...

Varázsolj magadnak biztos nyugdíjat!

Kategória: Nyugdíj | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Nyugdíjbiztosítás, NYESZ, ÖNyP, aranybefektetés, ingatlan, nyugdíjkötvény, majd a gyerekek segítenek - Neked mi a terved?

 

 

Minden évben felerősödik ilyenkor az igény sokakban, hogy mégiscsak kéne tennie valamit, amitől biztonságban érezheti időskora éveit anyagilag, és megnyugodhat. Talán mi, pénzügyi tanácsadók is hibásak vagyunk ebben, mert jó érv a pár hónap múlva meg is érkező adóvisszatérítés.

 

Pedig egy sor más fontos szempontot is figyelembe kellene venned, ami miatt egész évben aktuális. Te hogy állsz az öngondoskodással?

 

Tudom, lerágott csont, már a csapból is ez folyik. Nekem is pontosan ez a 18. cikkem ebben a témában 2 év alatt. Ezekben rengeteg adatot soroltam már fel érvként, hogy miért szükséges tenned magadért. Megmutattam az okokat és a következményeket, sőt, a konkrét számokat is.

 

Most csak visszautalnék a néhány adatra, és mutatok valami fontosat és egyértelműt. Végül azt is megmutatom, miért csalókák a csoda kalkulátorok, amikkel el akarják Neked adni az adott megtakarítási terméket vagy épp elvenni valamelyiktől a kedvedet.

 

Azután hívj fel, és beszélgessünk arról, hol tartasz TE ebben a folyamatban. Akkor is, ha úgy érzed, jelenleg nem tudsz megtakarítani. Akkor is, ha igen, de nem vagy biztos abban, hogyan tedd és mire lesz elég, amit eddig tettél:

 

Tanácsadót választok

 

 

Tények és tévhitek a nyugdíjhelyzetről és a jövődről

 

 

Varázsolj magadnak biztos nyugdíjat!

Fiatalon még jelentéktelen és távoli a probléma, idősen ez lesz a legnagyobb problémád...

 

 

Felkutattam néhány felmérést, amelyet biztosítók, pénzintézetek és az OECD végeztek az elmúlt években. Ezek jól mutatják, hogyan gondolkodik ma a többség...

 

 

TÉVHITEK TÉNYEK
A 30 év alatti fiatalok 69%-a úgy gondolja, nem éri el a nyugdíjas életkort, ezért nem is kell gondoskodnia erről

A 60 éves életkorban várható élettartam a férfiaknál még 14,5 év, a nőknél pedig 18,4 év. Vagyis ha akár 70 év lesz a nyugdíjkorhatár, akkor van pár éved, amit meg kell oldanod. Ha marad a "Nők 40", akkor többet is...

Elegendő elkezdeni a nyugdíjmegtakarítást 40-45 éves korban

A már megtakarítók 70%-a úgy érzi, elkésett (a 35-40 év körüliek is!), és sokkal korábban kellett volna elkezdenie.

Ha 40 évesen elteszel 25e Ft-ot havonta, akkor kb. 15M Ft-od lesz 65 évesen. Ha 25 évesen félreteszel 10e Ft-ot, akkor is ennyi lesz. Melyik a könnyebb? Főleg, ha több kell...

Az állam kötelessége a megfelelő nyugdíj biztosítása, mert járulékot fizetünk (76% így gondolja) Jelenleg a bruttód 10%-a a nyugdíjjárulék, minden más adó. Várhatóan ez is változni fog, összevonják a fizetendő járulékokat. Ráadásul nem jön ki a matek az öregedő társadalom miatt: egyre több nyugdíjas és egyre kevesebb aktív kereső...
Csak nálunk ilyen szegények a nyugdíjasok, bezzeg nyugaton... Egy OECD felmérés szerint az állami nyugdíj mindenhol probléma. A 65 év feletti amerikai lakosság 20%-ának szegénységi küszöb alatti a jövedelme.Az aggregált helyettesítési ráta (a 65–74 évesek nyugdíját viszonyítja az 50–59 évesek keresetéhez) az EU-ban átlagosan 58%, míg Mo-n 67%. Persze a vásárlóértéke már egy másik probléma...
"Majd megoldom valahogy" Jelenleg 4 aktív keresőre jut 1 nyugdíjas. Várhatóan ez a szám 2050-re lecsökken 2 aktív keresőre. Emellett ott a kötelező szülőtartás. Ha mégsem tudod megoldani, a gyerekeidet hozod nehéz helyzetbe...
Emelt KATA megoldja, hogy legyen nyugdíjam Jó eséllyel sokkal többet keresel, mint a bruttó minimálbér (ami a járulék alapod lesz), tehát nyugdíjasként sem ennyiből szeretnél élni. Itt kiszámoltuk, hogy +25e Ft-ért nagyjából 20e Ft-tal kapsz majd több nyugdíjat. Elég lesz? 
Úgyis addig emelik a korhatárt, hogy ne kelljen fizetniük Valóban emelkedni fog, ahogy máshol is. Itt találod a többi országban érvényes nyugdíjkorhatárt. Ahogy emelkedik a várható élettartam is. Jó esélyed van néhány nyugdíjas évre...

 

 

A különböző felmérések azt mutatják, hogy nagyjából tisztában vagyunk a helyzettel, mégsem teszünk semmit. A megtakarítási célok fontossági sorrendjében egyre hátrébb kerül a nyugdíj (5.helyen van). Paradoxonok:

 

  • Ma Magyarországon az emberek 37% úgy gondolja, hogy a nyugdíjából fog megélni
  • Mindössze 30%-nak van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása
     
  • 76% azt mondja, hogy az állam feladata a nyugdíjasok ellátása
  • 62% viszont azzal számol, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég
     
  • Kevesebb, mint 20%-nak van valamilyen terve arra, hogy miből fog megélni
  • 52% úgy számol, hogy legalább 20.000.000 Ft kell a gondtalan nyugdíjas évekhez 
     
  • A megtakarított nyugdíjvagyon mindössze 30%-a tartozik a 45 év alattiakhoz
  • A 40+ megtakarítók 70%-a úgy érzi, hogy már elkésett

 

Bizalmatlan vagy és bizonytalan? Megértem. Jelenleg a szabályozás kiszámíthatatlan. Csakhogy az nem ment meg Téged az időskori elszegényedéstől, hogy ma nem mersz cselekedni.

 

Bármit teszel, előrébb leszel, mintha semmit nem csinálsz, csak telnek a napok és "majd lesz valahogy"... Ha pedig már van valamilyen nyugdíjcélú előtakarékosságod, akkor időről időre érdemes felülvizsgálnod, hogy elegendő lesz-e. Hiszen az igényeid változhatnak :))

 

Ne halogasd tovább, mert milliókat veszítesz. Hívd fel a saját személyes pénzügyi tanácsadódat, segíteni fog. Vagy talán még nincs? Nincs olyan, akivel megkereshetnétek azt az ideális megoldás, amivel elérheted a megcélzott összeget a nyugodt időskorodhoz? 

 

Töltsd ki kérdőívünket és segítünk. Átnézzük Veled, hol tartasz az öngondoskodásban, és közös pénzügyi tervezés során összeállítjuk a Számodra legjobb megoldást. Kattints most:

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

Varázsolj magadnak biztos nyugdíjat!

A megtakarítási célok fontossági sorrendje ellentétes irányt mutat a nyugdíjas kor problémáival

 

 

Nyugdíj-előtakarékossági termékek összehasonlítása

 

 

Azt mondják, sose köss nyugdíjbiztosítást? Állítják, hogy a befektetés csak hazárdírozás? Az ETF a tuti vagy az arany? Ingatlant vegyél? - Nehéz eldöntened a számok ismerete nélkül, hogy mivel jársz a legjobban. Ki ezt mond, ki azt...

 

Azt gondolom, itt is a több lábon állás elmélete a nyerő. Vagyis célszerű a jövőbeli nyugdíjadhoz szükséges portfóliódat több termékből összeállítani - már amennyire lehetőségeid engedik. Segítek ehhez számokkal is:

 

Havi 20.000 Ft rendszeres megtakarítással elérhető összeg JELENÉRTÉKEN, indexálás nélkül, SZJA visszatérítéssel
(bruttó 6% feltételezett hozam a kalkulátorokkal)

megtakarítási időszak  NYESZámla   Önkéntes  NyP Nyugdíjbiztosítás
10 év 3,0 - 3,6 M 2,8 - 3,3 M 3,0 - 3,2 M
20 év 8,6 - 10,1 M 6,0 - 7,5 M 7,8 - 8,5M
30 év 18,4 - 21,8 M 9,8 - 13,3 M 14,4 - 17,0 M
40 év 35,9 - 42,6 M 14,4 - 21,1 M 23,7 - 30,2 M
10.000 Ft-os megtakarítással
10 év 1,4 - 1,7 M 1,4 - 1,6 M 1,5 - 1,6 M
55.000 Ft-os megtakarítással
10 év 8,3 - 9,8 M 7,8 - 9,4 M 8,6 - 9,3 M
20 év 23,3 - 27,6 M 16,5 - 20,9 M 21,7 - 23,6 M

 

 

Beégették már az agyadba egyes számolós blogok (például itt), hogy meg ne próbálj nyugdíjbiztosítást kötni, mert mennyit veszítesz (még kalkulátor is van elrettentésül, melynek mögöttes elveit nem ismered)?

Mutatták már meg internetes oldalakon, hogy csakis az önkéntes nyugdíjpénztár a legjobb nyugdíjmegtakarítási forma?

Láttál már táblázatos összehasonlítást arról, hogy X milliót nyersz az ETF-ekkel, ha TBSZ vagy nyugdíj előtakarékossági számlán azt veszel?

 

Nézd meg a nyugdíjcélú megtakarításokhoz készült összehasonlító táblázatot fent! Adott terméktípuson belül is meg tudja verni egyik termék a másik terméktípus valamelyik termékét. Termékcsoportokon belül is óriási eltérések vannak. Kijelenthetjük általánosan, hogy valamelyik rossz vagy jó???

 

Egyértelműen el tudod dönteni ezekből az adatokból, hogy Neked melyikre van szükséged? Ugyanis a legtöbb tanácsadó mutat egy táblázatot, amellyel megpróbálja bebizonyítani, hogy az ő terméke e legjobb Neked...

 

Az a véleményem, hogy addig semmire nem mondhatom ki, hogy Neked való vagy ellenjavallt, amíg nem tudok Rólad semmit.

 

Hiába készül kalkulátor a nyugdíjbiztosítások költségeire, kizárt dolog, hogy benne van az összes létező termék teljesen eltérő költségszerkezettel egy excelben. Ha használod, fogadd fenntartásokkal az eredményt, hiszen THM alapján számol egyenletes költséggel, aminek semmi köze a valós költségszerkezethez.

 

Hiába készül kalkulátor a TBSZ számlák befektetéseihez, nem tudja számolni és modellezni az összes felmerülhető költséget, a díjak változásait és váltásokat egy excelben.

 

Hiába készül összehasonlító kalkulátor az elérhető megtakarítási összegről a pénzügyi termékeket értékesítő oldalakon, az végképp lehetetlen, hogy minden egyes termék minden egyes költsége, az elérhető alapok sajátosságai benne legyenek.

 

Én is készítek kalkulátorokat. Azért nem teszem általános érvényűként közzé, mert nem azok. Csak és kizárólag leegyszerűsített viszonyítási alapokat adhatnak személyes beszélgetésünkkor a döntésedhez.

 

Még a biztosítók kalkulátorai sem egyformák. Fentiek miatt értékpapírszámllához pedig nem találsz korrekt kalkulátort, csak általános hozamszámolókat. Ha pedig megnézed a pénzügyi oldalak megtakarítási kalkulátorait, mindegyik más-más eredményt ad majd ugyanarra a feltételezésre. Szerinted miért? 

 

 

Melyik nyugdíjmegtakarítás a legjobb? - NYESZ, ÖNyP vagy Nyugdíjbiztosítás - összehasonlítjuk 

 

 

Elmondom, mi a kulcs :). De előbb nézd meg a teljes táblázatot, melynek letöltő linkjét a feliratkozásod után kapott megerősítő e-mail visszaigazolásakor küldöm el Neked. Innen hozzáférsz a korábbi összehasonlítókhoz is, amik hasznosak lesznek jövőbeli pénzügyi döntéseidhez. Kattints most és töltsd le a teljes összehasonlítót:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

TE VAGY A KULCS. Csak utánad következik a hozam, a kockázat, a költség és minden más. Ezek legyenek az alapvető döntési szempontjaid:

 

  • Mikor akarsz / fogsz nyugdíjba menni, vagyis hány éved van a szükséges összeg összegyűjtésére ÉS mikor legyen hozzáférhető?
     
  • Mekkora összeget tudsz / akarsz félretenni rendszeresen és / vagy időszakonként? Állandó marad vagy fog változni a nagysága később?
     
  • Mennyire fontos Neked, hogy előre ismerd a felmerülő költségeket, vagy belefér, ha időközben akár sokkal több lesz, mint számítottad?
     
  • Fogsz-e / akarsz-e foglalkozni a befektetéseiddel, hogy kihozd a portfóliódból a maximumot vagy segítőre lesz szükséged?
     
  • Mekkora a kockázattűrő képességed - garantáltan tudni akarod, mennyi lesz a lejárati összeg, vagy mersz többé-kevésbé kockáztatni is?
     
  • Milyen a megtakarítási attitűdöd? Van-e szükséged "nádpálca elv"-re - kell valami kényszer, vagy magadtól is félreteszed minden hónapban?

 

A táblázatban 4 önkéntes nyugdíjpénztár (sokkal több van), 4 nyugdíjbiztosítás számszerű adatait mutatom meg (sokkal több van) Neked mai értéken számolva. Mellé tettem a NYESZ-t is, azt feltételezve, hogy sosem váltod át a portfóliódban, amit már megvettél, illetve azt is, ha évente 1x ill. 2x váltasz (sokkal nagyobb a variációs lehetőség).

 

Fontos megértened, hogy minden, amit mutat Neked bármelyik függő vagy független pénzügyi tanácsadó (mi is), az csak feltételezés. Feltételezünk egy hozamot, feltételezzük, hogy végig vissza tudod majd igényelni az SZJA-t. Feltételezzük, hogy rendszeresen fizetni is tudod végig.

 

Múltbéli hozamok, feltételezett költségek. Nincs garancia arra, hogy tényleg ennyi lesz a végső összeg, ahogy arra sem, hogy nem. Ne a feltételezések alapján elérhető különbségek alapján dönts, hanem elsősorban a fenti szempontokat vedd figyelembe. A lényeg, hogy KEZDD EL A MEGTAKARÍTÁST!  

 

 

 

Ezeket a kérdéseket válaszold meg magadnak a NYESZ, az ÖNyP és a legjobb nyugdíjbiztosítás kiválasztásakor:

 

 

Ugyanis se Neked, se nekem elképzelésem sincs arról, hogyan számolnak az egyes kalkulátorok. Erről beszéltünk már a hitelkalkulátorokkal kapcsolatban is. Adnak egy végeredményt, ami vagy annyi vagy nem - többnyire nem, mert szubjektívak és egységesítettek. Nem tudják kezelni az egyéni paramétereidet :)

 

Ezért van szükséged személyreszabott megoldásra. Tudod, olyan ez mint a méretre készült kosztüm / öltöny, meg az, amit csak úgy leveszel a polcról. Nem rossz az utóbbi sem, de az igazán jó az, ami a Te alkati sajátosságaidat figyelembe véve készült, igaz?

 

Ezt kínáljuk Neked a pénzügyeidhez :). 1.000.000 okom van, hogy azt mondjam, kezdd el most velünk a megtakarításodat havi 20.000 forinttal:

 

Tanácsadót választok

 

Ha mégis egyedül futnál neki, adok egy kis segítséget, hogy melyik nyugdíjelőtakarékossági forma esetén mit nézz meg elsősorban, ha már a fentiek alapján kiválasztottad a megfelelő típust. Itt jön be a költségszerkezet fontossága, amit nagyvonalakban már korábban is összehasonlítottunk itt.

 

Ha megnézed a táblázatot láthatod, hogy nyugdíjbiztosítás és nyugdíjbiztosítás között is óriási különbségek vannak, sőt még egy biztosító több nyugdíjbiztosítási terméke között is. Ez részben függ attól, hogy mire képes az alapkezelőjük - de az ettől függő hozamokat nem tudjuk modellezni. 

 

Részben pedig számít a költségszerkezet és a bónuszrendszer. Attól függően, hogy mennyi idő alatt és milyen eloszlásban vonják le a költségeket, mit számolnak fel még a tartam alatt költségkétn, és hogyan ellensúlyozzák mindezt a bónuszokkal, igen-igen eltérő lesz a várható végső összeg.

 

Ugyanez igaz az önkéntes nyugdíjpénztárakra. Itt is a költségelvonás a kulcs, és a teljesítmény...

 

A NYESZ-nél pedig szükséged lesz egy befektetési stratégiára, hogy lehetőleg minél kevesebb váltásra legyen szükség a portfóliódban, hiszen a költségeket ez tudja kiugróan megnövelni. Amikor döntesz, olvasd el, mivel jár a váltás, van-e büntetés, sikerdíj, bármi. Utólag kiderülhet, hogy piszok sokba került...

 

Tehát, amikor azt olvasod valahol, hogy semmit nem jelent az a 20% adójóváírás, amikor azt mondják, hogy semmit nem érnek a bónuszok, bezzeg az ETF-nek szinte nincs költsége, és hasonlók, akkor kezdj el kételkedni és keress más segítőt. A nyugdíjra való felkészülésedhez a pénzügyi termékportfóliód összeállítása személyedre szabottan történjen, ne általánosítások alapján!

 

 

Varázsolj magadnak biztos nyugdíjat!

Későn jössz majd rá, hogy későn kezdted a nyugdíjmegtakarítást...

 

 

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNyP) - erre figyelj:

 

  • Van-e különbség a költségek levonása tekintetében az éves befizetett összeg alapján?
     
  • Hogyan oszlik meg a befizetésed? Mire és mennyit vonnak le és megtakarításként mennyi kerül a számládra?
     
  • Van-e anyagi vonzata annak, ha időnként nem teljesítes befizetést, vagyis mibe kerül ez Neked?
     
  • Hogyan alakult a korábbi években a pénztár hozama 1-10-15 éves viszonylatban az elérhető portfóliókban?
     
  • Mennyire áll biztos lábakon a pénztár - kihez kötődik, mekkora a tagság, mennyi a vagyona, stb.?
     
  • Milyen egyéb szolgáltatásokat kínál, ami növelheti az ár-érték arányát a befizetésednek, és a levont költségeidnek?

 

 

Nyugdíj előtakarékossági számla - erre figyelj:

 

  • Milyen költségei vannak a számlavezetésnek - fix vagy változó díj, állománydíj, inaktívitás díja, stb.?
     
  • Milyen eszközöket tudsz elérni az adott szolgáltatón keresztül - egyedi részvények, kötvények, állampapírok, befektetési jegyek, ETF-ek?
     
  • Hol van a lakossági bankszámlád? Mennyi a költsége az utalásoknak?
     
  • Független pénzügyi tanácsadó, vagy az adott pénzintézet függő privát bankára lesz a segítőd? Egyáltalán lesz-e segítőd?
     
  • Mennyire értesz a befektetésekhez és milyen a befektetési stratégiád?

 

 

Nyugdíjbiztosítás - erre figyelj:

 

  • Milyen időtáv áll rendelkezésedre a megtakarításhoz?
     
  • Saját vagy nemzetközi alapkezelővel dolgozik az adott biztosító, és eddig mennyire volt eredményes?
     
  • Hogyan alakul a termék költségszerkezete és bónuszrendszere? Milyen egyéb költségek merülnek fel a tartam során? 
     
  • Előre megadott portfóliók vannak vagy Te állíthatod össze magadnak? Hány ingyenes váltásra van lehetőséged évent?
     
  • Mennyire rugalmas a termék? - díjcsökkentés és növelés, eseti díj, díjszüneteltetés, díjmentesítés és ezek hatása a bónuszokra...

 

 

Ingatlan-befektetés, aranybefektetés, részesedés vásárlás - erre figyelj:

 

Ezek nem a klasszikus nyugdíj előtakarékossági termékek, de mindenképpen tekinthetünk rájuk nyugdíjmegtakarításként is bizonyos mértékben. De nagyon fontos tisztázzuk, bárki azt állítja, hogy ezek a tutik, ezeken nem veszíthetsz és biztos passzív bevételhez jutsz belőlük idős korodban, kezdj kételkedni!

 

 

 

Az ingatlannal kapcsolatban van három olyan szempont, amit ritkán szoktak figyelembe venni. Ezekhez ebben a cikkemben találsz adatokat (reál lakásár index, fenntartási költségek és bérleti díjak), hogyan változtak az elmúlt 25 évben...

 

  • Reál értéken nézd azt, hogy mennyit hozhat Neked, vagyis vond le belőle az inflációt. Jól hangzik, hogy 2,5M Ft-ért vettem a házat 1994-ben és 13,5M Ft-ért adtam el 2003-ban, de ha lecsupaszítom róla az inflációt, akkor egy vasat sem kerestem, viszont költöttem rá bőven...
     
  • Ugyanúgy vannak költségeid vele, mint bármi mással, csak ezeket fenntartási költségeknek hívjuk (rezsi, közösköltség, felújítások, stb.). Ezekkel is számolj!
     
  • Ha arra akarsz majd berendezkedni, hogy a bérleti díj lesz majd a nyugdíjkiegészítésed, akkor gondold át, hogy
     
    • képes leszel-e ezt 70-80-90 évesen is menedzselni?
    • mi lesz akkor, ha a nagy számú nyugdíjba menő korosztály vagy egy válság miatt nem tudod kiadni, vagy csak nagyon alacsony áron?
    • mi a "B"-terved?

 

Azt gondolom, mindenképp jó, ha része a portfóliódnak, ha megteheted. Minél több kiadható ingatlanod lesz, annál biztosabb bevételt jelent majd. De csak erre alapozni a jövődet, pláne eladósodni egyetlen ingatlanért emiatt, felelőtlenség lenne...

 

Az arany a másik "tuti-nem-veszíthetsz-vele" eszköz. Szintén jogosan része a megtakarítási portfóliódnak. De mielőtt minden vagyonodat ebben fektetnéd (pl. fizikai arany vásrlása kétes hátterű MLM cégektől), nézd meg az arany árfolyamgörbéjét akár 100 évre visszamenőleg!

 

Értéktartó valóban, de reálértéken korántsem nyereséges minden időszakban. Menekülővaluta, ami azt jelenti, hogy többnyire bizonytalan gazdasági helyzetben emelkedik az ára, jól működő időszakokban pedig csökken. Így, ha rosszkor vásárolsz, bizony veszíthetsz is rajta...

 

Kriptopénzek - erre figyelj:

 

Ha fedezetlen kriptopénzt kínálnak (pl. BitCoin) fontos tudnod, hogy még inkább semmire nincs garancia. Az egyik legkockázatosabb befektetés. Jó játék, de nem nyugdíjcélra való. Legalábbis erre semmiképp se alapozd a jövőd. Ha mégis teszel bele pénzt és bejön, jó, de ha nem, feltetted a rulettre az időskori biztonságodat...

 

Ha eszközalapú kriptopénzt vennél (például a BlockStock vagy a BlockNote), akkor ez akár lehet is része a pénzügyi portfóliódnak, hiszen ellenőrzött, és az aranyfedezet miatt stabilabb is. Ugyanakkor szintén csakis erre alapozni a jövődet kockázatos, viszont egyik eleme lehet a befektetéseidnek.

 

Olvasd el erről szóló cikkeimet :), amelyben pontos információkat kapsz és 30% kedvezménnyel vásárolhatsz is, ha regisztrálsz. Vagy jelezd, hogy érdekel és visszahívlak.

 

Ahogy a Megtakarítás 2019 konferencián az Equilor vezető elemzője is bemutatta, ha minden hónapban eltetted a minimálbér 10%-át megtakarításként, akkor 1997-től mostanáig 9,8M Ft gyűlt volna össze állampapírban, 10,5M Ft aranyban és 13M Ft részvényben.

 

Ha a megtakarítást 2005-ben kezdted, akkor állampapírból 6M Ft, aranyban 5,9M Ft és részvényben 9,2 Ft áll most rendelkezésedre. A 2008 óta felhalmozódott összeg pedig 4,5M Ft állampapír, 4M Ft arany és 7,1M Ft részvény lenne.

 

Mint tudjuk 2011-ben csúcson volt az arany árfolyama. Ha akkortájt vásároltál, nemhogy nem hozott az elmúlt 8 évben, hanem még mindig veszteségben vagy. Még mindig úgy gondolod, hogy az egyetlen biztos eszköz az arany?

 

Mindenképp meg kell említenünk a várható új állami nyugdíjkötvényt is. A fenti számok mutatják, mennyire hozamképes az állampapír a többi eszközhöz viszonyítva. Az állami garancia fontos, de mégiscsak a kormány és a magyar gazdaság teljesítőképességétől teszed vele függővé a saját nyugdíj-kiegészítésedet.

 

Nos, 5 évre még oké, de 10-40 évre? Keress valakit az ismeretségi körödben, akinek járt már le Babakötvénye és kérdezd meg, mekkora hozama volt összességében!

 

Az ideális, ha ezek mind-mind szerepelnek a nyugdíjportfóliódban. Ugyanis bármi történik, lesz megoldásod. Ez a kockázatcsökkentés (diverzifikáció). De ha csak egyetlen terméket van lehetőséged fizetni, akkor nagyon nem mindegy, melyiket választod.

 

Kérj szakértői segítséget, lehetőleg olyan független pénzügyi tanácsadótól, aki képben van minddel :)

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.11.11.))

Vissza

Címkék : nyugdíjmegtakarítás, nyugdíjkötvény, nyugdíjcélú megtakarítások, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj előtakarékosság, nyugdijbiztositas, NYESZ, ÖNyP, független pénzügyi tanácsadó, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi portfólió, pénzügyi célok, legjobb nyugdíjmegtakarítás, legjobb nyugdíjbiztosítás, öngondoskodás, öregedő társadalom, állami nyugdíjkötvény, új nyugdíjkötvény, kockázatcsökkentés, NYESZ ÖNyP és nyugdíjbiztosítás összehasonlítása, blockstock vásárlás, blocknote vásárlás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek