...

Családiházad van? Itt az állami támogatás a korszerűsítésére

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Otthonfelújítási támogatás 2024

 

 

Megérkezett a nagy hír, melyet Steiner Attila államtitkár jelentett be csütörtökön: hamarosan (2024.június) indul az új Otthonfelújítási Program. A támogatási program teljes kerete 108 milliárd forint, melyet EU forrásból finanszíroz a kormány.

 

Természetesen a részleteket még nem ismerjük, majd csak akkor lesz biztos, ha megjelenik a közlönyben is. Mégis, jó, ha elkezdesz felkészülni rá. Ezért összegyűjtöttük mindazt, amit már tudni lehet róla.

Frissítés: változott a pályázati kiírás, már nem feltétel, hogy rá legyen kötve a ház a vezetékes gázhálózatra. További részletekkel jövünk a rendelet megjelenésekor...

Ha nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel és küldjük az aktuálisan frissített információkat:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Miről olvashatsz a mostani cikkemben?

 

 

Otthonfelújítási támogatás - minden, amit már tudni lehet róla

 

 

Családiházad van? Itt az állami támogatás a korszerűsítésére

 

 

A tervek alapján a pályázat 2024. júniustól indul. Addig még társadalmi egyeztetésre bocsátják. Az új otthonfelújítási program célja kifejezetten az 1990 előtt épült családi házak energetikai hatékonyságának javítása, korszerűsítése, melytől 30%-os energiamegtakarítást vár a kormány ezen épületek esetében.

 

Jelenleg nem szerepel a feltételek közt szinte semmilyen hasonló elvárás, mint ami legutóbbi 2021-2022 során lezajlott Otthonfelújítási Programnak része volt:

 

 • nem szükséges hozzá sem meglevő, sem vállalt gyermek
 • nem csak lehetőség a hitel, hanem kötelező
 • nincs meghatározva az anyagköltség és munkadíj aránya
 • a vissza nem térítendő részt (állami támogatás) nem kiutalják neked, hanem a hitel tőketartozását csökkenti majd

 

Milyen lakóházakra igényelhető az otthonfelújítási támogatás 2024-ben?

 

 • Az 1945-1990 között épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható. Ezen épületek nagy része tipikusan az úgynevezett "Kádár-kockák" közé tartozik.
   
 • Azon épületekkel lehet pályázni, amelyek már rá vannak csatlakoztatva a vezetékes gázhálózatra.
   
 • Fontos, hogy a tulajdonosa életvitelszerűen benne lakjon.
   
 • A korszerűsítés eredményeként legalább 30%-os energiafogyasztás-csökkenést kell elérni, melyet energetikai tanúsítványokkal szükséges bizonyítani.

 

Milyen célokra (munkálatokra) igényelhető az otthonfelújítási támogatás 2024-ben?

 

 • nyílászárócsere
 • épület hőszigetelése
 • fűtés- és/vagy melegvízrendszer korszerűsítés (gázkazáncsere, kapcsolódó kéménybélelés is)

 

Mekkora összeg igényelhető az otthonfelújítási támogatás keretében 2024-ben?

 

 • A beruházás összege el kell érje a 7.000.000 forintot.
 • Önerőként, saját forrásként legalább 1.000.000 Ft szükséges.
 • A maradék 6.000.000 Ft pedig kamatmentes hitel + állami támogatás részből áll össze. Ezek aránya (hitel és támogatás) a jövedelemtől és az adott település (járás) fejlettségétől függ majd. 

 

Hogyan alakítják ki a kedvezményes hitelkonstrukciót?

 

 • Most a támogatás a CSOK Plusz mintájára, utólagos és hiteltartozást csökkentő lesz. Vagyis a felvett kamatmentes otthonfelújítási hitel összegét (tőketartozását) csökkenti majd az állami támogatás.
 • A támogatás összege várhatóan 2,5 - 3,3 millió Ft között mozoghat a járás fejlettságe alapján. Minél magasabb az ott élők átlagos jövedelme, annál alacsonyabb lesz majd a kapható támogatás összege (így  több a hitel).
 • A hitel havi törlesztőrészletének nagyságát előre meghatározták: 25.000 és 36.000 Ft között kell legyen.
 • A támogatott otthonfelújítási hitel futamideje 8 év lesz.
 • A hitel kamatmentes és az MFB Pontokon lesz lehetőség az igénylésre.

 

 

 

 

Érdekességként - mi is az a Kádár-kocka?

 

 

Családiházad van? Itt az állami támogatás a korszerűsítésére

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár 

 

 

Biztosan hallottad már te is ezt a kifejezést: Kádár-kocka. De vajon tudod, pontosan mit jelent? Ha ilyen házban laksz, talán igen. Ezért készítettem egy rövid összefoglalót róla érdekességként, hiszen az elkövetkező időszakban gyakran említik majd az Otthonfelújítási Program bevezetése kapcsán. Ha pedig ilyen házat veszel, tudod, mire számíts...

 

A Kádár-korszak elején elkezdődött egy lakásépítési program, melynek az volt a célja, hogy mindenkinek legyen tető a feje felett. Ekkor nőttek gombamód ki a földből a városi panelek. A kertvárosokban pedig a sablonmintára készült "vidéki panelek" a Kádár-kockák.

 

Ez utóbbiakat az jellemezte, hogy többnyire 10 x 10 méteres sátortetős földszintes "kockák" épültek nagyjából 1956-tól a '70-es évekig, jellemzően négyzetes ablakokkal.

 

Később az ezekhez való hozzá- és ráépítésekkel már megváltozott az addig jelemzően egységes utcakép, melyet igazából csak a házak erőteljes, gyakran csillámos színezése és a falakra tett geometriai alakzatok törtek meg. A 80-as években pedig kezdtek elterjedni az L-alakú épületek is.

 

Ezeknél a házaknál az addig megszokottól eltérően megemelték a padló szintjét a talajszint fölé 50-100 cm-rel, ami védi a falazatot az esőtől és a felhőszakadásoknál a vízbetöréstől. A belső terek magasságát is megemelték a korábbi parasztházak alacsony belmagasságához képest (270-280 cm-re). 

 

Belső elrendezésükre pedig a 2+1 szoba, konyha, fürdő és WC volt a jellemző megosztás. A kisebbek 8x8, míg a nagyobbak 11x11 méteresek voltak. A tetőteret szinte soha nem építették be, de előkészítették a beépítés lehetőségét.

 

Lényege az egyszerű tervezhetőség és az olcsó alapanyagokból való gyors és könnyű felépíthetőség volt. A kor sajátosságaként pedig közösségépítő és megtartó szerepe sem elhanyagolható. Hiszen szomszédok, kollégák, család együtt építettek fel egy-egy ilyen házat (kaláka = szokásokon alapuló munkakölcsön).

 

Az akkori hiánygazdaságban az emberek abból építkeztek, amit meg tudtak venni / szerezni. Az esztétika helyett a használhatóságon volt a hangsúly. A falak alapvetően salak- vagy gázbeton blokkokból, egyes területeken kőből vagy vegyes falazatból készültek.

 

Sokszor még a jelenlegi tulajdonosa sem tudja pontosan, miből állt össze a végső falazat a hozzáépítések, átalakítások és a 40-60 évvel ezelőtti építés miatt. Akár többféle anyagból is lehet, de Kádár-kockák főként B30-as blokktéglából épültek, külső szigetelés nélkül.

 

Ennek a falazóanyagnak a hőszigetelő képessége meglehetősen rossz. Így ezen házak energiafelhasználása akár háromszorosa is lehet egy átlagos lakótelepi lakás energiafelhasználáshoz képest. Ezért olyan fontos, hogy megtörténjen a korszerűsítésük, hiszen jelenleg is még több, mint 800.000 db van belőlük.

 

Eleinte még koszorú nélküli fafödémeket, később viszont már vasbeton gerendás födémeket raktak a kockákra (téglabeton (horcsik), tálcás majd béléstestes födémek). Ez természetesen befolyásolja a tetőtér beépíthetőségét is.

 

A tetők pedig fagerendás szerkezetűek, aminél lényeges szempont, hogy milyen minőségű fát sikerült beszerezniük az építéskor. Ezidőtájt terjedt el a palafedés is (melyről ma már tudjuk, hogy veszélyes hulladéknak minősül a benne levő azbeszt miatt), így palatetős házak tömegesen fordulnak elő a Kádár-kockák között. 

 

Magát a házformát egyébként még a 30-as években egy Major Máté építész álmodta meg. Ő kapott megbízást arra, hogy szerény, egyszerű, mégis élhető házakat tervezzen Pestszentlőrinc egyik kiemelt részén, az Eperjes utcában.

 

Az eredeti rajzon egy szabályos 9,9 x 9,9 méter alapterületű kockaház volt sátortetővel. De végül a világválság és a háború megakadályoztak ezek elterjedését.

 

Azután a háború végével a kormányzat szabályozta, hogy 40 négyzetméternél kisebb házak nem húzhatók fel az ország újjáépítése során és kell legyen benne legalább 2 db szoba, konyha, kamra és mosdóhelyiség. Erre tökéletesen megfelelt a "kockaház".

 

Azonban a Rákosi-korszak kapitalista vágyálomnak minősítette a saját házat, így csak később, a Kádár-korszak változásaival került ez újra előtérbe. 1959-ben kiírtak egy pályázatot a magyar vidéki ház legjobb tervezetére. Mégsem ezek a típusházak épültek fel, hanem a szomszédok kockaházati másolták egymásról sorra...

 

További érdekességeket itt olvashatsz Qubit.hu oldalán.

 

 

Hol vannak a program buktatói - mire készülj fel, ha igénybe vennéd az otthonfelújítási támogatást 2024-ben?

 

 

Családiházad van? Itt az állami támogatás a korszerűsítésére

Fotó: Fortepan - Reményi József

 

 

 • A legelső és legfontosabb, hogy ez egy HITEL lesz (mint a CSOK Plusz). Tehát, ha nem vagy hitelképes, már el is estél a lehetőségtől...
   
 • A hitelfelvételhez valószínűleg kelleni fog már a felújítás tervezett költségvetése is...
   
 • Nem tudjuk még, hogy jelzálogot terhelnek-e az ingatlanra...
   
 • Nincs még információ arról sem, hogy az 1 millió Ft önerőre milyen megoldásokat vehetsz igénybe, ha nem áll ez az összeg a bankszámládon vagy a fiókban (lehet-e rá kölcsönt felvenni és hogyan befolyásolja ez a támogatott felújítási hitel felvételét)
   
 • Nem tudjuk, lesz-e megkötés arra nézve, hogy kivel csináltathatod (kell-e vállalkozói szerződés, lehet-e saját kivitelezés, stb.)
   
 •  Az életvitelszerű ottlakás pontos fogalmát sem ismerjük még az otthonfelújítási támogatás szempontjából...
   
 • Csak a vezetékes gázra rácsatlakozott épület korszerűsítése támogatott, tehát erre is készülj, ha indulnál a pályázaton...
   
 • Mire lesz elég a 7 millió Ft? Az attól is függ, hogy mi mindent szeretnél megvalósítani...
   
 • Amennyiben az összes tervezett korszerűsítési munkálathoz kevés, akkor további hitelre is szükséged lehet. Azt javaslom, ennek semmiképp ne fuss neki egyedül, mert össze kell hangolni a dolgokat, hogy megfelelj minden feltételnek és a kijöjjön a matek is...
   
 • Mindenképp kalkuláltasd ki, hogy meglesz-e a 30%-os energiamegtakarítás, mert ha nem, elbukod a támogatást és nyakadba szakadhat egy sima kamatos hitel - szerintem ez a program legnagyobb buktatója!

 

Úgy érzed, ebben segítségre lesz szükséged. Keress bizalommal! Csak kattints a gombra:

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Egyelőre ennyit tudunk. Ne maradj le a naprakész hírekről, kattints és küldjük:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva 2024.04.06 (utoljára frissítve 2024.04.29.))

Vissza

Címkék : otthonfelújítási támogatás, otthonfelújítási kölcsön, állami támogatás, lakástámogatás, kamatmentes hitel, pályázatfigyelő

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek