Változnak a törvények 2017.július 1-től

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Változó lakástakarék, pénzmosás és egy nyugdíjas csodafegyver

 

 

Több jogszabály is változik mától. Én most azokat emelem ki, amik a pénzügyeiddel kapcsolatban érintenek Téged is.

 

Ilyenek a lakás-takarékpénztárak esetében a kiutalási időszak rövidülése és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek indulása. Pár napja pedig, 2017.06.26-án életbe lépett a megváltozott pénzmosási törvény is.

 

Nézzük meg ezeket részletesebben, miért érdemes tudnod ezekről...

 

 

Lakástakarékpénztári törvény változása

 

 

Az eddigi 3 hónapos kiutalási időszak 2 hónapra rövidül. Ez Számodra azt jelenti, hogy a mától megkötött szerződések esetében 1 hónappal hamarabb juthatsz majd a felújításra, bővítésre vagy vásárlásra fordítható pénzhez a megtakarítási időszak lejártával. A törvény teljes szövegét itt találod.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy az eddig is magas EBKM mutatók még egy picit feljebb mennek. Vagyis, ha lakáscélod van 4-5 éven belül, még inkább ez lesz Számodra a megfelelő megtakarítási forma. Arról, hogy milyen esetben célszerű ezt választanod és mikor inkább ne, már írtam egy korábbi cikkemben.

 

Hamarosan elkészítem az új összehasonlító táblázatot a 4 LTP összehasonlításáról, amit letölthetsz már a most készülő, új weboldalamról. 

 

 

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet

 

 

A törvény nem titkolt célja, hogy visszacsábítsák a dolgozni vágyó nyugdíjasokat a munkaerőpiacra. Eddig ugyanis több akadályt is gördítettek a nyugdíj melletti munkavégzés elé. A munkaerő hiány azonban egyre nagyobb problémát jelent több ágazatban is, amire jó megoldás lehet ez a lehetőség. A törvény teljes szövegét itt találod.

 

 

Változnak a törvények 2017.július 1-től

 
 

 

A törvény megoldja azt a nehézséget, amit maga az elhelyezkedés okozott. Ugyanis a nyugdíjas szövetkezet, mintegy közvetítő működhet majd a munkát keresők és a vállalkozások között, olyan elven, mint ahogy például a diákszövetkezetek működnek.

 

A következő akadály a fizetendő közterhekben jelentkezett. Majdnem ugyanannyi közterhet (SZJA járulékok) kell fizetnie a nyugdíj mellett munkát vállalóknak, mint az aktív korúaknak, hiszen csak a pénzbeni egészségbiztosítási járulék (3%) és a munkaerőpiaci járulék (1,5%) alól mentesülnek.

 

Ez a munkáltatókra is terhet ró, bár 100.000 Ft / hó bruttó bérig csak fele akkora szociális hozzájárulási adót kell fizetniük a nyugdíjas munkavállaló után. 

 

A nők számára is nehézségeket okozott a munkavállalás, ha igénybe vették  a korkedvezményes nyugdíjat. Emellett ugyanis keresetük maximalizált havonta a minimálbér 1,5-szeresében (idén ez 2.295.000 Ft / év).

 

Amint bruttó keresetük eléri ezt a felső határt, a következő hónaptól szünetel a nyugdíjuk folyósítása.

 

Azoknak, akik a közszférában dolgoztak korábban, szinte lehetetlen volt oda visszamenniük dolgozni nyugdíjasként is. Csak kormányzati engedállyel volt rá lehetőségük úgy, hogy erre az időre le kellett mondaniuk a nyugdíjukról.

 

 

Hogyan oldja meg ezeket a közhasznú nyugdíjas szövetkezet?

 

 

A szövetkezet nyugdíjas tagjának "munkabére" után szinte semmilyen közterhet nem kell fizetni az SZJA-n kívül, de még ennek megfizetése alól is mentesülni lehet a mindenkori minimálbér vagy annak kétszerese erejéig.

 

A vállalkozás nem a nyugdíjasnak fizet, hanem a szövetkezetnek, az pedig elszámol a nyugdíjassal.

 

Így a munkáltató "megszabadul" a munkabér közterheitől, sőt az ezzel járó adminisztrációtól is, hiszen számla ellenében fizet a szövetkezetnek, amit ÁFA fizetési kötelezettség terhel.

 

A tagsági jogviszony miatt a közalkalmazotti probléma is megoldódik, ugyanis szövetkezeti tagként nem minősül annak. Így lehetőségük lesz a közszférában is munkát végezni a továbbiakban.

 

Sőt, a kedvezményes nyugdíjat kapó nők is mentesülnek szövetkezeti tagként a kereseti korlátozás alól, mivel a személyes közreműködés alapján kapott díj nem képez nyugdíj járulékalapot.

 

Ezenkívül a közhasznú nyugdíjas szövetkezeti tag adómentesen kaphat személyes közreműködés ellenértékeként élelmiszert (max. a mindenkori minimálbér összege), fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalványt vagy a szövetkezet tevékenysége által előállított javakat kaphat (max. a mindenkori minimálbér 25%-a).

 

Amennyiben a tag vagy családtagja az élelmiszert és az utalványt támogatásként vagy segélyként kapja, akkor is adómentes a minimálbér összegéig.

 

Ez azt jelenti, hogy akár a minimálbér 2-szeresét is megkaphatják. Amennyiben pedig ennél magasabb díjazásra jogosult személyes közreműködése ellenértékeként, akkor a többlet után 15% SZJA fizetési kötelezettsége van, más nincs.

 

 

Pénzmosási törvény változása

 

 

Az új törvény nem csak hatályon kívül helyezi az előzőt, hanem több kapcsolódó törvényt is módosít, így például a hitelintézeti és a biztosítási törvényt is. Emiatt térek ki erre a pár napja életbe lépett új törvényre.

 

 

 

Változnak a törvények 2017.július 1-től

 
 

 

 

Eddig is a szolgáltató volt köteles az ügyfél átvilágítását elvégezni az üzleti kapcsolat létesítésekor, illetve a 3,6millió Ft vagy magasabb összegű ügyleti megbízások teljesítésekor.

 

Amiben változás jött, az az ilyenkor végrehajtandó intézkedések köre. Pontosan meghatározásra került, hogy milyen adatokat kell rögzíteni és milyen okiratok bemutatása alapján.

 

Ami Számodra fontos változás, hogy már nem elég bemutatnod ezeket, hanem a szolgáltató köteles lemásolni a rögzítendő adatokat tartalmazó okiratokat.

 

Tehát, az újonnan kötött szerződéseknél törvény kötelezi a szolgáltatót az irataid lemásolására, így például akkor is, amikor mi, pénzügyi tanácsadók felveszünk egy ajánlatot Tőled megtakarításra.

 

A meglevő szerződéseknél 2019.06.26-áig kell elvégezni az ügyfél-átvilágítást ilyen módon. Ha ez nincs meg, akkor megtagadják a kifizetést... 

 

 

Mi változik még?

 

 

 • Rossz hír a dohányosoknak, hogy emelkedik a cigaretta adója, ami további drágulást hoz. Viszont az üzemanyagok adója változatlan marad.
   
 • Változik a jövedéki törvény is.
   
 • Jó hír viszont, hogy tovább csökken a diákhitel kamata, a szabad felhasználásúé 2,3%, a kötött felhasználásúé pedig 2,0% lesz.
   
 • Változnak a csődtörvény hitelbiztosítékra vonatkozó szabályai.
   
 • Bezárult az utolsó adó-amnesztia is. Június 30-ig lehetett tisztára mosni a szürkén vagy feketén szerzett jövedelmeket. Megnehezítették a székhely-szolgáltatók életét is.
   
 • Növekszik a reklámadó.
   
 • Mostantól bírságolnak a parlagfű miatt.
   
 • A mobilos feltöltőkártyák azonosítási határideje lejárt, Akinek nem azonosított kártyája van, annak előfizetése megszűnik.
   
 • Ingyenessé válnak a közműcsatlakozások a családok és a KKV-k számára és rövidül az ügyintézési határidő is.

 

Amennyiben hasznosnak találtad írásomat, oszd meg ismerőseiddel is a Facebook-on! További hasznos és érdekes hírekért iratkozz fel hírlevelemre!

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg anyagilag!

Móni

(Szerző: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2017.07.01.))

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Vissza

Címkék : közhasznú nyugdíjas szövetkezet, pénzmosási törvény, lakástakarék, LTP, LTP kiutalási időszak, munka nyugdíj mellett, nyugdíjas, törvényváltozás, ügyfél átvilágítás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek