...

Rövidlejáratú állampapírok kamatemelése váratlanul

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Emelkednek egyes állampapírok kamatai

 

Frissítés 2024.01.12.: Kihúztam, a már nem elérhető állampapírokat és frissítettem a meglevők kamatait is. Ugyanakkor mindenképp egyszerűbb lett új cikket írni már 2023 nyarán, annyi változás volt, így ez lett a naprakész bejegyzés, ezt aktualizáltam. Kattints ide a friss bejegyzés eléréséhez! Olvasd bátran az aktuális infókért! :))

 

Frissítés 2020.02.15.: Emelkedett a Babakötvény és a 3 éves PMÁP kamata. Összehasonlítottuk őket a Magyar Állampapír Plusszal.

 

Frissítés 2019.10.31.: Csökken bizonyos állampapírok kamata és jön a nyomdai, kézzel fogható szuperállampapír. Itt írtam erről.

 

Frissítés 2019.05.28.: Jön az új Magyar Állampapír Plusz, mely sávos, fix kamatozású 5 éves állampapír. 2019.06.03-tól jegyezhető. Többet erről itt olvashatsz.

2019.05.25-től pedig megszűnik a Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) jegyzése

 

Frissítés 2019.02.19: a féléves és az egyéves állampapírok kamata ismét emelkedik. A 2019.03.04 után kibocsátott sorozatokra az FMÁP 2,50% (vagyis lejáratakor 1,25%), az 1MÁP 3,00% kamatot fizet. A két éves papírok kamata legutóbb januárban emelkedett . 

 

Te is azok közé tartozol, akik biztonságos befektetésként időről időre rövid lejáratú állampapírt vásárolnak. Akkor várj még pár napot! A féléves, éves és két éves állampapírok kamata emelkedik 2018.07.30-tól.

 

Ez annyit jelent, hogy a 2018.július 27. után leadott jegyzéseket már ezzel a kamattal kapod nálunk is. Arról pedig, hogy melyik állampapír mit is jelent, mit is ad Neked, a weboldalamon itt találsz részletes ismertetőt.

 

Nézzük akkor meg most, hogyan változnak a kamatok, és azt is, hogy tényleg ez marad-e az egyetlen alternatíva Számodra, ha biztonságos befektetésre vágysz...

 

 

Rövidlejáratú állampapírok kamatemelése váratlanul

Az állampapír biztonságos befektetés, vagy mégsem?

 

 

Alig 3 hete még úgy nyilatkozott az ÁKK vezérigazgatója, Barcza János, hogy nincs napirenden az állampapírok kamatának emelése. Emellett eddig úgy tűnt, hogy inkább a közép- és hosszútávú befektetés felé terelik a lakosságot a 3 és 5 éves Prémium, valamint a 10 éves Bónusz Magyar Állampapír 3% feletti kamataival.

 

Az MNB egyelőre halasztja a kamatemelést. Ebből logikusan az következik, hogy az államadósság finanszírozása került előtérbe. Rövidtávon nem kap a lakosság értelmezhető kamatot sehol, ami esetleg arra ösztönözhet, hogy inkább elköltsd a pénzt. Hiszen elkezdett növekedni az infláció.

 

Ez azonban a megtakarítások visszaesését eredményezné, így kétségessé válna az állam felhalmozott adósságállományának finanszírozása.

 

Az ÁKK (Állami Adósságkezelő Központ) a kamatemelés mértékét 50 bázispontban határozta meg. Ez számokban a következőket jelenti:

 

 

Állampapír megnevezése (2020.02.15.) Jelenlegi kamat   Új kamat  
Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) megszűnt megszűnt 
Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) 8,00% 6,50%
Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP) megszűnt megszűnt
Kincstári Takarékjegy Plusz (KJT Plusz) megszűnt megszűnt
1 éves Kincstári Takarékjegy (KJT 1) 9,00% 6,50%
2 éves Kincstári Takarékjegy (KJT 2) 9,50% 6,75%
Prémium Magyar Állampapír 3 éves megszűnt megszűnt
Prémium MAgyar Állampapír 5 éves megszűnt megszűnt
Babakötvény 5,80% 17,50%
Magyar Állampapír Plusz

sávosan 3,5 - 6,0%

EHM 4,95%

 

 

Az emelés csökkentés a többi állampapírt nem érinti.

 

Jelenleg (2020.02.15.) (2024.01.12.) a Prémium Magyar Állampapír 8 éves távra fix + változó kamatot kínál. A Bónusz Magyar Állampapír pedig 2,52% kamatot ad 3 évre, 3,06%-ot 5 évre és 3,38%-ot 9 évre. A Babakötvény kamata 17,50%. Részletes adatokért olvass tovább itt!

 

 

Van alternatíva az állampapírokkal szemben?

 

 

Azt is fontos tudnod, hogy az állampapír sem teljesen kockázatmentes befektetés. A kockázatot esetükben a kibocsátás és a lejárat közti időszakban a piaci kamatok változása jelenti. Persze csak abban az esetben, ha lejárat előtt akarod visszaváltani, amit az eladáskor érvényes állampapírpiaci hozamszinten tudsz megtenni - ez lehet nyereség vagy veszteség is.

 

Amennyiben úgy döntesz, hogy biztonságos befektetést keresel, de nem akarod teljes mértékben kiszolgáltatni Magad a kormány teljesítményének, akkor érdemes körülnézned egy kicsit a befektetések piacán.

 

Nyilván jelenleg a banki lekötés kiesik az alternatívák közül. A lekötések kamata szabad szemmel szinte nem is látható.

 

Ahogy az előbb megbeszéltük, az állampapírok fő kockázata abban van, ha lejárat előtt akarod visszaváltani. Ezért 1 éven túl elsősorban a változó kamatozású állampapírokat (BMÁP és PMÁP) érdemes előnyben részesítened a fix kamatozásúakkal szemben ilyenkor, amikor jó eséllyel a kamatok emelkedése várható.

 

De mi van akkor, ha nem tudod előre, mikor lesz szükséged a pénzre. Sokan ilyenkor féléves/egyéves állampapírt vásárolnak, aztán megint és megint.

 

Ha a kamatokkal együtt visszaforgatod a pénzedet az újabb vásárlásba, akkor körülbelül ugyanott vagy, mint egy befektetési alapnál a hozamát tekintve (ahol ugye kamatos kamat elven számolunk, míg pl. egy 3 éves állampapírnál nem).

 

Ehhez persze az állampapír esetében el kell érje az adott minimális címletet a kamatod, hogy vissza tudd forgatni, ami a féléves és egyéves papír esetében 10.000 Ft. Ez annyit jelent, hogy legalább 4-500.000 Ft fektettél bele 1 évre.

 

Csakhogy előfordulhat, hogy másfél év múlva szükséged lesz a pénzre. Ez egy emelkedő kamatkörnyezetben egyet jelent azzal, hogy akár veszíthetsz is az állampapír eladásán. Ezzel szemben a befektetési alapnál addig termel hozamot a pénzed, míg bent van.

 

Nézzük az ellen oldalt.

 

Az állampapírt, ha az Államkincstárnál veszed, akkor szinte költségmentesen tudod megvenni, míg a befektetési alapnál van számlavezetési díj, eladási-vételi jutalék. Vagyis, amit nyersz a réven, elveszítheted a vámon. 

 

Viszont, ha okosan gondolkodsz, amúgy is van értékpapírszámlád, amin egy jól összeállított, diverzifikált portfóliót tartasz...

 

Már hallom is újra az érveidet, miszerint a befektetési alapok kockázatosak, míg az állampapír biztonságos. Mutatok Neked egy grafikont:

 

 

Rövidlejáratú állampapírok kamatemelése váratlanul

Szinte kockázatmentes, pedig befektetési alap

 

 

Ezen egy olyan befektetési alapot látsz, amelynek évesített átlagos hozama 3 évre 2,5%, szórása pedig 0,1, tehát szinte kockázatmentes. 

 

Azt gondolom, joggal része egy jól összeállított portfóliónak. Az alap összetétele csak 25%-ban áll államkötvényből, ezért kevésbé vagy kitéve a magyar gazdaság teljesítményének, emellett hozzáférhető a pénzed. Szintén az alap összetételéből adódóan kamatemelkedés esetén az alap hozama is emelkedni fog.

 

Azt gondolom, hogy egyéni igényeid, lehetőségeid és céljaid függvénye, hogy melyiket célszerű választanod. 

 

Amennyiben szeretnél többet tudni az állampapírokról, erről és a többi befektetési alapról, ha érdekel, miért legyen Neked is és a vállalkozásodnak is értékpapírszámlája, beszélgessünk! KATTINTS!

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Úgy tűnik, ismét a gyors és váratlan változások időszakát éljük. Értesülj időben az aktualitásokról és készülj fel a lehető legjobban a csapdákra! Gondolkodj tudatosan és használd ki okosan a lehetőségeket! Ennek megkönnyítésére kérd most hetente az információkat!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts Tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2018.07.28 - utoljára frissítve 2024.01.12.))

 

 

Olvasnál még? Ezek is érdekelhetnek:

 

Tényleg az évszázad befektetése, ha hitelből veszel állampapírt?

 

Mennyit bukhatsz a szuperállampapíron, ha így megy tovább?

 

Most akkor megéri a Babakötvény vagy sem - mi változott 2018-ban?

 

Mit adsz a Babakötvénnyel és a FundiMinivel az életkezdéshez?

 

Megújul a forint - itt az új 500 Ft-os

 

Újabb adósságféket vezet be az MNB októbertől

 

Így változnak az adótörvények 2019-re

Vissza

Címkék : állampapírok kamat, állampapírok, befektetés, befektetési alap, értékpapírszámla, hozam, pénzügyi tanácsadás, biztonságos állampapírok, kockázatmentes befektetés, MÁP, befektetési tanácsadó, befektetési lehetőség, befektetés biztonsággal

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek