...

Autót örököltél? Autót vettél? Ezt kell tenned...

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Erre figyelj, ha autót veszel vagy örökölsz - KGFB

 

 

Mikor KELL megkötni a kötelező biztosítást az autóra és kinek? A halál úgy tűnik, kimeríthetetlen mennyiségű témát ad a cikkeimhez. Most arról beszélünk, mikor mi a teendőd, ha autót örökölsz (vagy veszel), mert talán a Te információid is hiányosak.

 

Már hagyománnyá vált, hogy írok a második születésnapom környékén. Eddig többnyire a végső konkluzió arról szólt, mennyre fontos, hogy megfelelő kockázati védelmed legyen egy ilyen váratlan fordulat esetére - saját magad és családod érdekében, hiszen felelős vagy értetek. Erről írtam előző cikkemben...

 

Most sajnos újabb téma nyert aktualitást. Három ügyfelemnél is tragédia történt a közelmúltban. A hagyatékban egy-egy autó is szerepelt mindegyik esetben.

 

Ezért most arról beszélünk, mikor mi a teendőd, ha autót örökölsz, mert talán a Te információid is hiányosak. Arra is kitérek, mit kell tegyél autóvásárláskor, illetve üzembentartó váltásnál a kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (KGFB).

 

Mivel mindannyian ugyanabból a téves feltevésből indultak ki, ezért többletköltségük is keletkezett. Most nézzük meg együtt, milyen teendőid vannak, és mire figyelj.

 

Úgy érzed, jól jönnek az ehhez hasonló információk? Kérd most Heti PénzTippünket, és értesülsz róluk Te is:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Kinek és mikor kell megkötnie a KGFB szerződést öröklés esetén?

 

 

Autót örököltél? Autót vettél? Ezt kell tenned...

 

 

Az alapszabály az, hogy ha a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) szerződéskötésre a tulajdonjog átszállása miatt kerül sor, akkor a törvény szerinti új üzemben tartó köteles a tulajdonjog átszállását követően a biztosítási szerződést haladéktalanul megkötni.

 

Az új üzembentartó vagy maga a tulajdonos, vagy az, akit üzembentartóként bejegyeznek a forgalmiba. A kötelező felelősségbiztosítás szabályaira vonatkozó törvény, a 2009. évi LXII. törvény.

 

Tisztában vagyok vele, hogy egy bekövetkező tragédia esetén nem az autó, meg a KGFB az első gondolatod. Ugyanakkor mindenképp szükséges tisztában lenned az előírásokkal, különben sokba kerülhet az öröklés. 

 

Főszabály: Az üzemben tartó halála esetén, ha a biztosítási kötelezettség címzettje nem állapítható meg, a szerződés legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható hatályban, amennyiben a gépjármű birtokosa a halál tényét a biztosítónak bejelentette, és a szerződést díjfizetéssel hatályban tartja.

 

Magyarázat: Ez azt jelenti, hogy, tragédia esetén be kell jelentenetek a KGFB szerződés biztosítója felé a halál tényét, és jeleznetek, hogy a meglevő szerződést hatályban tartjátok (és persze befizetni a következő díjat, ha például nem éves díjas). 

 

Természetesen, ha van élő KGFB az autóra, az magától is hatályban marad, ha fizetve van, de a bejelelentésnek később fontos szerepe lesz.

 

Ugyanis a végleges tulajdonszerzés a hagyatéki eljárással, pontosabban a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésével történik meg. AZNAP, amikor a hagyatéki végzés jogerőssé vált.

 

A fenti főszabály azt jelenti, hogyha bejelentetted a halál tényét a biztosítónak és hatályban tartottad a meglevő KGFB szerződést, akkor a jogerő dátumától számított 30 napon belül megkötheted az új szerződést fedezetlenségi díj felszámítása nélkül.

 

Ha azonban nem jelentetted be, akkor a biztosító automatikusan a halál napjától fedezetlenségi díjat fog kivetni.

 

Ennek ellentmondhatsz a hagyatéki végzés és a legutolsó befizett díj bizonylatának (csakk, utalás, beszedés) beküldésével. Ezzel törölni fogják a jogerő napjáig felszámolt fedezetlenségi díjat.

 

Azonban a hagyatéki végzés jogerőssé válásának napjától már Téged, mint örököst terhel a KGFB megkötésének kötelezettsége. Így vagy még aznap megkötöd, vagy minden további napra bizony ketyeg a fedezetlenségi díj.

 

Ez így van akkor is, ha más lesz az üzembentartó. Akkor őt terheli ennek kötelezettsége, vagyis ez a nap kell legyen az üzembentartói szerződés dátuma is. Ha későbbi, akkor a két időpont között, Te, mint tulajdonos kell megköss egy KGFB szerződést, akár pár napra is.

 

Fontos tudnod, hogy az örökhagyó által / nevében befizetett díjból a meg nem szolgált díjrész visszajár majd az örökös(ök)nek.

 

Tehát, ha például éves díjban kifizetésre került korábban a szerződés, de csak félév telt el a hagyatéki végzésig, akkor a többit visszautalja maj a biztosító. Vagy ha például, közben évforduló volt, és Te, mint örökös, befizetted az újabb éves díjat, akkor visszakapod majd a különbözetet.

 

 

Mi a teendő, ha az autót a tulajdonosa korábban ideiglenesen kivonta a forgalomból?

 

 

Ez esetben a kivonás idejére nem kell KGFB szerződést fizetni. Ugyanakkor figyeld a dátumokat. Az ideiglenes kivonás időtartama alapesetben 6 hónap. Többnyire még a legegyszerűbb szituációkban is eltart ennyi ideig a hagyatéki eljárás lezárása is.

 

Vagyis jó eséllyel közben visszakerül az autó automatikusan a forgalomba, ha nem figyelsz. Innen a forgatókönyv ugyanaz, mint fent írtam. 

 

 

 

 

Mi a teendő, ha többen öröklik az autót?

 

 

Elviekben minden tulajdonos köteleztté válik a KGFB megkötésére, de természetesen szerződő csak egyikük lehet.

 

Tehát függetlenül attól, hogyan állapodtok meg az autó használatát illetően, az egyik örökösnek meg kell kötni a KGFB-t. Mégpedig a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartónak (ha nincs ilyen külön, akkor a bejegyzett tulajdonosnak).

 

 

Kinek és mikor kell megkötnie a KGFB szerződést autóvásárlás esetén?

 

 

Autót örököltél? Autót vettél? Ezt kell tenned...

Az első és azonnali feladatod a KGFB megkötése...

 

 

Többször kaptam már ideges telefont ügyfelektől az okmányirodából, hogy nem tudják átiratni az autót, mert kérik a KGFB kötvényt.

 

Valahogy keverednek a fejekben a szabályok. Valóban 15 napod van arra, hogy ha veszel egy autót, akkor átírad a nevedre a tulajdonjogot.

 

Ez a határidő azonban NEM vonatkozik a KGFB megkötésére! Ne ülj nyugodtan, hogy van két heted megkötni! Ez az első és azonnali teendőd...

 

 A kötelező gépjármű felelősségbiztosítást aznap kell megkötnöd, amikor megvetted az autót. Ugyanis a korábbi tulajdonos kötelezettsége ezzel a nappal szűnik meg. 

 

Hiába van még az autóra élő KGFB, amikor megveszed, az nem a Te nevedre szól. Márpedig a KGFB személyhez kötődik, nem autóhoz.

 

Miután ő eladta Neked az autót, bejelenti az érdekmúlást a biztosítójához (igen, ezt is be kell jelenteni!), így a KGFB, visszamenőleges dátummal az eladás napjára, megszűnik.

 

Vagyis, ha aznap nem kötöd meg, onnantól ketyeg a napi fedezetlenségi díj. Lehet, hogy azért nem büntetnek meg végül, hogy 15 napon belül nem írattad át, de az sokba kerülhet, akár súlyos tízezrekbe, ha nem kötötted meg a kötelező felelősségbiztosítást (KGFB).

 

Ugyanez az eljárás az üzembentartóváltásnál is. Az üzembentartói szerződés aláírásának dátumától terhel a KGFB kötelezettség, nem akkortól, amikor az okmányirodában bejegyezteted.

 

 

Mi a következménye a fedezetlenségi díjnak?

 

 

Először is feleslegesen kifizetett pénz. Másodszor is, amikor befizeted a KGFB díját, akkor először abból befizeti a fedezetlenségi díjat a biztosító MABISZ-nak. Ha te nem fizetted be ennek összegét is, akkor magából a díjból vonja le.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebbet fizettél be a KGFB díjára, mint kellett volna, ami azt is eredményezheti, hogy díjnemfizetés miatt meg fog szűnni a KGFB szerződésed, ha nem pótolod a különbözetet.

 

Ennek további következménye pedig újabb fedezetlenségi díj, és magasabb KGFB díj lehet. Ez a veszély fenyeget akkor is, ha a 60 napon belül nem fizeted be a KGFB díját. Szerintem nem éri meg...

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Hogyan kell bejelenteni az érdekmúlást KGFB esetén, és mi lesz a bónusszal?

 

 

Autót örököltél? Autót vettél? Ezt kell tenned...

Összefoglaló a teendőkről az autó tulajdonjogának megszerzésekor a kötelező biztosítás kapcsán

 

 

Természetesen először az okmányirodán.

 

Ha hagyatéki eljárás miatt intézkedsz, akkor vidd magaddal a jogerős hagyatéki végzést is. Automatikusan törlik a korábbi tulajdonost ez alapján.

 

Ha eladtad az autót, vagy már nem te vagy az üzembentartó, akkor az ezt bizonyító szerződést (üzembentartói vagy adásvételi) vidd magaddal. A bejelentésről igazoló dokumentumot kapsz.

 

Ez azért jó, ha már a kezedben van a biztosító felé történő bejelentéskor, mert többnyire ezt is kérik a KGFB törléséhez.

 

Tehát beküldöd a kapott dokumentumot, az adásvételi vagy üzembentartói szerződést, és kéred a KGFB érdekmúlás miatti törlését.

 

Amikor a törlés megtörténik, a biztosító visszautalja Neked a meg nem szolgált díjrészt, és innetől kérheted például a KGFB bónuszod átvitelét egy másik autóra.

 

 

Vagyis akkor mi lesz a korábban megszerzett bónusszal?

 

 

Gyakran találkozom azzal, hogy valaki úgy gondolja, azzal, hogy eladta az autót, már automatikusan azzal a bónusszal kötheti meg az új autóra kötelezőt. Ez nem így van.

 

Először törölnie kell a korábbi biztosítónak a korábbi KGFB szerződést. Akkor is, ha az új KGFB szerződést is ugyanahhoz a biztsoítóhoz kötöd. Nem, nem tudják/látják maguktól :)).

 

Öröklésnél az örökös bónusza a KGFB megkötésekor A0 lesz abban az esetben, ha nem volt 2 éven belül megszűnt szerződése (például nem volt a nevén autó), vagy ha van a nevén a tulajdonjog megszerzésekor már egy vagy több autó. 

 

Egyetlen esetben indulhat magasabb bónuszból a kötelező gépjárműfelelősség biztosítási szerződés kötésénél, akkor, ha van 2 éven belül megszerzett bónusza, amit érvényesíteni szeretne. Tehát például 2 éven belül adta el az előző autóját, amelyen B3 bónuszban volt, akkor indulhat az új szerződés is ebből.

 

A legtöbb esetben emiatt (A0 bónusz) magasabb lesz a KGFB díja, mint amennyit az egykori tulajdonos fizetett.

 

Hasznos tanácsként fogadd el még tőlem, hogy akkor is érdemes a saját, személyes pénzügyi tanácsadód segítségét kérned, ha kereskedőtől veszel autót, aki biztosan nem engedi ki a szalonból KGFB (az újat pedig CASCO) nélkül.

 

Az ügyfeleim miután korábban megtapasztalták, hogy többnyire nem járnak jól az ott kötött szerződésekkel, már azt is tudják, hogy (ha csak nem díjkedvezmény feltétel) joguk van bárhol megkötni a biztosításokat az ott vásárolt autóra.

 

Ezt a szalonokban nem szokták elmondani, ezért külön kérdezz rá, hogy van-e például díjkedvezmény miatti kötelezettséged ott megkötni.

 

Ha nincs, és bízol abban a pénzügyi tanácsadóban, aki eddig is a segítőd volt a KGFB, CASCO, és más biztosítási szerződéseid megkötésében, akkor kérd el az adatokat (korábbi forgalmi, műszaki adatlap - ha még nincs rendszám) - köteles kiadni.

 

Ezután hívd fel a személyes pénzügyi tanácsadódat, hogy keresse meg a számodra legjobb megoldást. Nincs, aki hirtelen segíteni tudna? Válassz az Etikuspénzügyek.hu pénzügyi tanácsadói csapatából és hívd most:

 

Tanácsadót választok

 

Ha figyelsz a fent leírtakra, sok bosszúságtól kíméled meg magad, nem is beszélve a felesleges pénzkidobásról. Még egy kis segítség tőlük:

 

Korábban készítettem egy hasznos összeállítást arról, hogy mit kell tenned kátyúkár, úthiba miatti kár esetén. Kattints a linkre és olvass tovább :)).

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2020.07.27.))

Vissza

Címkék : KGFB, öröklés, fedezetlenségi díj, autóvásárlás, üzembentartóváltás, kötelező biztosítás, pénzügyi tanácsadó, pénzügyek okosan

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek