...

Meddig fizethetsz a régi bankjegyekkel?

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Megújultak bankjegyeink, a régieket kivonják

 

 

Frissítés: Megjelent a Magyar Közlönyben (2019.02.15.), hogy a "régi" tízezer forintos kivonásának időpontja 2019.12.31. Részletek itt: 2019 év végéig érvényes a régi tízezres

 

Friss figyelmeztetés: a régi 20.000 Ft-ossal hivatalosan már csak 2017.12.31-ig fizethetsz! Olvasd tovább!

 

2016. november 15. óta érvényes fizetőeszközök az új 2.000 és 5.000 Ft-os bankjegyek.

 

Elérkezett a régiek forgalomból történő kivonásának ideje. Hivatalosan még 2017.07.31-ig fizethetsz velük.

 

Ezután 3 évig, azaz 2020.július 31-ig a bankokban, a takarékszövetkezetekben és a postákon elfogadják, illetve díjmentesen átváltják Neked törvényes fizetőeszközre, mennyiségi korlátozás nélkül.

 

Az átváltásnak nem lehet feltétele, bármi más szolgáltatás igénybe vétele az adott pénzintézetnél! 

 

 

Meddig fizethetsz a régi bankjegyekkel?

2017. július 31-én kivont bankjegyeink - 200 Ft-os és 5000 Ft-os

 

 

Ha ezután is előkerülne valamelyik fiókodból még néhány, akkor 2037. július 31-ig, vagyis még 20 évig, a Magyar Nemzeti Bankban újakra cserélheted. Az MNB lakossági pénztára díjmentesen váltja át, mennyiségi korlátozás nélkül.

 

A következő ilyen bankjegyünk a 20.000 Ft-os lesz.

 

A régi még 2017.12.31-ig marad törvényes fizetőeszköz, akkor kivonják a forgalomból. Az eredeti tervek szerint ennek határideje 2016.12.31. volt, de a jegybanktól kapott még egy évet.

 

Ugyanazok a szabályok érvényesek rá, amiket fent leírtam, vagyis a kivonás dátumától számított 3 évig még a hitelintézetekben és a postákon beválthatod, az MNB pedig 20 évig, azaz 2037. december 31-ig váltja át díjmentesen.

 

Fontos tudnod azonban, hogy a pénzintézetek díjmentes átváltási kötelezettsége csak az adott, bevont bankjegy címletével megegyező törvényes fizetőeszközre való cseréjére vonatkozik. 

 

Tehát például egy régi 20 000 forintos bankjegyet csak egy új 20 000 forintos bankjegyre kötelesek ingyenesen cserélni. Amennyiben más címleteket kérsz helyette, úgy az már címletváltásnak minősül, így a hitelintézet vagy posta a címletváltásért egyébként alkalmazott díjat számíthatja fel.

 

 

 

Meddig fizethetsz a régi bankjegyekkel?

2017. december 31-én kivont bankjegy - 20000 Ft-os

 

 

Felmerülhet Benned a kérdés, hogy megtehetik-e a sarki kis boltban, hogy ennek ellenére elfogadják Tőled a kivont bankjegyet augusztus 1-je után is. IGEN.

 

Ugyanis arra olyan jogszabályi rendelkezés, amely ezt tiltaná. A szabály csak annyi, hogy nem kötelesek elfogadni, de a vállalkozások, így a sarki kis boltos is dönthet úgy, hogy elfogadja.

 

A korábban bevont bankjegyek esetében is érvényes a 20 éves határidő. Tehát az 1999-ben bevont 500, 1.000 Ft-osokat még 2019.09.01-ig, az 5.000 Ft-osokat még 2019.07.27-ig, a 2007-ben bevont 1.000 Ft-osokat 2027.08.31-ig, a 2009-ben bevont papír 200 Ft-osokat pedig 2029.11.16-ig válthatod át díjmentesen az MNB lakossági pénztárában. 

 

A tervek szerint a 10.000 Ft-os végleges lecserélésére 2018-ban kerül majd sor, de erről még nincsenek pontos információk. Frissítés 2019.02.15: a "régi" tízezer forintos kivonásának időpontja 2019.12.31. Részletek itt: 2019 év végéig érvényes a régi tízezres. 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

 

 

Amennyiben szeretnél naprakész információkat és hasznos ötleteket, kérd most!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Vissza

Címkék : bankjegyek cseréje, bankjegy forgalomból kivonása, törvényes fizetőeszköz, megújul a forint, érvényes pénzeink, új 1000 forint

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek