...

CSOK, lakáshitel és diákhitel csökkentés, tartozás elengedés, kamattámogatás, babaváró hitel szemben a gyermeknevelés költségeivel

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mennyit ér az államnak most egy gyermek, és mennyibe kerül majd Neked a gyermeked?

 

 

Talán furcsán hangzik ez a kérdés, de biztosan Te is érzed, hogy jogos. Csak kapkodjuk a fejünket a sokféle támogatásra, ugyanakkor az ellen oldalról senki sem beszél. 

 

Fiatalok ugranak bele 1-2-3 gyermek vállalásába, és írják alá, hogy 20 évig együtt maradnak itthon. De vajon tényleg tudják, hogy mit vállalnak?

 

Ezért most arra vállalkozom, hogy megmutatom Neked, hány milliót kaphatsz különböző támogatások formájában azért, mert gyermekeket vállalsz, és azt is, hogy mennyibe fog kerülni Neked gyermekeid felnevelése.

 

Egyben azt is állítom, hogy ha élsz minden elérhető lehetőséggel, akkor nagyjából a felneveléshez szükséges összeget (minimumokkal számolva) megkapod 25 év alatt támogatásként. Persze ez nem ennyire rózsaszín valójában...

 

Egyértelmű kormányzati cél, hogy minél több gyermek szülessen 3-5 éven belül. Fogyóban a magyar. Ez pedig azt jelenti, hogy fogyóban vannak az adó- és járulékfizetők is.

 

A születendő gyermekek 25-30 év múlva lesznek csak azok, így a mostani helyzetet azzal oldják meg, hogy a támogatások feltétele a magyarországi lakcím és a 2-3 éves TB jogviszony, amiből egy része itthon kell igazolt legyen.

 

Korábban már készítettem egy infografikát arról, melyik támogatáshoz mennyi biztosítotti jogviszonyt kell igazolni. Ebben a cikkben találod a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK, Falusi CSOK) változásaival együtt.

 

A mostani blogbejegyzésem elején a támogatásokat összegezzük, a második felében pedig a gyermeknevelés költségeit.

 

A most elkészült, gyermekekre járó állami támogatások és kedvezmények teljes és részletes összefoglaló táblázatát, letöltheted feliratkozás után.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Persze, nem csak ezért érdemes kérned Heti PénzTipp elnevezésű hírlevelünket, hanem azért is, mert így rendszeresen érkeznek majd hozzád azok az információk, melyek ezentúl hozzá segítenek a tudatos pénzügyi döntéseid meghozatalához.

 

Kérlek, mindenképp erősítsd meg szándékodat az azonnal érkező levélben található linkre kattintva, mert ezután érkezik csak a következőben a link a letöltéshez. Ha nem látod azonnal a levelem, nézd meg a "Promóciókban" vagy a "Spam"-ben. Mentsd el az e-mail címemet a névjegyzékedbe: cziraki.moni@etikuspenzugyek.hu 

 

 

 

Gyermekek után járó állami támogatások 2019-től

 

 

CSOK, lakáshitel és diákhitel csökkentés, tartozás elengedés, kamattámogatás, babaváró hitel szemben a gyermeknevelés költségeivel

Családi akcióterv - mennyibe kerül a gyermeked felnevelése és mennyi állami támogatást kaphatsz összesen 2019-től?

 

 

Igyekszem azokat a támogatásokat is konkrét számokkal megmutatni, amik nem fix összegűek. Ilyenek például a lakáshitel tőketartozásod csökkentése, a diákhitel tartozásod csökkentése és/vagy elengedése, a Babaváróhitel tartozásod csökkentése és/vagy elengedése, a lakáshiteled kamattámogatása, vagy az SZJA kedvezmény.

 

Felelőtlenségnek tartom nullára, fiatalként 3 gyermeket bevállalni a támogatásokért, de most a számok kedvéért ezt veszem alapul. Ezért a következő feltételezésből indulunk ki:

 

 

  • Életkorotok, TB jogviszonyotok, munkaviszonyotok, jövedelmetek, stb. alapján minden támogatás és hitel igénylési feltételeinek megfeleltek.
  • Nincs még gyermeketek.
  • Ingatlan szeretnétek vásárolni.
  • Önerőtök nincs.
  • Van viszont még 2-2 millió Ft diákhiteletek.
  • Kettőtök összes nettó havi keresete 500.000 Ft, ami után SZJA fizetési kötelezettségetek volt.
  • A gyermekeitek az 1., 4., és 7. évben születnek meg. (A várandósság 12. hetétől már igényelhetők a támogatások, de ezzel külön most nem számoltam).
  • Ekkor már kell vennetek egy nagyobb autót is, ami 5 millió Ft lesz.
  • A kamattámogatás kiszámításához egy normál, fix10 piaci hitelkamatot (4,5%) vettem alapul a lakáshitelnél, és 8%-ot (Személyi kölcsön) a Babaváró hitelnél.
  • A Diákhitel1 kamata jelenleg 2,3%, a Diákhitel2 kamata pedig 0%, amin 2% kamattámogatás van. A számolás a saját kalkulátoruk adatait használtam fel.

 

 

Vegyük akkor sorra, milyen állami támogatásokat és családi kedvezményeket kaphatsz azért, mert gyermeket vállalsz / vállaltál. Nézzük, hogyan is áll össze a mai magy családtámogatási rendszer:

 

 

Alapvető családtámogatási elemek:

 

 

Ide a számítások kedvéért azokat soroltam, amelyeket "csak úgy" kapsz a gyermekedre tekintettel. Tehát a nagysága nem függ a korábbi jövedelmedtől. Egyszerűen azért kapod, mert megszületett a gyermeked...

 

Találtam egy oldalt (Babaszoba.hu), ami szinte teljeskörűen és érthetően tartalmazza az információkat mindenről, ami a terhességgel, szüléssel és gyermeked felnevelésével kapcsolatos. Többek között azt is, milyen támogatásokat, hol és hogyan igényelhetsz, illetve azt is, hogy mettől-meddig járnak.

 

 

Családi Pótlék

 

 

Alanyi jogon jár, ha családodban gyermeket nevelsz. Összege attól függ, hogy párként neveletiket a gyermekeiteket, vagy egyedülállóként teszed ezt, Valamint attól is függ, hogy hány gyermeket neveltek. Mivel példánkban házasok vagytok, ezekkel az összegekkel számolunk:

 

  • 1 gyermekre 12.200 Ft havonta
  • 2 gyermekre 13.300 Ft gyermekenként / hó
  • 3 vagy több gyermekre 16.000 Ft gyeremekenként / hó 

 

 

Anyasági támogatás

 

 

Összegét az határozza meg, hogy gyermeked születésének időpontjában mennyi volt az öregségi nyugdíj minimuma. Az anyasági támogatás ennek 225%-a egy gyermekre, ikrekre pedig 300%.

 

2019-ben a minimális öregségi nyugdíj összege 28.500 Ft. Tehát 2019-ben az anyasági támogatás egy gyermekre 64.125 Ft. Ezzel számolunk a táblázatban is.

 

 

Életkezdési támogatás, Babakötvény

 

 

Az Életkezdési Letéti Számla megnyitása automatikusan történik. Erre helyezi el az állam támogatásként gyermeked első megtakarítási összegét, ami jelenleg 42.500 Ft. Ezt a pénzösszeget évente megnöveli az aktuális infláció mértékével.

 

Mivel előre 25 évre megjósolni az inflációt hasra ütős lenne, ahogy az is, hogy teszel-e Te is hozzá és mennyit. Ezért a táblázatban csak az alaptőke összege szerepel a támogatások számításánál.

 

Amennyiben megnyitod gyermekednek a START-számlát, az Életkezdési Támogatás is átkerül arra Babakötvényben, így további, az infláció feletti 3% kamattal gyarapíthatod gyermeked pénzecskéjét.

 

Ha még Te is teszel hozzá, akkor maximum havi 5000 Ft-ra az állam rátesz még plusz 10 százalékot, vissza nem térítendő állami támogatásként.

 

Részletesen a Babakötvényről, annak előnyeiről és hátrányairól, valamint a gyermek megtakarítások összehasonlításáról itt írtam korábban

 

 

Autóvásárlási támogatás

 

 

Kifejezetten a 3 vagy több gyermekes családok kedvezménye. Lényege, hogy a feltételeknek megfelelő családi autó megvásárlásához igényelhetsz a vételár 50%-áig, maximum 2.500.000 ft-ot vissza nem térítendő támogatásként.

 

Részletesen a feltételeiről itt írtam.

 

 

Jövedelemtől és TB jogviszonytól is függő családtámogatási elemek:

 

 

Ide azokat az állami támogatásokat, kedvezményeket, és visszatérítéseket soroltam, amelyeknél számít, hogy megfelelő biztosítottsági időt tudj igazolni, illetve az elérhető támogatás nagysága közvetlenül vagy közvetve, de függ a jövedelmedtől.

 

 

Családi adókedvezmény

 

 

Mértéke növekedett 2019-ben a két gyermekesek számára. Ez egy olyan kedvezmény, amit már havonta érvényesíthetsz a fizetésedben (már a várandósság ideje alatt is).

 

Vagyis adóalapot csökkent, tehát eleve meg sem kell fizetned erre az SZJA-t, vagyis ennyivel több lesz a nettó fizetésed. De természetesen utólag is visszaigényelheted.

 

Ezt a kedvezményt meg is oszthatjátok egymás között. Tehát, ha például a Te bruttó fizetésed alapján nem tudjátok érvényesíteni a teljes kedvezményt, akkor a maradékot a párod is igényelheti.

 

Fontos tudnod, hogy amennyiben a bruttó fizetésedre számított SZJA kevesebb, mint a családi adókedvezmény, akkor a fizetendő járulékaid terhére is érvényesítheted. Ez azt jelenti, hogy ennyivel többet vihetsz haza a fizetésedből.

 

Vagyis 2 gyermekre akár bruttó 130.000 Ft jövedelem esetén, 3 gyermekre pedig, ha kettőtök jövedelme eléri a havi bruttó 310 ezer forintot, akkor a teljes kedvezményt igénybe vehetitek...

 

A kedvezmény mértéke:

 

  • 1 gyermek esetén az adóalapodat havonta 66.670 forinttal csökkentheted, vagyis havonta 10.000 forint személyi jövedelemadó marad a zsebedben.
     
  • 2 gyermek esetén 2019-ben a személyi jövedelemadó alapod 133.330 Ft-tal lesz kevesebb (2018-ban ez máég csak 116.670 Ft volt) gyermekenként. Vagyis  ez összesen havonta 40.000 Ft SZJA megtakarítást jelent Számodra.
     
  • 3 vagy több gyermeked van? Havonta és gyermekenként 220 ezer forinttal csökken az SZJA alapod. Tehát gyermekenként 33.000 forinttal vihetsz többet haza havonta.
     

 

A táblázatban úgy szerepelnek az értékek, ahogy a számítás szempontjából a gyermeket figyelembe kell venni életkor és más tényezők alapján.

 

Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy mekkora kedvezményt érvényesíthetsz, ellenőrizheted a NAV családi adókedvezmény kalkulátorával :).

 

 

CSOK, vagyis a családok otthonteremtési kedvezménye

 

 

Abban az esetben tudsz élni ezzel az állami támogatással, ha ingatlant szeretnél venni, építeni, bővíteni, ill. (a Falusi CSOK keretében) korszerűsíteni. Ennek szabályairól, a benne rejlő lehetőségekről már számtalanszor írtam.

 

Igénybevételéhez teljesítened kell az előírt feltételeket, többek között a TB jogviszonyt illetően. Összege gyermekeid számától (meglevő és vállalt, saját és örökbe fogadott) valamint az ingatlantól függően 300.000 Ft és 10.000.000 Ft között van. 

 

Itt találod az összes CSOK-kal kapcsolatos írásomat. Akár a szabályokat szeretnéd tudni, akár tippeket arra nézve, hogy jöhetsz ki belőle a legjobban, választ kapsz a kérdéseire belőlük. 

 

A letölthető táblázatban pedig külön feltüntettem az új, a használt és a falusi CSOK-kal érintett ingatlannal kapcsolatos terveid esetén elérhető támogatás összegét is - egy, kettő és három gyermekre is.

 

 

Államilag kamattámogatott lakáshitelek (OTK - Otthonteremtő Kamattmogatott jelzáloghitel)

 

 

A 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint a kettő és három gyermekes családok igényelhetnek ingatlan vásárláshoz, építéshez és bővítéshez, valamint a Falusi CSOK-kal érintett településeken korszerűsítéshez is olyan jelzáloghitelt, amelyhez az állam kamattámogatást ad.

 

Ezen hitelek kamata jelenleg fix 3%. Akkor is kérheted, ha új ingatlanban gondolkodsz, de akkor is, ha használt ingatlan megvásárlását vagy bővítését (Falusi CSOK esetén korszerűsítését) tervezed.

 

A felvehető hitel maximális összege 2 gyermek esetén 10 millió forint, 3 gyermek esetén 15 millió forint. A Falusi CSOK keretében pedig korszerűsítéshez az előbbieknek a fele lehet, vagyis 5M és 7,5M Ft.

 

További részleteket a kamattámogatott hitelek szabályairól, a hitelfelvétel szempontjairól és buktatóiról itt olvashatsz.

 

Természetesen ennek feltétele az ingatlan cél, a megfelelő hitelképesség és jövedelem is. A táblázatban a teljes felvehető hitelösszeggel számoltam, és azzal, hogy a futamidő végéig fizeted a törlesztéseket.

 

 

Lakáshitel tartozás csökkentése

 

 

További kedvezmény, hogy ha már van lakáshiteled és megszületik a második gyermeked, akkor 1.000.000 Ft-ot elengednek a tőketartozásodból. Amennyiben pedig a harmadik gyermeked is megszületik, akkor újabb 4.000.000 Ft-tal csökken a lakáshitel tartozásod.

 

Ha további gyermekeket is vállalsz, akkor gyermekenként még 1-1 millió forinttal csökken a visszafizetendő tőkéd. A részletes feltételekről itt írtam.

 

 

BABAVÁRÓ hitel, gyermekvállalási támogatás

 

 

Ez a legújabb sláger. 2019. július 1-én indult támogatási forma a Családvédelmi Akcióterv keretében. A maximálisan felvehető hitelösszeg 10.000.000 Ft, amely kamatmentes és szabadfelhasználású hitel abban az esetben, ha 5 éven belül legalább egy gyermeked születik.

 

A Babaváró kölcsönhöz NEM kell ingatlan fedezet. Szabadon felhasználhatod bármire.

 

Igényléséhez mindenképp szükséged van TB igazolásra, melyhez a nyomtatványt itt töltheted le.

 

Tapasztalatom szerint a legtöbben ingatlan vásárláshoz tervezeik felvenni. Ebből oldják meg az önerő. Ennek vannak speciális szabályai, érdemes utána olvasnod. A teljes összefoglalót és a táblázatot (le is töltheted), amelyben megmutatom és összehasonlítom a bankok feltételei közötti különbségeket, itt találod.

 

A Babaváró hitellel kapcsolatos írásaimat pedig itt gyűjtöttem össze. Ezekből a Babaváró kölcsönnel kapcsolatos minden kérdésedre választ kapsz. HA véletlenül mégis maradt néhány megválaszolatlan, tedd fel nekünk. Segítünk Neked a pénzügyi tervezéstől, a Számodra legjobb bank kiválasztásán és az ügyintézésen át, egészen végig.

 

Tanácsadót választok

 

Vajon érdemes felvenned a Babaváró hitelt?

 

 

Azt gondolom, amennyiben egyébként is tervezel még gyermeket, és nem igazán ingatja meg a költésgvetésedet havi 45 ezer forint kifizetése, akkor mindenképpen. Még abban az esetben is, ha nincs különösebb célod vele, sőt ingatlant sem akarsz venni.

 

Ugyanis a Babaváró hitellel megalapozhatod valami nagyobb pénzügyi célod anyagi fedezetét. Mire gondolok? Például a hiteleid csökkentését, vagy akár gyermeked életkezdését...

 

Ha őszinte vagy magadhoz, eltennél "csak úgy" havi 45 ezer forintot megtakarításként Magadnak vagy a gyermekednek 20 éven át? Bizony a többség nem. Most viszont a Babaváró kölcsönnel ezt megkaphatod előre, egyösszegben. 

 

Ha befektetsz 10 millió forintot egy közepes kockázatú portfólióba, nagyjából éves szinten 6-8 % hozammal számolhatsz átlagosan, kamatos kamatként. Ami annyit jelent kamatos kamat kalkulátorunkkal kiszámolva, hogy a befektetés költségeitől függően minimum 25-30 millió forint áll majd rendelkezésedre 20 év múlva.

 

Ha ezt a 10 millió forintot havonta, részletekben rakosgatnád el 20 évig, akkor az eredmény 19-20 millió forint lenne ugyanezzel a hozammal számolva. Releváns különbség nem? A havi törlesztést pedig tekintheted a rendszeres megtakarítási programod részének :) 

 

 

 

 

 

Egyéb családtámogatás elemek:

 

 

Autóvásárlási támogatás

 

 

Akkor igényelheted, ha van legalább 3 gyermeked és autót szeretnél vásárolni. A támogatás maximális összege 2,5 millió forint, amennyiben az autó megfelel a feltételeknek. Ennek részletes szabályairól itt írtam.

 

 

Diákhitel törlesztés szünetelése, célzott kamattámogatás és a tartozás elengedése

 

 

Itt nagyon fontos megjegyeznem, hogy ezek a kedvezmények NEM automatikusan járnak. Minden esetben kérelmezned kell!

 

Célzott kamattámogatást a CSED / GYED / GYES ideje alatt kérhetsz, ahogy erre az időre (max. 3 évre) kérheted a törlesztés szüneteltetését is 2018. január1. után született gyermekedre tekintettel. A szünetelés alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozásod nem növekszik.

 

Amennyiben második gyermeked 2018. január 1. után született, kérheted a tartozásod felének az elengedését. Ha pedig megszületik a harmadik gyermeked is, akkor a maradék tartozásod teljes egészében elengedésre kerül, ha igényeled ezt a kedvezményt. 

 

Ha mind a kétféle diákhitellel rendelkezel (Diákhitel1 és Diákhitel2), akkor az egyikre kérheted, választásod szerint az tartozás elengedését. További információk a Diákhitel hivatalos weboldalán, ahol kalkulálni is tudod a törlesztődet és a kedvezményeket.

 

A táblázatban én is az itt kalkulált adatokat használtam fel.

 

 

CSED, GYED, GYES, GYET, GYOD és társai

 

 

Ezek nem szerepelnek a táblázatomban, ugyanis ezek nem "ingyen" jutattások. Mivel biztosítottsághoz kötöttek, olyan, mintha a táppénzzel is számolnék :). A számításaim szempontjából ezeket nem vettem most állami támogatásnak, vagyis családtámogatásnak.

 

 

Lakástakarék (LTP) és NOK (Nemzeti Otthonteremtő Közösség)

 

 

Amennyiben még 2018. október 16. előtt kötöttél lakástakarék szerződést, éves befizetésedre 30% állami támogatást kapsz, maximum 72 ezer forintot / év

 

Amennyiben szimpatikus a NOK, akkor új ingatlan vásárlásához akár 4,5 millió forint állami támogatást, valamint kamatmentes hitelt tudsz ezen keresztül igénybe venni.

 

Ezeket nem vettem figyelembe a táblázatnál, mert nem kötődnek ahhoz, hogy van-e gyermeked vagy nincs. Ugyanakkor természetesen fel tudod őket használni erre a célra is...

 

 

Önkéntes egészség- és önsegélyező pénztár adókedvezménye

 

 

Amennyiben önkéntes egészségpénztári tag vagy és van önsegélyező pénztári része is, a gyermeke(i)ddel kapcsolatos kiadásai fedeztére is élhetsz az SZJA visszaigénylés kedvezményével.

 

Az orvosi kiadásokon felül lehetőséged van a beiskolázás költségeire, az albérlet (pl. felsőoktatásban) díjának összegére, CSED / GYED / GYES kiegészítésre, vagy a gyermek születésének / örökbe fogadásának költségeire,  sőt, a lakáshiteled törlesztésének egy részére is 20% adóvisszatérítést igénybe venni.

 

Vagyis ez is felfogható családtámogatásként, ugyanakkor 20 évre előre, a vagylagossága miatt nehéz lenne vele kalkulálni, így a táblázatban ezzel sem találkozol.

 

Na, akkor számoljunk :)

 

 

Mennyi pénzt ad "ingyen" az állam a gyermekeidre tekintettel?

 

 

CSOK, lakáshitel és diákhitel csökkentés, tartozás elengedés, kamattámogatás, babaváró hitel szemben a gyermeknevelés költségeivel

Gyermekekre járó állami támogatások összesítő táblázata 2019

 

 

Amit a fenti képen látsz, az csak a jéghegy csúcsa. Ha kinagyítod is, csak homályos képet ad. Amennyiben szeretnéd a teljes képet látni, töltsd le a 10 oldalas, részletes összehasonlítót PDF formátumban.

 

Megtalálod benne külön-külön is,  és összesítve is, az egy, kettő ill. három vagy több gyermekeseknek járó kedvezményeket, kibővítve az új, használt ill Falusi CSOK-kal érintett ingatlanokra. Szeretnéd? Kattints :)

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Kérlek, mindenképp erősítsd meg szándékodat az azonnal érkező levélben található linkre kattintva, mert ezután érkezik csak a következőben a link a letöltéshez. Ha nem látod azonnal a levelem, nézd meg a "Promóciókban" vagy a "Spam"-ben. Mentsd el az e-mail címemet a névjegyzékedbe: cziraki.moni@etikuspenzugyek.hu 

 

Letöltötted a táblázatot? Nyisd meg :). Részletesen látszik, mire és mennyit kaphatsz. Kiszámoltam a hitel kamattámogatásának összegét is, és azt is, hogy emiatt és az elengedett tőketartozás miatt összességében mennyivel fizetsz vissza kevesebbet, mint egy piaci hitellel.

 

Összesítve, az első gyermeked születésétől számított 25 év alatt több, mint 14 millió forint támogatást kapsz, ha nem vállalsz több gyermeket.

 

Majdnem 27 millió forintot tesz hozzá az állam a költségvetésed bevételeihez a különböző támogatások formájában, ha vállalsz még egy gyermeket, vagyis legalább kettőt nevelsz.

 

Ha pedig bevállalod a harmadik gyermeket is, akkor a kapott támogatások összege megugrik. Összesen 66,6 millió forintot tesz az állam a zsebedbe.

 

Igazságtalannak érzed, hogy a "friss" három gyermekesek ennyit kapnak?

 

Nos, ahogy már többször írtam, az állam azt támogatja, amihez érdeke fűződik. Márpedig, jelenleg a cél, hogy minél több gyermek szülessen. Egyrészt, hogy megállítsa a népesség fogyását, másrészt (nem önzetlenül), hogy legyen majd elegendő járulékot és adót fizető magyar...

 

A családtámogatásokat összehasonlító táblázatban szereplő végösszeget Te még tovább növelheted a lakástakarék és a NOK állami támogatásával, valamint Babakötvény befizetésekkel (plusz 10% állami támogatás).

 

Sőt, azzal is, hogy az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztáron keresztül visszaigényeled a befizetéseid 20 %-át a levont személyi jovedelem adódból...

 

Tehát, azt már tudod, mennyi pénzt kaphatsz azért, mert gyermeke(ke)t vállalsz. Most nézzük meg azt, hogy mennyibe kerül Neked a felnevelésük :)

 

 

Mennyibe kerül egy gyermek felnevelése 25 éves koráig?

 

 

Gyakorló anya vagyok én is, hiszen két gyermekem van. Őszintén szólva, eddig sosem mertem kiszámolni, hogy mennyit költöttem velük kapcsolatban az elmúlt 27 év alatt. 

 

Ráadásul ez teljesen egyéni. Hiszen függ az anyagi helyzetedtől és a pénzügyi attitűdödtől (mennyire vagy tudatos a pénzköltés során vagy inkább megengedő).

 

Az sem mindegy, hogy új vagy használt cuccokat vettél / veszel inkább. Számít az is, hogy megy-e egyetemre / fősikolára, itthon vagy külföldön, és persze hogy államilag finanszírozott oktatásban részesül vagy Te fizeted...

 

Sőt, az is sokat változtat a költségeken, ha gyermeked indíttatást érez a mielőbbi diákmunkára, hogy keressen egy kis pénzt :).

 

Számtalan cikket találsz a neten, amelyekben megpróbálják az általuk kiszámolt összeget számokkal is alátámasztani. Nagyjából (a fentiek miatt) ez egy lehetetlen vállalkozás. 

 

Mégis megpróbálom én is. Kiindulásként a KSH statisztikai számadatait és a TÁRKI 2007-es tanulmányát vettem alapul, és ezekből próbáljuk együtt meghatározni, hogy mennyi is a gyermek felnevelésének költsége.

 

A legfrisebb adatok a KSH oldalán 2017-ből származnak. Ezt látjuk:

 

Gyermekes és gyermek nélküli háztartások jövedelmi adatai (2017)

 

Gyermekek száma és jövedelmek 1 gyermek 2 gyermek 3 vagy több gyermek gyermek nélkül
1 főre jutó éves bruttó jövedelem 1.488.669 Ft 1.196.013 Ft    851.830 Ft 2.034.940 Ft
Háztartás bruttó jövedelme 4.466.007 Ft 4.784.053 Ft 4.685.067 Ft 4.069.881 Ft
Társadalmi jövedelem 1 főre    177.345 Ft    178.755 Ft    219.484 Ft      25.298 Ft
Háztartás nettó éves jövedelme
(társadalmi juttatások nélkül)
3.393.473 Ft 3.740.788 Ft 3.770.853 Ft 3.192.348 Ft
1 főre jutó nettó havi jövedelem
(társadalmi jövedelmek nélkül)
     94.263 Ft      77.933 Ft      57.055 Ft   133.014 Ft

 

 

Ezeket az adatokat azért mutattam meg Neked, hogy lásd, a munkajövedelem, vagyis a fizetés nem függ a gyermeke számától. Ugyanis, amikor aláírsz egy munkaszerződést, nem kérdezik meg van-e gyermeked vagy nincs. Ha van, nem adnak magasabb fizetést, mert el is kell tartanod őket...

 

Ugyanakkor a háztartás bruttó éves jövedelme a gyermekes családoknál igenis lehet alacsonyabb amiatt, hogy az anya (vagy akár az apa) otthon van a kicsikkel, emiatt csak CSED/GYED/GYES jövedelme van, ami messze nem 100%-os fizetés.

 

Emellett a gyerekek lehetnek betegek az évek során, amikor szintén nem teljes a kereset, hiszen táppénzt kapsz. 

 

A három vagy több gyermekes családoknál pedig általában, míg a gyermekek kicsik, az egyik fél főállású anyaként neveli őket (GYET). Ez szintén csökkenti a családi bevételeket.

 

A TÁRKI tanulmány szerint a család költségvetésében az 1. felnőtt 1,0; a 2. felnőtt 0,7; a 0-7 év közötti gyermek 0,5; a 7-14 év közötti gyermek 0,6; és a 14 év feletti gyermek 0,7 fogyasztási egységet képvisel a családi kiadásokban.

 

Ez annyit jelent, hogy egy nettó 500 ezer forint bevételű háztartás esetén, ha 10% tartalékot tesztek félre és a többit elköltitek, akkor 

 

  • 1 gyermek esetén a kisgyermekedre 22,72%-át, a nagyobbacskára 27,27%-át, míg a tinire 31,82%-át költitek a kiadásaitoknak. Ez havi szinten 102 ezer, 123 ezer és 143 ezer Ft - életkortól függően.


    Ha kiszámoljuk, akkor kijön, hogy 25 éves koráig  a kiadásaitokból 38.000.000 Ft ment a gyermekeddel kapcsolatos költésekre (a teljes költés 135 millió Ft volt a nettó 90%-át alapul véve).

     
  • 2 gyermek esetén ezek a számok úgy néznek ki, hogy amíg mindketten fiatalabbak 7 évesnél, addig 18,51% -át, amikor egyikük már 7 év feletti, akkor a kicsi 17,85%, a nagyobb 21,43%-át, később mindketten átlagosan 20,69%-ot, majd 20,00% és 23,33%-át, végül pedig átlagosan mindketten 22,58%-át adják a kiadásaitoknak.


    Ez összesítve 58 millió forintot jelent mindkét gyermeked 25 éves koráig, vagyis az egy gyermekre jutó átlagos költésetek 29.000.000 Ft lesz.

     
  • 3 gyermek esetén szintén 3-3 évnyi korkülönbséggel számolva összesen 75 millió Ft-tal terhelik a családi költségvetéseteket. Ezidő alatt bevételetek összesen 167,4 millió Ft volt.


    Ez azt jelenti, hogy átlagosan 25.000.000 Ft az, amit gyermekenként elköltötök, míg elérik a 25 éves életkort.

 

 

A tanulmányban azt állapították meg, hogy 2003-ban egy gyermek felnevelésének éves átlagos költsége 1,26 millió Ft (ez 25 éves koráig 31,5 millió Ft) volt.

 

Azt is egyértelműen kimutatták, hogy az egy gyermekre jutó nevelés költségei jóval magasabbak az egy gyermekes családokban (átlaghoz képest 162%), mint a több gyermekesekében (átlaghoz képest a 3 vagy több gyermekes családnál 89%). Azt hiszem, ezt külön nem kell elmagyaráznom :)

 

Fenti számítás persze csak egy hipotézis, amiben nem vettem figyelembe például sem az inflációt, sem azt, hogy az adókedvezmények miatt a gyermek nélküli nettó 450e Ft havi jövedelem, egy gyermekesként már 460 ezer forintos, két gyermekesként 490 ezer forintos, három gyermekesként pedig 549 ezer forintos nettó jövedelmet jelent, ha a bruttó ugyamannyi is marad.

 

Ha pedig visszanézzük, hogy a KSH adatok szerint mekkora az egy főre jutó nettó havi jövedelem az egyes családokban a statisztikai átlag szerint, akkor azt látjuk, hogy 3 gyermek esetén a család nettó havi jövedelme szociális juttatások és családtámogatás nélkül 280-320 ezer forint között van. 

 

Vagyis egy átlagos magyar családban a gyermeknevelés költségei 16-24 millió forintot tesznek ki  gyemekenként a fenti számítások alapján, a KSH adatai szerinti átlagos nettó jövedelem 90%-ával számolva (kell, hogy legyen 10% tartalék a rendszeretekben :)).

 

 

Gyermekvállalás - boldogság, lemondás vagy "ingyen pénz"?

 

 

CSOK, lakáshitel és diákhitel csökkentés, tartozás elengedés, kamattámogatás, babaváró hitel szemben a gyermeknevelés költségeivel

Családtámogatás kontra nevelési költségek

 

 

Ha végig olvastad az eddigi okfejtést, akkor valószínűleg már Te is úgy gondolod, hogy mindegyik

 

A párodnak és Neked szabad döntésed van abban, hogy vállaltok-e gyermeket vagy sem. Amit ebből ki akartam hozni, az csak annyi, hogy NE tegyétek, Ne vállaljátok csakis az állami támogatások miatt...

 

 

Boldogságot hoz a gyermek

 

 

Talán ez az, amit nem nekem kell ezen a blogon részleteznem...

 

 

Lemondást hoz a gyermek

 

 

Bizony így van, és nem csak anyagi értelemben, de ez megint csak nem az én reszortom. Anyagilag milyen lemondásokkal jár a gyermeknevelés?

 

Egy részét nehéz számszerűsíteni. Ilyenek:

 

  • Azoknak az otthoni többlet munkáknak az értéke, amiket nem végeznél, ha nem lenne gyermeked.
     
  • Esetleg abbahagyod az egyetemet, vagy lemondasz egy karrier lépcsőfokról a gyermeked megszületése miatt - alacsonyabb életpályaív.
     
  • Gyermeked felügyeletének problematikája betegség, oktatási szünetek, munkarendedbe ütköző otthoni ellátás, különórák logisztikája miatt.
     
  • Gyermeknevelésre fordított időtök "ára".
     
  • Kieső jövedelem a gyermek nevelése, csecsemőkor és betegségek, szünetek miatt.

 

Másik részét lehetne ugyan számszerűsíteni, de szinte lehetetlen vállalkozás 25 évre előre, vagy csak egy komolyabb tanulmányban érdemes:

 

  • Várandósság időszakának költségei + szülés.
     
  • Csecsemőkor kiadásai, melyek meglehetősen eltérőek az első, és a további gyermekek esetén.
     
  • Óvodáskori és beiskolázási költségek. Ezeket befolyásolja, hogy állami vagy magán intézménybe jár, milyen eszközöket kérnek, mennyire tud vigyázni a saját dolgaira már, felhasználhatók-e idősebb gyermekeid "cuccai", stb.
     
  • Ruházat, utazás, étkezés költségei, egészségügyi kiadások, külön órák, táborok, bútorok, "kütyük", programok - az ezekre fordított összeg megint számtalan tényező függvénye lehet.

 

A legóvatosabb becslések szerint is legalább 1-1,5 millió forinttal számolhatsz átlagosan évente a költségekkel. Ehhez jön még hozzá, hogy több gyermekhez nagyobb lakás kell, nagyobb autó kell...

 

DE a gyermeknevelés költségeinek eloszlása korántsem egyenletes, hiszen az első gyermek érkezése, a beiskolázás költségei, a felsőoktatás költésgei aránytalanul magasabbak az átlagnál...

 

Miért lemondás? A jövedelmed 30-45%-át a gyermekeidre fogod fordítani önmagad helyett :). Esetleg nem tudod megvalósítani valamelyik nagy tervedet, vagy karrier álmodat sem. És a hétköznapok terheiről itt már nem is beszélek...

 

 

Ingyen pénzt hoz a gyermek

 

 

Nincs ingyen ebéd. Ez esetben sem, mégha úgy is tűnik, hogy kapsz az államtól egy csomó pénzt. Az "ingyenpénz" ára mindaz a lemondás, amit az előbbiekben írtam.

 

Amikor tehát felvállalnál 1-2-3 gyermeket a családtámogatási rendszer valamelyik eleme miatt 10-20-30 millió forintért, akkor tedd mérlegre az eddig leírtakat. Tudod vállalni? Akarod vállalni?

 

Még egy kis statisztika a KSH-tól 2017-ből (sajnos frissebb adat még nincs).

 

Az átlagos megélhetési szinthez szükségesnek tartott egy főre jutó jövedelem havonta az egy gyermekes családoknál 110.000 forint (szükséges összesen 330 ezer Ft), a két gyermekeseknél 93.000 forint (szükséges összesen 372 ezer Ft), a három vagy több gyermekes családokban pedig 73.000 forint (legalább 400 ezer forint kell havonta), míg a gyermektelenek pároknál ugyanez 149.000 forint (nettó 300 ezer Ft / hó).

 

Ugyanakkor valószínűleg a többség nem rendelkezik az átlagos jövedelemmel, legalábbis a költési adatok alapján. Hiszen a költésekben benne vannak a megtakarítások és a családtámogatási rendszer által biztosított összegek és kedvezmények is.

 

Míg a gyermektelen párok átlagos havi kiadása egy főre vetítve 111.000 Ft ( összesen 222 ezer Ft), addig az egy gyermeket nevelő családoknál ez 87.000 Ft (261 ezer Ft / hó), a két gyermekeseknél 74 ezer Ft (296 ezer Ft összesen), míg a három vagy több gyermekeseknél 57 ezer Ft (313 ezer Ft az összes kiadás).

 

Tudjátok vállalni? Akarjátok vállalni? Együtt? Itthon?

 

Gondold át, mennyi a jövedelmetek, milyenek az esélyeitek a munkaerő piacon a jövőben, mennyire roppantja meg a költségvetéseteket az első babátok érkezése és hogyan lesztek képesek törleszteni a hiteleiteket. Ezeknek megtervezésében tud Neked segíteni a pénzügyi tanácsadód...

 

Amennyiben nincs ilyen ember, és úgy érzed, jól jönne egy szakértő annak kiszámításához, hogyan jársz a legjobban, válaszd az Etikuspénzügyek.hu független pénzügyi tanácsadóit. Segítünk elkészíteni a Számodra ideális pénzügyi terved, amivel maximálisan kihasználhatod a lehetőségeidet és legtöbbet hozhatod ki belőlük.

 

Segítünk kiszámolni, mekkora terhet jelentenek családi költségvetésetekre a hiteltörlesztők és biztosítások, segítünk a pénzügyi tervezésben, segítünk megtalálni a legmegfelelőbb bankot és pénzügyi terméket, és melletted leszünk a futamidők alatt végig. Kattints :)

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek, táblázatok: Czirákiné Kocsis Mónika  - minden jog fenntartva (2019.07.15.))

Vissza

Címkék : állami támogatás, autóvásárlási támogatás, anyagi biztonság, adóvisszatérítés, babaváró kölcsön, babaváró hitel, Babakötvény, befektetés, csapdák elkerülése, családi költségvetés, családi kiadások, CSOK, CSOK2019, családtámogatás, családvédelmi akcióterv, családvédelem, családi otthonteremtési kedvezmény, diákhitel elengedés, független pénzügyi tanácsadó, falusi CSOk, gyermekvállalási támogatás, gyermek életkezdése, hitelfelvétel buktatói, jelzáloghitel, kamattámogatás, kamattámogatott hitelek, kamatos kamat kalkulátor, kamatmentes hitel, lakástakarék, LTP, lakáshiteltartozás elengedése, lakáshiteltartozás csökkentése, lakásvásárlás, nemzeti otthonteremtő közösség, NOK, öngondoskodás, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadó, pénzügyi célok, pénzügyek, SZJA visszatérítés, szabadfelhasználású hitel, támogatott lakáshitel, tudatos pénzügyi döntés, vissza nem térítendő támogatás, gyermeknek megtakarítás, gyermeknevelés költségei, babaváróhoz TB nyomtatvány

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek