Most akkor érvényes vagy nem a régi tízezres?

Kategória: Hírek etikusan | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Fejetlenség az érvényes pénzekkel kapcsolatban?

 

Ma több helyen is tapasztaltam, hogy nem fogadják el a "régi" 10.000 Ft-ost. Nem értem, hogyan lehet ez, hiszen most is érvényes fizető eszköz. Azt is látom, hogy naponta jelentősen többen olvassák mostanság a forint átalakulásával kapcsolatos cikkemet. Ezért foglaljuk össze most még egyszer, hogy milyen bankjegyekkel fizethetünk:

 

Most akkor érvényes vagy nem a régi tízezres?

500 Ft-os

 • A megszokott "régi" címlet az érvényes fizető eszköz. Bevonásáról egyelőre nincsenek információk, az MNB erről csak később dönt.

 

1.000 Ft-os

 • "régi" - bevonás előtt álló címlet. 2018. október 31-ig használható.
 • "új" - már hivatalos fizetőeszköz, de készpénz forgalomba csak 2018.03.01-től kerül. Pontos leírását az MNB oldalán itt találod.

 

2.000 Ft-os

 • "régi" - bevonásra került 2017.07.31-én. Amennyiben van még Nálad tartalékban, hivatalosan már nem tudsz fizetni vele. De aggodalomra nincs okod, még a bevonástól számított 3 évig, vagyis 2020.07.31-ig bármelyik bankban vagy postahivatalban becserélik Neked ingyen az új címletre, mennyiségi korlátozás nélkül. Ha még ezután is előkerül néhány a fiókból, akkor 2037.07.31-ig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen becserélheted.
 • "új" - már csak ezt a 2016.11.15-én kibocsátott bankjegyet használhatod hivatalos fizetőeszközként. Részletes leírását itt olvashatod el.

 

5.000 Ft-os

 • "régi" - bevonásra került 2017.07.31-én. Amennyiben rejtőzik még a zsebedben, hivatalosan már nem tudsz fizetni vele. De semmi gond, még a bevonástól számított 3 évig, vagyis 2020.07.31-ig bármelyik bankban vagy postahivatalban becserélik Neked ingyen az új címletre, mennyiségi korlátozás nélkül. Ha még ezután is előkerül néhány eldugott tartalék a fiókból, akkor 2037.07.31-ig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen becserélheted.
 • "új" - már csak ezt a 2016.11.15-én kibocsátott bankjegyet használhatod hivatalos fizetőeszközként. Nézd meg a részletes leírását itt.

 

10.000 Ft-os

 • "régi" - 2008.09.09. ill. 1997.07.01 óta van forgalomban. A bankjegy leírását itt találod meg. JELENLEG IS hivatalos fizetőeszköz és még nincs döntés a kivonásának pontos időpontjáról. Ahogy a "Figyelj, még hónap végéig fizethetsz velük" című cikkemben is írtam, egyelőre annyit tudni, hogy a forgalomból való kivonását 2018-ra tervezik, de még nincs pontos dátum. Tehát egyelőre párhuzamosan kétféle 10.000 Ft-ossal fizethetünk.
 • "új" - szintén hivatalos fizetőeszköz, 2014.09.02-án került be a készpénz forgalomba. Pontos leírását az MNB oldalán itt találod.

 

20.000 Ft-os

 • "régi" - bevonásra került 2017.12.31-én. Amennyiben fizetnél vele, már jogosan mondhatják Neked, hogy nem fogadják el. De ne izgulj azon, hogy most mi lesz, hiszen még a bevonástól számított 3 évig, vagyis 2020.12.31-ig bármelyik bankban vagy postahivatalban becserélik ingyen az új címletre, mennyiségi korlátozás nélkül. Ha még ezután is előkerül néhány a fiókból, akkor 2037.12.31-ig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen becserélheted.
 • "új" - már csak ezt a 2015.09.25-én kibocsátott bankjegyet használhatod hivatalos fizetőeszközként. Részletes leírását itt olvashatod el.

 

Tehát nyugodtan tedd csak szóvá, ha nem akarják elfogadni a "régi" 10.000 Ft-ost, mivel az ma is teljesen hivatalos fizetőeszköz. Az MNB oldalán a hivatalos információkat a bevonás alatti bankjegyekről pedig itt olvashatod el, a forgalomban levő bankjegyekről pedig itt találsz összefoglalót. Vagy csak mutasd meg cikkemet és az MNB oldaláról letöltött tájékoztató dokumentumot:

 

 

Még egy kis segítség :). Mutatom Neked az MNB videóját új bankjegyeink eredetiségének ellenőrzéséről, hogy könnyebben elkerüld a hamisított verzió begyűjtését:

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

Vissza

Címkék : bankjegyek cseréje, bankjegy forgalomból kivonása

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

FONTOS ADÓVÁLTOZÁS 2018-tól! FELKÉSZÜLTÉL? VANNAK PONTOS INFORMÁCIÓID? 

 

unit-linked adóváltozás 2018

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL, BIZTOSÍTÁSOKKAL FOGLALKOZNI? ELTŰNT A TANÁCSADÓD? NINCS PÉNZED, DE MEGTAKARÍTANÁL? VAN PÉNZED, DE NEM TUDOD, MIBE FEKTESD?

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET PÉNZÜGYI TANÁCSADÓTÓL!

 

Nyugdíjcélú megtakarítások adóvisszatérítése 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 Értesítés új hírekről

 Hírlevél

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Kapocsi-Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

"Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Média megjelenések:

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

 

Címkék

Friss Hírek

Ne mondd, hogy igen, ha valami kell!
2018 január 17 07:00:00
Szeretetet veszünk Karácsonykor?
2017 december 18 07:30:00