...

Összehasonlítottuk, hogy a bankok mit kínálnak otthonfelújítási hitelként, és milyen feltételekkel

Kategória: Hitelek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Otthonfelújítási hitel pro és kontra

 

 

Az új, kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön, meg persze az "ingyen" három millió forint és az illetékmentesség izgatja most a leginkább a magyarokat, valamint a kamatmentes tízmilliós vállalkozói hitel. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy korántsem biztos, hogy az a legjobb döntés, ha lakásfelújításodhoz a kamattámogatott hitelt választod.

 

Miért állítom ezt? Ebben a cikkben megmutatom. Összehasonlítjuk a bankok kínálatát,  a felújítási hitelek feltételeit. Összegyűjtjük azt is, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, milyen más lehetőségeid vannak, és hogyan számolj.

 

A kamatmentes vállalkozói hitellel majd következő írásomban foglalkozunk. Így most akkor lesz számodra érdekes a cikk, ha te, vagy valamelyik ismerősöd, érintettek vagytok a lakásfelújítás örömeiben :). Oszd meg vele is az információkat:

 

 

 

Ha pedig te is úgy érzed, hasznos számodra mindez, akkor kérd mostantól Heti PénzTippünket. Így nem maradsz le az aktualitásokról, sőt, most ajándékként a teljes összehasonlító táblát is letöltheted köszönő levelemből (ha nem találod, nézd meg majd promóciókban vagy spam-ben is):

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Hogyan állnak hozzá a bankok az otthonfelújítási hitelekhez, mik a hiteligénylési feltételek?

 

 

Összehasonlítottuk, hogy a bankok mit kínálnak otthonfelújítási hitelként, és milyen feltételekkel

 

 

Alapvetően sem a bankok, sem a közvetítők nem ezt a hitelt fogják preferálni, ajánlani elsőként akkor, amikor az otthonod felújításához forrást keresve érdeklődsz. 

 

De vajon ez csak önzőség? Csak a saját zsebüket nézik? Vagy van valami racionális oka is?

 

Azon a véleményen vagyok, hogy a támogatások esetén ugyanúgy, mint bármilyen más igényed esetén azt kell megkeresni, mi a legjobb NEKED. És igen, lehet, hogy NEKED nem a támogatott hitel felvétele a legkedvezőbb alternatíva.

 

Nyilván ennek a kamata a legalacsonyabb (ez sem minden esetben igaz), de ha előre láthatóan jó eséllyel belebukhatsz, ezért átvált egy sokkal kedvezőtlenebb kamatra, akkor valószínűleg már sokkal kevésbé látod majd jó ötletnek (utólag). A bankok is ettől tartanak egyébként a leginkább...

 

 

Kérdések, amiket érdemes megválaszolnod az otthonfelújítási hitel kiválasztásához:

 

 

  1. Megéri-e a lakásfelújítás teljes költségére külső vállalkozóval szerződni, ha Te magad fele annyiból kihoznád az egészet? 

     
  2. Biztos vagy-e abban, hogy meglesz a munkadíj és az anyagköltség számlák megfelelő aránya a maximális otthonfelújítási támogatás igénybe vételéhez?

     
  3. Mennyire biztos a munkahelyed? Előfordulhat-e, hogy mire igényelhetnéd az otthonfelújítási támogatást, addigra megszakad az 1 év folyamatos TB jogviszonyod?

     
  4. Mivel közös a gyermekfelügyelet a volt pároddal, biztosan meg tudtok majd egyezni az otthonfelújítási támogatás igénylésének kérdésében?

     
  5. Elegendő a 6 millió Ft a lakásfelújítás teljes költségvetésére, vagy több pénzre lesz szükségetek?

     
  6. Be tudjátok fejezni 1 éven belül a felújítást? Akkor is, ha egyszerűen nem lehet normális kivitelezőt találni? Akkor is, ha közben új szakembert kell keresned?


    Frissítés 2021.04.21.: lényeges változásként írja a Bank360.hu, hogy már nem lesz probléma az, ha a hiteligényléstől számított egy éven belül nem tudod még bemutatni a számlákat a banknak.

    Erről én nem találtam semmit a rendeletváltozásban, és a bankoktól sem kaptunk erre vonatkozó információt. Kiderítem, de addig erre még ne alapozz :)...

     
  7. Belefér az ingatlanra terhelt meglevő hiteletek mellé további hitel a hitebiztosítéki értékbe? Hitelképesek vagytok egy hitelkiváltáshoz? Meglevő támogatott hitelnél továbbra is megfeleltek a feltételeknek?

     
  8. A felújítás miatti többlet kiadások mellett mekkora törlesztő részletet mertek felvállalni? Lesz még szükségetek további pénzösszegre is?

     
  9. Biztos vagy benne, hogy a számlák, amiket kapni fogsz, tuti elfogadhatók a támogatáshoz? Mi történik, ha nem kapod meg az állami támogatást?

     
  10. Csak olyasmit tervezel felújítani, aminek költsége elszámolható az otthonfelújítási támogatáshoz, vagy olyan terveid is vannak, ami nincs a listában az állami támogatáshoz?

     
  11. Mi történik akkor, ha a korábban felvett ingatlanhitelt nyújtó banknál jelenleg, a pandémiás időszak miatt már nem vagy akkora összegre hitelképes?
     

 

Ezekre a kérdésekre adott válaszod meghatározza majd, hogyan matekozd ki a legjobban az otthonfelújítást :)

 

 

Összehasonlítottuk, hogy a bankok mit kínálnak otthonfelújítási hitelként, és milyen feltételekkel

 

 

Miért nem erőltetik a bankok a legkedvezőbb kamatot adó otthonfelújítási kölcsönt?

 

 

Pontosan a fenti kérdések miatt. Ha emlékszel, hogyan is működik a kamattámogatott otthonfelújítási hitel, akkor azt is tudod, hogy a kapott támogatás automatikusan betörlesztésre kerül ebbe a hitelbe. 

 

Ezenkívül azt is fontos tudnod, hogy ha végül mégsem leszel jogosult a támogatásra, vagy csak a hitelösszeg kevesebb, mint 25%-áig, akkor a hiteled átváltozik normál, kedvezménynek nélküli piaci hitellé. Ennek kamata akár 5% is lehet, vagy több.

 

Persze igen, mondhatod, ott van mögötte a pénzügyi szektor zsebe is. Ezért nem szívesen akarják ajánlani. Meggyőződésem azonban, hogy általánosságban nem ez a fő szempont, hanem az, hogy a TE élethelyzetedben mi a legjobb választás.

 

A bankok többet dolgoznak vele, mint egy normál hitellel, és nagyobb a rizikó. A közvetítők pedig csak a felét kapják annak, amit egyébként a jelzálog hitelekre, míg a munka ugyanannyi vele, sőt...

 

Ezért, amikor segítséget kérsz, és ajánlanak Neked valamit, akár a kamattámogatott otthonfelújítási hitelt, akár mást (például kifejezetten erre a célra létrehozott személyikölcsön, vagy normál lakáshitelt felújítási céllal), akkor mindig tedd fel a kérdést: MIÉRT? 

 

"Miért ezt ajánlotta, miért ez a legjobb Nekem?"

 

Egy valóban átgondolt, a Te szempontjaidat figyelembe vevő ajánlatot a pénzügyi tanácsadó / hitelügyintéző alá is tud támasztani. Ha csak nem akar többlet munkát a támogatás miatt, vagy csak a zsebét nézi, az gyorsan kiderül a kérdéseidre adott válaszaiból.

 

Amennyiben szükséged van segítőre, akivel együtt matekozhatsz a lakásfelújítás kapcsán, és nincs saját, személyes pénzügyi tanácsadód, keress bátran minket. Ahogy ügyfeleink véleménye is mutatja, sok "lehetetlen" hitelügyletre találtunk már megoldást.

 

Nézzük át együtt a felújítási hitelek feltételeit. Neked is megkeressük a legjobbat 12 banki partnerünk kinálatából:

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Igen tudom, a legegyszerűbb út azt mondani, hogy megigényled a kamattámogatott kölcsönt, azután visszakéred a felét támogatásként, és kész. Csakhogy a tapasztalat azt mutatja, hogy az élethelyzeteknagyobbik része nem ennyire egyszerű. De az is lehet, hogy az egyéb céljaid miatt érdemes másképp gondolkodnod.

 

Ebben szeretnék segíteni most, ezért nézzük meg először azt, hogy mi a különbség az egyes bankok felújítási hiteleinek igénylési feltételei között. Ugyanúgy, mint a babaváró hitelnél és a CSOK-hitelnél, maga a termék ugyanaz, de nagyon nem mindegy, hogy melyik bankban indítod el a hitelfelvételt...

 

Még nem minden bank indult el ezzel a konstrukcióval. Február 1-től már elérhető az Erste Bank, a K&H Bank, a TakarékBank, a Raiffeisen Bank, az OTP Bank, és a MagnetBank fiókjaiban. Márciustól pedig indul majd ezzel a CIB, az MKB, az Unicredit és a Budapest Bank is.

 

 

Otthonfelújítási kölcsön igénylési feltételeinek összehasonlítása

 

 

 

Összehasonlítottuk, hogy a bankok mit kínálnak otthonfelújítási hitelként, és milyen feltételekkel

Heti PénzTipp olvasóink letölthetik a teljes, folyamatosan frissülő táblázatot...

 

 

Igényelhető hitelösszeg az otthonfelújításhoz

 

 

Amennyiben a maximumra hajtasz, akkor ez nem lesz bankválasztási szempont. De ha csak kisebb összeget szeretnél akkor igen. A legkisebb igényelhető hitelösszeg 500.000 Ft és 3.000.000 Ft között van a bankok kínálatában.

 

Azt is fontos tudnod, hogy ha van önerőd, emiatt csak a hiányzó összegre, például 4 millió forintra igényelsz hitelt a banktól a teljes 6 millió forintos költségvetésedhez, akkor is a teljes támogatás összegét első körben a banknak utalja majd ki a Kincstár.

 

Ebből az összegből, példánkban a 3 millió forintos támogatásból, a bank előtörlesztésre fordítja az arányosan erre fordítandó részt - esetünkben 2 millió forintot -, a többit pedig a bank kiutalja Neked

 

 

Igénylők maximális életkora a hitel lejáratakor

 

 

Mivel a hitel futamideje maximálisan 10 év, érdemes azt is megnézned rögtön az elején (ha érintett vagy), hogy az adott banknál maximum hány éves lehet az adós, a hitel futamidejének lejáratakor. Ez általában 65-75 év.

 

Ha ifjú vagy még, akkor ez nem gond, de az idősebb korosztálynál figyelni kell erre is. Akkor is fontos lehet ez, ha nem elég az igazolt jövedelemed a hitelhez, és adóstársra van szükséged, például a szüleid személyében.

 

Ha az életkori határ miatt rövidíteni kell a futamidőn, akkor az ezért megemelkedő törlesztőrészlet miatt a JTM-re is gondolnod kell. Nehogy a jövedelemed túlterhelése miatt kapj elutasítást, vagy kevesebb engedélyezett hitelösszeget...

 

 

Határozatlan vagy határozott idejű munkaviszony?

 

 

Határozatlan idejű munkaviszonynál általában legalább 3 hónapot várnak el, és letelt próbaidőt.

 

A határozott idejű munkaviszony kapcsán azonban elég különbözőek az elfogadás szabályai (mióta áll fenn, meddig tart még, volt-e már hosszabbítva, stb.) Ha érintett vagy, mindenképp kérdezz rá!

 

Beszéljünk itt az 1 éves folyamatos TB jogviszonyról. Ha rendben vagy ezzel, oké. De azt is vedd figyelmbe, hogy mennyire tőkeerős a munkáltatód. Ugyanis, ha a támogatás igénylése előtt elküldenek, és ebben a vírus-helyzetben nem találsz munkát 30 napon belül, akkor elveszítheted a jogosultságodat az otthontámogatásra.

 

Ha pedig fiatal házasok vagytok, nőként akár bejöhet egy nagyon várt vagy nem-várt pocaklakó is, aki felboríthatja a terveiteket, például jövedelem oldalról a hitelképességetek kapcsán... 

 

 

Aktív és passzív KHR elfogadása a hiteligényléskor

 

 

Sajnos egyik bank sem fogadja el, ha aktív státuszban vagy, és a passzív státuszt sem. Egy-egy kirívó esetben, ha naggggyon-nagggyon jó ügyfél vagy, akkor elképzelhető, hogy egyediben keresztül nyomható az ügylet, de inkább nem.

 

Egyedül a "normál" jelzáloghitelek esetében van lehetőség 6 hónapos passzív státusszal már hitelhez jutni, de a támogatott konstrukcióknál, mint például a felújítási hitelek feltételeiben ez szinte kizárt.

 

 

Elfogadható jövedelmek hitelfelvételhez

 

 

Ebben van a legnagyobb különbség a bankok közt az otthonfelújítási hitel igénylési feltételeiben.

 

A bankszámládon megjelenő vagy készpénzben kapott jövedelmedet két kategóriába sorolva, eltérő módon veszik figyelembe. Vannak önállóan elfogadható alapjövedelmek, és vannak kiegészítő jövedelmek. Ez utóbbiak közt is más-más lehet, ahogy figyelembe veszik 70-100% mértékben.

 

Ha különböző pótlékból áll össze a havi fizetésed egy része, de ez nagyjából havonta azonos összeg lesz végül, akkor két eset lehet.

 

  • Vagy a munkáltatói igazolás alapján akár csökkentheti is a bank a beszámítható havi összeget (mert valamit nem fogad el),
     
  • vagy olyan bankot keresel, ahol elég a bankszámla kivonat, és nem kérnek munkáltatói igazolást...

 

Természetesen vannak olyan jövedelmek is, amiket a legtöbb helyen nem is fogadnak el, és nem számolnak vele. Igen eltérő a megítélése az osztalékból, ingatlan bérbeadásból, KATA-s válallkozásból, vagy őstermelői tevékenységből származó jövedelemnek.

 

Az olyan speciális bevételek is más-más módon elfogadottak, mint a családtámogatások, a szociális juttatások, a balettművészek járadéka, a házastársi tartásdíj, a pótlékok, a jutalmak, a különböző járadékok, de akár a megbízási díj, a tiszteletdíj, a cafetéria, vagy a napidíj is.

 

Ha pedig egyéni vállalkozóként vagy társas vállakozásodból, saját vagy közeli hozzátartozód cégéből érkezik a jövedelmed, akkor mindenképp egyeztess ennek elfogadási módjáról!

 

Készpénzben kapott jövedelmet csak néhány bank fogad el, táppénzt viszont egyik sem. 

 

 

Összehasonlítottuk, hogy a bankok mit kínálnak otthonfelújítási hitelként, és milyen feltételekkel

Hogyan lesz meg, amit elterveztél?

 

 

Külföldi jövedelem, külföldi állampolgár hitelezhetősége

 

 

Ezen a téren a COVID által generált pandémiás helyzet kialakulása óta nagyon óvatosak lettek a bankok. Eddig sem volt könnyű a külföldi állampolgárok hiteligénylését befogadtatni, pedig sok olyan házaspár van, ahol egyikük nem magyar. De most különösen nehéz. Főleg a támogatott hiteleknél...

 

Ha pedig a jövedelmed külföldről származik, akkor az Ausztrából érkező fizetés jó eséllyel elfogadott lesz, de még az sem minden banknál. A többi EU-s ország még működhet, de mindenképp egyeztess erről a bankban, mielőtt döntesz!

 

Többnyire találunk megoldást az ilyen esetekre is, de általában csak rengeteg egyeztetés, utána járás, egyedi kérelmek után. Ilyenkor azt javaslom, mindenképp kérj szakértői segítséget a hiteligényed befogadtatásához. Ha nem tudod, kihez fordulj, itt vagyunk, jelentkezz és visszahívunk:

 

Visszahívást kérek!

 

 

Elfogadható ingatlan fedezetek, meglevő jelzáloghitel az ingatlanon

 

 

Ez egy újabb sarkallatos pontja, egyben buktatója lehet a hitelfelvételnek

 

Egyrészt nem minden fajta célingatlant fogadnak el fedezetként az otthonfelújítási hitelhez a bankok. Ha pedig pótfedezet szükséges a további hitelösszeg miatt, a bankok gyakorlata eltérő. Van amelyiknél befogadható pótfedezet, sőt nem csak lakóingatlan, van ahol nem lehet kiegészítő fedezetet felajánlani.

 

Ha pedig már korábban felvettél bármilyen hitelt, ami jelzáloggal terhelte meg a felújítandó ingatlanodat, akkor bizony azt is meg kell nézned, hogy ugyanaz a bank meghitelez-e téged újra. Ugyanis ha nem, akkor vagy hitelkiváltás, vagy valami alternatív hitel jöhet csak szóba.

 

Mindössze egyetlen bank van, aki ezzel a támogatott otthonfelújítási hitellel bemegy 2. ranghelyre is másik bank mögé: az OTP Bank.

 

Fontos az ingatlan jelenlegi állapota és értéke is a felújítási hitelek igénylési feltételei közt. Igaz, hogy magasan vannak az ingatlan árak, de ha engedted nagyon lepukkanni, viszont most végre rendbe tehetnéd az otthonfelújítási támogatásból, akkor a hitelezhetőség mértékét illetően lehetnek gondok.

 

Ugyanis a jelenlegi értékre számolják a terhelhetőséget, nem a felújítás után várhatóra. Az LTV arány pedig - vagyis az, amilyen arányban hitelt adnak rá - ingatlantól függően jelenleg 50 - 80% között mozog (település, vállalt jövedelem alapján).

 

 

A hitelfelvétel egyéb buktatói, szabályai

 

 

  • Vannak bankok, akik óvatosak a moratóriumban levő ügyfelekkel. Tájékozódj erről is!

 

  • Amikor bemész érdeklődni a bankba, az nem elég, hogy azt mondod, hogy pl. havi 300 ezer forintot keresel, mert az ördög a részletekben van. Ha többféle elemből áll össze a fizetésed, részletesen kérdezz rá!

 

  • Mielőtt belekezdesz, győződj meg arról, hogy megfelelsz az otthonfelújítási támogatás feltételeinek. Ugyanis két időpontban kell ezeknek stimmelnie: a hiteligényléskor és a támogatási kérelem benyújtásakor...

 

  • Csak akkor fuss neki a kamattámogatott otthonfelújítási hitel igénylésének, ha biztosan tudod, hogy 1 év alatt befejezitek a felújítási munkálatokat, és a támogatási feltételeknek is meg fogsz ugyanúgy felelni!

 

  • Amennyiben van meglevő hitel az ingatlanon, és/vagy vannak egyéb hiteleid, akkor mindenképp járd körül azt is, hogyan alakulnak a törlesztőrészleteid, ha kombinálod ezt az egészet egy hitelkiváltással!

 

  • Nem csak a kamat számít! MINDEN szempontot célszerű megvizsgálnod, és ezek összeségét nézve keresd meg a legjobb megoldást :)

 

 

 

 

Milyen más megoldást választhatsz a kamattámogatott otthonfelújítási hitel helyett - lakáshitel vagy személyikölcsön lakásfelújításra?

 

 

Összehasonlítottuk, hogy a bankok mit kínálnak otthonfelújítási hitelként, és milyen feltételekkel

 

 

Azt hiszem ennek összeállításában, megtervezésében élhetem ki magam igazán :). A bankok meglevő és új termékei, valamint a még várható új, alternatív lehetőségek egy logikusan gondolkodó, a folyamatokat gyorsan és jól átlátni képes embernek igazi csemegét kínálnak...

 

Amennyiben minden feltételnek megfelelsz, nincs semmi komplikáció a helyzetedben, és nincsenek egyéb céljaitok sem, akkor az otthonfelújítási hitel és az otthonfelújítási támogatás igénylésében semmi bonyolult nincs Számodra. Bátran fuss neki egyedül is!

 

A bankos partnereim szokták időnként megkérdezni tőlem, hogy: "nem lehetne, hogy csak hozol egy ügyletet, ledöntjük, kifolyósítjuk, és kész?". A válaszom erre mindig az, hogy "abban túl nagy a konkurencia, és azt BÁRKI el tudja intézni".

 

Sokat köszönhetek nekik, hisz gyakran órákat agyalnak velem, hogy mi kell ahhoz, hogy egy-egy ügyletet sikerre vigyünk, és ne bukd el a foglalódat, vagy álmaid házát csak azért, mert nehéz megoldani. Ha van megoldás, mi megtaláljuk :)

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Erre jók az alternatív megoldások, amikkel a Te élethelyzetednek legmegfelelőbb hitellel tudod megfinanszírozni a lakásfelújítást és/vagy más céljaidat, ugyanakkor igénybe veheted majd az otthonfelújítási támogatást is.

 

Nézzük milyen opciók lehetségesek erre most és várhatóan:

 

 

Személyikölcsön otthonfelújításra

 

 

Alapvetően a személyikölcsönök kamata jóval magasabb (több, mint duplája) a kamattámogatott hitelekánek, így az otthonfelújítási kölcsön kamatának is. Akkor miért lehet mégis jó alternatíva? Mi a különbség az eltérő típusú felújítási hitelek feltételeit között?

 

Jelenleg a 3 millió feletti hitelösszegre elérhető legjobb kamatok 6,39% - 7,99% között mozognak a személyikölcsönöknél. Ez a szabadság ára...

 

Elsőként a Sberbank jött ki olyan személyikölcsön konstrukcióval, amit kifejezetten az állami hitel mintájára alkottak meg, mégis sokkal nagyobb szabadságot ad, ezért tágítja a lehetőségeidet. Rajtuk kívül már több bank jelezte, hogy lesz nekik is hamarosan hasonló megoldásuk.

 

Frissítés 2021.04.15.:

 

Elérhetővé vált az Unicredit banknál és az OTP Banknál is a személyi kölcsön kifejezetten a lakásfelújításhoz.

 

Frissítés 2022.01.17.

 

Már több konstrukció is elérhető, van szabadfelhasználású jelzáloghitel lakásfelújítási kamatkedvezménnyel, vannak a személyikölcsönök, és van felújítási lakáshitel is. Érdemes jól körülnézni, mielőtt döntesz. Ha tudunk segíteni, hívj minket.

 

Nézzük meg akkor (kivételesen nevesítve) a Sberbank lakásfelújítási személyi kölcsön előnyeit és hátrányait:

 

 

  • NINCS értékbecslés, EGYSZERŰ a dokumentáció

     
  • GYORS folyósítás (2-3 nap), közjegyző csak 5 millió Ft feletti hitelösszegnél

     
  • NEM KELL befejezned a felújítást egy éven belül

     
  • NEM KELL a teljes támogatást beletörlesztened, csak a hitelösszeg 25%-át

     
  • NEM KELL kötelezően visszafizetned az ingatlan eladásakor, mert nem jelzáloghitel

     
  • NEM KELL ellenőrizhető költségvetés, csak egy excelben összeállított felújítási terv, amelynek nincs utólagos ellenőrzése

     
  • NEM vizsgálják a támogatásra való jogosultságot a hitelkérelem beadásakor, elég, ha a támogatás igénylésének időpontjában már megfelelsz

     
  • ALACSONYABB az induló havi törlesztőrészlet a 12 hónap türelmi idő miatt, így kevésbé terhel a lakásfelújítás költségeivel párhuzamosan

 

 

Természetesen vannak ellenérvek is, hiszen a magasabb kamat miatt (legjobb amit kaphatsz, az 6,89%) az összességében visszafizetendő összeg is több. Ha 5 millió Ft feletti hitelt igényelsz, akkor van közjegyzői díj is, viszont nincs rá visszatérítés. A türelmi idő lejártával pedig magasabb lesz a törlesztőd is.

 

Azonban, ha rezeg a léc, és benne van a pakliban az is, hogy nem fogod megkapni az otthonfelújítási támogatást, vagy a felvett hitel 25%-ánál kevesebbet csak, akkor ezek a hátrányok már nem is akkora hátrányok, hiszen nagyjából 5% körüli kamattal kalkulálhatsz az állami hitelnél is a kamattámogatás megvonása után...

 

Emellett lehetőséged van kombinálni is az állami hitellel, hiszen a Sberbank személyi kölcsönébe csak a hitelösszeg 25%-át kell betörlesztened a megkapott állami támogatásból (vagy másból :)), ami megoldhatja azt a problémát, ha az ingatlanod hitelezhetősége miatt nem tudnál élni a maximális hitelösszeggel vagy plusz pénz is kell...

 

 

Lakáshitelek felújításra

 

 

Több bank kínált eddig is lakáshitelt felújításra is. Ebben nincs semmi újdonság. Inkább az a lényeg, hogy ezeknek milyen feltételei vannak, amiért előnyösebb lehet Számodra ilyen hitelt felvenni inkább, a támogatott lakásfelújítási hitel helyett.

 

Most nem megyek bele az egyes bankoknál elérhető lakáshitelek részletes elemzésébe. De természetesen az éltéréseket megmutatom Neked, ha közösen keressük a megoldást a lakásfelújításodhoz szükséges pénzforrás előteremtésére.

 

Amikor hitelt keresel, az is szempont lehet, hogy az elfogadható jövedelmeknél, a befogadható fedezeteknél többnyire megengedőbbek a bankok a normál jelzáloghitel esetén, mint a támogatásoknál.

 

Ezért előfordulhat, hogy támogatott lakáshitel nem, de egy piaci jelzáloghitel vagy egy MFL (Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel) simán átmegy...

 

Az Unicredit Bank felújítási hiteléhez például komfort nélküli, félkész vagy szétvert állapotú ingatlant is befogadnak fedezetként, ami sehol máshol nem működik. Sőt, a támogatott hiteleknél elvárás, hogy legalább komfortos legyen az a lakóingatlan.

 

Ha például már belekezdtél, és szétverted a házat, vagy komfort nélküli, de így végre esélyed van komfortosítani, akkor itt a lehetőség...

 

A SopronBank mindig jó alternatíva, ha különleges helyzetben vagy. Nekik nincs és nem is lesz a kamattámogatott otthonfelújítási hitelük. Viszont a jelzáloghitelek fedezeteként befogadnak jó minőségű, de más bankok által kevésbé elfogadott ingatlanokat és jövedelmeket is.

 

HA a közszférában dolgozol, néhány bank, a Budapest Bank, a TakarékBank és az ERSTE Bank különleges kedvezényeket ad. Az egyéb kedvezményeken túl, akár 3 - 3,5% kamattal elhozhatod a fix10 kamatperiódusú lakáshitelt a felújításhoz.

 

Ez azért nem sokkal rosszabb a támogatott hitelnél, és kevésbé jár kötöttségekkel, igaz?

 

Ha jól választod meg a bankot, vagyis megkeresed azt, ahol a jövedelmed és az ingatlan alapján a legkedvezőbb kamatot kaphatod, akkor valóban alternatívákat találhatsz a kamattámogatott otthonfelújítási hitelre.

 

Ugyanis így kisebb kötöttséggel, viszonylag alacsony kamattal vehetsz fel hitelt. A visszakapott támogatást pedig vagy betörleszted a hitelbe, vagy felhasználod más célra (további felújítási munkák, megtakarítás, önerő a továbblépéshez, bármi).

 

Amennyiben más ingatlan célod is van, akkor mindenképp érdemes átgondolnod ezt a verziót, mert ha magasabb az igényelt hitelösszeg, akkor igazán kedvezőbbek a kamatok is. Ilyen lehet például, ha hitelkiváltással kombinálod:

 

  • meglevő jelzáloghitel kiváltása (kedvezőbb feltételek, vagy bankváltás miatt) + felújítás

     
  • meglevő egyéb kölcsöneid optimalizálása + felújítás

     
  • áthidaló hitel, hogy előbb megvásárolhasd az új ingatlant, és fel is tudd újítani (az áthidaló hitelt a meglevő ingatlanodra terhelik, de csak 1,5-2 év múlva kell visszafizetned, ha sikerült eladnod, miközben már meg tudod venni az újat)

 

 

Összehasonlítottuk, hogy a bankok mit kínálnak otthonfelújítási hitelként, és milyen feltételekkel

 

 

Lehetséges hitelek lakásfelújítási céllal és hitelkiváltással :

 

 

  • lakáshitel
  • szabadfelhasználású jelzáloghitel
  • áthidaló hitel
  • lakáshitel kiváltása tőkenöveléssel
  • személyikölcsön
  • fentiek kombinációja...

 

 

KÍváncsi vagyok a véleményedre: te milyen speciális élethelyzetben vagy, melyik hitelt választanád? Írd meg kommentben :)

További információkra van szükséged? Hívj minket vagy írj:

 

Visszahívást kérek!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2021.02.20. - utoljára frissítve 2022.01.17.))

 

 

Vissza

Címkék : otthonfelújítási támogatás, otthonfelújítási kölcsön, kamattámogatás, kamattámogatott hitelek, lakásfelújítási támogatás, lakásfelújítási hitel, lakásfelújítás, lakáshitelek összehasonlítása, hitelfelvétel szempontjai, hitelfelvétel buktatói, személyi kölcsön, jelzáloghitel, lakáshitel, állami támogatás, családvédelmi akcióterv, családtámogatás, Sopronbank, Sberbank személyikölcsön, OTP Bank, Unicredit Bank, ERSTE, Budapest Bank, TakarékBank, áthidaló hitel, hitelkiváltás, lakástámogatás, felújítási hitel feltételei, otthonteremtési támogatás, hiteltanácsadó, pénzügyi tanácsadás, független pénzügyi tanácsadó, apró betűk nélkül

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek