Hogyan viszonyulnak a fiatalok a pénzhez?

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Vajon milyen szerep jut a pénznek a fiatalok életében?

 

 

Egy új szerepkörben próbálom most ki magam (hamarosan többet is mondok róla) és ennek kapcsán elgondolkodtam, hogyan is viszonyul napjaink fiatal generációja a pénzhez. Ha pénz jut a kezükbe, többnyire elverik az egészet, aztán holnap majd csak lesz valahogy.

 

Van gyermeked? Adsz neki zsebpénzt és mellé felelősséget, hogyan ossza be? Te hogyan viszonyulsz a pénzhez? Azt a mintát követed, amit a szüleidtől láttál?

 

Az interneten kutatva belebotlottam egy tanulmányba, mely az Esély magazinban jelent meg. Több hazai és nemzetközi felmérés kimutatta már, hogy mi magyarok, elég rosszul állunk a pénzügyi intelligencia terén a fejlett országokhoz képest.

 

Én is gyakran tapasztalom, hogy a családoknak nincs költségvetése, sokan nincsenek tisztában az alapvető pénzügyi fogalmakkal sem. Az a jellemző, hogy ami pénz bejön, az ki is megy...

 

Ha van gyermeked vagy voltál valaha gyermek, akkor pontosan tudod, hogy nagyjából mindegy, hogy egy szülő miről "papol". A gyerek azt a mintát követi, vagy az ellenkezőjét, amit lát.

 

Tudod, mint a régi reklám szlogen: "van aki azért, mert otthon is ezt látta, és van aki azért, mert otthon nem ezt látta". Ez azért elgondolkoztató, mert ha a fiatalok nem tanulták meg hogyan kell bánni a pénzzel és hogyan viszonyuljanak hozzá, akkor azt mi szülők, és az oktatási rendszer közösen rontottuk el.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Hiszen ez az, amiről nem tanulnak az iskolában sem!

 

 

Hogyan viszonyulnak a fiatalok a pénzhez?

 

 

@Németh Erzsébet (Budapesti Metropolitan Egyetem, Állami Számvevőszék), @Zsótér Boglárka (Budapesti Corvinus Egyetem) és @Luksander Alexandra (Állami Számvevőszék), a tanulmány készítői arra keresték a választ, hogy a 18-35 éves korosztálynak milyen az attitűdje a pénzhez, hogyan viselkednek, milyen készségekkel és tudással rendelkeznek a pénzzel kapcsolatban. Vizsgálták, mennyire tudatosak és egyáltalán vannak-e a pénzzel kapcsolatos céljaik vagy a pénz csak arra való, hogy elköltsék...

 

 

A pénz nem boldogít! Vagy mégis?

 

 

@Angus Deaton 2015-ös közgazdasági Nobel-díjas kutatása szerint a pénz igenis boldogít abban az esetben, ha valaki egy olyan helyzetből, amiben nélkülözött, biztonságos megélhetésbe kerül általa.

 

Egy bizonyos szintet elérve azonban a pénz már nem tud lényeges élet-minőség javulást okozni. Általánosságban elmondhatjuk, hogy önmagában nem a pénz boldogít (a végletes pénzmániásokat kivéve), hanem az a cél ill. az odavezető út, amit a pénz által elérünk.

 

Mindebben a pénz csak egy eszköz.

 

Visszatérve a fent említett tanulmányhoz. A pénzügyi intelligenciát mérő teszt 8 kérdését 100%-os helyességgel megválaszolni mindössze a felmérésben résztvevők 13%-a tudta, az átlagosan elért pontszám 5,73 volt. A leginkább, a kölcsön kamatának értelmezése sikerült (98,6%), de a kamatos kamattal kapcsolatos helyes választ csak 38,7% tudta, pedig ez a közép- és hosszútávú megtakarításokkal kapcsolatban elengedhetetlenül fontos ismeret.

 

 

Miért olyan fontos a pénzügyi tudás és annak gyakorlati alkalmazása?

 

 

A tanulmány szerint a jövedelem nagysága, valamint az, hogy a jövedelem mekkora része származik a családtól, szignifikáns (jelentése: meghatározó, jelentős, jelzés értékű) összefüggést mutat a pénzügyi tudás gyakorlati részével.

 

A pénzügyi műveltség hatással van a tudatos (vagy éppen nem tudatos) pénzügyi döntéseidre.

 

Ez azt jelenti, hogy ha például előre tervezel a nyugdíjas korodra, takarékoskodsz, hogy legyen nyugdíjcélú megtakarításod majd a kiegészítéshez, bekapcsolódsz a tőzsdei termékek széles kínálatába, megfelelő hitelfelvételi magatartást tanúsítasz, akkor ez végső soron arra vezethető vissza, hogy az alapvető pénzügyi fogalmak esetében Neked megfelelő a tudásod.

 

Amennyiben ennek az ellenkezőjét teszed, vagyis nem teszel semmit az öngondoskodás érdekében, fogalmad sincs a tőzsdei termékekről, rosszul választod meg a hiteleidet, akkor ott a pénzügyi tudásod hiányosságai okozzák a nehézségeidet.

 

Hogy Te melyik utat követed, azt jól gondold át, mert többnyire azt a mintát fogja követni a gyermeked.

 

 

 

 

Hogyan viszonyulnak a fiatalok a pénzhez?

 

 

A fiatalok és az idősebbek pénzügyi stratégiája

 

 

A kutatásból kitűnik, hogy ebben igen nagy az eltérés. Az idősebbek inkább a kiadásokat csökkentik, takarékoskodnak és befektetik a pénzüket. 

 

Míg a fiatalok elsősorban cselekvési tervet készítenek, másik vagy kiegészítő munkát keresnek, hogy magasabb legyen a jövedelmük. 53,2%-uknak vannak pénzügyi céljai és 40,5% rendelkezik megtakarítással is. Igaz többnyire otthon vagy a bankszámláján tarja...

 

Az is érdekes, hogy mindössze 20% ítélte meg reálisan a saját pénzügyi tudását.

 

A pénzhez való érzelmi viszonyulásukra (attitüd), mely a leginkább meghatározza a pénzügyi viselkedést, az jellemző, hogy ők inkább a mának élnek, holnap majd csak lesz valahogy, illetve a pénz arra való, hogy elköltsük. Szívesebben vállalnak kockázatot is, és kevésbé jellemző rájuk a pénzügyi megfontoltság.

 

A felmérés eredményei alapján a fiatalok negyede az aggódó, de költekező kategóriába tartozik.

 

Ez azt jelenti, hogy állandó anyagi gondjaik vannak, folyamatosan azon aggódnak, hogy mit-miből-hogyan. Nem vezetnek költségvetést és nem rendelkeznek megtakarítással sem. Mégis, amikor pénzhez jutnak, hajlamosak azonnal elkölteni. Ők a legkevésbé tájékozottak és nincsenek pénzügyi céljaik sem.

 

Ugyanakkor jelen van a másik véglet is. Mintegy harmaduk (31%) tájékozott, ismeri és használja a pénzügyi termékeket. Ők tudatosan terveznek és önállóan döntenek, kockáztatni is hajlandók és magabiztosak. Hosszútávú pénzügyi terveik vannak.

 

 

Hogyan viszonyulnak a fiatalok a pénzhez?

 

 

Rajtad is múlik, milyen lesz gyermeked pénzügyi intelligenciája - ura legyél a pénznek, ne szolgája!

 

 

Pénzügyi kultúra alatt általánosságban a pénzügyekkel kapcsolatos informáltságot, az információ feldolgozásának, a jó pénzügyi döntések meghozatalának képességét értjük. Akaratlanul is befolyásolod őt ebben.

 

A legtöbb gyerek csak azt kapja a szüleitől, hogy "tanulj, aztán dolgozz keményen, és keress pénzt". Csakhogy így nem tanulja meg, hogy van választási lehetősége és nem fejlődik ki benne a több lábon állás képessége. Maximum fellázad, hogy ő bizony nem fog beledögleni a munkába.

 

Jó esetben megtalálja a helyes utat, rosszabb esetben más pénzhez jutási módot keres...

 

Tanítsd meg arra, hogy ura legyen a pénznek, ne pedig a szolgája. Ezt azonban csak úgy tudod megtenni, ha Te is így viszonyulsz a pénzhez!

 

Ha azt látja, hogy ülsz a sült galambot várva. Ha azt látja, hogy egyszerűbb arra várni, hogy majd a kormány megoldja (s közben még szidni is), akkor ő ezt fogja megtanulni Tőled. Ne feledd, Te is ezt láttad valakitől...

 

Adj neki használható tudást és készségeket, hogy amikor elkezdi az önálló életét, képes legyen megteremteni magának mindent, amit szeretne! Ha így lesz, akkor leszel Te is nyugodt és boldog...

 

 

 

A tudatos pénzügyi tervezés nem is olyan egyszerű. Pedig ahhoz, hogy irányt mutass neki, erre van szükséged. Ha vannak hiányosságok az életed különböző pénzügyi területein, hívd fel a pénzügyi tanácsadódat és beszélgessetek erről.

 

Nincs ilyen? Profi pénzügyi tanácsadóink segítenek ebben, kattints:

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2017.09.09))

 

Vissza

Címkék : pénzügyi intelligencia, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, tudatos pénzügyi döntés, tudatos pénzügyek, okos pénzügyek, öngondoskodás, pénzügyi kultúra, gyermeked pénzügyei, pénzügyi nevelés, fiatalok és a pénzügyek

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek