...

A koronavírus szövődményeként felértékelődik az öngondoskodás és a jó pénzügyi tanácsadó

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Még nem késő - családvédelem, családi költségvetési tippek, táppénz, anyagi biztonság

 

 

Szerencsére még csak képletesen, de már a csapból is a koronavírus folyik. Ezért nekünk is foglalkoznunk kell vele. Természetesen pénzügyi szempontból. Hiszen akár aggasztó helyzetbe is kerülhetsz, ha nem készültél fel.

 

Nyilván minél inkább betartjuk a higiénés szabályokat, minél kevesebb emberrel érintkezünk, annál nagyobb esély van elkerülni a fertőzést. Azonban anyagilag is veszélybe sodorhatod a családodat:

 

Mi történik, ha mégis megfertőződik valaki a családban? Egyáltalán hogyan vészelitek át anyagilag a jövedelem csökkenést, az iskolabezárást, a home office-t, a betegséget, vagy akár tragédiát?

 

Mi a koronavírus megbetegedés pozitív szövődménye? Mi az amit még most is megtehetsz? Ez egy sok összetevős "játék", amire most igyekszem némi stratégiai útmutatást adni Neked.

 

Hogyan lehetsz nyertes ebben a küzdelemben anyagilag is? Hogyan fordíthatod előnyötökre ezt a járványt?

 

Azt is megnézzük, milyen veszélyek fenyegetnek még, jár-e táppénz a karantén alatt, és mik a munkahelyi szabályok. Korábbi kapcsolódó írásaimat - például arról, hogyan kezeld most a befektetéseidet - itt találod. Tarts velem most is, és ezután is :)

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Kockázati védelem családod anyagi biztonságáért

 

 

A koronavírus szövődményeként felértékelődik az öngondoskodás és a jó pénzügyi tanácsadó

Megóvhatod családod anyagi biztonságát válság idején is...

 

 

Azt gondolhatod, hogy ha eddig nem éltél az öngondoskodás ehhez kapcsolódó elemeivel, már késő. Pedig nem!

 

Még most is tehetsz, még most is gondoskodhatsz saját magad, és családod védelméről...

 

Akár mennyire nehéz is, ki kell mondanunk: HA megfertőződsz Te, vagy valamelyik szeretted, akár tragédia is lehet a vége.

 

A halál önmagában is szomorú, de most ez túl életszerű és kegyetlen közelségbe került.

 

Talán már eszedbe jutott az is, hogy mekkora butaság volt elhessegetni a témát, amikor személyes független pénzügyi tanácsadód korábban családvédelemről, kockázati életbiztosításokról próbált beszélgetni Veled.

 

Gyakran hallottam én is, hogy "velünk nem történik ilyesmi, mert..." vagy "ablakon kidobott pénz, ha nem történik semmi", és hasonlók.

 

Azt is többször tapasztalom, hogy azt gondolod, van életbiztosításod, mert adtak valamit a bankszámládhoz, vagy megtakarítást kötöttél életbiztosításként. Amennyiben ezek vannak csak, itt az ideje ellenőrizned, milyen kockázatokra ad fedezetet és mekkora összegekkel védi a családodat.

 

Amennyiben nincs, vagy az előbbiekből az derül ki, hogy minimális a biztosító szolgáltatása halál vagy betegség esetén, akkor mindenképp olvass tovább, mert mutatom a megoldást.

 

 

 

Bizonyos szempontból igazad van, ha úgy érzed, e járvány tekintetében már késő cselekedned. Ugyanis a legtöbb esetben akár 6 hónap várakozási idő is lehet kockázati életbiztosítások, egészségbiztosítások, és betegségbiztosítási kiegészítők esetén, a megkötése után.

 

DE vannak kivételek!

 

Tüzetesen áttanulmányozva ezek biztosítási feltételeit, arra jutottam, hogy ha még egészségesek vagytok, akkor még akár most is köthetsz kockázati életbiztosítást és egészségbiztosítást úgy, hogy fizessen a biztosító, ha már ebben a járványban mégis megfertőződnétek.

 

Arról nem is beszélve, hogy ezután felkészült leszel az újabb váratlan helyzetekre, akár járvány, akár más baleset, betegség miatt...

 

Emlékeszel a Kockáztatsz a váratlan helyzetekben vagy előrelátó voltál? című 2017-es írásomra? Abban pont erről beszélgettünk, a várható váratlanokról. abban összeszedtem azt is, hogy milyen kockázatokra érdemes felkészülnöd...

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

Melyik biztosító mire fizet, és mire nem, koronavírus megbetegedés esetén?

 

 

Frissítés: Bejegyzésemnek ez a része még fontosabbá vált az második hullámban. Ugyanis álhírek terjednek a Facebook-on arról, miszerint a biztosítók nem fizetnek, ha a halál okaként a COVID-19 kerül feltüntetésre. Ez álhír, fake news. Ne dőlj be neki! Sok rosszat lehet mondani a biztosítókra, de ebben korrektek.

 

Sőt, több biztosító még kedvezőbbre módosította a második hullámban a feltételeit (bóvebben a MABISZ oldalán):

 

  • A munkanélküliségre szóló biztosításnál a KÖBE a várakozási időt 90 napról 60 napra csökkentette.
     
  • A kockázati életbiztosításoknál csökkentek a várakozási idők a COVID-19 megbetegedéshez kapcsolódóan a legtöbb biztosítónál.
     
  • Az egészségbiztosítások többségénél pedig bizonyos összegig a COVID-tesztet is térítik.
     
  • Az utasbiztosítások feltételeit is hozzáigazították a biztosítók a jelenlegi helyzethez.

 

 

Mire térít a már meglevő élet-, baleset-, és egészségbiztosításod, és mire nem a koronavírussal kapcsolatban?

 

 

Fontos tudnod, hogy az úgynevezett kritikus betegségek, nevesített betegségek. Ha ehhez kapcsolódó életbiztosításod van, akkor az nem fog téríteni, mert jelenleg a koronavírus nincs benne a biztosítási feltételekben közzétett felsorolásokban.

 

Ilyen életbiztosítások az egyéni és csoportos egészségbiztosítások, meg a kockázati életbiztosítások ezen kiegészítő biztosításai, valamint a kritikus betegségekre szolgáltató, kórházi és műtéti szolgáltatásokat adó, vagy finanszírozó biztosítások (pl. Best Doctors).

 

Viszont a már meglevő, kockázatban álló életbiztosításod, és az erre szolgáló kockázati kiegészítők fedezetet nyújtanak a koronavírus megbetegedésre, amennyiben annak következménye kórházi kezelés, műtét vagy haláleset. Ilyen események bekövetkeztekor a biztosító fizetni fog.

 

Szolgáltatásszervező és/vagy finanszírozó egészségbiztosítás esetén megszervezik az ellátást, és/vagy fizetik a szükséges ellátás, kezelés, vizsgálat, műtét, és kórházi tartózkodás költségeit attól függően, milyen biztosítási csomagod van.

 

Ugyanakkor mindenképp tájékozódj a szolgáltató oldalán, mert valószínűleg csak előjegyzéssel mehetsz (sürgősségi ellátást nem fedez), és többen kizárják ezt is, ha a WHO által kritikusnak minősített országból jöttél haza (többnyire csak 14 nap letelte után mehetsz).

 

Összegbiztosítások esetén pedig kifizetik a szerződés szerinti biztosítási összeget halál esetén, valamint a kórházban töltött napok száma és/vagy a műtét után.

 

Ha külföldön kerültél kórházba, biztosításod többnyire erre is fedezetet nyújt, és a zárójelentés magyarra fordítása után igényedet érvényesíteni tudod.

 

Sőt, ha táppénzre válsz jogosulttá, és van benne keresőképtelenségi kiegészítő biztosítás, akkor az is térít majd a biztosítási feltételek szerint.

 

Csak abban az esetben tagadhatja meg a biztosító a kifizetést, ha a járványokat eleve kizárta a biztosítási feltételekben (ilyet nem találtam), vagy ha Te magad felelős vagy azért, hogy megfertőződtél...

 

Érdekes kérdés a baleset, de beszéljünk erről is. Előfordulhat ugyanis, hogy valamilyen baleset kapcsán fertőződtél meg. Ez többnyire munkabaleset, de extrém helyzetben bárhol lehet, hogy csak azért fertőződtél meg, mert valamilyen baleset következtében kerültél kapcsolatba a vírussal.

 

Ilyenkor a balesetbiztosításod fizet a biztosítási összeg erejéig a kórházban töltött napokra, a műtétre vagy a rokkantságra. 

 

Ez pedig nemcsak a már meglévő balesetbiztosításod esetében igaz, hanem arra is, amit most kötsz meg. Ugyanis a balesetbiztosításoknál nincs várakozási idő...

 

Amennyiben pedig nemrég díj-nem-fizetés miatt megszűnt kockázati biztosításod van, érdemes reaktiváltatnod, ha még a biztosítási feltételben megszabott határidőn belül vagy...

 

 

Dokitokosan.hu - azonnali online konzultációval

 

 

Ritkán ajánlok konkért terméket itt, bár hamarosan ilyen cikkeket is írok majd. De most ebben a helyzetben muszáj megemlíteni a Biztosítsd az Egészséged Egyesületünket. 

 

Egészségbiztosítási szolgáltatásokkal kapcsolatban a várakozási idő új szerződés esetében csak 1 hónap, és nem kell lemondanod a megszokott szakorvosaidról sem.

 

Ami miatt ide kívánkozik, az egy szuper szolgáltatásunk, amit viszont azonnali igénybe vehetsz, erre NINCS VÁRAKOZÁSI IDŐ. Ez pedig a telefonos és online orvosi asszisztencia szolgáltatásunk.

 

Ez arra jó, hogy azonnal orvosnak tehesd fel a kérdéseidet, ha kételyeid támadnak azt illetően, hogy vajon megfertőződtél-e vagy sem. Persze, ezenkívül minden más orvosi kérdésben segítségedre lesznek, még betegjogi kérdésekben is.

 

Ez különösen hasznos lehet most, hogy a 65 év feletti orvosoknak kifejezetten megtiltották, hogy betegekkel találkozzanak. Az online konzultációval online segítséget kapsz. Így annak az esélye is csökken, hogy Téged fertőzzenek meg egy rendelőben... 

 

A legkisebb csomag díja, amelyben ezek vannak benne, csak 980 Ft egy teljes évre (igen, jól látod az összeget, nem írtam el). Ennyibe kerül Neked az azonnali információ :).

 

A tagsági programokat itt találod. Tőled függ és attól, hogy mire van szükséged: online konzultáció, betegút menedzsment, videós konzultáció, járóbeteg szakellátás, labor és diagnosztika, házi vizit, VIP fekvőbeteg-ellátás - hosszú a lista, amiből választhatsz...

 

Nem kockáztatod most az állami ellátást inkább? Papírmentesen, online pár perc alatt csatlakozhatsz. Promóciós kódként ezt írd be: 19588 (ha velem működnél együtt), 19937 (ha Mariannal), és 19847 (ha Krisztával). Ha bővebb információt szeretnél kapni tőlünk, akkor kattints:

 

Több információt kérek

 

 

A koronavírus szövődményeként felértékelődik az öngondoskodás és a jó pénzügyi tanácsadó

Öngondoskodásod alapelemei a kockázati biztosítások a családvédelem érdekében

 

 

Aegon kockázati életbiztosítások

 

 

Mivel az Aegon nem alkalmaz kizárást vírus miatti járványok esetére, ez igaz a koronavírusra is. A már meglevő életbiztosításod az ehhez kapcsolódó biztosítási eseményekre fizetni fog. 

 

Amennyiben azonban most döntesz úgy, hogy mégiscsak szükségetek lenne kockázati védelemre, az Aegon bizony várakozási időt köt ki. A VitálMaxnál az életkorodtól és a biztosítási összeg nagyságától függ, hogy kötelező-e a szerződéskötéshez az orvosi vizsgálat, vagy sem.

 

Amennyiben orvosi vizsgálat nélkül fogadja el az Aegon az ajánlatot, akkor 6 havi várakozási időt köt ki az alapbiztosításra (bármely okú halál) és a kiegészítő biztosításokra is.

 

Amennyiben nem előírás az orvosi vizsgálat, akkor saját költségedre kérheted azt, hogy ez alapján kössétek meg a szerződést. Ilyen esetben a biztosító eltekinthet a várakozási időtől.

 

Tehát ez is lehet opció az új kockázati életbiztosításodhoz, amely így viszonylag rövid idő alatt kockázatba kerülhet.

 

Köthető haláleseti, kórházi, műtéti, keresőképtelenségi, és baleseti kiegészítőkkel is. Sőt, ha 1 évesnél fiatalabb gyermeketek van, akkor a módozat Papa-Mama szolgáltatása megnövelt biztonságot adhat.

 

 

ALLIANZ Biztosító kockázati életbiztosításai

 

 

Az Allianz Klasszikusok egy hagyományos, csomagos élet-, baleset-, és egészségbiztosítás. Bármely okú halálra 2 hónap várakozási időt köt ki. Kórházi és műtéti kiegészítőkre várakozási idő nincs, hanem az eltelt hónapok függvényében 6 hónapon belül %-osan csökkentett mértékben teljesít kifizetést.

 

Gyermekekre is köthető 2 éves kortól. Az orvosi vizsgálattal létrejött szerződésekre várakozási idő nincs.

 

Az Allianz Gondoskodás Programok pedig a kockázati védelem mellett lehetőséget adnak akár megtakarításra is. Ugyanakkor díja az életkorod alapján változik.

 

Így akkor lehet különösen előnyös, ha csak néhány évre szeretnél védelmet (5 év), és még fiatal vagy. Várakozási idő tekintetében a szabályok ugyanazok, mint a Klasszikusoknál.

 

Tehát ez is opció az azonnali kockázati védelemre.

 

 

CIG Pannonia kockázati életbiztosítások

 

 

Ők az egyik olyan biztosító, ahol érdemes akár most azonnal kockázati életbiztosítást kötnöd. Ugyanis a BÁRKA kockázati életbiztosításukban bármely okú halálra NINCS VÁRAKOZÁSI IDŐ.

 

A meglevő szerződésed esetében nem kizáró ok a járvány, fizetni fognak. Viszont a Bárkában kórházi és műtéti kiegészítőket nem találsz, csak balesetre.

 

Új szerződéskötés esetén az egyösszegű haláleseti szolgáltatásra és a haláleseti járadékszolgáltatásra nincs várakozási idő, a rokkantsági szolgáltatásra viszont van 6 hónap.

 

A Bárka nem különböztet meg dohányos és nem dohányos díjszabást. Vagyis, ha dohányzol, ideális választás lehet...

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

GENERALI Biztosító kockázati biztosításai

 

 

A már meglevő biztosításaidra itt is igaz, hogy nincs kizárás, tehát fizetni fognak a koronavírushoz kapcsolódó biztosítási események bekövetkeztekor. 

 

Viszont az új szerződés megkötésekor a Testőr kockázati élet-, baleset-, és egészségbiztosításban a várakozási idő 6 hónap. Gyermek is bevonható biztosítottként.

 

Rengeteg féle baleseti és betegségi kockázati kiegészítő bizttosítás köthető hozzá. Emellett díjvisszatérítést is ad (a teljes futamidő alatt befizetett biztosítási díj 20%-a), ha a futamidő alatt végül nem történik kárkifizetés.

 

A várakozási idő orvosi vizsgálattal elkerülhető, vagyis ezután már elkezdődik a biztosító kockázatvállalása. Ha most gondolkodsz új szerződés kötésén, akkor ez is jó opció lehet. :)

 

 

METLIFE biztosító kockázati biztosításai

 

 

A meglevő szerződésedre a Metlife biztosító is téríteni fog. Kivétel, ha súlyosan gondatlan, vagy szándékos magatartásod következménye a fertőzés, de ez a többiekre is igaz.. 

 

Amennyiben új szerződést kötnél, akkor Nelsonban a kórházi és műtéti kiegészítők esetében 60 nap a várakozási idő. Bármely okú halálra viszont NINCS várakozási idő.

 

Ez a másik olyan biztosító, ahol még most is érdemes kockázati életbiztosítást kötnöd, hiszen akár másnaptól kockázatban áll majd. A Nelson elsősorban a nagyértékű biztosítási összeg esetén nyújt jelentős kedvezményt, így igen jó ár-érték arányú lehet.

 

Itt mindenképp meg kell említenem a MetLife biztosító gyermekbiztosítását, a JUNIOR CARE-t, amit magam is mindig szívesen ajánlok. Hiszen, bár jellemzően gyermekek nem betegszenek meg ebben a vírusban, de előfordulhat akár most, akár egy következő alkalommal bármi is.

 

A Junior Care baleset és betegség miatti kórházi ápolásra, műtétre, csonttörésre, égésre, rokkantságra, és kritikus betegségek esetén ad térítést, a biztosítási összeg szerint. Ezenkívül több hasznos kiegészítő szolgáltatás is van hozzá (magántanár, diagnosztika, betegszállítás).

 

Várakozási idő a betegségekre 90 nap. Már születéstől megköthető. Egy havi díja a legkisebb csomagban, egy gyermekre mindössze 2667 Ft, a második gyermektől pedig már díjkedvezményt is ad...

 

 

SIGNAL Biztosító kockázati biztosításai

 

Itt azért nem vagyok meggyőződve 100%-ban, hogy fizetni fognak a koronavírus kapcsán, mert szerintük a helyzet dönti majd el. De azért azt gondolom, hogy igen, fognak, hiszen kizárásként nem szerepel a biztosítási feltételekben a vírusjárvány.

 

Új szerződésként a halálesetre és rokkantságra, határozott 5 évre szóló csomagos módozatuk esetén nincs várakozási idő. A Védőszárny kockázati életbiztosításban sincs.

 

 

UNION Biztosító kockázati biztosításai

 

 

Meglevő szerződésedre térítenek, mert nincs benne kizárásként a biztosítási feltételekben.

 

Újonnan megkötött Rizikó EXTRA kockázati életbiztosítási esetén, ha orvosi vizsgálat nélkül kötöd, akkor a várakozási idő 3 hónap bármely okú halálra, műtéti térítésre, és kórházi napi térítésre.

 

Orvosi vizsgálattal (saját költségedre) létrejött szerződés esetén azonban a biztosító a várakozási időtől eltekint.

 

 

UNIQA Biztosító kockázati életbiztosításai

 

 

Jelenleg ők is pozitívan állnak a koronavírus miatti káreseményekhez, már ami a kifizetéseket illeti.

 

Új kockázati életbiztosítási szerződés megkötése esetén a SIMPLE LIFE és a LIFE PROTECT 2.0 esetében is 6 hónap a várakozási idő, melytől orvosi vizsgálattal (saját költségeden a biztosító által kijelölt szolgáltatónál) létrejött szerződés esetén a biztosító eltekint.

 

Emellett a Life Protect díja életkor szerint változik, így rövidtávra (például ha pár év van még a hiteledből) és elsősorban fiataloknak igazán jó ár-érték arányú kockázati védelmet adhat...

 

Persze, ez csak a jéghegy csúcsa. Igazán jó kockázati családvédelmet összeállítani nem könnyű, annyi paraméter határozza meg. Beszélgess erről a személyes pénzügyi tanácsadóddal :).

 

Amennyiben még nincs (vagy nem megfelelő), kérd hozzáértő, független pénzügyi tanácsadóink segítségét, és ne halogasd tovább a kötést:

 

Tanácsadót választok

 

 

Családi költségvetés, avagy hogyan éld túl anyagilag a koronavírus járvány miatti válsághelyzetet?

 

 

A koronavírus szövődményeként felértékelődik az öngondoskodás és a jó pénzügyi tanácsadó

Hogyan lehetsz nyerő a koronavírus elleni jétszmában? Pénzügyi tudatossággal...

 

 

Persze, szerencsés esetben nem fertőződik meg senki a családodban. Azonban így is adódhatnak nehézségek bőven. Ideje összehívni a családi kupaktanácsot. Amúgy is a legtöbb helyen home office van, az óvodák és iskolák is zárva...

 

Milyen megoldandó anyagi jellegű problémák merülhetnek fel? Összeszedtem néhányat a teljesség igénye nélkül:

 

  • Eddig ingyenes étkezést kaptak gyermekeid az iskolában (óvodában, bölcsődében), mots azonban ezt otthon kell megoldanotok.
     
  • Nincsenek megfelelő eszközeitek az online oktatáshoz.
     
  • Kevesebb jövedelem vagy táppénz miatt a hiteltörlesztésetek veszélybe kerülhet.
     
  • Megnövekedhetnek a rezsiköltségek, hiszen egész nap mindannyian otthon lesztek, akár hónapokig.
     
  • Problémák lehetnek az élelmiszer ellátásban, és a nagyobb tétel egyszerre történő beszerzése nagyobb kifizetendő összeget jelent a megszokottnál.
     
  • Egyes költségek megnövekedhetnek a megbetegedés vagy a megelőzés kapcsán.
     

 

Most van az, hogy korábbi öngondoskodásod felértékelődik (ha volt, ha nem). Vagyis most derül ki, mennyire voltál előrelátó a váratlan helyzetekre.

 

Hiszen az ideális az, ha rendelkezel az átlagos kiadásaidra vetítve 6 havi tartalékkal. Ebben az esetben most nyugodt lelkülettel várhatod ki a válsághelyzet végét, vagyis a koronavírus járvány miatti megváltozott körülmények elmúlását. Te biztosan ki tudod egészíteni majd a hiányzó összeget...

 

De mit tegyél, ha eddig nem foglalkoztál az öngondoskodás ezen alapvető elemével, vagyis nincs, vagy csak minimális a tartalékod?

 

Ha elhúzódik a járvány, szinte biztosan bajban leszel. De, ha eddig nem is tetted, még most sem késő változtatnod, és tudatosan kezelned a pénzügyeidet!

 

Néhány tipp ehhez, melynek részletes pénzügyi tervezését beszéld meg személyes pénzügyi tanácsadóddal, vagy válassz független pénzügyi tanácsadóink közül:

 

Tanácsadót választok

 

 

Tippek a részletes családi költségvetés és pénzügyi tervezés elkészítéséhez 

 

 

  • Első lépésként NE a meglevő megtakarításaid felhasználásval kezdd! NE áldozd fel a későbbi pénzügyi céljaid megvalósulását néhány hét válsághelyzet miatt!
     
  • Ha eddig nem vezetted, keresd vissza, pontosan hogyan alakult a rezsiköltségetek, és a víz-, villany, és gázfogyasztásotok.

    Fontos, hogy ne terheld túl az anyagi keretedet, és ehhez tudnod kell, pontosan mire és mennyit fizettél eddig.
     
  • Gyűjtsd össze azokat a megtakarításokat és alapvető fix kiadásokat, amiket ha törik, ha szakad, ki kell fizetned.

    Igen, az öngondokodásra befizetendő pénzeket is ide számold első körben...
     
  • Próbáld meg utólag kimutatni (ha eddig nem vezetted a kiadásaitokat), hogy mennyit költöttetek havonta élelmiszerre és az alapvető tisztálkodási és tisztítószerekre.

    Ehhez add hozzá az iskolai, óvodai ebédbefizetéseket és tisztaságcsomagok értékét.
     
  • Pénzügyi tervezésed részeként készítsétek el az elkövetkező hetek napi menüjét. Hiszen kiemelkedően fontos most megtervezned pénzügyileg is azt, hogy mikor, mit főzöl, hogy leginkább gazdaságos legyen.
     
  • Elkülönítve érdemes kezelned azokat a költségeket, amik most nem létfontosságúak - közlekedés, fodrász, vendéglátás, szórakozás, ruházkodás, stb.
     
  • Számoljátok ki, hogy mekkora plusz költséget bír el a családi költségvetésetek a fentieken felül, ha az egyéb, most nem szükséges kiadásokat is visszafogjátok és racionalizáljátok a szükséges családi kiadásokat.
     
  • A kifizethető mértékű plusz kiadásokat állítsátok szembe a már eddig is meglevő kifzetésekkel, és a bevételeitekkel. Ezután jöhet a részletes pénzügyi tervezés ahhoz, hogy az egyenlegetek pozitív maradjon.
     
  • Keressetek plusz bevételi forrásokat is, ami akár lehet gyermekfelügyelet vállalása tehetősebb családoknál, lehet otthoni internetes munka, lehett korrepetálás vagy tanítás is, vagy bármi.
     
  • Keressetek közösségi megoldásokat szűkebb lakókörnyezetetekben, amivel egymást segítve közösen tudtok pénzt megspórolni, ha szükséges. Természetesen pici közösségben, az alapvető megelőző szabályok betartásával...
     
  • A legrosszabb, ha nem teszel semmit, ha nem változtatsz semmin, csak várod a csodát, és hisztizel a közösségi fórumokon. Hidd el, képesek vagyunk az összefogásra, és Ti is képesek vagytok a változtatásra. Csak tennetek kell érte...

 

 

Hogyan fordítsd előnyödre a koronavírus miatti válságot?

 

 

A családi költségvetés kapcsán állapodjatok meg a szabályokban, amik abban segítenek, hogy ne lépjétek túl az anyagi kereteiteket akkor sem, ha akár hónapokig ez a kihirdetett vészhelyzet marad.

 

Ha ügyesek vagytok, ez az az időszak, amikor némileg kényszerből ugyan, de maradandóan megváltoztathatjátok a pénzügyi szokásaitokat, ami a jövőben pozitív változásokat hozhat Számotokra anyagilag is.
 

Ugyanis, ha új pénzügyi szokásokat alakítotok ki most azért, hogy meglegyen a fedezete a többletkiadásoknak, vagy azért, hogy kevesebb kereset esetén se roppanjon meg a családotok anyagi helyzete, akkor később ez lehetőséget ad az anyagi biztonságotok megteremtésére is.

 

Amikor helyreáll a rend, akkor már lesz lehetőségetek az öngondoskodásra. Lesz pénz, lesz keret a költségvetésetekben arra, hogy megtakarításotok is legyen...

 

Emlékszel arra, hogy mi a halogatás ára? Beszéltünk már arról, hogy mindennek megfizetjük az árát - vagy most, vagy később. Arról beszéltünk, hogy a halogatás is csak addig tart, amíg már nagyon fáj.

 

Nos, ez most egy kényszerhelyzet, ami elég erős lehet ahhoz, hogy akár változtass azokon a pénzügyi szokásaidon, amik miatt eddig úgy érezhetted, hogy nem tudsz megtakarítani vagy nem megfelelő mértékben.

 

Meggyőződésem, hogy ennek a koronavírus okozta válsághelyzetnek ez lesz a legnagyobb jótéteménye, a leginkább pozitív szövődménye. Vagyis az, hogy a legtöbben változtatnak majd a gondolkodásmódjukon, a hozzáállásukon...

 

 

További veszélyek megelőzése a koronavírus kapcsán

 

 

Koronavírusos spam levelek, kiberbűnözés

 

 

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet felhívta a figyelmet arra, hogy:

 

"A koronavírus megjelenése óta olyan új kiberbűnözői módszer van kibontakozóban, amely kihasználja a felhasználók járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságát.

 

A csalók a pandémiára építve e-maileken keresztül próbálnak adathalász tevékenységet, illetve zsarolóvírus kampányt folytatni és megtéveszteni a felhasználókat, vagy káros kódokat juttatni eszközeikre.

 

A csaló levelek jellemzően többféle hamis hírrel keltenek figyelmet, például a vírus ellenszerével kapcsolatos nagy áttörésről, alternatív gyógymódokról, egészségügyi eszközök hiányáról és beszerzésének lehetőségeiről, fontos biztonsági intézkedésekről számolnak be, vagy azzal igyekeznek pánikot kelteni, hogy a vírus az adott településen is felütötte a fejét.

 

Az e-mailek sok esetben hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készültek. Egyes esetekben nevesebb nemzetközi szervezetet – többek között – az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) jelenítik meg feladóként."

 

Ne nyisd meg ezeket a leveleket, vagy ha mégis megnyitod, a hivatkozásokra vagy a csatolmányra semmiképp NE kattints rá!

 

 

Jár-e táppénz koronavírus (COVID-19) megbetegedés vagy karantén esetén?

 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán megjelent tájékoztató szerint "aki COVID-19 vírussal (koronavírus) kapcsolatban vagy otthonában, vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, keresőképtelen állományba vehető.

 

A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7”-es kóddal igazolja."

 

Tehát igényelhetsz táppénzt karantén esetén :). Akkor is így van, ha határozattal elrendelt területi karantén (egész település vagy egy része) lép érvénybe, és ezért nem tudsz munkába menni.

 

Ebben az esetben azonban betegszabadság nem jár, a keresőképtelenséged első napjától táppénz kerül megállapításra, méghozzá az általános szabályok szerint 50 vagy 60%.

 

Amennyiben foglalkozási megbetegedés vagy baleset az oka a fertőzésnek, akkor a táppénz 100%...

 

Információs kormányzati elérhetőségek a koronavírus kapcsán:

 

 

Főbb szabályok a munkahelyeken és a várható intézkedések

 

 

Nos, ez nem az én területem, de találtam két nagyon jól összeszedett cikket, amiket érdemes lehet elolvasnod. Hiszen már most is a legtöbb cég, vállalat hozott különböző megelőző intézkedéseket.

 

A munkáltatódnak egyrészt kötelessége az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása. Másrészt a társadalmi felelősségvállalás része az, hogy kiveszi részét a járvány terjedésének megakadályozásában.

 

Az első cikk azt foglalja össze, hogy jár-e karantén esetén munkabér, hogyan alakul a szabadság és a home office. A másik cikkben a munkáltatói kötelezettségekről és védőintézkedésekről van szó, valamint a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről.

 

Karantén a koronavírus miatt

 

Amennyiben szigorodnának szabályok, jó ha tudod, hogy mire számíthatsz. Jó összefoglalót találsz itt.

 

Utazások

 

Ezeket most célszerű elhalasztanod. Arról, hogy milyen esetben fizetnek utasbiztosításodra a biztosítók és mikor nem, visszajár-e a befizetett díj, ha lemondod az utat, itt írtam részletesen.

 

Dönts tudatosan, és erősödj meg pénzügyileg a koronavírus járvány idején is!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika; rajz: Cziráki Alexandra - minden jog fenntartva (2020.03.16., utoljára frissítve 2020.12.16.))

Vissza

Címkék : koronavírus, családi költségvetés, családi kiadások, vésztartalék, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadó, pénzügyi probléma, pénzügyi szokások, kockázatcsökkentés, kockázati életbiztosítás, kockázat, életbiztosítás, egészségbiztosítás, betegségbiztosítás, munkabaleset, öngondoskodás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek