Nyitási akcióval milliókat spórolhatsz - lakáshitel, LTP, NOK

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mennyit nyersz a lakáscélú akciós ajánlatokkal?

 

Az akciók idejét éljük. Akciós feltételeket kínálnak a bankok a lakáshitelekhez, a lakástakarékpénztárak a szerződéskötéshez és a NOK is. Nézzük meg mekkora összeg az, amennyivel kevesebbet fogsz kifizetni:

HITELEK

Most az "akció" annyit jelent, hogy nem kell kifizetned a hitelszerződésed megkötésekor felszámítandó költségeket vagy visszatérítik azt a hitelösszeg folyósításakor.

  • Értékbecslési díj - ki kell fizetned, de visszatérítik. Ez nagyságrendileg 30.000 Ft körül van (a pontos összeg bankonként más).
  • Közjegyzői díj - ezt is ki kell fizetned, de folyósításkor visszatérítik. A közjegyző díja egy 10.000.000 Ft-os hitelnél kb. 70.000 Ft. Ebből általában 40.000 - 50.000 Ft-ot fizetnek vissza a bankok. Az FHB oldalán találsz egy közjegyzői díj kalkulátort segítségként.
  • Folyósítási jutalék - ez a hitelösszeg 1 - 1,5 %-a, amit most elengednek a bankok. Vagyis például egy 10.000.000 Ft-os hitel esetében ez 100.000 Ft-ot jelent.
  • Tulajdoni lap - többségében ennek díját is elengedik, ami nagyjából 3.000 Ft.

Ha ezeket a tételeket összeadjuk, akkor, maradva a 10.000.000 Ft-os hitelösszegnél, ha most veszel fel lakáscélú hitelt, a szerződéskötéskor  216.000 Ft helyett csak  33.000 Ft-ot kell kifizetned, vagyis megspórolsz  183.000 Ft-ot.

 

Jelenleg szinte minden bank elengedi a kezdeti költségeket.

 

Ezenkívül különböző paraméterek alapján kamatkedvezményben részesülhetsz az egyes bankoknál. Ez függhet a bankszámlára érkező jövedelem nagyságától, az ingatlan értékének és a hitel összegének arányától, kérhetnek cserébe LTP szerződést, lakásbiztosítást vagy hitelfedezeti életbiztosítást. Mértéke általában 0,5 - 2,0 bázispont. Ez annyit jelent - szintén a példánál maradva -, hogy a havi törlesztő részleted 10.000 Ft-tal is kevesebb lehet. Ez 20 éves futamidővel számolva a 10 milliós hitelnél akár 2.400.000 Ft nyereséget is jelenthet, hiszen ennyivel kevesebbet fogsz kifizetni.  

Egy-két bank pedig azt kínálja, hogy bizonyos összeget - pl. egy havi törlesztő részletet, 100.000 Ft-ot - jóváír a bankszámládon. Ez a jóváírt összeg szintén tiszta nyereség, mert azonnali pénzt jelent ez is, nem valamikor a jövőben megkapható bónusz.

Tehát a lakáshiteleknél a kezdeti megtakarítás is százezrekben mérhető az akciók által, a kamatkedvezmények pedig a teljes futamidő alatt milliókat jelenthetnek, így érdemes jól megfontolnod, melyik bank ajánlatát választod. 

 

Nyitási akcióval milliókat spórolhatsz - lakáshitel, LTP, NOK

 

Lakástakarék (LTP)

Leáldozott az ingyenes számlanyitási díjjal köthető szerződések kora. Ennek oka az alacsony kamatkörnyezet és a megrövidült kiutalási időszak.

 

Most a lakástakarékpénztárak többnyire azt kínálják, hogy 1 havi megtakarítási összeggel egyezik meg a számlanyitási díj.

 

Azt érdemes még megnézned, hogy számol-e fel az adott pénztár kezelési költséget, amelynek mértéke 1%. Ha ugyanis ezt nem számolja fel sem a megtakarításnál, sem a hitelnél, akkor azzal még további összeget spórolhatsz meg. 

Ez egy 4 éves, havi 5.000 Ft-os megtakarítás esetében nem nagy összeg, mindössze 2.000 Ft. De egy 10 éves havi 20.000 Ft-os szerződésnél 56.000 Ft a kedvezmény, ami már szabad szemmel is jól látható. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy általában több szerződést köt egy család, akkor az előző példát alapul véve egy 4 fős család esetében ez már  4 éves 20.000 Ft-os szerződésnél 32.000 Ft, 10 évesnél pedig 224.000 Ft kedvezményt jelent a megtakarítás elindításakor.

Van olyan LTP is, ahol 50%-os ill. magasabb számlanyitási díjkedvezmény van. Nézd meg azonban, mit kér cserébe és az a teljes futamidőre vetítve megéri-e Neked, vagyis valóban jobban jársz-e vele...

Nemzeti Otthonteremtő Közösség (NOK)

Olyan ez, mint a nyitási akció :), hiszen csak most szerveződnek az első közösségek és kevesen ismerik még a NOK-ban rejlő lehetőségeket. Korábbi cikkemben leírtam, hogy milyen esetekben javaslom Neked a NOK-ot és mikor válassz inkább mást. Ezt az írásomat itt olvashatod, de átvették és megjelent a CNOK Facebook és a bp24.hu oldalán is.

Most nézzük azt az esetet, hogy ingatlanbefektetésben gondolkodsz. Van 10-11 millió Ft-od, de közel 20 millió Ft-os új ingatlant szeretnél. Ehhez egy 15.000.000 Ft-os 15 éves szerződést kötsz a NOK-kal, melynek havi törlesztő részlete 101.833 Ft. A meglevő pénzedet arra tudod felhasználni, hogy feltöltsd a befizetéseid és licitálj, mert így akár 3 hónap múlva hozzájuthatsz a teljes összeghez a 4,5 millió Ft állami támogatással együtt. Hogy ez bővebben mit jelent, hívj fel és elmondom.

Ebben az esetben normál feltételekkel 1% a regisztrációs díj és a szervezési díj pedig 0,1% (max. 20.000 Ft). Vagyis szerződéskötéskor kifizetsz 150.000 Ft, és a 15 éves futamidő alatt pedig 2.700.000 Ft-ot szervezési díjként.

Soknak tűnik? Sokan az LTP-vel hasonlítják össze. Ne tedd, hiszen almát hasonlítasz körtével. Ha mégis összevetnéd a költségeket, akkor ott kalkulálj a számlanyitási díjjal, számlavezetési díjjal, 1% kezelési költséggel, a hitelkamattal és a hitelfelvétel költségeivel. Számolj és úgy hasonlítsd össze...

 

Az akció keretében 08.16. - 10.02. között 50%-os regisztrációs díj és 50%-os szervezési díj kedvezményben részesülsz.

 

Ez utóbbi a teljes futamidőre érvényes. Mit jelent ez számokban?

A fenti példában említett 15.000.000 Ft-os 15 éves szerződés esetében a regisztrációs díj 75.000 Ft lesz, a szervezési díj pedig a teljes futamidőre vetítve 1.350.000 Ft. Vagyis a szerződés aláírásakor és a teljes futamidő alatt megspórolsz 1.425.000 Ft-ot.

 

Nyitási akcióval milliókat spórolhatsz - lakáshitel, LTP, NOK

 

Ha tehát ingatlan befektetésben gondolkodsz magadnak, a gyermekednek vagy csak későbbi eladást vagy bérbeadást tervezel, hogy bevételhez juss belőle, és mindezt új építésű ingatlannal szeretnéd megoldani, akkor érdemes most, a nyitási akció milliós előnyeit kihasználnod.

A hitelek és a 4 LTP összehasonlító táblázatait valamint a NOK normál és akciós törlesztőtábláját innen töltheted le.

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

Amennyiben segíteni tudok Neked a pénzügyekben való eligazodásban, jelentkezz tanácsadásra a kérdőív kitöltésével vagy kérd most hírlevelemet

 

 

Vissza

Címkék : lakásvásárlás, lakashitel, NOK, nemzeti otthonteremtő közösség, lakástakarék, LTP, akciós hitelek, állami támogatás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Segíteni szeretnék azoknak, akik nehezebben igazodnak el a pénzügyekben vagy aktuális információkat keresnek, "apró betűk" nélkül. Segítek azoknak, akiknek fontos a biztonság és tudatos pénzügyi döntéseket akarnak hozni.

Kapcsolódó cikkeink:

TARTS VELÜNK A FACEBOOKON IS!

 

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG KÉSZÜLŐ WEBOLDALAMON!

biztonság és pénzÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS MONDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

miről olvasnál szívesen

 

 

 

 

 

 

 

Címkék

Friss Hírek

Jön az új 1000 Ft-os bankjegy is
2017 szeptember 9 08:00:00