...

A pénznek is van komfortzónája - ott marad, ahol jól érzi magát

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Kortárs műgyűjtés, mint befektetés?

 

 

A befektetési portfóliód tökéletes elemei lehetnek a műkincsek. Persze a régi, jól ismert műalkotások megszerzéséhez nagyon sok pénz kell, és a piacon a múzeumok is lesben állnak a jobb darabokért.

 

Azonban a kortárs művészek remekei (szó szerint) színesíthetik a befektetési portfóliót.

 

Tudom, nem minden elkészült mű lesz az évek múltán kiemelkedően értékes. Inkább olyan ez, mint a pénzügyi döntések. Kellő tájékozottsággal, magabiztossággal, és a folyamatok működésének megértésével lehetsz csak sikeres.

 

Ebben nyújt segítséget a Kortárs Műgyűjtő Akadémia, melynek alapítója és igazgatója Gajzágó György, branding szakértő, az Interart Alapítvány ügyvezető elnöke. Vele készítettem interjút.

 

A Bálna északi végén levő Bang & Olufsen BeoPlay kávézóban találkoztunk, amely méltóan különleges helyszínt adott beszélgetésünkhöz. Exkluzív helyszínen, kellemes és jó hangulatú beszélgetésbe bonyolódtunk.

 

A cikkben mindazt összefoglaltam, ami segít Téged abban, hogy nagyobb rálátásod legyen a kortárs-világ működésére. A végére érve el tudod majd dönteni, hogy szeretnél-e profitálni ebből...

 

 

A pénznek is van komfortzónája - ott marad, ahol jól érzi magát

Gajzágó György elmondja, miért lehet jó befektetés a kortárs művészet

 

 

Már az elején az a megtiszteltetés ért, hogy én lehettem az első, aki kezébe vehette a szeptemberben megjelenő, Kortárs Műgyűjtés Kézikönyve, frissen kinyomtatott kéziratát.

 

Nézzük akkor, hogyan is lehetsz okos ezen a téren. Vajon érdemes-e kortárs műalkotásokba pénzt fektetned és ha igen, hogyan? Ugyanúgy megtanulható ez is, mint a pénzügyek? Mennyi idő alatt és hogyan lehetsz sikeres ebben? Egyáltalán mekkora hozadéka lesz Számodra?

 

 

Valóban jó befektetés a kortárs műtárgyak vásárlása?

 

 

(Móni) Elsősorban a pénzügyek oldaláról megközelítve szeretném, ha beszélnénk a kortárs művészetről. Létrehoztad a Kortárs Műgyűjtő Akadémiát, amiről azt gondolom, küldetését illetően igen hasonló ahhoz, amit az Etikupénzügyek.hu tűzött a zászlajára a pénzügyek terén.

 

Köztudott, hogy Magyarországon meglehetősen alacsony az átlagos pénzügyi kultúra. Szemléletváltásra van szükség mind a tanácsadók, mind az ügyfelek oldaláról.

 

(György) Igen. Most Te is azt igazoltad vissza, hogy egy kultúrában minden azonos szinten van. Mindent áthat a kultúra, és ez határtól határig tart. Igaz ez a művészethez való viszonyra, a pénzügyekre, az oktatásra, a megértésre, mindenre. Talán most jött el az ideje annak, hogy össze kell törni a kőtáblákat, és újakat kell írni…

 

(Móni) Ha befektetésként vizsgáljuk a kortárs műgyűjtést, vagyis az általánosan megszokott formákon túl tekintünk, kik azok, akiknek kifejezetten javasolnád? Anyagi helyzettől függ, vagy mástól?

 

(György) Természetesen függ az anyagi helyzettől is. De nagyon fontos, hogy értő szemmel lásson, és magabiztosan vágjon bele az, aki meglátja a lehetőséget a kortárs műgyűjtésben.

 

(Móni) Mekkora összeggel érdemes belevágni?

 

(György) Nem meghatározható. Mindenkinek a lehetőségei szerint. 500.000 Ft körül ma Magyarországon már egész jó műtárgyat lehet venni. …De direkt nem mondok példát, ez nálunk alapelv.

 

Ha valaki eljön a Műgyűjtő Akadémiára, hiába kérdezi, hogy mit érdemes vásárolni, nem adunk semmilyen tippet. Átfogó szemléletet kap a legjobb professzoroktól, majd pedig elvisszük őt különböző galériákba, kiállításokra, így kialakíthatja a saját látásmódját, és mi ebben folyamatosan segítjük.

 

Az Akadémia végére olyannyira képessé válik kiválasztani magának a megfelelő műtárgyakat, hogy nem nagyon tudja elrontani. 

 

 

A pénznek is megvan a maga komfortzónája...

 

 

(Móni) Mennyire jellemző már ma is Magyarországon a kortárssal kapcsolatos befektetői gondolkodásmód?

 

(György) Még meg kell mutatni, hogyan is működik. Volt olyan tárgyalásom a Privát Banki szférában, ahol, miután megértették, hogy ez kb. ugyanúgy működik, mint egy tőzsde, több száz milliós csomag összeállítását szerették volna. Tehát pénz van, csak el kell érni, hogy ide áramoljon be.

 

A pénznek is megvan a komfortzónája. Ott van most, ahol jól érzi magát, és addig marad, amíg jobb hely nem mutatkozik, és akkor odamegy. Ez olyan, mint a megrögzült szokások: ezeket nem lehet támadni, csak egy másik, jobb, vonzóbb komfortzónával (vagy protokollal) felülírni…

 

Egy folyamat részesei vagyunk: készül a Kortárs műgyűjtés c. könyv, melynek elég erős a befektetési része, valamint szó van benne a műtárgyak hitelfedezeti aspektusáról is. Ez utóbbi, mivel a rendszer még nem állt fel optimálisan, momentán hiányzik a hazai banki gyakorlatból, de majd ha valamennyire fellendül a piac, ez is biztosan változni fog.

 

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

(Móni) Bennem nagyon sokszor felmerül, amikor vállalkozói vagyon vagy lakásbiztosításokat kötök, hogy maguk a festmények, szobrok, más műalkotások tulajdonosai sincsenek tisztában egy-egy műtárgy értékével. A biztosítók sem tudják ezt kezelni. Az ő álláspontjuk, hogy becsültesse fel a tulajdonos, aki viszont erre nem áldoz…

 

(György) Igen, ez ma azért is probléma, mert a becsüs tanfolyamok általában megállnak a kortársnál. A gond elsősorban az, hogy a kortársnál a legnagyobb az áringadozás. Egy klasszikus mű jobbára tartja az értékét, ha nem is olyan likvid, mint egy állampapír.

 

Globálisan nézve viszont azt láthatjuk, hogy klasszikus művek árindexe csökken, míg a kortársaké meredeken emelkedik.

 

Ennek oka az, hogy a legkvalitásosabb klasszikus művek múzeumokban landolnak, így marad ami marad – a kortárs - viszont sokkal spekulatívabb. Egy hozzáértő, szemfüles, és jól pozicionált gyűjtő számára a határ a csillagos ég...

 

Egyébként már nem csak a klasszikusokat, hanem a kortársakat is hamisítják. Akinek el kezd menni a kortársak közül, arra azonnal „rárepülnek” a hamisítók.

 

(Móni) Mennyi idő alatt lehet a műgyűjtésbe „beletanulni”?

 

(György) Azt vallom, hogy a kortárs műgyűjtés nem csak passzió, nem csak misszió,  hanem leginkább egy különleges és izgalmas szakma. Talán ez így elsőre furcsán hangzik, de ha azt nézzük, hogy a múzeumi gyűjtemények zömében magángyűjteményekből keletkeznek, és a múzeumi szakembereket pedig egyetemen képzik, akkor talán ezt nyugodtan ki lehet jelenteni.

 

Azt gondolom, hogy a művészvilágnak is meg kell érteni, hogy ez egy globális iparág lett. Van benne szakemberképzés, „termelés”, hozzáadott érték, logisztika, nemzetközi kereskedelmi vásárok, árfolyamok. Egy új gondolkodásmódot bevezetni sohasem könnyű, de ez most a kihívás: változtatni kell.

 

Ezt csináljuk mi is, Te is, és még vannak jó néhányan a saját területükön, akik új játékszabályokkal új alternatívát teremtünk. Ki kell alakítanunk az új szokásokat, átformálni a megcsontosodott gondolatokat, amit csak hittel és kitartással lehet végigvinni…

 

Nagyon sokat számítanak a gének is. Mit hozunk a múltból, mit hozunk a szüleinktől és a környezetünkből. Egy kultúrát nagyon nehéz felépíteni (és hozzáteszem: igen könnyű lerombolni).

 

(Móni) Ezzel maximálisan egyetértek. Ugyanez igaz a pénzügyeinkben is. Azonban azt is látom, hogy ha valakiben nincs meg még az igény, akkor fel lehet kelteni benne. Én például teljesen mást hoztam otthonról a művészetekkel kapcsolatban is, és a pénzügyi attitűdöt illetően is. Mindkettő tanulható, formálható…

 

Visszatérve a befektetési szempontunkhoz. Mit mondanál azoknak az olvasóknak, akiknek felkeltette mindez az érdeklődését? Mekkora lehet a „hozama” a műtárgyakba való befektetésnek? Miért érdemes a saját portfóliójukat a megszokott alternatív befektetési formákon kívül (arany, kriptovaluta, start-up cégek) ezzel is bővíteni?

 

(György) Magyarországon a kortárs, az még egy meglehetősen kockázatos befektetés, emellett nem is likvid, viszont alulértékelt, ami lehetőségeket rejt. Muszáj manapság egy kicsit „kortársul érteni”. Túl azon, hogy tetszik a mű vagy sem, fontos hogy értem, vagy nem értem a művész üzenetét. A kortárs művészet világa leginkább erről szól.

 

Ahhoz, hogy valóban jó befektetés legyen, sokat számít a művész személyisége. Számít, hogy rendelkezik-e kellő művészi felelősséggel. Szorgalmasnak és kooperatívnak kell lennie, hogy a brandjén munkálkodó, rendkívül hierarchikus piacot kellő „arzenállal”, azaz megfelelő mennyiségű és minőségű alkotással, műtárggyal lássa el.

 

(Móni) Akkor ez egy picit ahhoz hasonlít, mint amikor a start-up cégekbe befektetőknek sem az épp aktuális termék sikerességének kockázatát kell jól megbecsülnie, hanem a céget alapító személyekben rejlő lehetőségeket kell jól felmérnie, Jól látom?

 

(György) Igen, nagyon helyes a meglátásod. Van is ennek mintájára egy saját kifejezésünk, az „art-up”, ami az alakuló iparági programunk egyik alprogramja. Ez arra fókuszál, hogy egy művész megfelelően indulhasson el, illetve a korábbi korosztályok válthassanak a megváltozott helyzet miatt, persze ha akarnak. Ezt a szakmát fokozottan áthatja az ego, ami néha már szinte akadály.

 

Egy független művész nem azt csinál, amit akar, ahogy sokan gondolják. A mai világ az elköteleződések mentén fejlődik: egy sikeres alkotó is elköteleződik egy irányzat, egy koncepció, egy galéria vagy egy művészkör mellett.

 

…És ha az a feladata a művészetnek, hogy tegye szebbé és jobbá a világot, a művészeknek ehhez permanensen üzenni, azaz folyamatosan alkotniuk kell…

 

Alapvető, hogy a művésznek legyen víziója, vagyis tudja, hogy mit akar. Ha ez szimpatikus és biztató, akkor sokan „szavaznak rá”, és így a sikerei folytán minden bizonnyal jó befektetés is lehet.

 

 

A pénznek is van komfortzónája - ott marad, ahol jól érzi magát

Szinte kizárólag szakmai megítélés kérdése a művész értéke...

 

 

Aki egyszer pornózott, az sosem kap Oscart…

 

 

(Móni) Ha befektető szemmel nézzük, akkor a pénzügyi tervezéshez szükséges információ az is, hogy milyen időtávon érhet el egy kortárs műtárgy valójában olyan értéknövekedést, amiért már érdemes pénzt beletenni, megvásárolni? Hiszen ez például egy cég esetében akár branding elem is lehet, ha kvalitásos kortárs műalkotás található például a fogadórészeken.

 

(György) Léteznek nagy kiugrások, de ez stratégiafüggő. Ugyanis a művészet egy olyan terület, ahol a teljesítmény nem mérhető. Szinte kizárólag szakmai megítélés kérdése az, hogy mennyire értékes a művész, vagy éppen nem az. Az is meghatározó lehet az árfolyam tekintetében, hogy hol állít ki a művész, és milyen köz- vagy magángyűjtemény vásárolja meg, fogadja be a kollekciójába a műveit.

 

Ugyanakkor pont emiatt meglehetősen jól tervezhető. Sokak szerint ez egy olyan bennfentes tőzsde, amit nem szankcionálnak, sőt: a bizalmas információk a működésének létalapját képezik.

 

Kérdésedre válaszolva, ez nem egy olyan portfólió elem, mint amikor veszel egy részvényt, aztán kivársz, hanem itt konkrétan tudsz érte tenni, hogy az a műtárgy értékesebb legyen.

 

(Móni) Ezt pontosan hogy érted?

 

(György) Például azzal, hogy nem 1 db képet vásárolsz. A művész egy olyan brand (márka), ahol – főleg egy induló esetében – 8-10 képpel már nagyrészvényes lehetsz. Így csomagban kaliberekkel olcsóbban kapod meg, ráadásul respekted lesz, hiszen a művész „hivatalos” gyűjtőjévé válsz.

 

(Móni) Értem. Ezzel tehát én emelem a művész, ezáltal a saját befektetésem értékét.

 

(György) Így van, pontosan. Mindjárt az elején jó áron jutsz képekhez, amiknek az értéke a művész értékének növelésével rohamosan növekszik.

 

Igaz, ennek jelenleg némileg ellent mond az aukciók jelenlegi gyakorlata. Mivel ma még mindig kínálati piac van, és jelenleg az aukciókon lehet szinte a legolcsóbban vásárolni. Ez a másodlagos piac, vagyis az aukciók, keresleti piacon működnek optimálisan – ezen még dolgoznunk kell, de rajta vagyunk…

 

(Móni) Akkor ez egy igen összetett „játék”!

 

(György) Valóban. Viszont nagyon izgalmas! Egy valódi „Gazdálkodj okosan”. Hiszen egyetlen validált (elismert, hiteles) helyen való kiállítással a képek értékéhez egy nullát hozzá lehet írni. Ugyanakkor egy átgondolatlan lépéssel le is lehet rombolni az árfolyamot.

 

Vagyis az predesztinálja a művészt arra, hogy sikeres lesz-e vagy sem, hogy megnézed, hol állított ki, milyen gyűjteményekben, magángyűjtemények jelennek meg az alkotásai. Ez valószínűsíti, hogy jó befektetést csinálsz-e vagy nem.

 

Mindez nagyfokú tudatosságot követel egyrészt a művész részéről is, másrészt a gyűjtő részéről is. Ha valaki nem ért hozzá, elmehet egy olyan rossz irányba, ahonnan nincs visszaút. Ugyanúgy működik, mint a film világában. Aki egyszer pornózott, az sosem kap Oscart…

 

Egy kortárs szakmai csúcsokra törő művész egyszer sem állíthat ki szállodák halljában, és nem dolgozhat „megélhetési” művészként sem.

 

Egy komoly szándékú kortárs gyűjtő sem teheti le a voksát olyan művész mellett, akiről kiderül, hogy csak sima dekoratőr. Nincs az, hogy majd eladod, ha ez kiderül – mert addigra már senki sem vesz komolyan. Ez egy büszke, és egyben igen pletykás világ…

 

(Móni) Ha jól értelek, és leegyszerűsítve meg akarom fogalmazni, akkor abból lesz jó és értékes kortárs művész, aki – mint minden más területen – fel meri vállalni a saját értékeit, a saját üzenetét és ezt meg is tudja mutatni, át tudja adni.

 

(György) Igen, kiegészítve azzal, hogy meghatározó személyek (kurátor, művészettörténész, múzeum igazgató, stb.), konszenzusban (összehangoltan) – ez a kulcsszó – azt mondják, hogy igen, ez jó. Ehhez pedig a művésznek el kell köteleződnie egy irányvonal, egy hitvallás, egy minőség mellett, amit alázattal és felelősséggel vállal. (És persze tényleg jónak kell lenni!)

 

(Móni) Beszélgetésünk alapján úgy látom, hogy kortárs művészettel kapcsolatban ugyanaz hiányzik az emberekből, mint a pénzügyeknél – az, hogy megértsék a folyamatokat, és tudatosan döntsenek. A kortárs kevesek számára érthető, ezért nem kell nekik. Ha pedig érti, akkor is sokan inkább a megszokott státuszszimbólumokra költenek, semmit befektetnének a művészetbe.

 

(György) Valóban. Pedig már az egy jó befektetés Neked, hogy megveszel egy képet, felteszed otthon a falra, és a gyermekeid ezek között nőnek fel. Értékesebb, érzékenyebb emberek lesznek, emellett bennük kialakul egy emocionális (érzelmi) kötődés a kortárs művészethez, és ezt a viselkedés mintát viszik tovább – tovább erősítve a szektort.

 

(Móni) Vagyis befektetői szemmel nézve két oldalról is előnyös lehet a kortárs műtárgyak vásárlása: egyrészt akár dinamikusan növekedhet az értéke, másrészt hozzáadott értéke van gyermekeink személyiségének fejlődéséhez, vagy a vállalkozásunk pozitív megítélésének növeléséhez.

 

(György) Abszolút. A nagyértékű aukciós leütéseknél legtöbbször publikus (vagy kiderül…), hogy ki volt a vásárló. Nem véletlenül, hiszen ennek presztízsértéke van. Nem csak azért, mert mutatja a vevőről, hogy ezt megteheti, hanem, mert meg is teszi. Méghozzá értő módon teszi, és fontosnak tartja megmutatni, hogy ezzel az attitűddel ő is fontos része a kultúrának.

 

(Móni) Utolsó kérdés a végére: Mi az, amit javasolnál az olvasóimnak, akiknek felkeltette az érdeklődését a kortárs műgyűjtés, mint befektetési lehetőség?

 

(György) Mindenképp biztatnám őket, hiszen ez a terület minden logika szerint fellendülés előtt áll. Ma Magyarországon az a réteg, aki anyagi helyzete és igényszintje kapcsán megtehetné, hogy kortárs műveket vásároljon, leginkább építkezik, autót vagy jakuzzit vesz státuszszimbólumként. De ne felejtsük el, hogy ez egy rivalizáló réteg, ahol mindig kell valami új „játék”, új élvezeti cikk, új mutatni való.

 

A kortárs, ezek mellett a valós szempontok mellett, igazi társadalmi érték is, ami jótékonyan pozicionálja a tulajdonosát.

 

Ahhoz, hogy elismert, értő és sikeres műtárgy-tulajdonosok legyünk, tényleg semmi másra nincs szükségünk, mint hogy szerezzük meg azt a minimális tudást, ami ehhez szükséges. Ha valaki egyszer megérti a kortárs art world rendszerét, akkor ezután minden bizonnyal másképpen tekint majd a kortárs művekre, talán meg is szereti. 

 

Nem mellékes egyébként az a szempont sem, hogy egy üzletben mindig az elején lehet a legjobb, legelőnyösebb helyzetbe kerülni.

 

(Móni) Tehát akkor most vagyunk jó időben befektetési szempontból?

 

(György) Igen. Jó időben és jó helyen. Ebben segítünk a CCA kurzusain és a hamarosan megjelenő kézikönyvvel is, melyekkel bárki kellően magabiztos tudást szerezhet.

 

…És ne feledjük, amit mondani szoktak: a kortárs egy globális biznisz, ami lokális helyszíneken zajlik. Ha az első lépések megvannak – a többi már szinte adódik magától.

 

 

A pénznek is van komfortzónája - ott marad, ahol jól érzi magát

Itt konkrétan tudsz érte tenni, hogy az a műtárgy értékesebb legyen."

 

 

Azt gondolom, érdekességként mindenképp része lehet a portfóliódnak a kortárs művészek alkotása. Ha pedig megismered és megérted, ahogy György mondta, meg is szereted.

 

Amennyiben szeretnél értesülni a pénz világával kapcsolatos érdekességekről, aktualitásokról. Ha szívesen veszed a tippeket a csapdák elkerüléséhez és a tudatos pénzügyi gondolkodáshoz, akkor KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Konkrét kérdéseidet pedig azonnal megválaszoljuk, csak írd meg nekünk vagy hívj fel! KATTINTS a gombra!

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

 

Móni

 

 

 

 

 

(Szerző és fotók: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

További hírek, amiket érdemes elolvasnod:

 

A Sors keze és a pénzügyi tudatosság

 

Újabb adósságféket vezet be az MNB októbertől

 

Legyél más és jobb - hivatásunk a pénzügyi tanácsadás

Vissza

Címkék : művészet mint befektetés, befektetés, hozam, pénzügyi portfólió, pénzügyek okosan, tudatos pénzügyi döntés, pénzügyi kultúra

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek