

 

 

Milyen gyermekeknek szóló megtakarítások közül választhatsz?

 

 

Alapvetően alig van kimondottan gyermekeknek szóló megtakarítási forma. Többségében csak ráhúzzák egy adott termékre ezt a jelzőt, és így adják el. Marketingfogás, melynek annyi valóság alapja van, hogy ha jól használod fel őket, akkor valóban alkalmasak annak a célnak az eléréséhez eszközként, amit elterveztél.

 

Ha csoportosítani akarom ezeket a megtakarításokat, akkor 4 fő csoportot tudok felállítani, ami így nézhetne ki:

 

Frissítés: 2018.október 17-től megkötött LTP szerződésekre már nem jár állami támogatás

 

Hogyan kezdted a felnőtt életed, emlékszel? - megtakarítások gyermekeknek

Gyermeked céljaihoz használható megtakarítások csoportosítása

 

 

Ami mindegyikben közös: minél előbb kezded el, annál több pénz gyűlik össze általa. Az már elsősorban a céltól függ, hogy melyiket mikor ideális kezdeni. Ezért fontos, hogy tervezd meg okosan pénzügyi céljaidat...

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

A következő két részben (03.01-én és 03.06-án már olvashatod) megmutatom, milyen fő szempontok alapján döntsd el, melyik megtakarítási formát válaszd. Részletesen átbeszéljük a fenti csoportosítás elemeinek használhatóságát, előnyeit és hátrányait, valamint azt, hogy milyen élethelyzetben célszerű az adott terméket választanod.

 

Addig is kérd a Heti PénzTippeket további ötletekért, vagy jelentkezz pénzügyi tanácsadásomra, és segítek Neked kiválasztani a Számodra legmegfelelőbb megoldást, hogy a legtöbbet adhasd a legfontosabbnak, a gyermekednek.  Weboldalamon további hasznos információkat itt találsz, a gyermeked biztonságáról és jövőjéről szóló menüpontban.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző, infografika és képek: Czirákiné Kocsis Mónika, fotó: Cziráki Alexandra - minden jog fenntartva (2018.02.27. - utoljára frissítve 2019.05.04.))

 

 

Vissza

Címkék : gyermeknek megtakarítás, gyermek életkezdése, öngondoskodás, állami támogatás, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, pénzügyi tudatosság, tudatos pénzügyi döntés, elérni a célt, anyagi biztonság, pénzügyi tervezés, gyermekcélú előtakarékosság, gyermeked pénzügyei, pénzügyi intelligencia, legjobb gyermekmegtakarítás, megtakarítás, gyermek előtakarékosság

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek