Mennyit tudnak a fiatalok pénzügyi-gazdasági ismeretekből? - nézd meg az RTL Klubon!

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Izgalom, viták, nevetés, jó hangulat - Te is fejleszted gyermeked pénzügyi kultúráját?

 

 

2018. október 28-án elindul az első televíziós pénzügyi-gazdasági vetélkedő 2. évadja az RTL Klubon. Ennek kapcsán teszem fel Neked a fenti kérdést: egyáltalán mikor kell elkezdened és hogyan tudod megtanítani gyermekednek a helyes és tudatos pénzkezelést?

 

Azt gondolom, ennek a folyamatnak az első lépcsőfoka Te vagy. "bort iszik, vizet prédikál" alapon nem fog működni. Te vagy a példa :). Amennyiben Te rendben vagy ezen a téren, akkor sokkal könnyebb dolgod van. Ha nem, akkor Te is kezdheted a változást a gyermeked tanításával együtt.

 

Én is hoztam rossz döntéseket sok évvel ezelőtt, mikor még nem voltam ennyire tudatos. Ennek következményeit bizony érezték a gyermekeim is. Persze a nehéz helyzetnek is megvan a maga előnye, hiszen azt is látták, hogyan nem szabad...

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Mennyit tudnak a fiatalok pénzügyi-gazdasági ismeretekből? - nézd meg az RTL Klubon!

Az anyagi függetlenség alapfeltétele a megfelelő szintű pénzügyi intelligencia...

 

 

Pénzügyi nevelés már egész kisgyermekkortól?

 

 

Igen. Ugyanis azt gondolom, hogy a pénzügyi attitűd kialakítása, az értékek megbecsülésének, a felesleges kiadások és a pazarlás elkerülésének megtanítása már a számok ismerete nélkül is megkezdhető.

 

 

 

Ez már olyan apróságokkal lehetséges, hogy ne működjön egyszerre a TV, a számítógép, ha ő éppen valami mással játszik a szőnyegen. Tanulja meg lekapcsolni a villanyt, ha kijön egy helyiségből (persze, csak ha elérhető magasságban van a kapcsoló). Ne folyassa feleslegesen a vizet. Vigyázzon a saját és mások játékaira. 

 

Sőt, azt sem árt, ha megtanulja, hogy nem kaphat meg mindent, és főleg nem azonnal, és nem jár minden napra valami apró meglepetés, csoki, vagy bármi más...

 

Játékos módszerekkel mindezekre könnyen megtaníthatod egészen apróka gyermekedet is. Ezáltal erősíted a felelősségtudatát és a figyelmét is.

 

Igazolja mindezt, hogy a Michigan Egyetem kutatói készítettek egy tanulmányt, melyben azt állapították meg, hogy akár már 5 évesen is képesek a gyerekek érzelmi különbséget tenni a pénz elköltése vagy megtakarítása között. 

 

Adtak 1$-t a gyerekeknek, akik azt tehettek vele, amit akartak. A pazarlásra hajlamos gyermekek akkor is elköltötték a pénzt, ha nem is igazán volt szükségük arra, amit vettek belőle.

 

A tanulmány kimutatta, hogy "ez a viselkedés a felnőtteknél tapasztaltra hasonlít: nem számít, mennyire érdekli őket egy dolog, a költéssel vagy spórolással kapcsolatos érzelmi beállítottságuk elárulja, hogy megvásárolják az árut, vagy inkább megtartják a pénzt"

 

 

Mennyit tudnak a fiatalok pénzügyi-gazdasági ismeretekből? - nézd meg az RTL Klubon!

Segíts neki úgy felnőni, hogy megtanítod a tudatos pénzügyi gondolkodásra!

 

 

Milyen módszereket alkalmazhatsz a pénzügyi nevelésben?

 

 

Talán sokan nem értenek majd egyet velem, de néhányat érdemes kipróbálnod a következők közül. Tapasztald ki, hogy a Te gyermekeddel kapcsolatban melyik módszerek kombinációi lehetnek hatásosak:

 

 • Bevonhatod a családi költségvetést érintő dolgokba: közös bevásárlás, háztartási és életviteli költségek, hitelek...
   
 • Extra vállalások, például a házimunkában a feladatain felül, extra pénzért.
   
 • Pénzügyi fogalmak játékos megismertetése a mindennapi életeteken keresztül és/vagy gazdasági társasjátékokkal.
   
 • Iskolában kapott érdemjegyek beárazása (például: 5-ös / +500,-; 4-es / +400,-; 3-as / 0,-; 2-es / -400,-; 1-es / -500,- Ft).
   
 • Közösen írhatjátok be a családi költségvetésbe a napi kiadásokat, így természetessé válik, hogy ő is vezet majd ilyet.
   
 • Diákmunka, ami plusz pénzszerzési lehetőséget ad, akár a nagyobb vágyaihoz (például egy újabb kütyüt így közösen finanszírozhattok, megdolgozik érte).
   
 • Amikor még nagy ovis vagy kisiskolás, és nem adnál zsebpénzt, legyen otthon saját, kitalált pénzetek (zseton, fabatka, bármi) meg egy lista, mi mennyibe kerül (mesefilm, túró rudi, csoki, stb.). Egy heti keretet kapjon, amit elkölthet Nálad ezekre. Ha marad a hét végére belőle, akkor adj rá kamatot.
   
 • Anyabank / Apabank - rögzítsd előre a játékszabályokat. Három boríték legyen, a szabadon költhető, a középtávú és a hosszútávú. Döntsd el mennyit kamatot adsz neki a zsebpénzének arra a részére, amit nem költ el (szemmel látható legyen). Amikor megkapja a zsebpénzét, beosztja a 3 borítékba.
   
 • Zsebpénz (erről külön írtam korábban itt)

 

Elmesélem Neked, hogy én hogyan csinálom :)

 

A fiam, már önálló, hiszen 26 éves elmúlt. Amikor megkapja a fizetését, először elutalja belőle a megtakarítására valót, a lakástakarékja havi összegét, valamint a nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetését. 

 

A lányom 17 éves, ő még tanulja ugyanezt a következő módszerrel. Minden hónapban ugyanazon a napon utalom a zsebpénzét a bankszámlájára. Ez 12 500 Ft, ennyiben alkudtunk meg. 

 

Ebből először félre kell tennie minimum 10%-ot (több lehet, kevesebb nem) olyan célra, amit ő választott ki, hogy szeretné összegyűjteni a rá valót. Ezután eldönti, mennyit kell félretennie ahhoz, hogy a közel jövőben szükséges extra kiadásait fedezni tudja (például buli, terven felüli ruhakiadás, barátok szülinapja). A többit szabadon elköltheti.

 

Megállapodtunk abban, mik azok, amiket én finanszírozok (például ruházkodás, bérlet, kaja, iskolaszerek), és mik azok, amiket ő. Ezen felül nem szólok bele abba, mire költi a pénzét. Egyetlen feltételem, hogy nem kérhet kölcsön, vagyis be kell osztania egy hónapra.

 

Te milyen módszert alkalmazol? Írd meg kommentben a cikk alatt, kíváncsi vagyok rá, és az olvasóim is azok :)

 

 

PénzÜgyesek 2018 - miért fontos ez a műsor?

 

 

Ez a második évad. 2 X 18 középiskola diákjai vettek részt. 

 

 

Mennyit tudnak a fiatalok pénzügyi-gazdasági ismeretekből? - nézd meg az RTL Klubon!

2018-ban is PénzÜgyesek az RTL Klubon

 

 

A gyerekek készültek, tanultak, reklámfilmet alkottak és projekt feladatot oldottak meg. Ez pedig kiemelt része annak a küldetésnek, amiben az olvasóim és a fiatalok pénzügyi intelligenciájának fejlesztését, a tudatos pénzügyi gondolkodás elterjesztését tűztem ki célul.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Egyáltalán nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a szakmaiság és a show műsor között, de azt hiszem sikerült. Igazából a műsor csak a végeredmény. A lényeg az a tudás, amit a fiatalok a felkészülés során megszereztek :)...

 

Amennyiben mindezt Te is kiemelkedően fontosnak tartod, oszd meg írásomat, hogy minél több emberhez jusson el, hiszen hamarosan az általános iskolásoknak is meghirdetjük a versenyt.

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

 

Móni

 

(Szerző, képek és videó: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

Ezekben is fontos szempontok vannak:

 

Te mit hoztál magaddal otthonról a pénzügyeidhez?

 

Hogyan lesz nyári munkából 8 millió Ft-od?

 

Hogyan alapozhatod meg gyermeked anyagi jóllétét? - PénzÜgyesek 2. rész

 

Nézd meg az első adás kedvcsináló videóját:

 

Vissza

Címkék : fiatalok és a pénzügyek, pénzügyesek, pénzügyi intelligencia, pénzügyi kultúra, pénzügyi nevelés, RTL Klub, pénzügyi vetélkedő

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek