...

Mire figyelj, mi változik? Ügyfélazonosítás, állampapírkamatok, lakásépítés, papírpénzeink, nyomdai szuperállampapír

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Az ősz, az év vége mindig hoz valami változást - ezekre figyelj most...

 

 

Eljött a kötelező ügyfélátvilágítás és a régi 500 forintos hivatalos fizetőeszközként való használhatóságának a határideje. Mit tegyél, ha lemaradtál? Mik a következményei?

 

Változik (csökken) az állampapírok kamata, könnyítéseket vezettek be a lakásépítés bejelentésénél. Újdonság, hogy kézbe foghatóan is piacra kerül az új szuperállampapír, a Magyar Állampapír Plusz. Mit jelent mindez Számodra?

 

Ezekről lesz most szó. Amennyiben szeretnél naprakész lenni a pénzügyeiddel, a Heti PénzTipp folyamatosan információkat ad az aktualitásokról. Emellett tippeket, ötleteket is küldök benne, hogy tudatosabb pénzügyi döntéseket hozhass, és elkerülhesd a csapdákat. Kattints: 

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Mire figyelj, mi változik? Ügyfélazonosítás, állampapírkamatok, lakásépítés, papírpénzeink, nyomdai szuperállampapír

Magyar Állampapír Plusz nyomdai formában is - többet róla a cikk végén...

 

 

Mi történik, ha nem végezték el Nálad a kötelező ügyfélazonosítást?

 

 

 

Ha lemaradtál a határidőről (2019. október 31.), és szükséges lett volna pótolnod a hiányzó adatokat, akkor 2019. november 1-től nem indíthatsz pénzügyi műveleteket a bankszámládon, valamint a pénzintézeti megtakarításaiddal (önkéntes pénztárak is), és az életbiztosításaiddal kapcsolatban.

 

Banki ügyleteidnél érintett például a bankszámlád (magán és vállalkozói), a bankkártyád (társkártya is), és az értékpapírszámlád, a lekötéseid, 

 

Biztosításaidnál pedig a megtakarítási típusú szerződéseket (klasszikus és unit linked), valamint a kockázati biztosításokat érintheti.

 

Ez annyit jelent, hogy például zárolják a bankszámládat, és azt csak korlátozottan tudod használni. Nem tudsz bankkártyával vásárolni, pénzt felvenni, nem tudsz utalni róla. Semmilyen más, külön büntető vonzata nincs, és nem végleges. 

 

Életbiztosításodnál pedig a biztosító köteles megtagadni a szerződésedhez kapcsolódó rendelkezéseid végrehajtását.

 

Ilyen lehet például bármilyen módosítási igényed (kiegészítő kötés, szerződő vagy kedvezményezett változás, díjemelés, lakcímmódosítás, eszközalapváltás), vagy pénzügyi rendelkezésed (kifizetések, befizetés 3,6 millió Ft felett).

 

Egészen addig elutasít, amíg nem végzed el az azonosítást. Vagyis, ahogy egy ismerősöm mondani szokta, "no para". Akkor sem lesz semmi baj, ha később mész be az azonosítás miatt. Feltéve, hogy addig sincs rá szükséged...

 

 

Mit tehetsz, ha maradt Nálad régi 500 forintos?

 

 

Korábban már figyelmeztettelek, hogy a "régi" 500 forintos 2019.október 31-ig érvényes bankjegy. Vagyis tegnap volt az utolsó napja, hogy törvényes fizetőeszköznek számít. Mától nem kötelesek elfogadni Tőled, amikor fizetnél vele.

 

Ugyanakkor nem tiltja semmi, hogy mégis elfogadják. Hiszen, ha a sarki kis boltos úgy gondolja, majd ő becseréli a csekkjei feladásakor a postán, vagy befizetéskor a bankjában, megteheti, hogy elfogadja Tőled.

 

Ha mégis nemet mond, akkor sincs okod aggodalomra, hiszen még 3 évig díjmentesen becserélik Neked a postán és a kereskedelmi bankokban. 20 évig pedig az MNB lakossági pénztárában szintén becserélheted, ha előkerülne valahonnan egy köteggel :).

 

A "Megújul a forint" sorozatban már csak a "régi" tízezres maradt hátra, amely 2019.12.31-ig érvényes. Ebben a cikkben összefoglaltam a bankjegyeink lecserélésének folyamatát.

 

 

Csökken az állampapírok kamata - konklúzió

 

 

Mire figyelj, mi változik? Ügyfélazonosítás, állampapírkamatok, lakásépítés, papírpénzeink, nyomdai szuperállampapír

Rengeteg pénz áramlik a lakosságtól a szuperállampapírba (grafikon forrása: MNB)

 

 

Ismét csökken az állampapírok kamata - a szuperállampapír (MÁP+), a Babakötvény és a Prémium Euró Állampapír kivételével. 2019.11.04-től már a Prémium Állampapírok (PMÁP) és az 1 éves Állampapír (1MÁP) alacsonyabb kamattal jegyezhető.

 

  • 3 éves Prémium Állampapír aktuális kamatprémiuma 1,4% helyett 1,0% lesz, így az aktuálisan jegyezhető állampapír 4,1% kamatot hozhat Neked évente.
     
  • 5 éves Prémium Állampapír aktuális kamatprémiuma 1,7% helyett 1,4% lesz, így az aktuálisan jegyezhető állampapír 4,5% kamatot hozhat Neked évente.
     
  • 1 éves Állampapír (korábbi Kincstárjegy) aktuális kamata 3,0% helyett 2,5% lesz ezután.

 

Hasznos információk, igaz? És még mennyi van! Oszd meg barátaiddal is:

 

 

 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy érdekek irányítják a gazdaságban a számokat. Növekvő infláció mellett azt látjuk, hogy csökkennek a hitelkamatok, és csökken a szuperállampapírral versenyképes állampapírok kamata.

 

Miért fontos ez?

 

Elvileg az államnak "mindegy" kellene legyen, hogy melyik állampapírt vásárolod meg az azonos ídőtávra szólók közül, hiszen mindegyikkel neki adsz kölcsön. Emellett nagyon is számít, hogy mekkora kamatot vállal kifizetni, hiszen a jövőbeli költségvetését terheli ezzel.

 

Mégis azt látom, hogy mindenkit szeretnének átcsatornázni az új, szuperállampapírként emlegetett Magyar Állampapír Pluszba (MÁP+). Ez felvet bennem néhány kérdést, amiket megválaszolni nem fogok most, de a gondolataimat megosztom Veled...

 

Ha megnézzük a MÁP+ felépítését, ugye kamatfordulókon büntetlenül visszaválthatod. Vagyis lecserélte az állam vele a Féléves Kincstárjegyet (2019.06.01-től megszűnt, kamata 2,5% volt / év), hiszen az első kamatfizetés a 6. hónapban van (3,5% / év, vagyis 1,75%). 

 

Most még előnyösebb feltételt adott az 1 éves kamatfordulóra is. Ugyanis az 1 éves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata 2,5%-ra csökkent 3%-ról. Ezzel szemben a szuperállampapír éves kamata az első félévre 3,5%, a második félévre 4,0%. Vagyis az átlagos kamatod az első évre 3,75%.

 

Ez éves szinten 1,25% kamat többletet okoz az 1 éves állampapírhoz, ami a mai banki kamatok mellett már nem is rossz. Eddig az 1 éves papír volt a magyarok kedvence. A MÁP+ megjelenésével a féléves, 1 éves és 2 éves állampapírokba fektetett állomány drasztikusan csökkent, és átkerült a szuperállampapírba.

 

Korábban kiszámoltuk, hogy egészen 3,25%-os infláció mértékig jársz jobban az új, szuperállampapírral. Efeletti inflációra számítva már jobb, ha 5 éves Prémium Állampapírt vásárolsz.

 

Most ez annyiban változott, hogy akkor járhatsz jobban a prémium papírral, ha az infláció eléri a 3,55%-ot. Alatta magasabb reálkamatot hoz neked a szuperállampapír. Ugyanez a határ a 3 éves PMÁP esetében 3,4%.

 

Ez is csak akkor igaz, ha lejáratkor váltod vissza, hiszen futamidő alatti visszaváltás esetén a diszkont ár miatt kevesebbet kapsz. Míg a szuperállampapírnál, a kamatfordulókra meghirdetett 5-5 munkanapos időszakban, 100% a visszaváltási ár.

 

Az inflációs előirányzat jelenleg 3%. Vagyis ha ezt tartják, esetleg csak minimálisan lépik túl, akkor a szuperállampapír, a MÁP+ lehet a nyerő. 

 

Ezzel kivették az aggodalmaskodók kezéből ezt az érvet.

 

Ugyanakkor már most több, mint 2000 milliárd fogyott belőle. A statisztikákból az is egyértelműen látszik, hogy inkább más állampapírokból és befektetési alapokból vándorolt át ebbe a pénz. Még nem sikerült megmozgatniuk a "párna cihában" levő készpénz állományt.

 

A többi állampapír kamatát lecsökkentették, a szuperállampapír kamata maradt. Ezért valószínűnek tartom, hogy még több pénz megy majd a Magyar Állampapír Pluszba. De mivel NEM inflációkövető a kamata, a kérdés azért felmerül bennem:

 

Ha a gazdasági helyzet azt kívánja meg, vajon mi akadályozza meg az államot abban, hogy "elinflálja" ezt a rengeteg pénzt? Vagyis magasabb szintre engedje az inflációt, és így az ebbe fektetett pénzed jó, ha a reál értékét megtartja majd?

 

Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy 2012-ben változott meg az állampapír-stratégia. Ekkor helyezték át a hangsúlyt a lakossági állampapír vásárlásra. Ez egyben azt is jelenti, hogy akkor kezdett növekedni a lakossági állampapír állomány.

 

Ebben 2014-ben volt egy megtorpanás, azután 2015-2016-ban újabb dinamikus emelkedés. Az akkortól vásárolt 3-5 éves állampapírok mostantól az elkövetkező 2 évben járnak le. Ezek visszafizetéséhez szüksége van az államnak további források bevonására.

 

A terv bejött, iszonyatosan nagy pénzmennyiség áramlik lakossági állampapírba. Emellett sikerült elérni az átlagos futamidő növekedését is. De mi lesz 5 év múlva, amikor ezt a rengeteg pénzt vissza kell fizetnie az államnak?

 

Kósza gondolatként pedig az is megjelent a fejemben, hogy valami, a szuperállampapír sávos kamatozásához hasonlóan jól csengő megoldással készülnek a beígért új állami nyugdíjkötvényekhez (esetleg inflációkövetéssel kombinálva).

 

Ezért a többi állampapírnak alacsonyabb kamatot kell adnia, hogy csábító legyen majd a hosszútávú megtakarításhoz is. Persze ez csak ötletelés. Még nem tudjuk, milyen konstrukcióval rukkolnak elő. Sőt, a versenyképességhez még a szuperállampapírnál is kedvezőbb ígérete kell, hogy legyen...

 

Egyébként minden híreszteléssel ellentétben egyelőre semmi konkrétum nincs az állami nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban, azon kívül, hogy lesz.

 

A világgazdaság megtakarítási konferenciáján 2 napja csak annyit mondott Gion Gábor, a Pénzügyminisztérim pénzügyekért felelős államtitkára, hogy minden eddig a médiákban megjelent tuti információ hamis. Még nem dolgozták ki, hogyan lesz. Azt sem tudni még, hogy mikor indul el ez a lehetőség...

 

Amit még én aggályosnak érzek az az, hogy a kockázat nélkül elérhető majdnem 5% kamat nem tesz jót a pénzügyi tudatosság fejlesztésének. Azt tapasztalom, hogy már szinte elvárás lett ez a mértékű kockázatmentesnek tűnő hozam.

 

Ez pedig kevésbé tudatos portfólió összeállítást és megtakarítási szokásokat alakít ki...

 

Amennyiben Te ki akarsz lógni a sorból azzal, hogy tudatosan kezeled a pénzügyeidet, de úgy érzed, ez egyedül nem biztos, hogy megy, csak egy kattintásra vagy a megoldástól. Segítünk a tudatos pénzügyi tervezésben, hogy könnyebben elérhesd a pénzügyi céljaidat. Az úton pedig fogjuk a kezed, hogy ne nagyon térj le róla. Kattints :)

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

 

Mire figyelj, mi változik? Ügyfélazonosítás, állampapírkamatok, lakásépítés, papírpénzeink, nyomdai szuperállampapír

Állampapírkamatok, megújul a Forint, lakásépítés - változások 2019

 

 

Szuperállampapír nyomdai formában is ezentúl a Postákon

 

 

2019. november 4-től már nyomdai formában is megvásárolhatod a szuperállampapírt, vagyis a Magyar Állampapír Pluszt (MAPP) a postákon. Futamideje és kamatozása megegyezik dematerializált testvérével, vagyis azzal, amit értékpapírszámlán keresztül vásárolhattál meg eddig is.

 

A fő különbség abban van, hogy:

 

  • előre meghatározott címletekben vásárolhatod meg: 10.000 Ft, 50.000 Ft, 100.000 Ft, 500.000 Ft, 1.000.000 Ft, 2.000.000 Ft;
     
  • a kamatot egy összegben, visszaváltáskor kapod meg a névértékkel együtt;
     
  • bárkinek eladhatod vagy bárkitől megveheted (deviza belföldi természetes személyek között átruházható);
     
  • ha elveszíted vagy megsemmisül, akkor közjegyzői eljárás útján igényelheted a nyomdai Magyar Állampapír Pluszod (MAPP) alapján történő kifizetések letiltását.

 

Ezzel a lépéssel még szélesebb körben elérhető válik a szuperállampapír. Ugyanis behozhatja azon lakossági megtakarításokat is, akik tartanak az elektronikus megoldásoktól és jobban szeretik a szó szerint kézzel fogható megoldásokat.

 

 

Változás a lakásépítések bejelentési kötelezettségében és a kivitelezők felelősségbiztosításban - Téged is érinthet

 

 

2019.10.24-én lépett életbe az a rendelet, amely átalakítja az eddig ismert szabályokat az egyszerűsített bejelentés kapcsán, ha lakást építesz / építtetsz magadnak.

 

Erről egy jó és részletes cikket találtam itt törvényi hivatkozásokkal együtt, amit röviden öszefoglalok Neked.

 

Mindez azért fontos, mert az új előírások megengedik egyes építkezéseknél, hogy építési napló vezetése nélkül történjenek a bejelentés után.

 

Erre abban az esetben van lehetőséged, ha Te vagy az építtető (mint természetes személy), és a saját lakhatásodat szolgálja majd a felépítendő ingatlan. Nem kell ez esetben kötelező tervezői művezetés és kivitelezői felelősségbiztosítás sem.

 

Sőt, akkor sem kell külön bejelentést tenned, ha bizonyos mértékig eltérsz az előre tervezettektől, vagyis a már feltöltött dokumentációtól...

 

Téged hogyan érintenek az ebben a bejegyzésemben felsorolt változások? Vettél / veszel szuperállampapírt? Időben elvégezték az azonosítást Veled? Maradt régi ötszázasod? Könnyebb lesz építkezned? Írd meg a cikk alatt ezeket!

 

Valószínűleg még nincs vége ezekkel a változásoknak. Még várom az információkat az adótörvényekről, és jelentkezem azokkal is. Addig is maradj velünk :). Amennyiben segítségre van szükséged pénzügyeidhez, szabadulj meg ennek súlyától és üljünk le egy közös gondolkodásra:

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva 2019.10.31.)

Vissza

Címkék : állampapírok kamat, államkötvény, állami nyugdíjkötvény, magyar állampapír plusz, szuperállampapír, ügyfél átvilágítás, ügyfélazonosítás, pénzmosási törvény, lakásépítés, érvényes bankjegyeink, nyugdíjkötvény, biztonságos állampapírok, magas kamat, nyomdai szuperállampapír, MÁP, MÁPP, befektetési portfólió, biztonság, kockázatmentes befektetés, új nyugdíjkötvény, értékpapírszámla

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek