Mennyire jó valójában az új, Magyar Állampapír Plusz?

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Egy újabb lehetőség, hogy kölcsön adj az államnak - új állampapír (MÁP+) sávos és adómentes kamattal...

 

 

Korábban, az új állami nyugdíjkötvény kapcsán írtam már arról, hogy a kormány nem titkolt célja az államadósság "forintosítása". Megjelentek az ÁKK oldalán a részletek a Magyar Állampapír Pluszról (MÁP+).

 

2019.június 3-tól Te is jegyezhetsz ilyen állampapírt. Első körben 100 milliárd forint értékben szándékoznak értékesíteni. Az ezáltal megtestesített adósság is az államadósság részét képezi.

 

De tulajdonképpen mitől más ez, mint a jelenlegi állampapírok, és mennyi a tényleges kamat, amit kaphatsz rá? Érdemes venned?

 

Ezt járjuk most körül. Értékes információk, amikről ezentúl sem maradsz le, csak kérd a Heti PénzTippet most. Kattints:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Magyar Állampapír Plusz ( MÁP+ ) jellemzői és kamata

 

 

Mennyire jó valójában az új, Magyar Állampapír Plusz?

 

 

 • 5 éves futamidejű, dematerializált értékpapír.
   
 • Sávos, fix kamatozás.
   
 • Alapcímlete 1 Ft.
   
 • Az általa megtestesített követelés nem évül el.
   
 • Kamatfizetés az első évben félévente, azután évente (EHM 4,95%).
   
 • Kamatadómentes.
   
 • A kamatot, a futamidőn belül, újabb Magyar Állampapír Pluszban fizeti ki Neked.
   

 

Célja: a központi költségvetés hiányának finanszírozása, és az államháztartás adósságának megújítása. Vagyis a lakossági megtakarítások államadósság finanszírozásba való becsatornázása.

 

Kamata:

Magyar Állampapír Plusz sávos kamata
Kamatperiódus Kamat
teljesítés napja
Éves kamat Tény kamat
2019.06.11 - 2019.12.11 2019.12.11. 3,50% 1,75%
2019.12.11 - 2020.06.11 2020.06.11. 4,00% 2,00%
2020.06.11 - 2021.06.11 2021.06.11. 4,50% 4,50%
2021.06.11 - 2022.06.11 2022.06.11. 5,00% 5,00%
2022.06.11 - 2023.06.11 2023.06.11. 5,50% 5,50%
2023.06.11 - 2024.06.11 2024.06.11. 6,00% 6,00%

 

 

Kamatjuttatásra akkor vagy jogosult, ha a kamatteljesítés napján megelőző második munkanapon (E-2 nap) a Te értékpapíszámládon tartják nyilván az állampapírt.

 

Összesített hozama (egységesített értékpapír hozam mutató – EHM): évi 4,95%. Vigyázz, a több forrásban is említett 27% feletti teljesítmény a teljes, 5 éves futamidőre értendő (lásd lejjebb a grafikonon)!

 

 

 

A kamatjuttatást követő vételi időszakban veszteség nélkül adhatod el. Erre mindig 5 munkanap áll rendelkezésedre.

 

 

Megéri venni az új állampapírból Neked is?

 

 

Azt, hogy ez mennyire lesz jó vétel, még nem tudjuk. 

 

Ezt ugyanis több tényező befolyásolja, mint például a kamatkörnyezet és az infláció. Nézd meg ezt az ábrát:

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Mennyire jó valójában az új, Magyar Állampapír Plusz?

PMÁP és MÁP+ hozama változó infláció mellett, kamatadómentesen

 

 

A fenti grafikonon azt mutatom meg, hogyan alakul az 1 millió forintos befektetésed, ha az infláció 1 - 6% lesz az elkövetkező 5 évben.

 

Jól látszik, hogy 3,25% inflációs ráta mellett az inflációkövető 5 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) és az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) kamata kiegyenlítődik.

 

Ha az elkövetkező 5 évben a KSH által közölt fogyasztói árindex ez alatt lesz, akkor az új állampapírral jársz jobban. Ha viszont felette, akkor nem ez a legjobb döntés...

 

De vajon hogyan alakul majd az inflációs ráta a jövőben? Elromlott a kristálygömböm :).

 

Amint tudunk az az, hogy az MNB által megcélzott szint a 3%-os infláció. A KSH adatai alapján a fogyasztói árindex növekedés 2018-ban 2,8%-os volt (ezért 4,5% jelenleg az 5 éves PMÁP kamata).

 

Azonban az előző év azonos időszakához képest a 2019. áprilisi infláció 3,9% lett, vagyis meghaladta az inflációs célt. Az emelkedés oka az élemiszerek, a szeszesitalok és dohányáruk, valamint az üzemanyagok árának növekedése.

 

Te mire számítasz? Emelkedni fognak tovább az árak vagy csökkenni? Ez alapján gondold át, melyik állampapírt választod...

 

 

 

Azon is érdemes elgondolkodni, mivel kamatteljesítéskor veszteség nélkül adható el az új szuper állampapír, hogy ennek mi a célja. Vajon hosszú-, közép- vagy rövidtávon van szüksége inkább az államnak a pénzedre?

 

Hogyan alakulnak majd azok a gazdasági tényezők, amelyek ebben az államot befolyásolják?

 

Nézzük például az 1 éves Magyar Állampapírt (1MÁP), ami a régi Kamatozó Kincstárjegy. Ez jelenleg 3% kamatot ígér, vagyis a tavalyi infláció felett valamivel. 2018-ban ilyenkor ennek kamata 2% volt (a 2017-es infláció pedig 2,4%).

 

Vagyis az volt az érdek, hogy megmozdítsák azokat is, akik csak rövid időre akarják lekötni a pénzüket, ezért emelték 3%-ra a kamatát 1 év alatt. Ha megint ez lesz az érdek, akkor lehet, hogy jobban jársz az újabb 1-1 éves papírokkal?

 

Ha Benned is felmerültek a fentiekhez hasonló kérdések, akkor hívd fel a pénzügyi tanácsadódat, és beszéljetek erről! Befektetési portfóliódban jogosan követelhetnek részt az állampapírok, csak nem mindegy, melyiket választod...

 

Ha nincs tőkepiaci jogosultsága, de azt szeretnéd, hogy az a pénzügyi tanácsadó tudjon Neked ebben is segíteni, akiben most is maximálisan megbízol? Akkor küldd el neki a cikket, nálunk lehetősége van rá (akár maradhat ott, ahol van, és csak ebben dolgozik velünk). Csak egy kattintásra van ettől:

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

Nincs kihez fordulj? Nincs még értékpapírszámlád, de szeretnéd, ha lenne? Amennyiben egy saját privát bankár is jól jönne, akkor kattints:

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző, grafikonok és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.05.28.))

 

Mennyire jó valójában az új, Magyar Állampapír Plusz?

MÁP+ és az infláció - megéri az új állampapír?

Vissza

Címkék : magyar állampapír plusz, MÁP, állampapírok kamat, állampapírok, államkötvény, kamatadómentes, biztonságos állampapírok, állami garancia, értékpapírszámla, befektetési portfólió, befektetési tanácsadó, befektetés, pénzügyi tanácsadó

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek