...

200 000 Ft hitel karácsonyi ajándékokra?

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Karácsony a szeretet ünnepe - elfelejtettük a lényeget? Pénz, pénz, pénz...

 

 

Te mennyit költesz Karácsonykor? Miért ennyit? Miből? Talán nem ez lesz a legnépszerűbb cikkem sokak számára, de ha csak néhányukat sikerült elgondolkodtatnom, már megérte megírnom. Talán egy kicsit érzelgős is lesz, de hát ez egy ilyen időszak...

 

Egy idézet jutott eszembe, amit régebben olvastam valahol és most kikerestem újra:

 

 

"Nem időpont vagy időszak a karácsony, hanem lelkiállapot. Békességben, jóakaratúan és könyörületesen élni - ez a karácsony igazi szelleme"
(Calvin Coolidge)

 

 

Az elmúlt két hétben naponta 15-20 (!) üzenetet kapok azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnának 200.000 - 300.000 Ft kölcsönt felvenni olyan emberek, akik egyébként közmunkából vagy 80.000 - 100.000 Ft-ból élnek.

 

Ma, az egyik ilyen üzenet után fogalmazódott meg bennem, hogy írok erről. Ne érts félre, mindenki azt csinál az életével, amit akar, nincs jogom beleszólni és nem is tenném. 

 

Azonban pénzügyi tanácsadóként az a dolgom, hogy megmutassam, milyen döntési lehetőségeid vannak, és elmondjam ezen döntéseid lehetséges következményeit. Az ATV Híradóban ezzel kapcsolatos beszélgetésünket Somos Andrással itt nézheted meg.

 

Minden évben eljön ez az időszak, és a statisztikák szerint a nyár után ilyenkor vesznek fel az emberek a legtöbb hitel. Vagyis hitelből nyaralunk és hitelből veszünk ajándékot...

 

 

200 000 Ft hitel karácsonyi ajándékokra?

 

 

Az a dolgom, hogy rávegyelek arra, hogy tudatos pénzügyi döntést hozz, méghozzá jó döntést. Az a dolgom, hogy megmutassam az utat a pénzügyi intelligencia magasabb szintjéhez. Ennek pedig fontos része a pénzügyi tudatosság, nem része azonban az érzelmi alapon hozott hirtelen döntések sora.

 

Kölcsönt felvenni azért, hogy karácsonyi ajándékokat vegyél azt jelenti, hogy többnyire veszel valami tucat ajándékot, ami most menő ugyan, de jövőre a megajándékozott már nem is emlékszik rá. A fülbevaló dobozba került, a gyerekek bevágták a legmenőbb játékot a többi "kacat" közé, mert már más a menő.

 

Te viszont rosszabb esetben még akár 2-3 évig fizeted az idei ajándékokat. Te emlékszel még, kitől és mit kaptál 4-5 évvel ezelőtt? Aki ezen az elven szintén kölcsönből vette meg Neked, az biztosan tudja, mert még mindig fizeti...

 

Kérdezem én, mit fogsz tenni jövőre? Újabb kölcsönt veszel fel?

 

 

Nézzük meg a kérdés egy másik oldalát, amit személyesen, érintettként mutatok most meg Neked!

 

 

Néhány napja, amikor a mentoromnak azt mondtam, mínuszban a lelkem, mert nagyon közeledik anyukám halálos balesetének 3. évfordulója, visszakérdezett, hogy "de miért? nincs még 20.-a". Igaz, csakhogy...

 

Tudod, nálunk mindig december elején kezdődött a Karácsony azzal, hogy megterveztük anyuval, melyikünk mit főz és süt, hogy csupa olyan dolog legyen, amit szeret a család, de ne legyen egyforma. A sütiket pedig elfeleztük és elcseréltük, így anyunál is, nálunk is sokféle süti volt.

 

Ezenkívül kitaláltuk, hogy ki, mit kap Karácsonyra, aztán napokat töltöttünk vásárlással. Persze sosem vettünk szinte semmit...

 

Csavarogtunk a városban, ettük a forró sült gesztenyét, beültünk valami cukrászdába vagy étterembe és rengeteget beszélgettünk.

 

Imádtam ezt a néhány hetet az évből! Egész évben a munka, a rohanás, a mindennapi taposómalom, a "Mézga-család". Szinte minden héten találkoztunk többször is, de ez az időszak valahogy más volt. Ez csak rólunk szólt, kettőnkről.

 

Nekem ez volt az igazi Karácsonyi ajándék, ezért vártam minden évben a Karácsonyt!

 

 

Most akkor képzeld Te is!

 

 

Mi az, amit Te tudsz adni a szeretteidnek, ami pénzben nem mérhető? Amihez nem kell kölcsönt felvenned, mert kijön abból, amid van, amikor egyébként sincs sok pénzed...

 

2 nap kényeztetés a párodnak? Leveszel a válláról minden tennivalót, hiszen egész évben ezt csinálja, dolgozik a munkahelyén, aztán meg otthon. Csinálsz neki egy kellemes fürdőt és addig elviszed a gyerekeket valahova, hogy ne zavarják és önmagával tudjon törődni. Sose jártok étterembe? Lepd meg vele és vidd el vacsorázni!

 

Tudd meg, minek örülne: színház, mozi, wellness, séta kettesben egy számára kedves helyen, újra megélni az első randevút, bármi - lepd meg vele! Valószínűleg kevesebbe kerül, mint az, amit kigondoltál megvenni a kölcsönből...

 

Emellett mindig emlékezni fog rá! Látni fogod az arcán, a mosolyán, a szemében, amikor Rád néz. Érezni fogod a szeretetét, mert ő is érzi a Tiédet. Még jobbá teheted kettőtök kapcsolatát és valóban Ünneppé varázsolod számára az ünnepet!

 

Ugyanez igaz a gyerekekre is. Valószínűleg Te is rohansz egész nap, küzdesz és fáradt vagy. Mennyi időt töltesz velük év közben? Mennyi energiád van rájuk? Legyél varázsló és változtasd igazi Ünneppé a Karácsonyt! Készüljetek együtt!

 

Legyél velük, bohóckodj, játsszatok sokat, vidd el őket közös programra. Lásd az önfeledt és boldog mosolyt az arcukon! Csinálj nekik valamit Te magad. Ha valóban szeretnek, ez értékesebb lesz számukra, mint bármi más, ha nem, akkor megvásárolni sem tudod a szeretetüket.

 

Hidd el, ezekre emlékezni fognak!

 

 

200 000 Ft hitel karácsonyi ajándékokra?

 

 

Az élmény, az érzés az mindig maradandó. A kölcsönből vett menő cucc csak a Te emlékeid része lesz a sokáig fizetett törlesztő részletek miatt.

 

 

Tudod, miért vagyok ennyire biztos ebben? Mert én is hibáztam. Későn értettem meg, hogy ez az anyukámmal töltött idő mennyire fontos volt számomra. Az utolsó ilyen időszak sajnos nem így telt.

 

Azon a nyáron volt az infarktusom, így két hónapig nem dolgoztam és nem kerestem, hiszen jutalékból élek. Ezért nagyon kellett hajtanom, hogy utolérjem magam a tennivalókban és visszapótoljam a tartalékokat is. Sosem értem rá, amikor anyu hívott. Ezért pénteken megállapodtunk, hogy vasárnap (arany vasárnap), meg utána hétfőn megyünk vásárolni és csajos napot tartani. Szombaton történt a balesete...

 

Természetesen addigra az én ajándékomat már megvette, meg is kaptam később nevelőapámtól. De nem tudott akkora örömet okozni vele (pedig nagyon eltalálta), mint amekkora szomorúságot jelentett, hogy kihagytam az utolsó ilyen időszakot, amit adhattam volna anyunak. Hiszen ő legalább annyira ragaszkodott ezekhez a napokhoz. Ugyanúgy várta, ha nem jobban, mint én.

 

Már soha nem is élhetem át ezt újra...

 

Most már én akarom ugyanezt adni a gyermekeimnek, mert ettől lesz szép az Ünnep, nem a drága ajándékoktól.

 

Tele van az összes média, internet, TV, újságok a személyi kölcsönök reklámjaival, amik arra buzdítanak, hogy ebből vegyél Karácsonyi ajándékot. Gondold át, hogy kell-e ez Neked! Ha utána ki tudsz fizetni havi 5.000 - 15.000 Ft törlesztést, akkor inkább idén adj szeretetet.

 

Közben pedig kezdd el félretenni ugyanezt az összeget jövő Karácsonyra.

 

Amit valóban, szeretettel adsz, arra évek múltán is emlékezni fognak. Az beépül a személyiségükbe, beépül az életetekbe. Lehet, hogy elsőre csalódottnak tűnnek majd, de a végére boldog mosoly és csillogó tekintet vesz majd körül.

 

Sokkal többet adsz vele, mint gondolnád. Olyasmit adsz, amire akkor is emlékezni fognak, amikor már nem leszel velük. Ez az igazi ajándék! De az időd véges, hogy adni tudj...

 

 

"A karácsony a csodák időszaka, ilyenkor minden lehetségesnek tűnik."
(A semmi közepén c. film)

 

 

A Te szeretteid mire fognak emlékezni? Te mire fogsz emlékezni?

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

ATV Híradóban pénzügyi szakértőként erről - a riporter @Somos András volt:

 

Vissza

Címkék : tudatos pénzügyi döntés, tudatos pénzügyek, pénzügyi tudatosság, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, személyi kölcsön, pénzügyi tanácsadó, pénzügyi tervezés, pénzügyi kultúra, pénzügyi intelligencia, megtakarítás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek