...

Lehetetlen szentháromság a befektetésedben 2.rész

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Kockázatmentes befektetés, magas hozammal és azonnal hozzáférhetően?

 

 

Ha ezt hallod, menekülj! Ez a befektetések lehetetlen Szentháromsága. Ugyanis a hozam-kockázat-likviditás hármasából kettő mindig csak a harmadik "kárára" növelhető.

 

Három részes írásomban most válaszokat keresek arra, hogy mibe érdemes befektetned és mikor, hogyan gondolkodhatsz jól a befektetéseid kapcsán, milyen hibákat követhetsz el - vagyis milyen alapszabályokat célszerű betartanod, hogy ne érjen veszteség (vagy csak kicsi).

 

Az első részben azokat a gondolatokat szedtük össze, amelyek segítséget adnak neked abban, hogyan kezdj bele a befektetésbe, és hogyan válassz befektetési tanácsadót. Most pedig megnézzük, mik azok a szempontok, amiket ha követsz, jó eséllyel elhozza a befektetésed a várt eredményt.

 

Vajon ez érdekelheti az ismerőseidet is? Ha igen, oszd meg velük:

 

 

 

 

Lehetetlen szentháromság a befektetésedben 2.rész

 

 

 

Segítségül hívtam ismét @Pollák Zoltánt, akit a Bankárképzőben, a nemzetközileg akkreditált MBT (Minősített Befektetői Tanácsadó) képzésen ismertem meg néhány hónapja. Felkértem Őt egy interjúra, amelyben bővebben beszélgettünk azon elvekről és kockázat elemzési lehetőségekről, amiket a Bankárképzőben tanított nekünk.

 

Zoltán a kurzusok, és a gyakorlati tapasztalatok alapján összeállította a 10 legfontosabb gondolatot, amit most megoszt velünk. Ha ezeket magadévá teszed, már elég jól elboldogulsz majd a befektetések világában...

 

Írásom e második részében az első 5 szempontot vizsgáljuk meg részletesen, a harmadik részben pedig a maradék 5 gondolat mentén összefoglaljuk a befektetések alapjait. Ugye, nem szeretnél lemaradni a következő részről sem? Akkor kattints:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

1.  Hozam és kockázat MINDIG kéz a kézben jár

 

 

Bárki bármit állít, nincsen ingyen ebéd. Többször beszéltünk már erről. Valahol, valamikor mindennek megfizeted az árát. Ha magas hozamot ígérnek kockázatmentesen, azonnal kezdj kételkedni. Emlékezz csak Bernie Madoffra vagy a Questorra...

 

 

De hogyan is működik a hozam, a kockázat és a likviditás hármas elve?

 

 

Alapszabály, hogy ezekből kettő mindig csak a harmadik kárára növelhető. A magasabb hozam pedig magasabb kockázattal érhető el. Ezért amikor összeállítod a befektetési stratégiádat (aszerint, hogy a céljaid eléréshez és a személyiségedhez mi az, ami leginkább passzol), akkor erre mindig legyél tekintettel.

 

Nézzünk néhány konkrét pénzügyi tervezési szempontot a sok közül:

 

Például, ha nehezen viseled a nagyobb ingadozásokat, ha rosszul vagy, amikor meglátod, mennyit csökkent a befektetett pénzed értéke pillanatnyilag (!), akkor inkább válassz visszafogottabb befektetést, ahol valamivel alacsonyabb a várható hozam, de biztonságosabb.

 

Vagy, ha nem tudod mikor lesz szükséged a pénzre, mert olyan célod van, ami hamarabb is megvalósulhat valamilyen külső körülmény függvényében, akkor fontos a likviditás és a biztonság. Például az eladott ingatlan árának befektetése a következő jó vételig :).

 

Ha pedig ráér, mert távoli a cél (például nyugdíjcélú megtakarítás vagy gyermeked életkezdésének megteremtése), akkor helye van egy picit magasabb kockázatnak a magasabb hozam érdekében, hiszen ez esetben a likviditás nem szempont.

 

2. Ne tedd a hosszútávú megtakarításod egészét kockázatmentes eszközbe!

 

 

Lehetetlen szentháromság a befektetésedben 2.rész

Hogyan alakulnak a befektetések hosszútávon? (Forrás: Pollák Zoltán, Bankárképző)

 

 

Ennek megértéséhez kiváló segítséget ad a fenti ábra, melynek bal oldala azt mutatja, hogy hogyan alakult volna 2018-ban a befektetésed értéke, ha 1-1 amerikai dollárt fektettél volna be 1927-ben S&P 500 részvényindexbe, 10 éves amerikai államkötvénybe, illetve 3 hónapos amerikai kincstárjegybe. Jobb oldalon pedig a hasonló befektetések teljesítményét látod a magyar piacon (100 forintot elhelyezve).

 

A dollárt vizsgálva, ha kincstárjegyet vettél érte, akkor csak a pénzed vásárlóértékét tartottad, hiszen kamata épphogy az infláció miatti pénzromlás kompenzálására volt elég (21$). Az államkötvények ehhez képest ugyan négyszeresre duzzasztották a vagyonodat (80$). De nézd csak a részvényt! 1 dollárból több, mint 5000 dollárod lett. Ez azért nem rossz!

 

A forintot tekintve ugye Te is látod a különbséget? Vigyázz, annyiban csalóka az ábra, hogy a forintos grafikon az árfolyamokat COVID tavaszi hatásával együtt mutatja, az amerikai grafikonon ez még nincs rajta. Ha ezt figyelmen kívül hagyod és 2018-ig vizsgálod, akkor az eredmény hasonló, az időtáv és a nagyságrendek viszont mások.

 

Ebben sok minden közrejátszik. Az amerikai piac egy viszonylag kiegyensúlyozott múlttal rendelkezik. Nem voltak világháborúk. Néhány válságot leszámítva nem történt semmi olyan, ami megtorpanást okozott volna a fejlődésben. Európai befektetőként ugyanezen időtávon minden befektetésünk megsemmisült volna a II. Világháborúban...

 

Ráadásul az USA megítélése össze sem hasonlítható Magyaroszág hitelminősítésével.

 

Ugyanakkor, ha az ábrát vizsgálva most azt is mondod, hogy "persze-persze, de nézd csak meg, végül rosszabbul járnék a részvénnyel, mint az állampapírral", akkor nézd meg a 2008-as válság alatti és utáni időszakot is, hiszen hosszútávú megtakarításokról beszélünk.

 

Miért is tennéd akkor MINDEN pénzed magyar államkötvénybe 15-20-30-40 évre?

 

Mi az oka ennek a hatalmas különbségnek az állampapírok és a részvények hozama között?

 

 

"A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Aki megérti, megnyeri. Aki nem, az fizeti." (Albert Einstein)

 

3. Szükség van a portfóliódban a részvényekre a magasabb várható hozamuk miatt

 

 

Talán mire idáig jutottál az olvasásban, már számodra is elfogadható, hogy hosszabb távon, a magasabb várható hozamuk miatt, ott a helye a befektetési portfóliódban a részvényeknek.

 

Erről többnyire azok, akik tuti részvénybefektetést akarnak eladni Neked, azzal igyekeznek meggyőzni, hogy megmutatnak egy grafikont, amihez hasonlót mi most a lenti ábra bal oldalával szemléltetünk.

 

 

Lehetetlen szentháromság a befektetésedben 2.rész

Valóban mindig nyerő a részvény hosszútávon? (Forrás: Pollák Zoltán, Bankárképző)

 

 

Ez elvileg azt mutatja, hogy 15 éven túl a pozitív hozamot eredményező periódusok aránya 100%. Persze, ha elhangzik hozzá az a mondat is, hogy a részvények 15 éven túl már kockázatmentesek, akkor legyenek kételyeid.

 

Valóban jelentősen csökkenthető a kockázatuk az időtáv növekedésével, de sosem lesz önmagában egy részvény kockázatmentes!

 

Ha megnézed az ábra jobb oldali grafikonját, amely a minimum és maximum értékeket mutatja adott periódusokra, akkor nagyjából fel tudod mérni azt is, hogy mekkora nyereséget vagy veszteséget érhetsz el azon az időtávon, amelyre a befektetésedet tervezed. Töltsd le a napi árfolyamokat és matekolj :).

 

A grafikon tanulsága még ezen felül az is, hogy ne hidd el, amikor 20-30% ÁTLAGOS hozamot ígérnek. Igen, vannak ilyen időszakok, de lehet ugyanennyi veszteséged is rövidebb távon. Az amerikai részvények átlagos hozama évente 10% körül mozog... 

 

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy részvénybefektetés hozama nagy valószínűséggel az átlaghoz képest a szórás háromszoros pozitív és negatív értéke közötti tartományában fog mozogni.

 

Tehát, ha egy kockázatos részvényalap szórása 20%, és az átlagos hozam 10%, akkor a befektetésed aktuális hozama -50% és +70% között ingadozhat.

 

Tanulságként legyen itt, hogy jól nézd meg, milyen grafikonokat mutatnak érveléskor. Csak múltbeli hozamoknak hinni, csak az amerikai piacról hozott számokat elfogadni, csak a 20 évre kockázatmentesnek beállított részvényt figyelembe venni nem szabad. Ez egy csapda!

 

Mégis azt tanácsoljuk, hogy legyen a portfóliódban - kockázattűrő képességednek és céljaidnak megfelelő arányban - egyedi részvény, részvényalap (értékpapírszámlán) vagy részvény eszközalap a már meglevő unit linked életbiztosításodban (a szerző). Mert magasabb hozamot csak magasabb kockázattal lehet elérni :).

 

 

Hány olyan milliomost ismersz, akik egy takarékbetét-számlába való befektetésnek köszönhetően gazdagodtak meg? – Robert G. Allen

 

 

DE ne tégy fel mindent egy lapra, vagyis ne tedd minden pénzed egy részvénybe (akármennyire is azt gondolod vagy tanácsolják, hogy csak a Tesla a tuti nyerő). 

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

4. A magyar eszközök túlsúlya a portfóliódban indokolatlan többletkockázatot hordoz...

 

 

Ezt azért emeljük ki, mert az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott a Magyar Állampapír Plusz (MÁPP), népszerű nevén a szuperállampapír. Ugye Te is hallottál már olyanról, aki minden megtakarítását ebbe forgatta át?

 

Mi ezzel a gond? Hiszen biztonságos, "magas" hozamot biztosít és likvid. Bizonyos szempontból ez így igaz (bár mintha egy kicsit szembe menne a hozam-kockázat-likviditás elvével, aminek ára lehet például az infláció miatt).

 

Ugyanakkor ha ebbe teszed a nyugdíjmegtakarításodat, akkor hol marad a hosszútávú stratégiád? Egyrészt milliókat veszíthetsz 20-30 év alatt azzal, hogy öt évenként újabb állampapírt veszel, és a sávos kamatozás csillogása eltakarja előled a kamatos kamat csodáját.

 

Másrészt indokolatlan kockázatot vállalsz a magyar gazdaságba vetett hited miatt. Hiszen ezért vettél magyar állampapírt, nem? A hazaszeretet fontos, de nem elsődleges szempont a befektetéseidnél. Komplett megtakarítások vannak állampapírokban, MOL és OTP részvényekben.

 

HA csak magyar értékpapírokat tartasz a portfóliódban, az csak részben oké, mert nem használod ki a diverzifikáció előnyeit. A teljes világgazdaságra vetítve a magyar gazdaság arány igen ici-pici. Célszerű a portfóliódban is hasonló arányt követni.

 

Ehhez jó iránymutatót adhat számodra az MSCI All Country World Index, amely a reprezentálja a világ országainak gazdaságát súlyozott átlaggal, és a szektorok megoszlását is, folyamatosan aktualizálva. Átlagos éves hozama 10 évre 8-9 % volt.

 

A másik ilyen hasznos viszonyítási alap az Emerging Market Bound Index (EMBI), amelyben az egyes feltörekvő országok (ide tartozik kis hazánk, Magyarország is) állampapírjai szerepelnek szintén súlyozott átlaggal (egy főre eső jövedelem és adósságszolgálat alapján). Átlagos éves hozama 10 évre 4-5 % volt.

 

Így globális piacban gondolkodva érheted el a legjobban diverzifikált portfóliót.

 

A diverzifikációban mi is tudunk neked segíteni, ha befektetésen gondolkodsz és minket választasz. Partnerünk, az Erste Befektetési Zrt. talán az egyik legnagyobb palettával rendelkező szolgáltató. Érdemes válogatni a kínálatukból, mi pedig támogatást adunk a befektetésed kezeléséhez is együttműködésünk során, ha szeretnéd.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

5. A diverzifikáció az egyetlen "ingyen ebéd" a befektetéseknél, ezért bűn figyelmen kívül hagyni

 

 

Lehetetlen szentháromság a befektetésedben 2.rész

MSCI és EMBI összetétele is lehet a diverzifikációd alapja (Forrás: Pollák Zoltan, Bankárképző és iShares)

 

 

Folytassuk a gondolatsort a kötvényekkel, azután visszatérünk még a részvényekre, sőt, a csábító Forex ajánlatokra is, melyek gyors gazdagodást ígérnek.

 

Nézzünk egy példát, ami segít egyértelművé tenni a diverzifikáció lényegét a kötvényeknél is:

 

Ha van 100 vállalat, amelyek esetében a csőd éves kockázata 1% és a kötvényeik éves kamata 5%, akkor hogyan fektess be 100$-t vállalati kötvényekbe?

 

1. Ha csak egyetlen vállalat kötvényébe fektetsz, akkor 99%-os eséllyel visszakapod a tőkéd 105%-át, ugyanakkor 1% a valószínűsége annak, hogy minden pénzedet elveszíted. Így a befektetésed év végi várható értéke 103,95 $ (0,99x105 + 0,01x0=103,95).
 

2. Ha mind a 100 vállalat kötvényéből veszel, akkor a tőkéd 103,95%-át visszakapod, de biztosan. Vagyis a végeredmény ugyanúgy 103,95 $, de elkerülöd azt a csapdát, hogy teljesen lenullázd a befektetésedet.

 

Itt kanyarodnék vissza a "minden pénzed szuperállampapírba tetted" gondolathoz...

 

Bármily hihetetlen, a magyar állam is csődbe mehet, nem csak más országoknál fenyegető veszély ez. Még akkor is így van, ha az összes média csatornán azt hallod, hogy minden szép és jó. 2008-ban még azt nyilatkozták a kormány tagjai, hogy a mi kis országunkat nem fogja érinteni az amerikai válság (?).

 

2009-ben pedig már csak egy hajszálon múlt az államcsőd, amelytől az érkező IMF hitel mentett meg minket.

 

Vagyis, ha 15-20-30 éves céljaidra (például nyugdíj vagy gyermeked életkezdése) csak és kizárólag magyar állampapírt vásárolsz, akkor csak és kizárólag a mostani és későbbi magyar kormányokra bízod a pénzügyi jövődet.

 

 

Egyrészt indokolatlan kockázatot vállalsz ezzel, másrészt elveszíted a lehetőségét egy magasabb hozamnak. Emellett ott lesz még az infláció kockázata is. Annak eszköze, hogy ez ne így legyen, vagyis csökkentsd ezt a kockázatot, a diverzifikáció.

 

 

A szuperállampapírnak jó alternatíváját jelentik a fejlődő országok államkötvényei, hiszen azoknak is magas a kamata.

 

Ha például olyan befektetési alapot vagy ETF-et választasz, ami az EMBI indexet követi, akkor meg is oldottad a diverzifikációt. Biztonságot is ad számodra, hiszen azon államok kötvényeit, amelyeknél túl nagy az államcsőd kockázata (például Venezuela, Argentína), az alapkezelők kiszedik belőle.

 

Tehát az állampapírok joggal része a portfóliódnak hosszútávon is, de csak a kockázattűrő képességednek és a pénzügyi céljaidnak megfelelő arányban.

 

Akkor van létjogosultsága annak, hogy teljes egészében állampapírba tedd a pénzed, ha előreláthatólag rövid időn belül biztosan szükséged lesz rá, csak nem tudod még, hogy mikor, ezért fontos, hogy semmiképp se veszítsen az értékéből.

 

Azonban érdemes ez esetben is csökkentened az infláció kockázatát. Például úgy, hogy felerészt Magyar Állampapír Pluszt, fele részben pedig Prémium Állampapírt veszel...

 

Innen folytatjuk legközelebb a @Bankárképző oktatója, @Pollák Zoltán által összeállított befektetési alapelvek részletezését a harmadik részben. Az első részt itt olvashatod.

 

Az eddigi elvek:

  1. Hozam és kockázat MINDIG kéz a kézben jár
  2. Ne tedd a hosszútávú megtakarításod egészét kockázatmentes eszközbe!
  3. Szükség van a portfóliódban a részvényekre a magasabb várható hozamuk miatt
  4. A magyar eszközök túlsúlya a portfóliódban indokolatlan többletkockázatot hordoz...
  5. A diverzifikáció az egyetlen "ingyen ebéd" a befektetéseknél, ezért bűn figyelmen kívül hagyni

 

Megnézzük, hogy mit jelent az aktív és a passzív portfóliókezelés, ahogy azt is megmutatom, mit nyersz vagy veszítesz azzal, ha a múltbeli hozamokat vizsgálva hozol döntést. Sőt, azt is körbejárjuk, érdemes-e időzíteni a befektetés során vagy sem, és hogyan állítsd össze az optimális portfóliódat. Visszavárlak :)

 

Addig is válaszd ki tanácsadóink közül azt, akivel máris elkezdheted a pénzügyi tervezést, a pénzügyi problémáid megoldására és a pénzügyi céljaid megvalósítására.

 

Tanácsadót választok

 

 

Lehetetlen szentháromság a befektetésedben 2.rész

(Forrás: Pollák Zoltán, Bankárképző)

 

 

Dönts tudatosan, és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika és Pollák Zoltán - minden jog fenntartva (2020.10.27.))

 

Vissza

Címkék : befektetés, befektetési lehetőség, befektetési tanácsadó, befektetési portfólió, befektetési jegy, befektetési alap, befektetési egységhez kötött, befektetési életbiztosítás, állampapírok, államkötvény, MÁPP, magyar állampapír plusz, szuperállampapír, optimális portfólió, diverzifikáció, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok, pénzügyi portfólió, hozam, kockázat, kockázatmentes befektetés, kockázatcsökkentés, állami garancia, állampapírok kamat, csapdák elkerülése, veszteség elkerülése, részvény, kötvény, befektetés biztonsággal

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek