...

Befektetések 10 alapszabálya koronavírus idején és máskor - 3.rész

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Múltbeli hozamok alapján választanál csak befektetést?

 

 

Sohase tedd! A múltbéli hozam sosem jó döntési kritérium.  Akkor mi a megoldás? Máris mutatjuk :)

 

Három részes írásomat az az interjú ihlette, melyre @Pollák Zoltánt kértem fel, aki a Bankárképző egyik vezető oktatója, és a nemzetközileg akkreditált MBT (Minősített Befektetői Tanácsadó) képzésen ismertem meg néhány hónapja.

 

Az első részben átbeszéltük a befektetők dilemmáit, vagyis, hogy mit-mikor-hogyan érdemes. Hogyan alakítsd ki úgy a befektetési stratégiádat, hogy az illeszkedjen a kockázattűrő képességedhez, a lehetőségeidhez, és az egyéni pénzügyi céljaidhoz.

 

Pollák Zoltán elhozta nekünk a befektetések 10 alapgondolatát. Ezekből a második részben részletesen megmutattuk az első ötöt, amelyek a hozam és kockázat összefüggéseire, valamint a diverzifikáció (kockázatporlasztás) lényegére és módszereire vonatkoznak.

 

Például arra, hogy miért ne tedd minden hosszútávú megtakarításod szuperállampapírba :)

 

Ezt a gondolatsort folytatjuk tovább most, a maradék öt elvvel és az összegzéssel. Tarts velünk!

 

Már most úgy érzed, hogy tudnánk segíteni Neked a befektetéseidben? Kattints, és visszahívunk:

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

6. Kizárólag múltbeli hozam alapján dönteni nem jó

 

 

Befektetések 10 alapszabálya koronavírus idején és máskor - 3.rész

(Forrás: Pollák Zoltán, Bankárképző)

 

 

Azt már tudod, hogy ha az inflációnál magasabb hozamot akarsz elérni, akkor kockázatot kell vállalnod. De mekkorát, és hogyan válassz az értékpapírok, vagy alternatív befektetési formák közül?

 

Logikusnak tűnik az elmúlt rövidebb-hosszabb időszakok hozamának vizsgálata. Hiszen ha eddig jól hozott, akkor ezután is jól fog - gondolhatod. 

 

Ez az irány tévútra vihet!

 

Amennyiben egyetlen cég kötvényét vagy részvényét vásárolod meg, akkor bármilyen jól hozott eddig, komoly kockázatot vállalsz vele. Lehet, hogy szárnyalni fog, és rengeteg pénzt keresel rajta, de lehet, hogy egyik napról a másikra csődbe megy, és minden megtakarításod elveszíted.

 

Mutatok majd Neked néhány befektetési alapot is, amelyek időszakos szárnyalás után bizony bezuhantak, és azóta sem találnak magukra. Ugyanis egy emelkedő piacon a legnagyobb hozamot hozó alap jó eséllyel egy csökkenő piacon a legnagyobb esést produkálja majd, ha csak a múltbeli hozamok alapján választasz.

 

Ha visszatekintő hozamok alapján döntesz, akkor arról a kockázatról is döntesz, amit felvállalsz. 

 

Most például, a COVID időszakát visszanézve, jellemzően a legkisebb kockázatú alapok tudtak a legjobban kimászni a válságból (persze kivétel mindig van).

 

De ha csak ezeket választod, akkor azzal azt kockáztatod, hogy egy következő bika piacon nem tudod kihasználni a magas hozamokat, így nem részesedsz ennek nyereségéből - ez is veszteség, igaz?



Tehát, vagy állj neki, és számold ki a kockázati mutatókat, vagy megbízva az ezzel foglalkozó szakemberekben, használd az általuk kiszámolt és elérhető (igaz, sokszor csak fizetősen) kockázati mutatókat a döntésedhez.

 

Ilyen adatokat találsz például a magyar piacra a Netfolio.hu oldalon, míg a nagyobb nemzetközi piacokra vonatkozóan (angolul) a Morningstar.com - on.

 

Vagy bízd rá ezt olyan befektetési tanácsadóra, aki segíteni tud Neked összeállítani ezek alapján a befektetési portfóliódat. Egy jól összeállított, diverzifikált portfólió azonos hozamra képes, mint egy egyedi értékpapír, de sokkal alacsonyabb kockázat mellett.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Ha aktívan szeretnéd kezelni a portfóliódat, és nem Te magad csinálod, akkor a befektetési alapok közül érdemes választanotok a befektetési tanácsadóddal a kockázattal korrigált hozam alapján.

 

 

Mindenképp érdemes azonban tájékozódnod. 

 

Mert például felmerülhet Benned a kérdés, hogy oké, akkor egyszerűbb, ha nevesített állampapírok helyett egyszerűen állampapírokat tartalmazó kötvényalap befektetési jegyét vásárolod meg. De vajon jó ötlet?

 

Nem biztos. Jelenleg a lakossági állampapírokra kínált kamatok jóval magasabbak, mint amennyiért a befektetési szolgáltatók hozzájuthatnak. Így ezen kötvényalapok várható hozama is alacsonyabb lesz. Ezért más például az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók hozama is...

 

Részvények esetén jobban járhatsz egy befektetési alappal, mely már eleve diverzifikált abban a tekintetben, hogy nem egy vállalat, hanem több cég papírjait tartalmazza.

 

Ezt mutatja meg Neked a lenti grafikon. Azt láthatod rajta, hogyan mozogtak az elmúlt 10 évben a BUX index, valamint az indexkosár 87,85%-át kitevő MOL részvények (24,47%), OTP részvények (38,32%), és RICHTER (25,06%) részvények árfolyamai.

 

Vagyis azt tükrözi, hogy ezek árfolyamainak ingadozása hogyan hatott az indexre. 

 

Emellett a grafikont látván joggal felmerülhet benned a kérdés, hogy mikor érdemes beszállni, részvényt vásárolni. Hiszen 10 év távlatában az OTP nyert, de ha 1 éve vásároltad, akkor bizony veszítettél, mert a Richter volt a nyerő...

 

Ez egyben a múltbeli hozamok alapján való döntés csapdája is lehet. Az időzítés kérdésére pedig visszatérünk még itt a cikkben a 8. pontban :) 

 

 

Befektetések 10 alapszabálya koronavírus idején és máskor - 3.rész


7. Az aktívan kezelt befektetési alapok helyett érdemes lehet passzív befektetéseket (ETF) választani

 

 

Akik maguk kezelik a befektetésüket - talán Te is -, azok többnyire a legolcsóbban hisznek. Ugyanis itthon a befektetési alapok általában drágábbak, mint a külföldinek.

 

Ennek prózai okai vannak. Az alapok kezelésének költségei között nincs nagy különbség. Nagyjából ugyanannyiba kerül kezelni egy nagyobb alapot, mint egy kisebbet. De a benne levő pénzre vetítve az arányok már nem ugyanazok. Vagyis a kisebb összeget kezelő alap befektetési jegyei drágábbak lesznek.

 

A befektetési alapok költségeit a TER mutató alapján tudod összehasonlítani. A gond ezzel csak az, hogy folyamatosan változik, de az MNB oldalán a jelenleg elérhető legfrissebb adat 2018-as (!).

 

Emellett, míg a unit linked életbiztosításoknál a TKM (teljes költségmutató) szinte minden általad fizetendő költséget tartalmaz, a befektetési alapok TER mutatója nem. A befektetéses életbiztosításoknál a TKM tartalmazza a szerzési költséget, a számlavezetést, az évente két ingyenes váltást, az alapkezelési díjat, és a termék specifikus költségeket.

 

Itt engedj meg nekem szerzőként egy kis kitérőt, azután folytatjuk Pollák Zoltán további gondolataival:

 

A befektetési alapok esetén a TER mutatóban nincsenek benne például a számlavezetés költségei, az eladási jutalék, a vételi jutalék, és még néhány más opciósan felmerülő költség sem.

 

 

Ezért azzal a kijelentéssel - amit rengeteg weboldalon olvashatsz -, hogy a unit linked drága, mert a TKM többnyire magasabb, mint a TER mutatók, az értékpapírszámlán befektetés pedig olcsó, óvatosan kell bánni. Ez így általánosítás.

 

 

A két termék költségei 15-20 éves időtávon nagyjából kiegyenlítődnek, ha nem csak és kizárólag ETF-eket tartasz.

 

A fő különbség köztük, hogy a unit linked életbiztosításnál az elején nagyon magas a költség, de általában a 6-8. évtől már szignifikánsan kevesebb. Ráadásul többféle bónusszal kompenzálják a biztosítók, ha rendszeresen fizeted.

 

Emiatt az elején kisebb befektetett összeg miatt nem lehet maximálisan kihasználni a kamatos kamat előnyeit.

 

Viszont előre tudod, mennyibe fog kerülni Neked, és évente 2-4 alkalommal nem kerül plusz pénzbe a portfólió átváltoztatása. Ha aktív kereskedést folytatnál, akkor ez lehet előny is. Ha pedig szükséged van egy kis "nyomásra", hogy mindenképp rendszeresen félretegyél, akkor a veszteség elkerülése érdekében ezt fizetni fogod.

 

Emellett nem inkasszálható, nem vonható eljárás alá. Kedvezményezett jelölése esetén nem része a hagyatéki eljárásnak. Életbiztosítása más problémákra is megoldást adhat, ha nem akarsz külön kockázati életbiztosítást kötni.

 

Ezzel szemben a befektetési alapok egyenletes költséggel mennek végig. Vagyis az elején jóval magasabb összeg kerül befektetésre, így jobban élvezheted a kamatos kamat csodáját.

 

Ugyanakkor megsaccolni sem lehet, hogy 20 év távlatában mennyibe fog Neked kerülni ez a befektetés, annyi mindentől függ.

 

Két korábbi cikkemben részletes összehasonlítottam Neked a unit linked életbiztosításokat az értékpapírszámlán tartható befektetéseket. Írásaimban megmutattam Neked azt is, mikor melyiket érdemes választani, melyiknek mik az előnyei és a hátrányai.

 

Most térjünk vissza Pollák Zoltán gondolataihoz és a portfóliód kezeléséhez...

 

Ha nem hiszel sem másokban, sem valamilyen befektetési tanácsadóban, sem az alapkezelőkben, akkor választhatod azt a megoldást, hogy Te magad kezeled a befektetési portfóliódat.

 

Ebben az esetben érdemes körülnézned a befektetési szolgáltatók között, hogy hol jössz ki legjobban a költségek tekintetében. Figyelembe véve azt is, hogy mennyire leszel majd aktív a kereskedést illetően és mekkora összeget akarsz befektetni, hiszen a díjak ezektől is függhetnek.

 

 

Ha saját magad menedzseled a befektetésed, akkor lehet jó és hasznos megoldás a passzív portfólió kezelés. Ennek a legjobb eszközei az ETF-ek. Ugyanis költségük szemmel láthatóan alacsonyabb, mint a befektetési alapoké.

 

 

Ennek az az oka, hogy az ETF-ek (tőzsdén kereskedett alap - Exchange Traded Fund) általában valamilyen indexet követnek. Céljuk, hogy alacsony követési hibával pontosan lekövessék a mögöttes index teljesítményét, valamint alacsonyan tartsák az alapra terhelt díjakat és tranzakciós költségeket.

 

Ebből adódóan sokkal kevesebbe kerülnek. Erre igazából jutalékot sem nagyon lehet fizetni, ezért a szolgáltatók maguk nem nagyon kínálják. Te magad megvásárolhatod és tarthatod - többnyire külföldi szolgáltatóknál online. De például partnerünknél, az ERSTE NetBroker felületén is tudsz venni. 

 

Tanácsadót választok

 

Alacsony költségük mellett előnyük, hogy megvalósíthatod velük az ideális diverzifikációt is. Gyakorlatilag meg tudsz vásárolni az ETF-eken keresztül egy kész portfóliót.

 

Például az iShares MSCI ACWI Index Fund a globális egyensúlyi részvényallokációt követi, míg az iShares JP Morgan USD Emerging Markets Bond Fund ugyanezt teszi a kötvények kapcsán.

 

Persze az ETF sem tökéletes termék. Megvannak a veszélyei is. Hiszen gyakran kiemelten kockázatos ügyletekkel kompenzálják a költségeket, hogy azokat összességében alacsonyan tudják tartani. Ezért rosszul is járhatsz, egy rosszul választott ETF vásárlásával.

 

Arra is figyelj, hogy ha aktívan kereskedsz az ETF-ekkel, akkor bizony a vételi-eladási árfolyamkülönbözet akár komoly összeg is lehet! Általában minimum díja is van, ezért kisebb összegek befektetéséhez jobb, ha mást választasz.

 

Emlékszel, hogy az előző részben beszéltünk arról, hogy nagyon nem mindegy, hogy melyik piacon fektetsz be? Az alábbi grafikonon a tőzsdeindexek alakulását valamint az arany árfolyamának változását mutatom meg.

 

Ez egyrészt mutatja, hogy az egyes államok tőzsdéi sem egyformán reagálnak, ahogy azt is, hogy az egyes iparágak, termékek (példánkban az arany és az információtechnológia) sem ugyanazt az eredményt hozzák. Ezzel megint csak a diverzifikáció jelentőségét bizonyítottuk be, mert nem minden arany, ami fénylik :).

 

 

Befektetések 10 alapszabálya koronavírus idején és máskor - 3.rész

 

8. Magánbefektetőként a részvénypiacon nem éri meg időzítésre játszani

 

 

A nagy kérdés mindig az, hogy mikor érdemes beszállni?

 

A rövid válaszunk az, hogy bizonyos szempontból MINDEGY :)

 

Erre a legjobb példa a márciusi koronavírus miatti zuhanás. Persze, jó esély volt arra, hogy érdemes volt akkor befektetned, abban az időszakban. Megtetted?

 

Oké. Eltaláltad a mélypontot? Vagy miután befektetted a pénzedet, tovább zuhant? Esetleg azóta oldalaz, és nem igazán mutat szemmel látható hozamot? Vagy veregetheted a vállad, micsoda jó döntés volt, mert jelentős hozamot realizálhatsz?

 

Bármelyik megtörténhetett attól függően, hogy milyen befektetést választottál és mikor...

 

Jó példa erre az olajár is. 2020. április 22-én megjelent egy cikk a Portfolio.hu oldalán ezzel a bevezetővel: 

 

"Az olaj ETF-ekkel nehezen lehet megfogni az olajárak későbbi normalizálódását, így a szakértő az integrált európai olajtársaságok részvényeit ajánlja vételre, vagy a tankerhajó szektor papírjait. A szakértő szerint még nincs vége az olajárak esésének, május-júniusban láthatjuk a piac alját."

 

Nos, az áprilisi esés után nem lett további mélypont, de nem is kezdett szárnyalni. Közelében sincs a korábbi csúcsoknak. Persze, ha megcsípted az április 27-ei mélypontot, akkor majdnem 30% hozamot realizálhatsz. De ha nem, vagy nem jó befektetést választottál hozzá (pl. ETF), akkor bizony egyelőre lemaradtál erről...

 

Ugyanakkor azt is jól megmutatja a cikk, hogy erre pont nem alkalmasak az ETF-ek.

 

A lényeg, hogy sosem tudod, hogy a ciklusban hol tartasz éppen, ezért teljesen mindegy, hogy mikor szállsz be. Nem tudod előre megmondani, hogy óriási mínusz vár még rád, vagy épp megfordul a trend, és 10 éven át csak felfelé megy.

 

Ismét vegyük elő kicsit a BUX indexet, amivel szemléltetni tudom Neked azt, hogy miért ne próbálj meg túlzottan időzíteni, miért legyen inkább a befektetésed tartamának és céljának megfelelő stratégiád.

 

 

Ne érts félre. Ha ügyes vagy, tényleg kaszálhatsz nagyot is egy-egy jó húzással, de ugyanekkorát bukhatsz is. Ez a kockázatod. Ha bejött örülj neki, de ne mondd senkinek azt, hogy jól kell időzíteni...

 

 

Tehát a grafikonon azt mutatják meg az adatok, hogy a BUX Index elmúlt, több mint 7000 kereskedési napja alapján mennyi volt az évesített átlaghozam. Ezután kivettük az adatokból a TOP10, a TOP20, a TOP50 és a TOP100 napot.

 

Mennyi az esélye szerinted annak, hogy eltalálod a TOP100 nap mindegyikét a 7000 napból?

 

Ha nem sikerül, vagyis mindig rosszkor fektetsz be az elvétett időzítés miatt, akkor már mínuszos lesz a befektetésed, és az időzítésre való koncentrálás veszteségbe torkollik - pedig 7000 napból csupá 100-at tévedtél, modjuk azt éppen a legrosszabbkor:

 

 

Befektetések 10 alapszabálya koronavírus idején és máskor - 3.rész

(Forrás: a szerző által a BÉT aktuális napi adatokkal kiegészítve Pollák Zoltán, Bankárképző)

 

 

Ha mindenképp időzíteni szeretnél, akkor ezt inkább a kötvény piacokon tedd. Ott lehet jobban, hiszen ezeket leginkább a jegybankok monetáris politikája mozgatja.

 

Ha bejelentenek egy kamatcsökkentést vagy emelést, akkor az nagy valószínűséggel egy ciklusnak a része, amit igyekeznek végigvinni. Ha nem ezt tennék, és ide-oda rángatnák a kormányt a kamatok változtatásával, akkor sérülne a jegybank hitelessége.

 

A részvénypiacokon ilyen nincs. A befektetők sokszor irracionálisak. Azt, hogy volt egy tuti befektetési pont, úgyis csak utólag látod, ezért célszerű hosszútávú stratégiát kialakítanod a befektetésedhez.

 

Eszembe jutott, amikor egy ismert pénzügyi tanácsadó cégtől azzal a tárgysorral érkezett a hírlevél, hogy akarok-e tuti 12%-os éves hozammal befektetni. Magyarázatként pedig a levélben megmutatták, hogy 2009-2016 között ekkora hozamot ért el a kínált unit linked szerződésben összeállított portfólió.

 

Oké, utólag könnyű okosnak lenni. A válság utáni zuhanáshoz képest ez nem volt nehéz, szinte minden befektetés tudta hozni. De vajon előremutatóan garantálja ezt bármi? Persze, hogy nem!

 

Beszéljünk még ennél a pontnál a cost average hatásról. Bizonyos szempontból időzítés, de mégsem az. Általában a rendszeres megtakarításokra lehet jó hatással. A különböző időpontokban történő befektetések hosszabb távon tompíthatják a túl pozitív és túl negatív fordulatok hatásait, ezért csökkenti a befektetésed kockázatát is.

 

Azonban ezt ne keverd össze azzal a tanáccsal, hogy van egy nagyobb összeged, akkor azt ne egyszerre fektesd be, hanem néhány hónap alatt több részletben. Gondold át a következőket:

 

  • Mi az esélye annak, hogy eltalálod a jó beszállási pontokat? 
     
  • Mi lesz, ha kifogsz mindegyik részbefektetés után egy folyamatos lejtmenetet, és nem fog kiegyenlítődni? 
     
  • Vajon jobban meg tudod tervezni a befektetésedet, mint azok a szakemberek, akik a nap 24 órájában ezzel foglalkoznak, minden létező adathoz és információhoz hozzáférnek? – még nekik sem megy tökéletesen…

 

Ha mindenképp szeretnéd élvezni a "csepegtetős" befektetési stratégia előnyeit, de nem rendszeres megtakarításban gondolkodsz, akkor egyösszegű befektetésedhez válassz olyan befektetési alapot, amelynek ez a befektetési politikája.

 

9. Az optimális portfólió az egyén kockázattűrő képességétől, céljaitól és befektetési időtávjától függ

 

 

Emlékszel, hogy mitől függ a befektetési stratégia, valamint a Számodra megfelelő portfólió kialakítása?

 

  • Célok
  • Időtáv
  • Kockázattűrő képesség
  • Számodra fontos egyéb szempontok (!)

 

Ezért kezdek kételkedni olyankor, amikor "okosabbnál okosabb" tanácsokat osztogatnak hozzá-nem-értők a (nem szakmai) Facebook csoportokban feltett "mibe fektessem" és "mit tegyek" típusú pénzügyi kérdésekre. Tanácsok - ismeretek nélkül?

 

Kérlek, ne kövesd el ezt a hibát! Ami másnak jó, Neked nem biztos. Ahogy azért van ennyiféle fájdalomcsillapító, mert kinek ez, kinek az a hatóanyag jó. Hiába mondják többen is, hogy csak a ... nevűt vedd, ha megveszed, és Neked nem használ. Érted, ugye?

 

Az sem érv, hogy a főnök is ilyet kötött vagy vett - tuti biztos vagy benne, hogy Neked is jó lesz?

 

Az optimális portfóliója mindenkinek más, nem lehet bedobozolni előre, hogy kinek mi a jó. Nincs két azonos ember. Hiába azonos a kockázattűrő képessége, ha más az időtáv és a cél.

 

Inkább válassz egy jó befektetési tanácsadót, ha Te magad nem tudod (még) a válaszokat.

 

Tanácsadót választok

 

Azért kell a befektetési tanácsadó, hogy elmondja az alapelveket (diverzifikáció, időtáv, kockázat, stb.), és ezek alapján felmérje, hogy milyen legyen a részvény, a kötvény és az egyéb eszközök aránya, ami leginkább megfelel az igényeidnek és céljaidnak.

 

Itt akkor tegyünk még egy kis kitérőt. Azt NE tekintsd befektetési tanácsadónak, aki a tőkeáttételeket  (például CFD, Forex) kínáló cégek "játékterére" invitál, hogy megoldd a pénzügyi gondjaidat.

 

 

Ez veszélyes játék. Csak akkor és csak annyit kockáztass - ha mégis kipróbálnád -, ami még nem fáj, ha elveszíted.

 

 

Az MNB kötelezte ezeket a vállalkozásokat, hogy a weboldalukon jól látható módon tüntessék fel azt, hogy a tőkeáttétel miatti hirtelen veszteség kockázata fokozottan fennáll, és számadatot kell megjeleníteniük arra vonatkozóan, hogy az ilyen befektetői számlák mekkora hányadán keletkezik veszteség.

 

Végignéztem sok ilyen oldalt. Az ott megjelenített számok (néhányat feltettem a képre is) azt mutatják, hogy ezek a tőkeáttételes számlák 75-90%-ban veszteségesek...

 

 

Befektetések 10 alapszabálya koronavírus idején és máskor - 3.rész

 

 

Részvényekkel, tőkeáttétel nélkül nincs ekkora baj, de ha befektetsz, tudnod kell, hogy a részvényekkel is veszíthetsz. 

 

Ennek a veszteségnek a kockázatát tudod csökkenteni egy jól átgondolt stratégiával, különben ugyanúgy lenullázhatod magad csak hosszabb idő (néhány év) alatt az időzítgetéssel.

 

Mesélek erre is egy példát. Volt egy ügyfelem (a szerző), akinek, amikor hozzám került a 8 éve meglevő unit linked szerződése, a befektetett 200ezer eurója 197ezren állt. Ez elég gáz, nem?

 

Beszélgetésünk során kiderült, hogy napi szinten követte nyomon a számlaértéket, és egy év alatt 14-15 alkalommal változtatta meg a portfólióját. Ennek az lett az eredménye, hogy rosszkor szállt ki, és rosszkor szállt be, valamint egy csomó költséget generált - feleslegesen.

 

Közös munkánkat azzal kezdtük, hogy felállítottuk a szabályokat, és kialakítottuk a befektetési stratégiát. Befizetett még további 70ezer eurót is.

 

Nem egészen 3 év múlva, amikor eljöttem attól a biztosítótól, 330 ezer eurója volt a befektetéses életbiztosításának számláján. Ez 7%-os évesített hozamot jelent euróban. Képzeld, mennyi pénze lett volna, ha nem ugrál össze-vissza, jó beszállási pontokat keresgélve...


 

10. A portfóliót legalább évente felül kell vizsgálni

 

 

Amikor átgondoltad, utána jártál, kiszámoltad, és végül kialakítottad az optimális befektetési portfóliódat, akkor azért még ne dőlj hátra. Befektetésed menedzselése folyamatos munka.

 

A súlyok a portfóliódon belül folyamatosan eltolódnak az egyes értékpapírok (részvények, kötvények, befektetési jegyek, stb.) eltérő hozama miatt.

 

Ha pl. nagyon elhúztak a részvények, akkor az eredetileg tervezett 60:40 arány eltolódhat 70:30 vagy akár többre, mert a folyamatosan felülteljesítő elemek átsúlyozzák a portfóliót – így célszerű lehet visszaállítani az eredeti arányt, ha a céljaid nem változtak.

 

 

Azért is érdemes felülvizsgálni a portfóliódat rendszeresen, mert változhatnak időközben a céljaid, az időtáv, de akár a kockázatviselő képességed is :).

 

 

Túl gyakran nem szükséges, mert sok lesz a tranzakciós költség, de évente legalább egyszer hasznos. Ezt nem csak eladással-vétellel tudod megoldani az adott portfólión belül, hanem további tőke bevonásával, akár máshol kezelt, de rosszabbul teljesítő befektetésedből.
 

Amennyiben most szívesen visszatérnél az egyes gondolatokra, hogy újra átolvasd őket, csak kattints a linkekre:

 

 0. Hogyan válassz befektetést ÉS befektetési tanácsadót?

 

 1 - 5. Kockázat és hozam, diverzifikáció, részvények és kötvények aránya
 

 6. Kizárólag múltbeli hozam alapján nem jó dönteni


 7. Az aktívan kezelt befektetési alapok helyett érdemes lehet passzív befektetéseket (ETF) választani


 8. Magánbefektetőként a részvénypiacon nem éri meg időzíteni


 9. Az optimális portfólió az egyén kockázattűrő képességétől, céljaitól és befektetési időtávjától függ


10. A portfóliót legalább évente felül kell vizsgálni

 

 

 

 

Hogyan érdemes befektetési alapokat beválogatni a portfóliódba?

 

 

Típusonként egyet érdemes beválogatni. Minél több faktort használunk az optimális portfólió összeállításához, annál nagyobb a hiba lehetősége a becslésben.

 

 

Hüvelykujj szabály: egyik elem súlya se haladja meg az 5%-ot, ha egyedi részvényekben és kötvényekben gondolkodsz, befektetési alapokból ideálisan 4-6 féle alap beválasztása teljesen rendben van. Ezek ugyanis már önmagukban is diverzifikáltak bizonyos szempontból.

 

 

A hozamnak és a benchmarktól (referencia-index) való eltérésnek sokszor a 90%-át az eszközallokáció (az egyes elemek megoszlása) adja, 10%-ban számít csak az, hogy éppen melyik részvényeket válogatták be a befektetési alapba.

 

Vagyis a befektetési portfóliód eredményét az határozza meg, hogy milyen arányban vannak benne az egyes alapok (részvény, kötvény, azon belül mi).

 

Arra azért érdemes figyelned, hogy az se jó, ha átláthatatlan számodra befektetőként a saját portfóliód (túl sok).

 

Amikor befektetési alapot választasz, elsőként az eszközosztályt határozd meg (például kötvényalap, részvényalap, vegyes alapok, abszolút hozamú alapok). Utána pedig például költség alapon célszerű tovább válogatnod.

 

Természetesen figyelembe veszed majd az alap várható hozamát és kockázatát is. De sosem szabad csak a múltbéli hozamok alapján döntened.

 

Ha például egy befektetési alapnak azonos kategórián belül sokkal rosszabb volt a hozama, de azt nagyon pici szórással, biztonságosan érte el, akkor az akár jobb is lehet hosszabb távon. Ha a hozamokat vizsgálod, akkor kockázattal korrigált hozamokat érdemes összehasonlítani - mondjuk Sharpe-mutatót számolva.

 

Segíthet, ha elemző oldalakon (például a Netfolio.hu) megnézed a befektetési alapok rangsorát, és ezt is figyelembe veszed a döntésnél.

 

Érdekességként mesélem el, hogy a Netfólió készített egy utótesztelést a kötvényalapokra. Ebben megvizsgálta, hogy a 2008-as válság előtt a kötvény alapok közül melyik volt visszatekintő hozam alapján a felső egyharmad, ebből csináltak egy portfóliót.

 

Ezután megnézték azt is, hogy ezek hogyan teljesítettek a válság után. Az eredmény: ezek lettek a legrosszabbak...

 

Bízom benne, hogy segítettünk megtenni az első lépéseket, és örömmel fogadtad @Pollák Zoltán gondolatait - kiegészítve a sajátjaimmal. Amennyiben befektetnél, de nem tudod, hogyan tedd, kattints és küldd el válaszaidat, mi pedig segítünk Neked ebben:

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Dönts tudatosan, és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika és Pollák Zoltán - minden jog fenntartva (2020.11.02.))

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Vissza

Címkék : befektetési tanácsadó, befektetés, befektetési alap, befektetési portfólió, befektetési életbiztosítás, befektetési lehetőség, befektetési egységhez kötött, befektetési jegy, kockázatmentes befektetés, kockázatcsökkentés, kockázat, hozam, magas kamat, magas hozam, magyar állampapír plusz, jó pénzügyi tanácsadó, likviditás, lehúznak, csapdák elkerülése, ETF, aranybefektetés, portfólióépítés, veszteség elkerülése, részvény, kötvény, szuperállampapír, optimális portfólió, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok, diverzifikáció, unit linked életbiztosítás, befektetés biztonsággal

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek