Mennyire vagy pénzügyileg intelligens? - PQ

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

PQ - avagy mennyire vagy tudatos a pénzügyeidben (3.rész)

 

 

Az előző részekben beszéltünk arról, hogy mi jellemző ma Magyarországon az emberek többségére, hogyan hoznak pénzügyi kérdésekben döntést.

 

Megmutattam azt is, hogy mekkora károkat okozhat a hozzá nem értés. Megnéztük, milyen előnyeid származnak abból, ha saját pénzügyi tanácsadód van. Az első részt itt, a másodikat pedig itt olvashatod.

 

Mielőtt belemennénk abba, hogy mitől is jó egy pénzügyi tanácsadó és honnan ismered fel, hogy szakértő vagy ügynök, beszéljünk egy kicsit a pénzügyi tudatosság szükségességéről.

 

Ezzel kapcsolatban nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre és a tapasztalataidra! Kérlek, írd meg nekem itt a cikk alatt! Amennyiben szívesen vennéd a segítségemet, töltsd ki a kérdőívemet! 

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

Mi is az a PQ, vagyis a pénzügyi intelligencia?

 

 

 

Mennyire vagy pénzügyileg intelligens? - PQ

 

 

Az IQ-t valószínűleg Te is ismered. Ezt mérik is mindenféle kevésbé hiteles tesztekkel, tele van velük az internet. Ha tényleg tennél egy próbát e téren, a Mensa HungarIQa oldalán található próba tesztet javaslom. Ha van kedved, posztold ki a cikk alatt a tőlük kapott oklevelet! :)

 

A PQ mutatja meg a pénzügyi intelligenciádat és szoros összefüggésben van az EQ-dal, vagyis az érzelmi intelligenciáddal. Annak a mérő száma, hogy milyen szinten állsz a pénzügyi ismeretek terén, vannak-e pontos pénzügyi céljaid, mennyire vagy tudatos a pénzügyi döntéseid meghozatalában.

 

A pénzügyi intelligencia 3 alappillére: tudd a pénzt megkeresni, megtartani és gyarapítani (Robert Kiyosaki: Fejleszd Pénzügyi IQ-dat).

 

Általánosságban az intelligencia az a képességünk, hogy tudjuk meghozni döntéseinket olyan célok érdekében is, melyek nem teljesen meghatározottak. Alapvetően az intelligencia egy komplex képesség és a lényege a problémamegoldás.

 

Ebbe beletartozik a megszerzett ismereteken és a logikán túl az emlékező képesség, az összefüggések átlátása és a gondolkodásod gyorsasága is. Az mutatja meg intelligenciánk szintjét, hogy döntésünk mennyire volt jó, vagyis mennyire gyorsan és pontosan érted el a célodat.

 

Így talán már érted, mi köze az intelligenciádnak a pénzügyeidhez...

 

A Pénzügyi Intelligencia fejleszthető! Ez nagyon sokrétű és nagy témakör. Most nem megyek bele részletesen, sokat fogok még róla írni...

 

 

Miért fontos a Pénzügyi Intelligencia?

 

 

 • Akkor tudsz megalapozott pénzügyi döntéseket hozni, ha pontosan érted a pénzügyi helyzeted (számok értelmezése, összefüggések megértése).
   

 • Ha nem tudod épp hol tartasz, mi miért van, nem fogsz tudni tervezni sem, vagyis sosem jutsz előrébb.
   

 • A PQ növelésével növekszik a pénzügyi képzettséged, ami növeli az önbizalmad, ezáltal pedig javul a pénzügyi helyzeted.
   

 • Sajnos nem tanítják az iskolában, pedig lehetetlen jó döntést hozni hozzáértés nélkül. Ezért Neked kell fejlesztened saját Magadat, így kiemelkedsz a mindenféle döntéseket hozó, siránkozó, képzetlen tömegből.
   

 • Megfelelő szintű PQ nélkül, sosem lesz megtakarításod vagy reális nyugdíj terved!

 

Pénzügyileg intelligens ember kezéből nem folyik ki a pénz, hanem megsokszorozódik.

 

Az e téren megszerzett tudásod a jövőd befektetése. Csak ez adja meg Számodra az anyagi függetlenséget!

 

Vagyis ha a megfelelő pénzügyi kultúra kialakítása minden napjaid részévé válik a családodban és a vállalkozásodban is, akkor szinte nem lesz olyan helyzet, amikor másoktól kellene függened és segítséget kérned a túléléshez... 

 

 

Mi a baj azzal, ha nincs megfelelő szintű Pénzügyi Intelligenciád?

 

Mennyire vagy pénzügyileg intelligens? - PQ

 

A napi pénzügyekben ellavírozhatsz ügyesen különösebb tudás nélkül is. Simán el tudod dönteni, mit hol vegyél meg, hol olcsóbb. Azt is kitalálod némi utánjárással, hogy melyik bankszámla csomagot vagy melyik mobil szolgáltatót válaszd.

 

Sőt, talán már arra is odafigyelsz, hogy ne fogyaszd feleslegesen az áramot, a gázt vagy a vizet. A nagyobb falatoknál, mint például egy jelzáloghitel vagy egy hosszabb távú befektetés, már könnyebben elcsúszhatsz.

 

Az igazi megmérettetés azonban idős korodban érkezik majd. Akkor derül ki, hogy az egész életed szintjén hogyan kezelted a pénzügyeidet és milyen színvonalon tudsz majd megélni.

 

Erről írtam már az egyik nyugdíjjal kapcsolatos cikkemben is. Csakhogy, ha akkor derül ki, hogy nem jó döntéseket hoztál, már késő lesz...

 

Ezért kell, hogy megfelelő pénzügyi tudatosságot alakíts ki Magadban, ehhez pedig szükséges a megfelelő szintű pénzügyi intelligencia.

 

A pénzügyi intelligencia szemlélet módot, viszonyulást és gyakorlati jártasságot jelent.

 

Néhány kérdés, hogy meginduljanak a gondolataid a saját hozzáállásoddal kapcsolatban:

Mennyire vagy pénzügyileg intelligens? - PQ

 • Vezetsz részletes havi költségvetést?

 • Egyetlen bevételi forrásod a munkabéred?

 • Vannak befektetéseid?

 • Olvasol pénzügyekkel kapcsolatos könyveket, cikkeket, blogokat?

 • Szükségesek vagy kívánatosak azok a dolgok, amiket megveszel?

 • A nehézségekre koncentrálsz vagy arra, hogyan lesz több pénzed?

 • Másokat hibáztatsz és másoktól várod a megoldást vagy képes vagy rá Te, hogy megtaláld?

 • Tudod, mi a különbség a takarékosság és a takarékoskodás között?

 

Nincs esélyed, hogy pénzügyi helyzeted magas színvonalú legyen, ha:

 

 • A barátaidat, a szomszédot, a főnököt vagy a tudatlan tömeget követed.

 • Mindig csak újabb kifizetni valókat gyűjtesz be.

 • Elköltöd az összes bevételedet.

 • Nincsenek hosszútávú pénzügyi céljaid vagy nem tartod magad a céljaidhoz és terveidhez.

 • Elhanyagolod a pénzügyi képzésedet.

 

Vagyis hogy sikeres és tudatos legyél a pénzügyeidben (ha még nem vagy az), akkor változtatnod kell a gondolkodásmódodon!

 

Ebben lehet nagy segítség Számodra egy valódi pénzügyi tanácsadó, aki szakértőként, mint egy jó személyi edző, elkészíti Neked az edzéstervet, hogy biztonsággal elérhesd a céljaidat. 

 

 

Honnan tudod, hogy az, akivel leülsz beszélgetni, ilyen? Erről lesz szó legközelebb, az utolsó részben...

 

 

Addig is segítségként, ha nem szereted az app-okat, készítettem egy excel alapú kimutatást a havi költségvetésedhez. Kezdd el ezzel! Itt tudod letölteni.

 

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Te hol tartasz ebben a folyamatban és mit gondolsz erről? Kérlek írd meg nekem itt a cikk alatt!

 

Ha tetszenek az írásaim, kérlek erősítsd ezt meg a Facebook oldalamon! Amennyiben szívesen fogadnál fel PQ személyi edződnek, töltsd ki kérdőívemet. Hírlevelemre pedig itt tudsz feliratkozni

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerzői jog által védett saját tartalom. Szerző: Czirákiné Kocsis Mónika)

 

Mennyire vagy pénzügyileg intelligens? - PQ

Töltsd le a Családi költségvetés Kalkulátor (excel), hogy lásd, pontosan hogyan alakul a bevételed és a kiadásod havonta! Kattints a képre az okos pénzügyekhez :) !

 

Mennyire vagy pénzügyileg intelligens? - PQ

Töltsd ki kérdőívemet, hogy tudjam, milyen információkat szeretnél megkapni, mi az ami a leginkább érdekel Téged! Kattints a képre!

 

 

Mennyire vagy pénzügyileg intelligens? - PQ

Kattints a képre, hogy biztosan hozzájuss azokhoz a fontos információkhoz, amikre szükséged van, hogy tudatosan kezelhesd pénzügyeidet!

 

 

 

 

 

Vissza

Címkék : tudatos pénzügyi döntés, pénzügyi intelligencia, PQ, tanácsadás, PQ személyi edző, díjtalanul letölthető, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, pénzügyek, pénzügyi tudatosság, öngondoskodás, megtakaritas, költségvetéshez kalkulátor, pénzügyi tervezés, tudatos pénzügyek, okos pénzügyek, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi kultúra, EQ, érzelmi intelligencia

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek