...

Érdemes most befektetni vagy inkább szabadulnál?

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mennyit veszítettél mostanság a befektetéseiden és az állampapírjaidon?

 

 

A sikeres befektetéshez mindig idő kell, de mikor és mibe érdemes befektetned? Örök kérdés, hogy kell-e egyáltalán befektetned, és ha igen, akkor mibe érdemes és persze mikor :).

 

Már tavaly (2021) évvégén érezhető volt egy korrekció az értékpapírpiacon, de azután még visszalendült. A január viszont jelentős negatív hozamokat produkált. Mi lehet ez - egy kezdődő válság vagy csak egy évek óta tartó túlárazott bikapiac korrigálása? 

 

A cikk témáját egy kedves ügyfelem ihlette, aki aggódva figyeli frissen befizetett pénzének csökkenését a januári-februári lejtmenetben. Azt kérdezte, mit tegyen - mi várható, megy-e még lejjebb és mikor fordul meg a trend? Ha erre tudnám a tuti választ, most nem cikket írnék, hanem... 

 

Azt is kérdezte, hogy most akkor utalja el a következő nagyobb befektetendő összeget, vagy inkább várjon vele, míg újra emelkedni kezdenek az árfolyamok. Természetesen válaszoltam neki erre is, de ez a cikk nem befektetési tanácsadás :). Azonban támpontokat itt is adhatok a válaszokhoz.

 

Ezért érdemes megvizsgálnunk, hogy hogyan működnek az értékpapír befektetések, mi a különbség az átlaghozam és az évesített hozam között, vagy mi történik ha most kiszállsz a befektetésedből, és mi, ha most szállsz be. Ezeket a témaköröket érintjük:

 

 

Egyéb okok miatt régóta nem írtam, de visszatértem, és hoztam magammal egy kis matematikát - százalékszámítás, kamatos kamat, pénz időértéke, grafikonok.

 

Felkészültél? Akkor kezdjünk :)

 

Ha pedig úgy érzed, jó lenne valaki, akivel átbeszélhetnéd, hogyan kezdj befektetni, de nem ismersz megfelelő tanácsadót, hívj minket most!

 

Visszahívást kérek!

 

 

Mennyit buktál mostanság a befeketéseden?

 

 

Érdemes most befektetni vagy inkább szabadulnál?

 

 

Először vizsgáljuk meg, hogyan állsz mostanság a pénzeddel akkor, ha állampapírba fektettél. Például, ha téged is magával ragadott anno a szuperállampapír...

 

 

Elég jelentősen visszaesett a Szuperállampapír, vagyis a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) népszerűsége, mióta meglódult az infláció. A MÁPP által ígért kamat 5 év alatt átlagosan fix 4,95%.

 

Az infláció a KSH adatai szerint 2021 áprilisa óta 5% felett van (az éves adat 5,1% lett), sőt, a novemberi és decemberi fogyasztói árindex 7,4% volt az előző év azonos időszakához képest. 

 

Mivel 2019-ben dobták piacra a Magyar Állampapír Pluszt, az első 6 hónapra 1,75%, a második hónapra 2%, a 2. évre 4,5%, a harmadik évre pedig 5% a kamat. Itt tartunk most. Tehát nem volt túl jó üzlet eddig...

 

Erről az inflációs veszélyről 2020 év elején írtam már a Mennyit bukhatsz a szuperállampapíron, ha így megy tovább? című cikkemben, valamint a Mennyire jó valójában az új, Magyar Állampapír Plusz? című írásomban az új állampapír megjelenésekor.

 

Persze még mindig jobb ötlet volt, mint a bankszámládon ültetni, esetleg a párnaciha vagy a fiók, befőttes üveg és társai.

 

A másik lehetőséged a rövid távú állampapír (1MÁP, vagyis az egy éves állampapír kamata jelenleg 3%) vagy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), ami elvileg változó kamatozású, inflációhoz kötötten. Csakhogy erős elcsúszással követi a tényleges fogyasztói árindex növekedést.

 

Így is, a január vége óta jegyezhető 2027/I sorozatú 5 éves Prémium Államkötvény kamata 6,6%, míg a 2025/K sorozatú 3 éves Prémium Magyar Állampapír kamata 5,85% - vagyis mindkettőé magasabb lett az Állampapír Plusz által ígért kamatnál...

 

Ha pedig van szabad EUR összeged és továbbra is az állampapír biztonságát választanád, jó alternatíva lehet a Prémium Euró Magyar Állampapír, melynek 3 illetve 5 évre az euróban kínált kamata 3,9% ill. 4,4% lett.

 

Ha ki akarod számolni, mennyire volt jó üzlet az elmúlt 3 évben az állampapír, akkor számolási alapnak álljanak itt az elmúlt  időszak inflációs adatai:

  • 2019-ben 3,4%
  • 2020-ban 3,3%
  • 2021-ben 5,1% volt a fogyasztói árindex.

 

Arra vigyázz, hogy nem úgy számoljuk ki ilyenkor a nyereséget / veszteséget, hogy a két százalékértéket kivonjuk egymásból! Reál kamatlábat kell számolnod, vagyis =>

 

reál kamatláb = ((1+kamatláb) / (1+inflációs ráta))-1

 

Tehát, ha 2021-ben 5,1% volt az infláció, az állampapírod kamata pedig 4,5% volt, akkor (1,045/1,051)-1=(-0,0057088) => tehát a veszteséged 2021-ben ebből 0,57% volt.

 

Emellett, ha hosszútávú megtakarításként vásároltad, akkor ehhez a veszteséghez add még hozzá azt a veszteséget, amit azon hozamok elmaradása miatt zsebeltél be, amiket másfajta befektetést választva megnyerhettél volna. Erről még később lesz szó... 

 

 

Az állampapírok a mostani banki kamatok mellett jó alternatívát kínálnak az alacsony kockázatú befektetésre rövid távú céljaidhoz, vagy a hosszútávú befektetési portfóliódban a bármikor hozzáférhető összegrész kamatoztatásához. De azért valljuk be, 20-25-30 évre nem ez az ideális befektetési forma...

 

 

Hát akkor mi az, ami igen? Hogyan teljesít most a többi értékpapír, mi történik a tőzsdéken?

 

 

Általánosságban azt mondhatjuk, lefelé mennek... De a válasz ennél sokkal árnyaltabb, és több szempontot kell megvizsgálnod, mielőtt döntesz arról, hogy eladj, vegyél vagy kivárj még.

 

 

Kamatos kamat, a világ nyolcadik csodája - vagy fizeted, vagy kapod

 

 

Érdemes most befektetni vagy inkább szabadulnál?

 

 

Na akkor jöhet a matek?

 

Mit is jelent tulajdonképp az, hogy befektetés? Sok meghatározást találhatsz rá, de igazából az a lényege, hogy nem használod fel MA a pénzed egy részét azért, a JÖVŐBEN ezt nagyobb haszonnal tudd megtenni.

 

Ez a haszon kompenzál a lemondásodért, ez a haszon a hozam. A hozam nagysága a kockázattól függ, amit azon időtáv alapján kell belőnöd, amikor szükséged lesz majd a pénzre. Erre szolgál a pénzügyi tervezés és a befektetési stratégia kialakítása.

 

  • 1-2 távlatában nem érdemes kockáztatni - bankbetét, rövidlejáratú állampapírok és kötvények adhatnak megoldást.
     
  • 3-5 év távlatában már szélesítheted a portfóliódat - hosszabb lejáratú állampapírokkal és kötvényekkel, s ha bírod a kockázatot és nem baj, ha picit veszítesz, akkor kevés részvényt is tehetsz bele.
     
  • 5 év felett pedig minél hosszabb az időtáv, annál inkább lehet benne részvény és alternatív befektetési formák, és annál kevesebb célszerű az állampapírból.

 

Ennek elsődleges magyarázata az, hogy a részvények kockázata hosszútávon kiegyenlítődik. Persze teljesen kockázatmentes SOHA nem lesz (ne higyj az ezt állító "tanácsadóknak"), de egy optimálisan összeállított befektetési portfólióval minimálisra csökkentheted a kockázatot.

 

Arról, hogy mit is jelent a hozam-kockázat-likviditás összefüggése a befektetésedben és hogyan érdemes a befektetési portfóliódat összeállítani, cikksorozatban írtam, melynek első része a Lehetetlen szentháromság a befektetésedben 1.rész - a másik két részt a cikkből kattintva eléred :).

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

"A sikeres befektetéshez mindig idő kell. Egy gyerek megszületését sem tudod siettetni úgy, hogy inkább kilenc nő legyen egy hónapig terhes." - Warren Buffett

 

 

Ez a másik magyarázata. Vagyis a hosszútávon jó befektetés kulcsa a kamatos kamat elvében rejlik, mely igazán 10 éven túl tud erőteljesen érvényesülni, hiszen exponenciális lehet a növekedés. Nézzünk erre egy példát:

 

Azt feltételeztem, hogy az előirányzott éves 4,28% infláció mellett - ennyi volt 2000-2021 között a KSH adatok alapján átlagolva (direkt kihagytam most a 90-es évek két számjegyű adatát) - átlagosan éves 10% hozammal működik a befektetésed, és havonta 20.000 Ft-ot rendszeresen félretettél 25 éven át.

 

Megnéztem,

  • hogyan teljesít, ha csak a számlaértéket nézem - vagyis azt, hogy mennyi pénzed van belőle most,
  • mi az eredmény, ha korrigálom az inflációval - vagyis mennyit ér ez a pénz a számládon a 25 évvel ezelőtti értékével szemben,
  • és mit mutat az eredmény akkor, ha otthon a fiókban, vagy kamat nélkül a bankszámládon gyűjtögeted - vagyis mennyit romlott a pénzed értéke a 25 év alatt.

Mutatom a grafikont:

 

 

Érdemes most befektetni vagy inkább szabadulnál?

 

 

Ugye egyértelmű az eredmény?

 

Ha párnaciha, akkor az veszteség, a pénzed értéke romlik. Ezt számszerűen mutatja a táblázat is - félretettél összesen 6 millió forintot, de az ma csak 3,9 millió forintot ér.

 

A grafikonon pedig az is látszik, hogy miért írtam, hogy a növekedés exponenciális. A zöld terület mutatja azt, hogy 25 éven át ugyanakkora befizetést feltételezve havonta, hogyan növekszik a számládon levő pénz összege. A piros vonal pedig az összes addigi befizetés értékét szimbolizálja.

 

Persze ez csak egy illusztráció. A valóságban SOHA nem ilyen egy befektetés grafikonja! 

 

Ha jobban megnézed, az elején még egy rosszabb tőzsdei időszak meg is tudja fordítani a sorrendet (3-5 év alatt). És valljuk be, sem az infláció, sem a hozam nem egyenletes 25 éven át.

 

Ezért kigyűjtöttem a tényleges adatokat az elmúlt 30 évre a KSH oldalán a fogyasztói árindex táblából, valamint a BUX index és az S&P 500 index árfolyamadataiból.

 

Ez annyiból ad a magyar adatok tekintetében nehezen újrateremthető felállást, mert a kezdet pont a rendszerváltás idejére esik a BUX Index kapcsán. Ahhoz szárnyalni kell igencsak a magyar tőzsdének, hogy ilyen mértékű emelkedést produkáljon, mint az elején.

 

Emellett a 90-es években 30% feletti infláció is volt, reméljük ez sem következik be újra mostanában. 

 

De mivel egy befektetés esetében akár 20-25-30, sőt 40 évről is beszélhetünk (sok huszonéves keres meg mostanában, hogy belevágna), akármi megtörténhet, még ez is :). A grafikonon viszont most a 2000-2022. közti adatokat vizsgáltam. Tehát mutatom az eredményt:

 

 

Érdemes most befektetni vagy inkább szabadulnál?

 

 

Hogy tetszik?

 

Jól mutatja, hogy a befektetéssel nem csak nyerni lehet, hanem időszakosan (vagy ha realizálod, akkor véglegesen) veszíteni is. Ugyanakkor az állampapírral szemben, magasabb hozam lehetősége is benne van a pakliban. Ezt nevezzük kockázatnak.

 

Azt neked kell eldönteni akkor, amikor a befektetési stratégiádat összeállítod, hogy mekkora és milyen kockázatot vagy hajlandó bevállalni.

 

Nézzük például a technológiai részvényeket. Ezek a 2000-es évek eleje óta szárnyalnak. Mostanság viszont ezen technológiai cégek részvényeinél láthatod a drasztikus visszaesést. Lassan egy évi hozamuk ment a kukába.

 

Ilyenkor mindig az a kérdés, hogy a meglevő értékpapírjaidat mikor vetted, mert ehhez képest lehetsz még mindig pluszban, de lehetsz most csúnya mínuszban is. Mit tehetsz most? Eladod vagy veszel még, esetleg kivársz?

 

  • ha most mínuszban vagy, akkor az eladással realizálod a veszteséget,
     
  • ha vesztettél, de még így is nyereséged van, akkor eladhatod és átválthatod valamilyen kockázatmentes befektetésbe, míg elül a vihar - ezzel azonban kimaradhatsz az esetleges növekedésből,
     
  • azt is megteheted, hogy inkább kivársz, mert valószínűleg úgyis megfordul a trend,
     
  • ha pedig van felesleges pénzed, amivel extra profitot realizálhatsz, ha újra növekedésnek indul a tőzsde - ugyanakkor az is lehet, hogy van még lejjebb.

 

Ezeket azért írtam le, mert fontos értened, hogy SENKI nem tudja, mi lesz. Vannak jelek, vannak trendek, lehet grafikonokat elemzni, DE ez mind csak tipp - jobb vagy rosszabb, de csak becslés...

 

Azt javaslom, hogy az előre meghatározott hosszútávú sbefektetési tratégiád szerint menj tovább. Amit abban meghatároztál, azon elvek alapján lépj vagy ne, hiszen abban eldöntötted, mikor adsz el és mikor veszel - mekkora emelkedésnél vagy esésnél...

 

Fontos az is, hogy aktív vagy passzív kereskedést folytatsz, vagy ilyen stratégiát követő eszközökbe fektettél. Ha buy-and-hold stratégiád van a következő 20 évre, akkor azt, az aktív kereskedés felboríthatja.

 

Nem mindegy az sem, hogy miből és mennyit kockáztatsz. A magasabb nyereségnek magasabb a kockázata is. Arra kérdésre, hogy TE mibe fektess, nincs jó válasz, ami bárkire ráhúzható. A te kockázatvállaló képességeden és azon, mit kockáztatsz (mekkora összeget és mi a célja).

 

A helyes válasz csak a te válaszod, minden más csak vélemény...

 

 

"Ha nem bírod elviselni pánikolás nélkül, ha a pénzed felét elveszíted, akkor inkább maradj távol a tőzsdétől." - Warren Buffet

 

 

Vegyünk egy másik példát, a fentiekből, nézzük meg újra az indexeket korábbról.

 

Mi a különbség aközött, hogy átlaghozam és az átlagos évesített hozam között? Hogyan alakul a befektetésed valójában a növekedések és csökkenések eredményeképp ahhoz képest, amit az adott értékpapír (például) 10 éves vagy maximális időszakra kimutatott évesített hozama alapján kiszámolnál?

 

 

Bika piac, medve piac, tőzsdei félelmek

 

 

Ne félj a tőzsdei (értékpapír) befektetésektől, de tudd, hogy lehet fent, és lehet lent.

 

Nézd meg a fontosabb tőzsdei indexek grafikonját - S&P500, Nasdaq, DAX és a számunkra fontos BUX. Ha 20-30 évben gondolkodsz, ez a lényeg. Ugyanakkor nem szabad csak a hozamgörbék alapján döntened, nézd meg a kockázati mutatókat is.

 

Ha például az egyik befektetés átlagos éves hozama 10%, a szórása (átlagtól való eltérése) pedig 1,8%, a másik befektetés évesített átlaghozama viszont 13%, de a szórása 20%, akkor érdemesebb az előbbit választanod.

 

Ezzel kapcsolatban olvasd újra a Befektetések 10 alapszabálya koronavírus idején és máskor - 2.rész című cikkemet :)

 

Amivel még számolnod kell, az a pénz időértéke (jelen érték és jövő érték). Nagyon nem mindegy, hogy a befektetésed mikor hozza azt az adott nyereséget. Ez megint csak a kamatos kamat elve miatt van így. 

 

Ebben a táblázatban pedig azt is látod, hogy ha konkrétan az ERSTE értékpapírszámla költségeivel számolok, akkor mekkora lesz a különbség. Ennek ugyanis jelentősége van.

 

A példában havi 20 000 forintos befizetéssel 20 éven át, a fix 350 Ft számlavezetési díjjal, a 0,01% állománydíjjal és 2% vételi jutalékkal számoltam. Ez 22 év alatt évesített 0,31% költséget jelent, vagyis 22 év alatt nagyjából 700 ezer forinttal csökkenti a hozamodat (19 millió helyett 18,3 millió lesz a számlaérték)...

 

 

Érdemes most befektetni vagy inkább szabadulnál?

 

 

Ezt azért mutatom meg neked, mert gyakran lehet hallani értékesítésmentes független pénzügyi tanácsadóktól, hogy ETF-et vegyél, mert annak alacsony a költsége. Oké, de átbeszél veled minden célt, lehetőséget, kockázatot, azután ajánl neked egy lehetséges portfóliót konkrét ETF-ekkel? Ha nem, akkor mit teszel?

 

Mi alapján fogod kiválasztani a neked megfelelőt? Az ERSTE értékpapírszámlához elérsz kb. 1800-féle ETF-et, 800 db feletti befektetési alapot, és több ezer részvényt (magyar, európai és amerikai tőzsdék). 

 

Azt is biztosan hallottad már, hogy osztalék portfólió, meg azt is hogy értékalapú befektetés. Gond nélkül vágj bele, ha van hozzá értelmezhető vagyon, amit befektetnél, ÉS értesz a cégelemzéshez. Vagyis tudod milyen adatokat vizsgálj, és azokat hol találod meg.

 

Ez esetben is felmerül a kérdés, hogy akarsz-e ezzel időt tölteni?

 

Ha viszont kicsit sem értesz a befektetésekhez, nem tudod, hogyan állítsd össze a portfóliódat, akkor másokra vagy utalva. Sokan kérnek a Facebookon tanácsokat. Ez a vicc kategória.

 

Három lehetőséged van:

  • te választasz,
  • banki privátbankár tanácsát kéred vagy
  • befektetési tanácsadóhoz fordulsz (például hozzánk).

 

Ha sohasem fektettél még be, akkor nehéz dolgod lesz a döntésben. Mindent el kell valahol kezdeni, idővel menni is fog. Minél többet foglalkozol ezzel annál előbb és annál jobban, de na, addig is mi lesz, szerencsejáték?...

 

Az sem mindegy, hogy mire alapozod, hogy meg tudod verni a piacot - csak TE. Ráadásul az is számít, hogy mennyi időt akarsz ezzel tölteni a családod és a hobbid helyett...

 

Ha privát bankárhoz fordulsz a bankodban, akkor a dolog kétesélyes. Vagy valóban ért hozzá, vagy nem. Egy biztos, eléggé kötik a kezüket a felsőbb utasítások és teljesítménytervek.

 

Ahogy egyszer egy ismerősöm mesélte, ha felhív a bankodból Pisti, hogy át kéne dolgozni a portfóliódat, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy kapott egy teljesíthetetlen tervet a "Kiskutya befektetési alap" eladására...

 

Mondhatod, hogy befektetési tanácsadás tekintetében mi sem vagyunk függetlenek, mert ERSTE. Nos, mi nem a bank alkalmazottai vagyunk. Senki nem mondja meg, mit válasszunk. Azt pedig, hogy miért az ERSTE, el fogjuk mondani a személyes beszélgetéskor (ez nem PR cikk).

 

Tanácsadót választok

 

Tehát eddig bika, most medve? Mit tegyél? Azt, ami az előre meghatározott befektetési stratégiád alapján következik. Kérlek, felejtsd el a mindenféle kockázatmentesen 20-30 százelékot ígérő tuti tippeket. Ezek jobb esetben hazugságok, rosszabb esetben átverések.

 

 

Egy biztos! A legnagyobb butaság, amit csinálhatsz, ha már benne vagy az eseésben az, hogy kiszállsz, vagyis eladod. Egészen addig ez az esés csak egy adat az árfolyamgrafikonon, akkor viszont realizált veszteséggé válik. Ez alól csak az lehet kivétel, ha egy adott cég csődveszélyben van, és azt a részvényt igyekszel még értékelhető áron eladni...

 

A másik nagy butaság az, ha naponta nézegeted a hosszútávú befektetésedet, hogy hogyan áll :). Ez egyenlő az idegbajjal, és több kárt csinálhatsz, mint hasznot. 

 

 

A lakásod sem adod el csak azért, meg az arany ékszereidet sem, mert esett az ingatlanok, vagy az arany ára, ugye? Ehelyett bízol abban, hogy újra felmegy majd :). Akkor miért tennéd ezt az értékpapírjaiddal, a pénzeddel?

 

HA jól állítottad össze a portfóliódat, akkor mindig lesz a befektetéseidnek olyan része, amihez nyúlni tudsz, ha pénzre van mégis szükséged. Ne felejtsd a szabályt: SOHA NE TEGYÉL MINDEN TOJÁST EGY KOSÁRBA!

 

A cikk végén a képen olyan portfóliók hozamgörbéjét láthatod, melyeket én állítottam össze az ügyfelemmel közösen a céljának megfelelően. Ugyanis ezen múlik, hogy milyen befektetési alapokat, értékpapírokat választottunk, és milyen arányban. Meg persze azon, hogy ő miben hisz - ugyanis az ő pénze :)...

 

A grafikonok 2020. október 17. - 2022. január 17. közötti időszakot mutatnak. Azért csak ezt, mert azóta vezetem heti rendszerességgel (korábban csak havi, kéthavi volt) minden egyes ügyfelem befektetésének alakulását. A befektetések az értékpapírszámlán 3-25 hónappal korábban indultak, van köztük forintos és eurós is.

 

Gondold át a fentieket, dönts tudatosan és erősödj meg anyagilag! Ha pedig szívesen belevágnál "újoncként", és belekóstolnál a befektetések világába, akkor hívj fel minket, és segítünk az elindulásban, hogy megvalósíthatsd hosszútávú céljaidat.

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

A sikert a hosszú távon való gondolkodás, a jövőbe való tudatos befektetés, a pillanatnyi nyereségnek a jövőbeli befektetés oltárán való feláldozása szüli. Nincs ez másként az egyéni életben sem. - Marosán György

 

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel :)

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerzős és képek, grafikonok, táblázatok: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2022.02.06.))

 

Érdemes most befektetni vagy inkább szabadulnál?

Vissza

Címkék : befektetés, befektetési alap, befektetési jegy, befektetési portfólió, befektetési tanácsadó, befektetési életbiztosítás, befektetési egységhez kötött, befektetési lehetőség, befektetés biztonsággal, biztonságos állampapírok, unit linked életbiztosítás, kamatos kamat kalkulátor, hozam, értékpapírszámla, infláció, MÁPP, állampapírok, állampapírok kamat, szuperállampapír, prémium magyar állampapír, magyar állampapír plusz, prémium euró állampapír, veszteség elkerülése, optimális portfólió, befektetési stratégia, pénzügyi tervezés, portfólióépítés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek