Itt az új szuper állampapír kamatadó mentesen

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Egy újabb lehetőség, hogy kölcsön adj az államnak - új állampapír (MÁP+) sávos és adómentes kamattal...

 

 

Frissítés: 2019. november 4-től a Postákon megvásárolhatod nyomdai formában is az új, szuperállampapírt. Többet erről itt.

 

Korábban, az új állami nyugdíjkötvény kapcsán írtam már arról, hogy a kormány nem titkolt célja az államadósság "forintosítása". Megjelentek az ÁKK oldalán a részletek a Magyar Állampapír Pluszról (MÁP+).

 

2019.június 3-tól Te is jegyezhetsz ilyen állampapírt. Első körben 100 milliárd forint értékben szándékoznak értékesíteni. Az ezáltal megtestesített adósság is az államadósság részét képezi.

 

De tulajdonképpen mitől más ez, mint a jelenlegi állampapírok, és mennyi a tényleges kamat, amit kaphatsz rá? Érdemes venned?

 

Ezt járjuk most körül. Értékes információk, amikről ezentúl sem maradsz le, csak kérd a Heti PénzTippet most. Kattints:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Magyar Állampapír Plusz ( MÁP+ ) jellemzői és kamata

 

 

Itt az új szuper állampapír kamatadó mentesen

 

 

 • 5 éves futamidejű, dematerializált értékpapír.
   
 • Sávos, fix kamatozás.
   
 • Alapcímlete 1 Ft.
   
 • Az általa megtestesített követelés nem évül el.
   
 • Kamatfizetés az első évben félévente, azután évente (EHM 4,95%).
   
 • Kamatadómentes.
   
 • A kamatot, a futamidőn belül, újabb Magyar Állampapír Pluszban fizeti ki Neked.
   

 

Célja: a központi költségvetés hiányának finanszírozása, és az államháztartás adósságának megújítása. Vagyis a lakossági megtakarítások államadósság finanszírozásba való becsatornázása.

 

Magyar Állampapír Plusz sávos kamata:

 

Kamatperiódus Kamat
teljesítés napja
Éves kamat Tény kamat
2019.06.11 - 2019.12.11 2019.12.11. 3,50% 1,75%
2019.12.11 - 2020.06.11 2020.06.11. 4,00% 2,00%
2020.06.11 - 2021.06.11 2021.06.11. 4,50% 4,50%
2021.06.11 - 2022.06.11 2022.06.11. 5,00% 5,00%
2022.06.11 - 2023.06.11 2023.06.11. 5,50% 5,50%
2023.06.11 - 2024.06.11 2024.06.11. 6,00% 6,00%

 

 

Kamatjuttatásra akkor vagy jogosult, ha a kamatteljesítés napján megelőző második munkanapon (E-2 nap) a Te értékpapíszámládon tartják nyilván az állampapírt.

 

Összesített hozama (egységesített értékpapír hozam mutató – EHM): évi 4,95%. Vigyázz, a több forrásban is említett 27% feletti teljesítmény a teljes, 5 éves futamidőre értendő (lásd lejjebb a grafikonon)!

 

 

 

A kamatjuttatást követő vételi időszakban veszteség nélkül adhatod el. Erre mindig 5 munkanap áll rendelkezésedre.

 

 

Megéri venni az új állampapírból Neked is?

 

 

Azt, hogy ez mennyire lesz jó vétel, még nem tudjuk. 

 

Ezt ugyanis több tényező befolyásolja, mint például a kamatkörnyezet és az infláció. Nézd meg ezt az ábrát:

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Itt az új szuper állampapír kamatadó mentesen

PMÁP és MÁP+ hozama változó infláció mellett, kamatadómentesen

 

 

A fenti grafikonon azt mutatom meg, hogyan alakul az 1 millió forintos befektetésed, ha az infláció 1 - 6% lesz az elkövetkező 5 évben.

 

Jól látszik, hogy 3,25% inflációs ráta mellett az inflációkövető 5 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) és az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) kamata kiegyenlítődik.

 

Frissítés 2019.10.31.: Az állampapírok kamatának csökkentésével ez a határvonal 3,55% lett. Bővebben itt írtam erről.

 

Ha az elkövetkező 5 évben a KSH által közölt fogyasztói árindex ez alatt lesz, akkor az új állampapírral jársz jobban. Ha viszont felette, akkor nem ez a legjobb döntés...

 

De vajon hogyan alakul majd az inflációs ráta a jövőben? Elromlott a kristálygömböm :).

 

Amint tudunk az az, hogy az MNB által megcélzott szint a 3%-os infláció. A KSH adatai alapján a fogyasztói árindex növekedés 2018-ban 2,8%-os volt (ezért 4,5% jelenleg az 5 éves PMÁP kamata).

 

Azonban az előző év azonos időszakához képest a 2019. áprilisi infláció 3,9% lett, vagyis meghaladta az inflációs célt. Az emelkedés oka az élemiszerek, a szeszesitalok és dohányáruk, valamint az üzemanyagok árának növekedése.

 

Te mire számítasz? Emelkedni fognak tovább az árak vagy csökkenni? Ez alapján gondold át, melyik állampapírt választod...

 

 

 

Azon is érdemes elgondolkodni, mivel kamatteljesítéskor veszteség nélkül adható el az új szuper állampapír, hogy ennek mi a célja. Vajon hosszú-, közép- vagy rövidtávon van szüksége inkább az államnak a pénzedre?

 

Hogyan alakulnak majd azok a gazdasági tényezők, amelyek ebben az államot befolyásolják?

 

Nézzük például az 1 éves Magyar Állampapírt (1MÁP), ami a régi Kamatozó Kincstárjegy. Ez jelenleg 3% kamatot ígér 2018-ban (2,5% kamatot ad 2019-ben), vagyis a tavalyi infláció felett valamivel. 2018-ban ilyenkor ennek kamata 2% volt (a 2017-es infláció pedig 2,4%).

 

Vagyis az volt az érdek, hogy megmozdítsák azokat is, akik csak rövid időre akarják lekötni a pénzüket, ezért emelték 3%-ra a kamatát 1 év alatt. Ha megint ez lesz az érdek, akkor lehet, hogy jobban jársz az újabb 1-1 éves papírokkal?

 

Felvetődik bennem a kérdés, hogy valóban az volt-e a cél, hogy a hosszútávú megtakarítások irányába tereljék a lakosságot a MÁP+ bevezetésével. Valóban a pénzügyi tudatosság erősítése a cél, ahogy azt kommunikálják?

 

Ez számomra csak látszólagos. Ugyanis olyan kedvező feltételeket kínál a bármikori visszaváltáshoz, hogy az ebben lekötött pénzek azonnal mobilizálhatók, vagy teljesen likvidek. Ez pedig egy esetleges gazdasági megtorpanás esetén tömeges eladásokhoz vezethet. 

 

Kicsit gazdasági nonszensznek tűnik, ha egy adós (az állam) ráígér a saját azonos futamidejű állampapírjaira. Mi történik majd egy megugró infláció esetén? Hiszen ez a szuper állampapír NEM követi az inflációt. A tömeges eladásoknak további infláció növelő hatása lesz...

 

Mi történik majd, amikor ez az irdatlan mennyiségű állampapír lejár, és az államnak vissza kell fizetnie több ezer milliárd forintotot? Nyilván kitalálnak majd valami újabbat, amibe átterelik ezeket a pénzeket, de meddig lehet ezt überelni...

 

Ha Benned is felmerültek a fentiekhez hasonló kérdések, akkor hívd fel a pénzügyi tanácsadódat, és beszéljetek erről! Befektetési portfóliódban jogosan követelhetnek részt az állampapírok, csak nem mindegy, melyiket választod...

 

Ha nincs tőkepiaci jogosultsága, de azt szeretnéd, hogy az a pénzügyi tanácsadó tudjon Neked ebben is segíteni, akiben most is maximálisan megbízol? Akkor küldd el neki a cikket, nálunk lehetősége van rá (akár maradhat ott, ahol van, és csak ebben dolgozik velünk). Csak egy kattintásra van ettől:

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

Nincs kihez fordulj? Nincs még értékpapírszámlád, de szeretnéd, ha lenne? Amennyiben egy saját privát bankár is jól jönne, akkor kattints:

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző, grafikonok és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.05.28. - utoljára frissítve 2019.12.15.))

 

Itt az új szuper állampapír kamatadó mentesen

MÁP+ és az infláció - megéri az új állampapír?

Vissza

Címkék : magyar állampapír plusz, MÁP, állampapírok kamat, állampapírok, államkötvény, kamatadómentes, biztonságos állampapírok, állami garancia, értékpapírszámla, befektetési portfólió, befektetési tanácsadó, befektetés, pénzügyi tanácsadó, szuperállampapír, kockázatmentes befektetés, magas kamat, magas hozam

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozol, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben! :)

Közzétette: Somos András – 2017. november 5., vasárnap

 

Móni az első olyan pénzügyi szakember, aki elnyerte a bizalmamat. Babaváró hitellel kapcsolatban sürgős segítségre volt...

Közzétette: Zima Kati – 2020. január 15., szerda

 

Móni nagyon megbízható, határozott, segítőkész, célratörő. Időt, energiát nem sajnálja, hogy a legmegfelelőbb megoldást megtalálja. Szívből ajánlom!

Közzétette: Lehóczky-Koncz Krisztina – 2020. január 7., kedd

 

Móni már az első pillanatban elnyerte a bizalmam! Közvetlen, laza, nagyon segítőkész, kedves és olyan érzésem volt...

Közzétette: Király Enikő – 2020. szeptember 17., csütörtök

 

 

Móni tényleg más, mint akit ismertem vagy hallottam. Ha valóban független és a kisbetűs részeket is elmondó, felkészült...

Közzétette: Judit Turbéky – 2021. március 15., hétfő

 

Nagyon hálásak vagyunk Móninak.Mikor már majdnem feladtuk ő a munkájával,kitartásával elérte a célt.Sikerrel jártunk.Csak ajánlani tudom.

Közzétette: Barcza-Fullér Kata – 2020. június 17., szerda

 

Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és...

Közzétette: Gál Izóra – 2017. november 4., szombat

 

További véleményeket ügyfeleinktől és szakmabeliektől itt és itt olvashatsz rólunk, értékelést pedig a Google keresők számára itt adhatsz a képre kattintva:

Etikuspénzügyek.hu értékelése

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek