...

Mutatjuk a nulla százalékos és alacsony kamatozású hiteleket vállalkozásodnak - 1.rész

Kategória: Vállalkozóknak | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

NHP Hajrá, Új Széchenyi Program, MFB Krízis hitel - válságkezelésre és fejlesztésekre

 

 

Lehetőséget adnak ebben a helyzetben a túlélésre, de a jól prosperáló válallkozásoknak is segíthet a kiugrásban, hogy még gyorsabb és költséghatékonyabb legyen a fejlesztés. De ez nem jelenti azt, hogy utánad dobálják az "occsó" hitelt...

 

Több telefonos érdeklődés is érkezett hozzánk e hitelekkel kapcsolatban, és azt látom, hogy gyakran olyanok is nagyon felvennék, akik igen messze vannak a klasszikus értelemben vett vállalkozói gondolkodástól, pedig van vállalkozásuk.

 

Jó érzés, amikor "papíron" veszteségesre hoztad ki a vállalkozásod, így nem kellett adót fizetni? Lehet, de akkor ne gondolkozz hitelfelvételben, és felejtsd el a támogatásokat. Valamit valamiért...

 

Legyünk reálisak. Ezeket a támogatott hiteleket kereskedelmi bankok és pénzügyi vállalkozások nyújtják - állami kamattámogatás és állami kezességvállalás mellett. De mégiscsak hitelek, és mégiscsak profit orientált pénzintézetek.

 

Nézzük akkor meg együtt, milyen alapvető paraméterei vannak az új, támogatott hiteleknek, és milyen feltételekkel igényelheted. Vizsgálódjunk kicsit, hogy a Te vállalkozásod finanszírozható-e ezekből, s ha még nem, mit tudsz tenni azért, hogy sikerrel járj...

 

Ebben a részben az NHP Hajrá és az MFB Krízis hitel, a második részben pedig a Széchenyi Hitelprogram lesz fókuszban.

 

Ugye jól jön, ha időben értesülsz a pénzügyeidet érintő változásokról, vagy akár ötleteket és információkat kapsz ahhoz, hogy költséghatékonyan oldd meg a pénzügyi problémáidat? Csak egy kattintás, és érkeznek a tippek és hírek:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

KO Kritériumok, vagyis ökölszabályok a vállalkozói hitelezésben

 

 

Mutatjuk a nulla százalékos és alacsony kamatozású hiteleket vállalkozásodnak - 1.rész

NHP Hajrá, MFB Hitelek, Új Széchenyi Kártya igénylési feltételek 2020 - a KO kritériumoknak meg kell felelned...

 

 

Azért ezzel kezdem, mert sok cikket találhatsz már, amik leírják fenti hitelek alapvető paramétereit (én is megteszem majd, csak kicsit másképp), de kevés helyen részletezik, mire figyelj.

 

Szeretném egyértelművé tenni, hogy mi kell ahhoz, hogy sikerrel igényelhesd az állami kamattámogatott vállalkozói hiteleket, vagy pályázhass. Azt is megmutatom, mely esetekben kell még dolgoznod azon, hogy tárt karokkal várjanak a bankok, és mit tudsz tenni ennek érdekében.

 

Az első, amit én is megteszek, amikor majd beszélgetünk erről, hogy megnézem a cégedet az Opten-ben. Itt azonnal látom, ha tuti nem működik az ügylet, mivel olyan negatív adat is van, ami miatt el fognak utasítani. A bankok pedig még ennél is részletesebb adatokat látnak...

 

Tehát, mik azok az ökölszabályok, amik alapján már első körben eldönthető, hogy érdemes-e beadnod a hitel igénylését vagy akár egy pályázatot? Mik azok az esetek, amikor biztosan elutasítanak?

 

Ezek az úgynevezett KO Kritériumok - 6 pontban -, amiknek mindenképp meg kell felelned, hogy egyáltalán érdemes legyen nekifutni az ügyletnek. 

 

  1. Utolsó lezárt év üzemi eredménye nem lehet negatív.

     
  2. Saját tőke nem lehet negatív, vagy csökkenő tendenciát mutató.

     
  3. Ha jelentős az árbevételed csökkenése egyik évről a másikra, az kizáró ok lehet.

     
  4. Ha magas az eladósodottsági fok, vagyis az árbevételhez képest a kötelezettségek miatt az üzleti eredmény negatív, akkor szintén esélytelen lehet a hitelfelvétel.

     
  5. Lejárt köztartozása nem lehet a cégednek, és KHR listán sem szerepelhettek (akár a vállalkozásod, akár a tulajdonosi kör, akár az ügyvezető).

     
  6. A céged kapcsolati hálójából és múltjából, ha nem túl biztató információk gyűjthetők (korábbi csődbe vitt cégek, kapcsolt válallkozások, végrehajtás), az is átléphetetlen akadály lehet.

 

Tehát, ha ezek közül bármelyik is fennáll vagy kimutatható az adatokból, az elutasítás előre borítékolható, ezért más forrást célszerű keresned. Ezek a vállalkozói hitelfelvétel alapvető buktatói.

 

Ha szeretnél élni a támogatott vállalkozói lehetőségekkel, akkor rakd rendbe a cégedet, és utána nekifuthatsz...

 

 

Mutatjuk a nulla százalékos és alacsony kamatozású hiteleket vállalkozásodnak - 1.rész

Mi kell a sikeres hiteligényléshez? Hogyan kerüld el vállalkozóként a hitelfelvétel buktatóit?

 

 

Mi az, ami még problémát okozhat a vállalkozói hitelek igénylésénél?

 

 

Ha a KO kritériumok rendben vannak, még mindig fennakadhatsz néhány elváráson, mert nem biztos, hogy tudod teljesíteni. Ugyanakkor ezek többnyire orvosolhatók, ha előre felkészülsz rájuk, vagy csak másik bank lehet a nyerő.

 

Csak néhány példát ragadok ki, mert minden ügylet egyedi, így szinte lehetetlen az összeset felsorolni. Mutatom a hitelfelvétel további buktatói közül 6 pontban a legfontosabbakat:

 

  1. Jelentősége van gyakran annak is, hogy visszamenőleg mekkora bankszámla-forgalmat tudsz kimutatni. Vannak esetek, amikor ez elvárás a bank részéről, de van, amikor csak "plusz pont".

     
  2. Az sem mindegy, hogy kik a beszállítóid és a megrendelőid / vevőid. "Lecsekkolhatják" őket is. Ha pedig a vállalkozásod léte egy-egy nagy megrendelőn múlik, vagy azon, hogy az az egy szállító tudja-e biztosítani a szükséges alapanyagot / árut vagy sem, akkor ez lehet kockázatos is banki szempontból.

     
  3. Meghatározó szempont lehet, hogy milyen fedezetet tudsz felmutatni, ha szükséges. Az elsődlegesen elvárt fedezet mindig az ingatlan, DE:

     
    1. A hitel fedezeteként felajánlott ingatlanon nem lehet más teher. Kivételes esetekben van csak arra lehetőség, hogy egy pénzintézet elfogadja így is, és  csak kőkemény feltételekkel. 
       
    2. Osztatlan közös tulajdonú ingatlant csak néhány pénzügyi vállalkozás fogad be fedezetként a vállakozói hitelekhez. Ez esetben is teljesítened kell az általuk előírt feltételeket.
       
    3. Ha a beruházást bérelt ingatlanon szeretnéd megvalósítani, de arra jelzálogjogot nem lehet bejegyezni, a hitelfelvétel csak akkor lehetséges, ha egy megfelelő másik ingatlant fel tudsz ajánlani a hitel fedezeteként.
       
    4. Az ingatlant csak hitelbiztosítéki értéken, vagyis bizonyos %-on számítják be, mint fedezet. Ezért fontos tudnod, hogy ami Neked sokat ér, a banknak nem biztos. Inkább számolj az ingatlan értékének 60-80%-ával.
       
    5. Időnként előfordul, hogy meglepetést okoz a tulajdoni lapon levő információ. Mielőtt felajánlod fedezetként a hitelügylethez az ingatlant, ellenőrizd, minden rendben van-e a tulajdoni lapon az ingatlannyilvántartás szerint is.

       
  4. Egyéb biztosítékként elfogadhat mást is a bank, akár kiegészítésként is. Ilyenek lehetnek például a készfizető kezesek, nagyértékű gépek, berendezések, de lehet bankgarancia vagy akár tulajdonrész, értékpapír, lekötött pénzösszeg is. "B-tervként" jól jöhetnek...

     
  5. Említettem a KO kritériumok között a KHR listát. Gyakorlati tapasztalatom az, hogy érhetnek meglepetések, amikor a bank lekéri - rég elfeledett kezességek, kifizetett, de nem törölt ügyletek, és más.

    Rombadöntheti a szépen összeállított üzleti terveidet. Inkább előtte ellenőrizd. Bármelyik bankban ingyenesen lekérheted...

     
  6. A bankszámlakivonatod is jó ha "tiszta". Ne legyenek rajta olyan tételek, amik a banknak azt mutatják, rossz adós vagy, esetleg fegyelmezetlenül teljesíted a fizetési kötelezettségeidet. Ez az adók és járulékok fizetésére is vonatkozik...

 

Összefoglalva a lényeget: a bank hitelt ad neked, amit vissza akar kapni kamatostul. Tehát, igyekszik kiszűrni minden olyan tényezőt, amitől az ügylet kockázatos lehet.

 

Hallottam már olyat, hogy "persze-persze, de tudjuk, hogy ez csak papíron mínuszos" - értem, de a hitelnél a "papíron" kimutatott adatok számítanak.

 

Ha csak alacsonyabb a bevételed, de pozitív, azt még lehet magyarázni, vagy felhúzni az aktuális adatokkal, megtámogatni egy-két jó biztosítékkal. Ilyenkor lehet, hogy támogatott hitelt nem, de valamilyen egyedi konstrukciót találhatunk. 

 

Az is lehet, hogy nem kereskedelmi banknál, hanem valamelyik pénzügyi vállalkozásnál sikerülhet, akár még a támogatott vállalkozói hitel is. De valamit fel kell tudnod mutatni, amiért megéri a cégedet meghitelezni!
 

Ha csak negatív adatok vannak (vagy zömében azok), akkor nem fog menni... Ilyenkor örülj a megspórolt adóknak, vagy gondold át a negatív teljesítmény alapján, hogy lesz-e még ebből működő vállalkozásod.

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Nézzük akkor most kicsit részletesebben az elérhető új, alacsony vagy szinte nulla kamatozású támogatott vállalkozói hiteleket: NHP Hajrá, Új Széchenyi Hitelprogram, MFB Krízis Hitel.

 

 

NHP Hajrá jellemzői és igénylésének feltételei

 

 

Mutatjuk a nulla százalékos és alacsony kamatozású hiteleket vállalkozásodnak - 1.rész

Az NHP Hajrá segítségével finanszírozhatod a vállalkozásod beruházásait, a működési költségeket, használhatod hitelkiváltásra, sőt, akvizícióra is...

 

 

2020. április 22-én tette közzé az MNB az új NHP hitelkonstrukció, az NHP Hajrá terméktájékoztatóját. A bankok pár nap alatt elkészültek a kiírásnak megfelelő termékeikkel, így már a legtöbb bankban és pénzügyi vállalkozásnál elérhető.

 

Ezzel egyidejűleg leáll a korábbi program, az NHP Fix, amelyet már csak május 29-ig igényelhetsz. Az NHP Fix kizárólag beruházásokra volt igényelhet, ugyancsak 2,5% fix kamattal, azonban egyéb költségek is terhelték, ami akár nagyon meg is drágíthatta.

 

 A jegybank célja az új kamattámogatott hitellel, az NHP Hajrával az, hogy elérhető legyen a mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) számára egy kiszámítható hitelkonstrukció - működésre, bővítésre, korszerűsítésre -, alacsony kamatozással, kiszámíthatóan alacsony költségekkel.

 

 

 

 

Az NHP Hajrá hitelprogram alapvető paraméterei:

 

  • Fajtái: beruházási hitel és forgóeszközhitel (támogatás előfinanszírozására és hitelkiváltásra is)

     
  • Felvehető hitelösszeg: 1 millió - 20 milliárd forint - a bankok jellemzően max. 150-250 millió forintot kínálnak a fiókokban. Az ennél magasabb összeg már egyedi ügylet.

     
  • Kamat: maximális mértéke fix 2,5% a futamidő végéig.

     
  • Egyéb költségek: a harmadik félnek fizetendő díjakon felül (például kezességválallási díj, közjegyző, értékbecslés, lízinghez kapcsolódó egyéb díjak, büntetések, stb.) egyéb kapcsolódó költséget a bankok nem számíthatnak fel.

     
  • Futamidő: max. 20 év a beruházási hitelnél, max. 3 év a forgóeszközhitelnél.

     
  • Hitelbírálati idő: max. 10 munkanap.

     
  • Türelmi idő: beruházások esetén max. 24 hónap, forgóeszközhitelnél többnyire ez az év az, amíg csak kamatot és költséget fizetsz, tőkét nem kell törlesztened.

     
  • Rendelkezésre tartási idő: beruházások esetén max. 36 hónap, de 18 hónapon belül az első lehívásnak meg kell történnie (jogvesztő).

     
  • Kik igényelhetik?: a 2004. évi XXXIV. törvényben előírt feltételeknek megfelelő belföldi székhelyű KKV-k.

     
  • Igénylés határideje: a teljes keret 1500 milliárd forint, addig lehet igénylést benyújtani, amíg ez tart.

     
  • Hitelcél igazolása: beruházásoknál dokumentumokkal alátámasztva szükséges, forgóeszközhitelnél csak a limitnek való megfelelést kell igazolni.

     
  • Önerő: MNB előírás nincs rá, a kölcsönt folyósító hitelintézet határozza meg.

     
  • Biztosíték: MNB előírás nincs rá, a kölcsönt folyósító hitelintézet határozza meg.

     
  • Elő-, és végtörlesztés: ingyenesen bármikor.

     
  • NEM finanszírozható: 
     
    • az a KKV, amelyikben az állami/önkormányzati tulajdon több, mint 25%;
       
    • ha a KKV Szerződés adósa a hitelt nyújtó hitelintézet vagy pénzügyi vállalkozás kapcsolt vállalkozása;
       
    • ha a KKV Szerződés adósa által az NHP keretében felvett kölcsönből finanszírozott eszközök bérbe vevője a finanszírozást (illetve refinanszírozást) nyújtó hitelintézet, pénzügyi vállalkozás és azok kapcsolt vállalkozásai.
       
    • a hiteligénylő vállalkozás közvetlen vagy közvetett tulajdonosaitól, vezető tisztségviselőitől, vezető állású munkavállalójától, e személyek közeli hozzátartozójától, és mindezen személyek (rész)tulajdonában vagy irányítása alatt álló vállalkozásoktól, valamint cégcsoporton belül vagy kapcsolt vállalkozástól vásárol, közreműködésükkel valósítja meg a beruházást.

       
  • Igényléshez biztosan szükség lesz:
    ​​
    • társasági szerződés, aláírási címpéldány, cégkivonat, ill. egyéni vállalkozásnál a működést igazoló dokumentum
       
    • utolsó lezárt évről beszámolók / bevallások és utolsó negyedév főkönyvi kivonata
       
    • NAV "nullás" igazolás (bővített)
       
    • fedezet adatai
       
    • nyilatkozatok, bankinformációk, személyes okmányok
       
    • igénylőlap

 

 

NHP Hajrá beruházási hitel

 

 

Felhasználható:  

 

  • immateriális javak és tárgyi eszközök beszerzése (pénzügyi lízing is) - csak kereskedelmi célú, üzleti lehet az ingatlan és a gép, berendezés
     
  • meglevő, nem NHP-s beruházási hitelek kiváltása
     
  • támogatások előfinanszírozása (már elnyert támogatások esetén, amelyek még nem kerültek kifizetésre)
     
  • meglevő, bérelt vagy lízingelt eszközök  átalakítása, korszerűsítése, kapacitás bővítése - csakis azok, melyek az üzleti tevékenységet szolgálják
     
  • tartós részesedés megszerzése - 2020.01.01. előtt alapított vállalkozásokban (NyRt-ben min. 10%) - vagyis akvizíció is!
     
  • agráriumnak külön konstrukciók beruházásra és termőföld vásárlásra a bankoknál

 

Nem finanszírozható belőle:

 

  • személygépkocsi - kivétel ha a főtevékenység személyszállítás volt már 2020.01.01-től vagy előbb
     
  • lakóingatlan - kivétel, ha az ingatlan nyilvántartásban is (bejegyzetten) üzleti célú lesz a hasznosítás, vagy bérház lesz (10 lakásnál több), és szerepel a céged tevékenységi körei között a bérbeadásnak megfelelő TEÁOR kód
     
  • nyaraló - kivétel szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely üzemeltetés
     
  • bérbeadásra vásárolt eszközök - kivétel, ha bérbeadás a vállalkozás üzletszerű tevékenysége
     
  • "saját rezsis" beruházások

 

 

NHP Hajrá forgóeszközhitel

 

 

Felhasználható:

 

  •  működési kiadások (korlátozás nélkül) - bérleti díj, bérköltségek, stb.
     
  •  meglevő (nem NHP-s) forgóeszközhitel kiváltása (limitbe beszámít),
     
  •  támogatások előfinanszírozása (támogatási összeg beérkezésekor kötelező az előtörlesztés, újra felhasználható azonos célra a visszatörlesztett összeg)

 

Limit szabály:

 

A felvehető forgóeszközhitel limitjének mértékét (évenkénti felülvizsgálattal) a vállalkozás készletállományának, a nem, vagy legfeljebb 30 napja lejárt vevőköveteléseinek, valamint az 1 éves személyi jellegű ráfordításainak együttes összege határozza meg - vagyis ez az igényelhető hitel maximuma.

 

 

Mi a különbség a bankok kínálatában elérhető NHP Hajrá konstrukciók között?

 

 

Bár az MNB csak a maximális kamatot határozta meg, jelenleg minden kereskedelmi bank és pénzügyi vállalkozás ezzel, vagyis egységesen fix 2,5% kamattal kínálja NHP Hajrá termékeit. Így jelenleg ebben nincs különbség.

 

Találunk azonban bőven eltéréseket abban, hogy milyen termékeket dolgoztak ki az MNB előírásokat figyelembe véve. Valamint futamidő, igényelhető hitelösszeg, finanszírozható hitelcélok, elvárt fedezetek, szükséges önerő, valamint az igénylési feltételek tekintetében.

 

Például

 

  • a K&H Bank a beruházási hitelt csak 7 éves futamidővel kínálja;
     
  • a Budapest Bank pedig a szokásos egy lezárt év helyett minimum másfél év vállalkozói múltat vár el, forgóeszközhitelként 5-100 millió Ft igényelhető;
     
  • az OTP Banknál nem igényelheted akvizíciós célokra, és nem fogadnak el alternatív fedezeteket sem, csakis ingatlant; a forgóeszközhitel összege 3-100 millió forint lehet;
     
  • a CIB Bank szűkítette a kört, forgóeszközhitelének összege 1-75 millió Ft közé esik, beruházási hitelt viszont csak max.10 éves futamidővel kínál 1-100 millió forint összegben;
     
  • a Gárnit Bank pedig úgy döntött, hogy csakis az 500M Ft feletti árbevételű cégekkel foglalkozik, és online igénylési lehetőséget biztosít;
     
  • a Takarékbank terméke hasonló az OTP által kínálthoz;
     
  • a Sberbank is rövidebb futamidőt enged a beruházási hitelnél - max. 6 év, az igényelhető hitelösszeg 5-100M Ft, s a türelmi idő is csak 6 hónap, forgóeszközhitelnél pedig nincs türelmi idő, az igényelhető hitelösszeg 5-50M Ft.
     

 

A Garantiqa Zrt. tájékoztatója szerint Krízis Garanciaprogramja alapján a felvehető maximális hitelösszeg a vállalkozás 2019-es árbevételének 25%-a, és nem haladhatja meg a vállalkozás által kifizetett éves bérköltség és járulékok kétszeresét.

 

Ha nekiállsz nyomozni a neten, azt tapasztalhatod, hogy csak az általános leírást találod meg a bankok weboldalán, a részletes termékfeltételek nem. Csak annyit látsz, hogy ha érdekel, kérj visszahívást...

 

Egyedül az OTP ad részletes tájékoztatást az általa kínált 4-féle NHP Hajrá konstrukcióról. Ezeket kigyűjtöttem és rendszereztem az összehasonlító táblázatban, amiből részletet látsz a lenti képen.

 

Ha az OTP-nél szeretnéd igényelni az NHP Hajrát, akkor vállalkozásodnak egy lezárt üzleti évre van szüksége csak az igényléshez.  Azonban a következőkre azért figyelj:

 

  • osztatlan közös tulajdonú ingatlant nem fogad be fedezetként,
     
  • beruházási hitel esetén az elvárt önerő mértéke 20%,
     
  • saját banki limitjük alapján beruházási hitelt az árbevételed 40%-áig, forgóeszköz hitelt OTP-s ügyfélkeént a bevételed 25%-áig, idegen banki ügyfélként pedig a 15%-áig engedélyeznek sztenderd esetben.

 

Viszont a tapasztalatok alapján az előírt 10 munkanap helyett a hiánytalanul benyújtott NHP Hajrá hiteligénylési dokumentáció alapján 4-5 nap alatt megszületik a döntés.

 

Persze, egyáltalán nem biztos, hogy az NHP Hajrá lesz Számodra az ideális választás. Lehet, hogy inkább a Széchenyi-kártya és hitelprogram valamelyik eleme lesz a jó megoldás. Ezeket a következő részben vesézzük ki együtt. Addig is írd meg felmerülő kérdéseidet itt a cikk alatt :).

 

Az OTP négyféle NHP Hajrá termékét hasonlítom össze Neked az elérhető új Széchenyi-program hiteleivel és az MFB Krízis hitellel, hogy könnyebben tudj döntést hozni, melyikkel jársz jobban.

 

Visszaigazoló levelemben ajándékként megkapod tőlem az összehasonlító táblázatot amennyiben úgy döntesz, szívesen olvasnád ezután rendszeresen a cikkeimet, és kíváncsi vagy a tippjeinkre is. 

 

Kattints most (csak ne felejtsd el megnézni a promóciókat és a spam mappát is, mert előfordul, hogy ott landol a levelem a nagy érdeklődés miatt):

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Mutatjuk a nulla százalékos és alacsony kamatozású hiteleket vállalkozásodnak - 1.rész

Új Széchenyi hitelek, OTP NHP Hajrá és MFB Krízishitel összehasonlítása részletesen egy helyen

 

 

Összefoglalva arra juthatunk, hogy mint mindig, az ördög most is a részletekben lakozik :). Ezért ahogy érkeznek hozzánk a bankok ajánlatai, úgy frissítem majd a táblát.

 

Addig is célszerű végigjárnod a bankokat, mielőtt döntesz. Hiszen egy-egy apró követelményen elbukhat a hiteligénylésed az egyik banknál, míg ugyanez a másik banknál nem lényeges, és simán engedélyezik...

 

Ha erre nincs időd és energiád, akkor hívd fel a személyes pénzügyi tanácsadódat, és kérj segítséget. Ha nincs ilyen, akkor csapatunk rendelkezésedre áll:

 

Érdekelnek a részletek, hívj!

 

 

MFB Krízis hitel lényeges jellemzői és igénylési feltételei

 

 

Azért térek ki erre még itt a végén, mert tulajdonképpen az MFB Krízis hitel is az NHP Hajrá kiírásának felel meg, csak nem a kereskedelmi bankokon keresztül, hanem az MFB-vel (Magyar Fejlesztési Bankkal) szerződött pénzügyi vállalkozások kínálják.

 

Ennek persze van előnye is, hátránya is. Amennyiben azonban nem felelsz meg a kereskedelmi bankok hiteligénylési feltételeinek valami okból, viszont alapvetően jól működő válallkozásod van, akkor érdemes próbát tenned az MFB Krízis Hitellel.

 

Ezek a pénzügyi vállalkozások igazából közvetítők, tehát erőteljesen érdekükben áll minél több hitelt kihelyezni. Ha pedig náluk sem felelsz meg az MFB Krízis Hitel igénylési feltételeinek, "B-tervként" lehet olyan alternatív megoldásuk, amit sikerre vihettek közösen. 

 

Náluk nincsenek nagy multi gépezetek és sokszintű döntéshozás, ezáltal rugalmasabbak az egyedi ügyletek tekintetében is. Ebben is tudunk Neked segíteni...

 

 

Mi a különbség az MFB Krízis Hitel és a kereskedelmi bankok által kínált NHP Hajrá hiteltermékek között?

 

 

Nagy előny például, hogy megfelelő fedezet mellett, induló vállalkozásokat is finanszíroznak. Tehát, ha még nincs legalább egy lezárt üzleti éved, de van már működő vállalkozásod, akkor érdemes lehet megpróbálni az MFB Krízis Hitelt.

 

Emellett olyan beruházásokra is igényelheted az MFB Krízis Hitelt, amelyeket már elkezdtél (de még nem fejezted be), ezáltal forrást kaphatsz a befejezéshez is, amivel költséghatékonyabbá teheted a projektet.

 

A bankok sok esetben kizárják az őstermelőket a beruházási hitelekből (kivétel néhol a kifejezetten agrár hitelkonstrukciókat). Az MFB Krízis Hitelt őstermelőként, egyéni vállalkozóként és egyéni cégként is igényelheted.

 

Könnyebbség lehet az is, hogy a beruházási hitelekhez csak 10% önerőt várnak el, forgóeszközhitelnél és hitelkiváltásnál pedig nem szükséges az önerő.

 

Hátránya lehet viszont, hogy többnyire itt mindent számlával vagy más számviteli bizonylattal igazolnod kell, a forgóeszközre és működési költségekre való felhasználást is. Gyakran van, hogy egy mikro- vagy kisvállalkozó saját rezsis beruházásként maga csinál meg valamit.

 

Ezt finanszírozni tudod a limit figyelembe vételével a kereskedelmi bankok által kínált NHP Hajrá Forgóeszközhitelből, mert ott nincs szükség a felhasználás dokumentált igazolására. Az MFB Krízis Hitelnél azonban többnyire igen.

 

Természetesen ezen pénzügyi szolgáltatók között is vannak eltérések, amikre érdemes rákérdezned, mert a hiteligénylésed sikeressége múlhat rajta.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Mutatjuk a nulla százalékos és alacsony kamatozású hiteleket vállalkozásodnak - 1.rész

Támogatott vállalkozói hitelek alapvető paramétereinek és igénylési feltételeinek összehasonlítása (PDF-ben letölthető)

 

 

A következő részben jövök az Új Széchenyi Hitelprogram elemeivel, vagyis a Széchenyi-kártyával, és a kapcsolódó hitelekkel. Addig is töltsd le a táblázatokat, hogy legyen még több kérdésed és válaszod :).

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző, képek és összehasonlító táblák: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2020.05.25.))

Vissza

Címkék : vállalkozónőknek, vállalkozóknak, vállalkozói pénzügyek, vállalkozói hitelek, pénzügyi célok, állami támogatás, kamattámogatott hitelek, NHP Hajrá, MFB hitelek, Széchenyi hitelek, hitelfelvétel buktatói, Széchenyi Kártya, OTP NHP Hajrá, beruházási hitel, munkatársakat keresek, szabadfelhasználású hitel, forgóeszközhitel, portfolioblogger

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek