Állami lottó vagy könnyebb ingatlanhoz jutás? - NOK

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Már szerveződnek az első közösségek...

 

 

Ha valamivel, akkor ezzel kapcsolatban tele van a média negatív huhogással. Hiszen a fogyasztói csoportok szervezése miatt néhány éve még embereket dugtak rács mögé. Most pedig itt az államilag támogatott vásárlói csoport, a NOK (Nemzeti Otthonteremtő Közösség). Az egész jelenleg egyetlen cég kezében van, a maximum igénybe vehető állami támogatás az LTP támogatottságának többszöröse, van benne sorsolás, meg licit...

 

Hogy is van ez? Nézzük akkor a lényeget, körítésektől mentesen és tárgyilagosan, hiszen az első, megbízható minősítésű szervező működését most áprilisban engedélyezte az MNB. Megmutatom Neked, hogyan működik, valamint azt is, hogy kinek érdemes élnie ezzel a lehetőséggel és kinek nem. Következő cikkemben pedig bemutatom és összehasonlítom a különböző támogatott lehetőségeket, melyek elérhetők az ingatlanokkal kapcsolatban.Tehát:

 

 

Állami lottó vagy könnyebb ingatlanhoz jutás? - NOK

 

 

Mi az a NOK? Mit jelent az, hogy otthonteremtő közösség?

 

 

Napjainkban egyre népszerűbbek a közösségi megoldások. A legismertebb ilyenek a közösségi utazások (telekocsi), de létezik már közösségi állásközvetítő, közösségi bank, közösségi csomagszállítás, közösségi főiskola, sőt az üzleti világban már jól ismert a közösségi finanszírozás fogalma is. A NOK esetében a közösség szerveződésének célja a tagok ÚJ ingatlanhoz jutása közös finanszírozásból, állami támogatással, rendszeres megtakarítás mellett, kamatmentes részlettel.

 

Maga az elv az angol "building society" rendszer itthoni adaptációja. Az új lakáshoz való jutás támogatásán kívül a cél, a gazdaság egyik fontos motorjának, az építőiparnak a fellendítése, valamint az újonnan épülő lakások számának dinamikus növelése. A szerveződés lényege, hogy adott létszámmal indulhat el a közösség, és bizonyos időszakonként bizonyos számú tag megkapja a lakás megvásárlásához szükséges összeget az addig összegyűlt pénzből. 

 

 

Hogyan működik a NOK?

 

 

 • Először előzetes megállapodást kötsz közvetítőn keresztül a szervezővel. Ekkor kell befizetned a regisztrációs díjat, ami a szerződés állami támogatás nélküli értékének 1%-a. Csak megjegyzem, LTP esetében is 1% a szerződéskötési díj, mely esetben ezt a díjat az állami támogatásra is megfizeted...
   
 • Amikor összeállt a csoport - ez futamidőtől függően 120-360 fő lehet - a közvetítő újból felkeres a tagsági szerződés aláírása miatt. Ekkortól kell elkezdened a havi részletek megfizetését. A havi részletben kifizeted az állami támogatás nélküli szerződéses érték arányos részét, a havi szervezési díjat és a kötelező hitelfedezeti életbiztosítás díját. Befizetéseidre nem kapsz kamatot, viszont a megelőlegezett részre sem kell hitelkamatot fizetned.
   
 • Az új lakás vásárlásához szükséges összeghez 3 havonta van esélyed hozzájutni, ugyanis ilyen gyakorisággal tartják a sorsolásokat. Minden sorsoláson minimum 1 fő sorsolással, minimum 2 fő pedig licitálással kaphatja meg a szerződéses értéket a teljes állami támogatással növelten.
   
 • A sorsolásban és a licitálásban is csak az vehet részt, aki már legalább 36 havi részletet befizetett. Ez azt jelenti, hogy vagy kivárod a 36 hónapot és addig csak fizetsz, vagy feltöltöd előre a befizetéseidet a 36 havi összegre.
   
 • Ha megvan a 36 hónapnyi befizetésed, akkor kisorsolhatnak téged is, hiszen legalább 1 fő biztosan viheti a pénzt sorsolás útján.
   
 • Ha biztosra akarsz menni és van megtakarításod, amit erre akarsz felhasználni, akkor az ezen felüli időszak befizetéseire licitálhatsz a sorsolás előtt. Ha Tied a legmagasabb arányú (!) licit, akkor Tied a pénz is. A teljes szerződéses érték a teljes állami támogatással. Tehát nem az nyer, aki a legmagasabb összeget tudja befizetni, hanem aki a hátralevő futamidő legmagasabb arányú befizetését vállalja, max. 60%.
   
 • A sorsolások alkalmával a 3 hónap alatt összegyűlt teljes keretet kiosztja a szervező, így attól függően, hogy mekkora összegre szerződtek a közösség tagjai, illetve mennyire rendesen fizetnek, akár többen is hozzájuthatnak a pénzhez a sorsolás alkalmával.
   
 • Az alapelv az, hogy legkésőbb a szerződött tartam végéig minden tagnak új lakáshoz kell jutnia, de a licit lehetőség miatt valószínűleg sokkal gyorsabban (max. 6-8 év) pörögnek majd ki a csoportok.
   
 • A nemfizető tagokat 3 hónap után kizárják és az addig befizetett pénzükhöz csak a csoport megszűnése után juthatnak hozzá. Ez utóbbi szabály vonatkozik azokra is, akik kilépnek a csoportból. Ha kilépnél, de a pénzedet is szeretnéd megkapni, akkor az a megoldás, hogy szervezel magad helyett más valakit.
   
 • Nem védi sem OBA, sem BEVA vagy más garancia, mondják az ellenzők. Ez igaz, de nem is őrizgetik a pénzt 4-10 évig, mint a lakástakarékpénztárak. Mivel 3 havonta a teljes összeget kiutalják, nem nagyon marad mit lenyúlni. Emellett az MNB is szigorúan felügyeli.
   
 • Ha a tag azután nem fizeti rendesen a részleteket, hogy már megkapta a teljes összeget, akkor bajban van, ugyanis nem védi semmi. Sem a magáncsőd, sem a kilakoltatási moratórium. Mindenképpen végrehajtásra kerül 3 hónap után azonnal. A jelzálog bejegyzésénél 1. ranghelyen van a NOK, csak a CSOK kerülhet elé. 
   
 • Az állami támogatás mértéke itt is 30%, mint az LTP estében, csakhogy a maximuma 300.000 Ft lehet (az LTP-nél 72.000 Ft) évente és nem kell eltelnie 4 évnek, hanem akár az első sorsoláson is megkaphatod teljes egészében, vagyis akár 3 hónap után. Összegét tekintve a maximális állami támogatás 10 éves szerződésnél 3.000.000 Ft, 15 éves szerződésnél pedig 4.500.000 Ft lehet.

 

 

Állami lottó vagy könnyebb ingatlanhoz jutás? - NOK

 

 

Mikor előnyös Számodra a NOK?

 

 

 • Ha mindenképpen csak új lakást vásárolnál 10-40M Ft közötti értékben.
   
 • Ha van szabadon mozdítható pénzed, amit eleve ingatlanba szeretnél befektetni vagy magas haszonnal akarod gyorsan megforgatni.
   
 • Ha nem sürgős az ingatlanvásárlás és nem fontos tudnod, hogy pontosan mikor lesz rá alkalmad, mert egy majdani cseréhez vagy gyermekednek vennéd.
   
 • Ha többször is megforgatnád ugyanazt a pénzt.
   
 • Ha befektető vagy, aki ingatlanban gondolkodik és ki akarod használni a nagy összegű állami támogatást meg a kamatmentes részletet és rövid idő alatt realizálnál akár több millió Ft hozamot..
   
 • Ha befektető vagy és van megfelelő összegű készpénzed a licitáláshoz és a további részleteket az ingatlan bérleti díjából tervezed fizetni.
   
 • Ha nagyobb összegű megtakarítással és magas jövedelemmel rendelkező nagy családos vagy, mert így akár 10+10 CSOK-kal kombináltan egy 15.000.000 Ft-os NOK szerződéssel hozzájuthatsz 39.500.000 Ft-hoz havi 147.000 Ft-os törlesztéssel, amiből 14.500.000 Ft az államtól ingyen kapott pénz...

 

 

Mikor nem ajánlom Neked a NOK-ot?

 

 

 • Ha instabil az anyagi helyzeted vagy a jövőbeli kilátásaid.
   
 • Ha használt lakást szeretnél venni vagy felújítanád a meglevőt.
   
 • Ha most szeretnél új ingatlant vásárolni és nincs meg rá az értékének egy jelentős része készpénzben.
   
 • Ha nem felelnél meg a fizetőképességi vizsgálaton, mert nem tudsz majd elegendő jövedelmet igazolni (a havi törlesztő részlet kétszerese) kiutaláskor, esetleg még aktív KHR listás vagy.
   
 • Ha nem bízol semmiben, ami mögött nincs valami garancia a kártalanításra.
   
 • Ha pénzügyileg tönkretenne egy olyan helyzet, hogy ha nem tudod vagy akarod tovább fizetni, az addigi befizetéseidet is csak a futamidő végén kapod vissza.
   
 • Ha nincs megtakarításod, albérletben laksz, és mielőbb szeretnéd megvenni életed első, új lakását.
   
 • Ha megoldhatatlan probléma elé állítana az ingatlan árak jelentős növekedése (akár) évek múlva, amikor a vásárlás megvalósulhatna. 
   

Amennyiben a NOK-kal kapcsolatban további információkra van szükséged, írj nekem vagy hívj fel! Arra kérlek, ne menj bele a feltételek és a lehetőségek PONTOS ismerete nélkül. Akkor írd alá a szerződést, ha átbeszélted egy profi, hozzáértő pénzügyi tanácsadóval. Akkor kezdj bele, ha részletes pénzügyi tervezés alapján ez a Neked való megoldás.

 

A NOK törlesztő táblázatát már letöltheted készülő új weboldalam Tudástárjából.

 

Dönts okosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

Amennyiben hasznosnak találod blogomat, kérd MOST a további értékes információkat!Hírlevél

 

Vissza

Címkék : NOK, nemzeti otthonteremtő közösség, új lakásvásárlás kamatmentes részletre, ingatlanbefektetés, tanácsadás, állami támogatás, pénzügyi tanácsadó, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi tervezés, profi pénzügyi tanácsadó, lakásvásárlás, lakáslottó

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek