Mindenkinek eladják - tényleg minden esetben a legjobb?

Kategória: Bankokos | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Érvek a lakástakarék mellett és ellen...

(Szerzői jog által védett saját tartalom. Szerző: Czirákiné Kocsis Mónika)

Most az ingatlanpiac szárnyalása kapcsán ismét visszatérek egy kicsit a lakástakarék pénztárakra, mert azt tapasztalom, hogy elég sok a félreértés abban, hogy mire jó és mire nem.

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy kicsit részletesebben! Valóban, ma 4 éves viszonylatban a piacon fellelhető legmagasabb kamatot biztosító tőkegarantált megtakarítás a lakástakarék LAKÁSCÉLRA.

 

Miért írtam csupa nagybetűvel, hogy lakáscélra?

 

Azért, mert ez nagyon fontos! NEM ez a megfelelő megtakarítási forma, ha nincs lakáscélod! Sokaknak azzal adják el, hogy 4 éves távlatban sehol sem kap ma 10% feletti garantált kamatot. Ez igaz is. Ha vannak ilyen terveid, valóban ne habozz és köss egyet magadnak is, meg a családtagjaidnak is. Az állami támogatás 4 év alatt egy 4 fős család esetén 1.152.000 Ft!

Mi mindenre jó a lakástakarék? Csak néhány módját mutatom a felhasználásának a következő ábrán:

 

Mindenkinek eladják - tényleg minden esetben a legjobb?

Mindenhez, ami az ingatlanodhoz kapcsolódó beruházási költség, felhasználhatod valamint betörlesztheted a lakáshiteledbe is. Sőt, nem csak a saját ingatlanodhoz, hanem a közeli hozzátartozóid lakás céljaihoz is hozzájárulhatsz! Ha pl. az anyósod szívébe szeretnéd belopni magad, akkor köss egyet életed párjára és 4 év múlva tedd rendbe ebből anyukája lakását. Garantáltan te leszel a kedvence!

Ha elégedetlen vagy mostani otthonotokkal, ez egy jó lehetőség, hogy megszerezd vagy kivitelezd álmaid otthonát. A Pénzcentrum egy cikke szerint csupán minden 5. magyar elégedett otthonával. A CIB Bank és az NRC kutatási adatai alapján a megkérdezettek 80%-ának a vágya egy saját, minimum 100nm-es családi ház lenne. A legtöbbeknek a fenntartási költségek okoznak gondot, vagyis 61% mondta azt, hogy nem elég alacsonyak a rezsiköltségei.

Ilyen esetekben tökéletes megoldás a lakástakarék. Korszerűsítéssel elérheted a rezsiköltségek csökkentését, a terveid szerint elkészült felújítás, a beépített bútorok, egy kandalló, stb. pedig megadhatják neked az otthonosság érzését. Ha pedig másikba költöznél, akkor azt is megteremtheted ebből akár kedvező kamatozású fix hitellel.

 

Milyen részekből tevődik össze az az összeg, amiből gazdálkodhatsz? 

 

Mutatom a következő ábrán:

 

Mindenkinek eladják - tényleg minden esetben a legjobb?

 

Tehát a megtakarításod a saját befizetésedből, a kamatból és az állami támogatásból, ehhez vehetsz fel előre rögzített feltételek szerint (futam idő, kamat, törlesztőrészletek) hitelt. Vagyis a szerződéses összeg a megtakarítási rész és a hitel együttesen. Erre számolják ki az 1% számlanyitási díjat (akkor is, ha nem élsz majd a hitel lehetőségével). Ezt engedi el még az ERSTE február 26-ig. Hívj ez ügyben mihamarabb a 06 30 565 5402 számon vagy írj nekem!

 

Mik az LTP előnyei?

 

 • 30%-os állami támogatás
 • kamatadó mentesség
 • széleskörű felhasználási lehetőség ingatlanhoz
 • családon belül felhasználható, így többszörözhető az állami támogatás
 • rugalmas szerződési feltételek (havidíj, futamidő, kezdési időpont, kedvezményezett)
 • fix, tervezhető hitellehetőség
 • tőkegarantált megtakarítás
 • OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garancia
 •  

Mikor NE ezt válaszd?

 

 • Ha hosszútávú megtakarításban gondolkodsz, ennél sokkal jobb megoldások léteznek! Lejjebb nézd meg a táblázatot, hogy hogyan alakul a kamat 8-10 év esetén. Inkább indíts egy hagyományos megtakarítást 5-6 évre, majd ebből indíts utána akár több LTP-t is 4-5 évre...
 • Ha pici gyermekedről szeretnél gondoskodni, akkor sem ez az ideális megoldás! Jellemzően a Fundaminit kínálják ilyenkor.
  • Gondolj csak bele! Legalább 20 évről beszélünk, amikorra szükség lesz a megtakarításra, ha szeretnéd segíteni őt a tanulmányainak vagy az életkezdésének költségeiben. Rengeteg más módon 20 év alatt havi 20.000 Ft-ból egy kisebb vagyont rakhatsz össze erre a célra!
  • Ezzel szemben, ha 10+10 évre LTP-t kötsz, akkor az legjobb esetben is csak 7.000.000 Ft lesz (hitel nélkül) és csak lakásra használhatjátok. 20 évre számítva nagyon alacsony a kamat, mint lejjebb láthatod. Mi lesz a többi nagyon fontos céllal? Miből fog tanulni? Miből fog elindulni?
  • Tudod mi lesz a sorsa a legtöbb pici gyereknek indított LTP-nek? Felhasználják a szülők a lakás céljaikhoz, mivel időközben rájönnek, hogy 20 év múlva abból az összegből nem tudnak a gyereknek lakást venni.
  • Ezzel pedig a gyermekük indulását veszélyeztetik, hisz az utána indított megtakarításokból már messze nem jön össze annyi... Valóban ezt akarod?
 • Akkor se ezt válaszd "jobb híján", ha nincs konkrét pénzügyi terved! Ha csak azért újítod fel a konyhádat, mert nem tudod mire költeni, akkor valójában csak elköltötted a megtakarításod, de mit nyertél vele? Ne vágj bele, ha fogalmad sincs arról, mit kezdesz majd a pénzzel 4 év múlva...
 • Nem jó akkor sem, ha szabad felhasználású jelzálog hiteledet csökkentenéd vele. Az LTP csak lakáscélú hitelbe vagy olyan szabad felhasználásúba törleszthető be, amivel lakáscélú hitelt váltottál ki először. 
 • Figyelj oda, ha azelőtt szeretnéd felhasználni a gyermeked nevére kötött LTP-ből lejáró pénzt, mielőtt ő betölti a 18-at. Ez esetben ugyanis gyámhatósági engedélyre lesz szükséged, amit vagy megkapsz vagy nem...
 • Ha csak egyféle megtakarításra van lehetőséged, akkor olyat válassz inkább, amihez hozzáférsz és szabadon felhasználhatsz. Semmit nem ér a kecsegtetően magas kamat, ha nem tudsz élni vele, mert másra kell elköltened!

 

Mire figyelj oda?

 

 • Amikor olyan feltételt szab a takarékpénztár valamilyen kedvezményhez, amire nincs szükséged - drága bankszámla, hitelkártya, stb. - ezek költségei a futamidő alatt akár meghaladhatják az adott kedvezmény összegét...
 • Nem mindegy milyen konstrukciót választasz! Ha biztosan tudod, hogy nem kell majd hitel, akkor olyat válassz, ahol magasabb a megtakarítási részre a kamat. Ha pedig biztos vagy abban, hogy a hitelt is felveszed majd, akkor olyat, amelyiknél alacsony a hitel kamata...
 • Ha gond van a hitelképességeddel (alacsony jövedelem, rokonhoz vagy bejelentve alkalmazottként, KHR, stb.), akkor az LTP hitelt sem fogod megkapni, mert ez esetben is hitelképességi vizsgálat. Vagyis csak akkor tervezz ezzel a hitellel, ha jó eséllyel meg is kaphatod!
 • Hasonlítsd össze az azonos módozatokat a különböző pénztárak által ajánlott feltételek alapján, hogy melyikkel jársz a legjobban! Iratkozz fel hírlevelemre és letöltheted a most érvényes összehasonlító táblát mind a 4 lakástakarék pénztárra!
 • Ne csak azt figyeld, mennyi a kamat, hanem azt is nézd meg, van-e mellette kezelési költség és ha igen, milyen mértékű!
 • Az állami támogatás NEM 30% kamat! Sokszor félrevezetően ez hangzik el. Az állam az éves befizetés összegének 30%-át adja támogatásként, max.20.000 Ft / hó esetén évi 72.000 Ft-ot. Ez minden évben ennyi. Amennyiben a tanácsadó azt mondja neked, hogy 10 évre pl. a kamat meg az állami támogatás együttesen elérheti éves kamatként akár a 31%-ot is, akkor azért legyenek fenntartásaid az illető szakmai felkészültségét illetően...

A mai kamatok mellett sokszor hangzik el érvként, hogy még a 4% is nagyon jó kamat, úgyhogy emiatt érdemes megkötnöd. Ma ez valóban jó kamat, de te ehhez a pénzhez 4-10 év múlva jutsz majd hozzá. Vajon akkor is jó kamatot jelent majd ez?

Készítettem egy táblázatot, hogy hogyan is alakul ezek alapján a kamat:

 

Mindenkinek eladják - tényleg minden esetben a legjobb?

 

Ezek után, amennyiben úgy érzed, jól jönne egy szakértő segítség a döntésedhez, hívj fel vagy írj nekem, segítek! Ha szívesen vennél tőlem további információkat, hogy okosan kezeld pénzügyeidet és tudatosan hozd meg a döntéseidet, akkor iratkozz fel hírlevelemre

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

Töltsd ki a kérdőívet és neked szól majd levelem azokkal a témakörökkel, amik téged érdekelnek!

Vissza

Címkék : lakástakarék, lakásvásárlás, lakásfelújítás, megtakarítás, magas betéti kamat, gyermeknek megtakarítás, állami támogatás, LTP, ERSTE, pénzügyek okosan, pénzügyi tudatosság, pénzügyi célok, pénzügyek, PQ személyi edző, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi tervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

FONTOS ADÓVÁLTOZÁS 2018-tól! FELKÉSZÜLTÉL? VANNAK PONTOS INFORMÁCIÓID? 

 

unit-linked adóváltozás 2018

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL, BIZTOSÍTÁSOKKAL FOGLALKOZNI? ELTŰNT A TANÁCSADÓD? NINCS PÉNZED, DE MEGTAKARÍTANÁL? VAN PÉNZED, DE NEM TUDOD, MIBE FEKTESD?

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET PÉNZÜGYI TANÁCSADÓTÓL!

 

Nyugdíjcélú megtakarítások adóvisszatérítése 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 Értesítés új hírekről

 Hírlevél

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Kapocsi-Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

"Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Média megjelenések:

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

 

Címkék

Friss Hírek

Ne mondd, hogy igen, ha valami kell!
2018 január 17 07:00:00
Ha tudom, hogy elesek, leülök
2018 január 10 07:00:00
Szeretetet veszünk Karácsonykor?
2017 december 18 07:30:00