...

Közterhek könnyítése, hiteltörlesztések felfüggesztése, hogy válságálló maradj

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan tervezd át a költségvetésed a válság túlélésére? Itt a fizetési moratórium...

 

 

A kormányfő tegnapi bejentése után meg is jelentek a Magyar Közlönyben a bevezett könnyítésről az intézkedések. A rendelet segít a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésében.

 

Amennyiben a vendéglátásban, a turizmusban vagy a személyszállításban van vállalkozásod, munkáltatói kötelezettségeid csökkennek. Ha pedig 2020. március 18-án már jóváhagyott hitellel rendelkezel, akkor annak törlesztésétől szabadulhatsz meg egy időre.

 

Ezt a cikket fogom folyamatosan frissíteni, ahogy kapjuk a híreket banki partnereinktől. Érdemes követned. Naprakész információkért pedig kérd Heti PénzTippünket:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Itt találod az összes cikkemet a koronavírus miatti vészhelyzettel kapcsolatban. Nézd át, hisz változott a CSOK, a Babavárókölcsön igénylése, megjelentek az új, támogatátt vállalkozói hitelek, és még sok más könnyítés segíthet Neked is.

 

 

Könnyítéseket hozott a március a koronavírus miatt bizonytalanná vált pénzügyeidben 

 

 

Közterhek könnyítése, hiteltörlesztések felfüggesztése, hogy válságálló maradj

A fizetési moratórium plusz pénz a költségvetésedhez

 

 

A Magyar Közlöny 2020.évi 47.száma tartalmazza a 47/2020 (III.18.) kormányrendeletet. A hitelekre vonatkozóan bemásoltam a paragrafusokat egyesével. Mindegyik után írtam hozzá magyarázatot is.

 

Tehát a rendelet a következőket mondja ki:

 

1. §

(1) Ha a  felek eltérően nem rendelkeznek, a  veszélyhelyzet fennállása alatt az  adósnak a  hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből (a  továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az  adós a  szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium). A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

(2) A  szerződések teljesítési határidejének módosulása a  szerződést biztosító járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket is módosítja, függetlenül attól, hogy a mellékkötelezettséget szerződésbe vagy egyoldalú jognyilatkozatba foglalták a felek.

(3) A  fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart, melynek időtartamát a  Kormány rendeletével meghosszabbíthatja.

(4) A  szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a  kötelezettségvállalás időtartama a  fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A  veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-éig meghosszabbodik.

(5) E  § rendelkezéseit a  2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.

 

Fentiek azt jelentik, hogy ha 2020. március 18-án már volt fennáló hitel-, vagy lízing szerződésed a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzetre tekintettel mostantól egészen 2020. december 31-ig NEM kell törlesztened (fizetési moratórium).

 

Külön nem kell jelezned a bank felé, automatikusan felfüggesztésre kerültek a törlesztések.

 

Tehát mentesülsz a törlesztő részletek súlya alól ebben az egyébként is anyagilag megterhelő időszakban. Sem magánszemélyként, sem vállalkozóként nem kell most törlesztened...

 

Amennyiben a szerződésed ebben az időszakban járna le, és élsz ezzel a lehetőséggel, akkor természetesen szerződésed meghosszabbodik. Vagyis a fizetési moratórium lejárata után a hitel eredeti futamideje a moratórium miatt automatikusan meghosszabbodik.

 

Frissítés 2020.03.20.:

A K&H Bank tájékoztatójában azt az információt küldte, hogy a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett tőke, kamat, díjtételeket a moratóriumot követően szükséges megfizetni, a moratórium alatt keletkező hiteldíjakkal egyetemben.

 

Ennek hatására a moratóriumot követő időszak havi törlesztőrészletei emelkedhetnek a moratórium előtti törlesztőrészlethez képest. Ezért fontos átgondolnod, hogy mindenképpen szeretnél-e élni ezzel a lehetőséggel...

 

Frissítés 2020.03.25.: Megjelentek a moratóriummal kapcsolatos szabályok a Magyar Közlönyben. Ezek lényege, hogy az elmaradt kamatokat és díjakat a hátralevő futamidőre egyenletesen elosztva kell megfizetned úgy, hogy nem emelkedhet meg emiatt a havi törlesztőrészlet.

 

Ezért nem csak a fizetési moratórium 9 hónapjával, hanem többel fog hosszabbodni a hiteled futamideje. Ahhoz, hogy milyen szempontok alapján érdemes eldöntened élj-e ezzel a könnyítéssel vagy sem, ebben a cikkben mutatom a számokat...

 

Persze lehetőséged van arra is, hogy fizesd tovább a hiteled törlesztőrészleteit, ha ezt szeretnéd elkerülni, és anyagilag is belefér.

 

Ha tehát a fizetési moratórium ellenére te törleszteni szeretnél, akkor ezt egyeztesd le a bankoddal. A legtöbb bank arról tájékoztatott minket, hogy külön felületet biztosítanak majd honlapjukon ennek bejelentésére.

 

A fizetési moratórium a következő hiteleket érinti: lakáshitelek, szabad felhasználású jelzáloghitelek, babaváró hitelek, személyi kölcsönök, folyószámla hitelkeretek, pénzügyi lízingszerződések, kis- és középvállalkozóknak nyújtott piaci, és államilag támogatott hitelek.

 

2. § E rendelet hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

 

Ez a paragrafus a jelzálogjoggal nem biztosított fogyasztási hiteleket érinti. Vagyis ha például személyi kölcsönt vennél fel, akkor annak teljes hiteldíj mutatója (THM) jelenleg nem lehet magasabb 5,9%-nál.

 

A bankok többsége ma leállította a személyikölcsön igénylések befogadását, és dolgoznak az új feltételek szerinti termékek kialakításán. Az ezzel kapcsolatos változásokról is itt frissítem majd az infókat.

 

Jelenleg az OTP, az ERSTE, a Raiffeisen, az MKB, a Sberbank, a Takarékbank, a Budapest Bank már tájékoztatott minket a személyi kölcsönök befogadásának felfüggesztéséről. Amint lesz hírem ezzel kapcsolatban, megírom. 

 

Frissítés 2020.03.23.: Elindult az új 5,9% kamatos konstukciókkal az OTP, a K&H és a Takarékbank. Az OTP Bank max. 5 millió Ft-ot ad, a K&H Banknál szabadfelhasználásra 5 millió, ingatlan célra 10 millió forintot is igényelhetsz, a Takaréknál pedig 8 millió Ft a határ.

 

Igaz, a Takarékbank még csak ígér, még nincs terméke. Csak felvesznek a listára, és majd hívnak, ha lesz...

 

Frissítés: 2020.03.25.: A fogyasztási hitelek maximált THM-je csak 2020. december 31-ig érvényes, utána visszaáll a normál kamat...

 

Több bankfiók nyitvatartása megváltozott, érdemes tájékozódnod erről, mielőtt elindulsz...

 

A Babaváró kölcsönök és a jelzáloghitelek továbbra is elérhetők. Mi is dolgozunk tovább a már elkezdett ügyletekkel, és segítünk Neked is, ha épp hitelt vennél fel.

 

Frissítés 2020.05.30.: Folyamatos könnyítések érkeznek az igénylési feltételekben  - egyszerűsödik a CSOK és a babavárókölcsön igénylése.

 

Tanácsadót választok

 

Banki partnereink segítőkészek, bár a folyamatok nehezebben haladnak, ezért hosszabb idő telik el a folyósításig, mint eddig. Elsősorban az jelent problémát, hogy több közjegyzői iroda is bezárt, így a közjegyzői okiratok elkészítése elhúzódik.

 

Frissítés 2020.03.21.: Egyre több bank korlátozza a fiókjai nyitvatartását. Általánosságban 15 óráig vannak nyitva, de van több olyan fiók is, amit átmenetileg bezártak. Érdemes a honlapjukon tájékozódni, mielőtt nekiindulsz...

 

Most méginkább fontos, hogy olyan hitelt vegyél fel, amivel jól jársz. Érdemes ennek kapcsán elolvasnod korábbi írásomat, melyben szempontokat adok az átgondoltan jó hitelfelvételhez.

 

HITELKALKULÁTOR

 

 

Könnyítés a leginkább érintett ágazatokban - járulékok elengedése

 

 

Közterhek könnyítése, hiteltörlesztések felfüggesztése, hogy válságálló maradj

Hiteltörlesztés felfüggesztése, vállalkozói terhek csökkentése - könnyebben átvészelheted a válságot...

 

 

A leginkább érintett ágazatok a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a szerencsejáték, a filmipar, az előadóművész, a rendezvényszervező, a sportszolgáltatást nyújtó vállalkozások és a személyszállítás, ahol a bevétel csökkenése drasztikus - szinte nullára esett vissza.

 

Ezért az ebben érintett vállalkozások terheit csökkentik azzal, hogy 2020. június 30-ig a munkáltatók terheit minimumra csökkentették. Ezen időszakban a munkavállalók bérét terhelő járulékként csak a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, melynek maximuma 7.710 Ft.

 

Azok a vállalkozások, melyek ezekben az ágazatokban működnek, és tevékenységükhöz helyiséget bérelnek, védelmet kapnak azáltal, hogy felmondási és bérletidíj emelési tilalom lépett életbe 2020. június 30-ig. 

 

A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a  2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük.

 

A taxisok közül sokan KATA-s vállalkozóként dolgoznak. Ők KATA adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

 

Frissítés 2020.05.15.: Megérkeztek az új, vállalkozásokat segíteő, államilag kamattámogatott hitelek is - NHP Hajrá Hitelek, Új Széchenyi Hitelprogram, MFB Krízis Hitel.

 

Likviditási kockázatok vészhelyzetben

 

 

Arról, hogyan sodorhatod veszélybe anyagilag a családodat ebben a válsághelyzetben, amit a koronavírus generált, már előző cikkemben beszéltünk. Ebben azt néztük meg, "Hogyan készülj fel, hogy elkerüld az anyagi nehézségeket járványok és válságok esetén?".

 

Ugyanis nem az a kérdés, hogy vannak-e kockázataid, hanem az, hogy felkészültél-e rájuk. Ha pedig nem, akkor fontos tudnod, hogy mit tehetsz még most, ebben a megváltozott helyzetben. Ezt a cikket is folyamatosan frissítem a biztosítóktól érkező állásfoglalások alapján.

 

Arról is beszéltünk már, hogy a koronavírus és az olajár zuhanása mélypontra küldte a tőzsdéket. A koronavírus megfertőzte a tőzsdéket, a bankokat, és a munkahelyeket is - képletesen. Ebben a cikkben is frissítem az információkat folyamatosan.

 

Amikor megírtam, akkor még csak 10-15% esésnél jártunk. Mostanra befektetésed számlaértéke akár 30 százalékkal is csökkenhetett, és véleményem szerint még van lejjebb is...

 

Ha így megy tovább, az elkövetkező időszak kiválóan alkalmas lesz az otthon párnacihában vagy a lekötetlenül bankszámlán álló pénzek befektetésére. Ebben is segítségedre leszünk, csak hívj vagy írj:

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Vállalkozásod működőképessége jelenleg a cash flow-n múlik, vagyis azon, hogy rendben legyen az érkező bevételek és a kifizetnivalók pénzfolyama. Ebben a helyzetben minden, a cégedben maradt forint életmentő lehet.

 

Most kell igazán tisztában lenned azzal, hogyan érkeznek a bevételeid, és mik a kiadásaidKell a legrosszabbra kiszámolt forgatókönyv...

 

Nem elég, ha "majd a könyvelőd tudja". Neki nem ez a dolga, ő könyvelő. Szerencséd van, ha más területeken is profi, de alapvetően "csak" információkat tud adni neked a pénzügyi tervezésedhez.

 

Az események most folyamatos újratervezést igényelnek. Azonban még így is lehet, hogy céged működőképessége és munkatársaid megtartásához pénzre lesz szükséged.

 

 

Honnan tudsz átmenetileg és gyorsan plusz pénzhez jutni a vállalkozásod számára?

 

 

Közterhek könnyítése, hiteltörlesztések felfüggesztése, hogy válságálló maradj

Cashflow - most kiemelten fontos a bevételek és kiadások egyensúlya

 

 

 

Mérd fel, mire képes a céged és mire vagy képes te magad jelen helyzetben - mennyire vagy válságálló? A túlélésre több lehetőséged is van. 

 

Nyilván az a legjobb eset, amikor kellő nagyságú likvid tőkét halmoztál fel, és ez segít átvészelni ezt a válságos periódust. Azonban úgy sejtem, a legtöbb KKV ezt nem mondhatja el magáról. Nem azért, mert elszórta a pénzt. Sokan fejlesztésekbe és beruházásokba kezdtek az elmúlt időszakban...

 

Most a hitelek nem ördögtől valók, ha jól élsz az általuk kínált lehetőségekkel. Az MFB és NHP Hajrá hitelek például jó megoldást jelenthetnek, ha van megfelelő és terhelhető ingatlanod. De jöhet a visszlízing, a Széchenyi programok is, vagy hasonló szabadfelhasználású források.

 

Az, hogy hogyan lehet ebből jól kijönni, nem ennek a cikknek a témája. De a kapott türelmi idővel (amíg csak kamatot fizetsz), egy egyébként jól prosperáló vállalkozást, átsegíthetnek ezen az időszakon.

 

Most még a tavalyi jó eredmények, és az első negyedév pozitív működést mutató időszakos főkönyvi kivonata előnyös képet mutatnak a vállalkozói hiteled elbíráláskor. Most még tudsz lépni, még időben vagy ehhez is, a kockázati védelemhez is...

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2020.03.19. - utolsó frissítés 2020.05.30.))

Vissza

Címkék : fizetési moratórium, hiteltanácsadó, hitelkalkulátor, hitelfelvétel, járulékok, KATA vállalkozó, családi költségvetés, családi kiadások, vállalkozói pénzügyek, hiteltörlesztés felfüggesztése, koronavírus, válság, hitelmoratórium, vállalkozói hitelek, NHP Hajrá

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek