...

Választás az anyagi biztonságod érdekében

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mindig van választásod - a pénzügyeidben is!

 

 

Vasárnap mindenki, akinek fontos volt, leadta voksát valakire, akiről úgy gondolja, hogy jobban irányítja majd kis Hazánkat, mint az eddigiek (vagy épp megtartaná őket). De vajon a saját életedben ki az, aki kormányoz?

 

A kormányon múlik országunk költségvetése, amit persze érzünk a saját bőrünkön is. Jól megy a szekér vagy éppen rosszul, vannak támogatások vagy épp a közös adósságot nyögjük – nem mindegy. Azonban ez kicsiben is így van, a saját háztartásunkban, a saját családi költségvetésünkben is.

 

Ahogyan „nagyban” minden mindennel összefügg – egy rossz döntésnek szerteágazó hatása van -, úgy kicsiben is ez történik, ha eltévedsz a pénzügyeid tervezése és irányítása közben.

 

Ugyanakkor fontos értened, hogy nem az a lényeg, hogy mennyi a fizetésed, hanem az, hogy mennyire vagy tudatos a pénzügyeidben, vagy mennyire érzed magad a körülményeid áldozatának, és inkább sodródsz az eseményekkel.

 

Ismét Andit hívtam segítségül. Egy interjú keretében arról beszélgettünk Tóth Andreával, az ML Stúdió alapítójával és vezetőjével, hogy vajon tényleg mi vagyunk saját életünk kovácsa? Van választásunk?

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

Valóban te döntesz, hogy gazdag vagy szegény leszel?

 

 

Választás az anyagi biztonságod érdekében

 

 

(CzM) Üdvözöllek Andi! Bevezetésképp néhány szóban elmondanád nekünk, mi is az ML Stúdió, miért ML?

 

(TA) Nos, az ML egy szójáték, azt jelenti, amit kimondasz – emel. Hiszek abban, hogy ha "dolgozol" rajta, saját magadon, akkor létrejön egy szemléletváltás, és megváltoztathatod a lehetetlent.

 

Ezért biztonságos környezetben teret, és lehetőséget biztosítok Számodra a fejlődéshez, változáshoz, hogy rálépj arra az útra, ami emel. Vagyis segítségemmel megváltoztathatod az életed azáltal, hogy egyre jobbá, erősebbé, céltudatosabbá és kiegyensúlyozottabbá válsz. 

 

(CzM) Ez érdekesen hangzik! Fogunk még később részletesebben beszélni a hogyanokról is. Most azonban a hétvégi választások kapcsán egy konkrét témát hoztam neked.

 

 

Hogyan látod, valóban mindig van választásunk a saját életünkben is?

 

 

(TA) Persze, ezt már mindenki tudja, az unalomig ismétlik nekünk a különböző fórumok. De sokan felteszik a kérdést: „Tulajdonképpen mi az, amiben választhatok? Hiszen valamilyen szinten behatárolt az életem. A munkahelyem adott, a bérem megegyezés szerinti, a szokásaim kialakultak, mindent úgy alakítok, hogy a keretek között a legtöbb lehetőséget kihasználva éljem az életem.”

 

Biztos, hogy csak ezeken a területeken vannak választásaink, vagy esetleg egy másik szinten már réges-rég választottunk, és amit most megélünk az életünkben, az már egy vagy több választásunk eredménye?

 

„Hol hoztam én meg ilyen döntést? Nem igazán emlékszem, hogy én ezt akartam valaha is, amiben éppen most élek!” - hallom a válaszokat.

 

(CzM) Erre egy kép jelenik meg előttem, ahogy valaki ül az élete romjai felett és fejét a kezébe temetve azon gondolkodik, hogy hol rontotta el. Tényleg elrontotta? Gyakran csak élte a mindennapjait legjobb képességei szerint…

 

(TA) Nem minden esetben tudatos szinten választunk. Nagyon sokszor már gyermekkorunkban átveszünk mintákat, kialakulnak nézőpontjaink, amik fixálódnak, és felnőtt korunkban automatikusan választunk bizonyos dolgokat. Ilyenkor nem is tudjuk, hogy mi motivált, főleg nem tudatosan hozzuk meg a döntést.

 

(CzM) Korábbi cikkeimben a gyerekekkel kapcsolatban írtam arról, hogy mennyire meghatározza felnőtt anyagi körülményeiket, hogy mit hallottak otthon a pénzről. Többnyire az alma a pénzügyekhez való hozzáállásban sem esik messze a fájától. Mik azok az átvett minták?

 

 

 

(TA) Hadd hozzak a saját életemből egy példát erre. Anyukám a mai napig emlegeti nagypapámat, aki nem váltotta fel a 10 Ft-ját ha szeretett volna egy lángost enni. Ha nem volt nála aprópénz, akkor inkább nem vette meg magának.

 

Ezt a sztorit hallgattam gyermekkorom óta, és ugyanezt a mintát követte anyukám is. Sok időbe telt mire rájöttem, hogy tudat alatt viszem ezt a gondolkodásmódot, és rávetítem a választásaimra. Még akkor is, ha épp ott ,abban a pillanatban, vagy akár hosszú távon is az hozott volna nekem többet, hogy megveszem az áhított dolgot.

 

Még akkor is, ha a „nagy” pénzt alkalom adtán fel kell apróznom érte.

 

De belegondolunk-e abba, hogy valójában mi hoz nekünk többet? A választásaink következményeit mérlegeljük-e hosszú vagy akár rövid távon?

 

 

Többnyire inkább csak választgatunk. Nem köteleződünk el 100%-osan semmiben. Hiszen, ha csak 80-90%-ban vagyunk benne valamiben, úgy kisebb a kockázat.

 

 

(CzM) Arra gondolsz, hogy ha bukok, kevesebbet veszítek? Így nem olyan nagy a felelősség, van menekülő út, és ez így biztonságosabb?

 

(TA) Pontosan! Persze, így, ha csak választgatok, nem is az a végkifejlete, mint amikor választok. Választok, elköteleződök és kétségem nem fér hozzá, hogy az jár nekem, és jól választottam.

 

Hiszen rossz választás nincs, csak választás van. Az egyik is elindít egy úton, aminek során szemben találom magam a következményekkel, és a másik is ugyanígy. Egyik sem jó vagy rossz, hanem tapasztalat.

 

Na de mi van akkor, ha ez a tapasztalat nekünk nem tetszik, és mást szeretnénk tapasztalni, megélni? Akkor választhatunk mást! Mindig, minden pillanatban választhatunk mást!

 

 

Választás az anyagi biztonságod érdekében

 

 

(CzM) Érdekes, amit mondasz. Néhány hete volt egy beszélgetésem egy nehéz helyzetben levő hölggyel. Nagyjából fél óra után felálltam, mert sajnos azt kellett mondanom neki, hogy nem tudok segíteni.

 

Valahányszor alternatívát mutattam neki, vagy ötletet adtam, hogyan tudja megváltoztatni az életét, hogyan tudja javítani az anyagi helyzetét, a válasza azzal kezdődött, hogy azt miért nem lehet megcsinálni.

 

Tanácsadót választok

 

(TA) Nos, ő valószínűleg azt a mintát hozta – abban nőtt fel -, hogy a szülei minden rossz döntésüket megmagyarázták a körülményekkel. Azt látta, hogy sokkal egyszerűbb „nem tenni”, mert úgysem fog sikerülni. Nagy valószínűséggel itt a felelősségvállalás területén is találnánk elakadásokat.

 

Az is lehet, hogy a családjukban nem volt szabad hibázni. Márpedig, ha döntünk, ha cselekszünk, akkor hibázhatunk is. De ki mondta, hogy a választásaink kőbe vannak vésve, és nem megváltoztathatóak?

 

(CzM) Ez azt jelenti, hogy hajlamosak vagyunk beleragadni abba a helyzetbe, amiben épp vagyunk – gyűlölt munkahely, alacsony fizetés, elismerés hiánya, vagy akár egy szűkös anyagi helyzet?

 

(TA) Igen, jól érted. Persze már hallom is a kérdést: „Jó, jó, de nem boríthatok fel mindent, mert én most másképp választok.”

 

Nem is kell feltétlenül borítani mindent, és nem is kell feltétlenül kilépni bizonyos szituációból. De, ránézhetsz más nézőpontból, és megvizsgálhatod más szemszögből is. Tudom, hogy nem könnyű, de számos segítséget választhatsz ahhoz is, hogy könnyebb legyen.

 

(CzM) Ezt kifejtenéd egy kicsit jobban?

 

(TA) Tapasztaltad már biztosan, hogy van, amikor nagyon hamar és könnyedén összejönnek a dolgok, amiket szeretnél, máskor meg semmiképp sem akar összejönni, bármit is teszel érte.

 

 

A kulcs itt is a nézőpontváltás. Néha tényleg csak egy kicsit kell másképp ránézni bizonyos dolgokra, és elindul, megszületik, könnyedén és örömmel.

 

 

(CzM) Értem. Erről most is egy könyv jutott az eszembe, amit régebben olvastam. Zig Ziglar Viszlát a csúcson című könyvében azt mondja, hogy az emberek egyszerűen szemét ledobónak használják az agyadat, és nap nap után csak töltik bele az újabb adag szemetet.

 

Ennek oka az, hogy egy negatív beállítottságú társadalomban élünk. Ömlenek ránk a rossz hírek a TV-ből, az újságokból, a Facebookon, a szomszédoktól – mert csak ezek számítanak hírnek, és csak ezekkel lehet megmagyarázni, hogy nekünk mi és miért nem jön össze.

 

 

Panaszkodni sokkal könnyebb, mint tenni. Ezek a negatív dolgok, vagyis a sok szemét beépül a tudatalattinkba. Ami pedig bemegy, az ki is jön.

 

Csakhogy a gondolataink irányítják az életünket. Tehát, ha elégedetlen vagyok az életemmel, másképp kell gondolkodnom. Ezek a „más” gondolatok másfajta tettekre ösztönöznek, melyek által megváltozik – megváltoztathatom -, az életem…

 

 

(TA) Pontosan erről van szó. A tudatalattinkba beépül mindaz, amit közölnek velünk. Minél többször halljuk, számunkra minél fontosabb személytől, annál inkább. Ha pedig meg is tapasztaljuk, akkor még jobban rögzül a séma.

 

Ebből adódik például az, hogy akár mennyire nem akarod, amikor ösztönösen cselekszel, pont ugyanazt csinálod, mint a szüleid. Például követed a hozott pénzügyi mintát.

 

Pedig, ha ezeket a mintákat képesek vagyunk törölni és felülírni, akkor visszatalálunk magunkhoz. Ha egészséges és erős önképünk van, akkor megtettük az első lépést a sikerhez.

 

(CzM) Köszönöm, Andi. Biztos vagyok benne, hogy fogunk még beszélgetni.

 

Ne feledd kedves olvasóm, az vagy, amire gondolsz – a pénzügyeidben is! Hiszen mindig van választásod. Foglald le az agyad tiszta, inspiráló gondolatokkal, melyek változást hoznak és előre visznek, egészen a céljaid eléréséig – és tovább…

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika (Etikuspénzügyek.hu) és Tóth Andrea (ML Stúdió) - minden jog fenntartva (2022.04.04.))

 

Választás az anyagi biztonságod érdekében

Vissza

Címkék : pénzügyi döntés, pénzügyi tudatosság, csapdák elkerülése, tudatos pénzügyi döntés, pénzügyi célok, pénzügyi nevelés, pénzügyi intelligencia, pénzügyek okosan

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek