Most akkor megéri a Babakötvény vagy sem - mi változott 2018-ban?

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Kedvező változások jöttek az államilag támogatott megtakarításoknál

 

 

2018. január 1-jétől változtattak a Babakötvény és a START-számla szabályain, februártól pedig emelkedett a Babakötvény kamata is.- Frissítve 2019.02.09.

 

A "Köldökzsinór" program keretében ezentúl két fajta támogatás is jár a határon túli magyar gyerekeknek. Kiterjesztették a 2017.06.30. után külföldön született, magyar gyermekekre az életkezdési, és az anyasági támogatást. 

 

Amennyiben Téged ez kedvezően érint, fontos figyelned arra, hogy az életkezdési támogatás utalása nem automatikus, mint az itthon született gyermekek esetében. A 2017. június 30. napját követően született, Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár vagy Magyar igazolvánnyal rendelkező gyermek részére az életkezdési támogatás összegét kérelem útján meg kell igényelnie a törvényes képviselőnek. Az igénylésről a MÁK oldalán itt találsz bővebb tájékoztatást.

 

 

Most akkor megéri a Babakötvény vagy sem - mi változott 2018-ban?

Gyermeked jövője a kezedben van

 

Életkezdési letéti számla

 

 

Ez tulajdonképpen egyfajta nyilvántartási számla. Erre kerül az állam által nyújtott támogatás (jelenleg 42.500 Ft). Ennek összegét évente az infláció mértékével megnöveli a Kincstár a nagykorúság eléréséig. A fizetett kamat mértéke 2018-ban 2,4%. Erre a számlára további befizetés nem teljesíthető.

 

Megnyitása automatikus a Magyarországon született gyermekek számára. Külföldön élő magyarok esetében kérelmet kell benyújtani az igényléshez. A támogatás összegét gyermeked a 23. életéve betöltéséig jogosult felvenni.

 

 

START-számla

 

 

Ez tulajdonképpen a gyermek nevén vezetett értékpapírszámla, melyre áthelyezheted az életkezdési támogatás összegét, valamint Te és családtagjaid be is fizethettek rá megtakarításként a gyermeked 18. életévének betöltéséig.

 

Ezen befizetések 10%-át, maximum évi 6.000 Ft-ot pedig az állam hozzátesz támogatásként, amit szintén ezen a számlán írnak jóvá. Az állami plusz kizárólag a 2005. december 31. napja után született belföldi gyermek és a 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek esetében jár. De korábbi születésű gyermekedre is nyithatsz ilyet, ha még van legalább 3 év a nagykorúságáig, csak nem kapod meg rá az állami támogatást.

 

Az életkezdési támogatás, a kamat és a befizetések összegével külön teendőd nincs. Azok automatikusan kerülnek Babakötvénybe.

 

A számla vezetésének a Kincstárnál semmilyen költsége nincs, az összegyűlt megtakarítás adó-, járulék- és illetékmentes. 

 

 

Babakötvény

 

 

Változó kamatozású állampapír, melynek futamideje 19 év. Alapcímlete 1 Ft, tehát bármilyen kis összeggel vásárolható. Kapott kamata két részből áll össze: kamatbázisból, mely minden évben megegyezik a KSH által közzétett infláció mértékével (2017-re 2,4%), valamint kamatprémiumból, ami jelenleg 3%. Defláció esetén (mint például 2015-ben) a kamat 3%.

 

A kamatjóváírás időpontja minden évben február 1. (kivéve a 2013-as első új Babakötvény sorozatot, melynél dec.2.). A Kincstár a gyermek 18. életévének betöltése utáni visszaváltáskor a tőke kamattal növelt összegét fizeti ki.

 

 

Mi változott 2018-ban és mire jó mindez?

 

 

Először is a hivatalos KSH inflációs adat miatt emelkedett a Babakötvény kamata 2018.február 1-jétől. az eddigi 3,4%-ról 5,4%-ra. 

 

Frissítés 2019.02.09.:  A Babakötvény kamata 5,8% lett 2019.február 1-től.

 

A másik, talán ennél is fontosabb változás a felhasználhatóság korlátozásának eltörlése.

 

Mostanáig jogszabályban rögzítették, milyen célokra használhatja fel gyermeked. Ilyenek voltak például a tanulmányok, a lakhatás, a pályakezdés, és a gyermekvállalás feltételeinek megteremtése. Ezeket 2018. január 1-jétől eltörölték. Ez azt jelenti, hogy megszűnt a Babakötvény legnagyobb korlátja, ami akadályozta a népszerűségét.

 

 

Most akkor megéri a Babakötvény vagy sem - mi változott 2018-ban?

Babakötvény és START-számla változása 2018-ban

 

 

Mire figyelj, mielőtt csak ebben kezdesz gyűjtögetni?

 

 

A 10%-os állami támogatás mértéke és maximuma nem változott  Ezt azért fontos kiemelni, mert ugyanaz igaz rá, mint az LTP-k 20%-os támogatására. Ez nem kamat! Az éves 5.000 Ft-os befizetés első éves 10%-os mértéke a benne levő tőkéhez viszonyítva a 18. évben (ha a kamattal és az inflációval nem számolunk) már csak 0,56% évesített pluszt jelent.

 

Ez az első pont, amin érdemes elgondolkodni, hogy csak az állami támogatás miatt megéri-e. Mielőtt erre fizetsz be sokat, számold ki, hogy mekkora összeg gyűlhet össze másfajta megtakarításban vagy befektetésben 18 év alatt. Egyik lábnak gyermeked életkezdéséhez mindenképpen jó, de csak ebbe tenni minden pénzt, az átgondolandó.

 

Mivel 19 éves állampapírba kerül a pénz, mindenképpen hosszútávú és biztonságos befektetésről beszélhetünk, hiszen tulajdonképpen tőke és hozamgarantált. De ezzel egyben kiszolgáltatottá tesz az állam teljesítményének is...

 

Másik hátul ütője az, hogy csak a gyermeked használhatja fel, Neked nincs felette rendelkezési jogod. Amit érdemes átgondolnod, hogy akarod-e 18 évesen a gyermeked kezébe adni az életkezdésére szánt teljes összeget. Február 27-étől olvashatod majd új cikksorozatomat a gyermekmegtakarításokról, ahol ez is szóba kerül...

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

 

Móni

(Szerző és képek, infografikák: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

 

 

Vissza

Címkék : Babakötvény, állami támogatás, állampapírok kamat, gyermek életkezdése, gyermeknek megtakarítás, gyermekcélú előtakarékosság, legjobb gyermekmegtakarítás, START számla

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek