...

Kisgyermekednek lakástakarék? - ebben biztos vagy?

Kategória: Hitelek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Érvek a lakástakarék mellett és ellen...

 

 

A Parlament által elfogadott, 2018.10.17. napján hatályba lépő 2018. évi LXIII. törvény értelmében 2018.10.16. napját követően megkötött lakás-előtakarékossági szerződések esetében a lakás-előtakarékoskodót állami támogatás nem illeti meg. Továbbá a törvény hatályba lépését megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződésednél, ha meghosszabbítod a megtakarítási idejét, erre a meghosszabbított megtakarítási időre sem illeti meg az állami támogatás.

 

2018.10.17. napjától a blogomon elérhető cikkek az LTP állami támogatásával kapcsolatban a korábban megkötött szerződésekre vonatkozóan tájékoztató jellegűek.

 

Azonban a lakástakarékok nem szűntek meg. Az elérhető új módozatokat (2019) itt összehasonlítottam Neked. Amennyiben továbbra is jónak tartod, kattints és segítek:

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

A cikk további részei a 2018.10.16-ig megkötött lakáselőtakarékossági szerződésekre érvényesek. A szempontokat viszont ugyanúgy fel tudod használni az új termékekkel kapcsolatos döntésednál is. Ezért érdemes tovább olvasnod :)

 

Most az ingatlanpiac szárnyalása kapcsán ismét visszatérek egy kicsit a lakástakarék pénztárakra, mert azt tapasztalom, hogy elég sok a félreértés abban, hogy mire jó és mire nem.

 

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy kicsit részletesebben! Valóban, ma 4 éves viszonylatban a piacon fellelhető legmagasabb kamatot biztosító tőkegarantált megtakarítás a lakástakarék LAKÁSCÉLRA.

 

 

Miért írtam csupa nagybetűvel, hogy lakáscélra?

 

 

Azért, mert ez nagyon fontos! NEM ez a megfelelő megtakarítási forma, ha nincs lakáscélod! Sokaknak azzal adják el, hogy 4 éves távlatban sehol sem kap ma 10% feletti garantált kamatot. Ez igaz is. Ha vannak ilyen terveid, valóban ne habozz és köss egyet magadnak is, meg a családtagjaidnak is. Az állami támogatás 4 év alatt egy 4 fős család esetén 1.152.000 Ft!

 

Mi mindenre jó a lakástakarék? Csak néhány módját mutatom a felhasználásának a következő ábrán:

 

 

Kisgyermekednek lakástakarék? - ebben biztos vagy?

Lakástakarék felhasználhatósága

 

 

Mindenhez, ami az ingatlanodhoz kapcsolódó beruházási költség, felhasználhatod valamint betörlesztheted a lakáshiteledbe is. Sőt, nem csak a saját ingatlanodhoz, hanem a közeli hozzátartozóid lakás céljaihoz is hozzájárulhatsz!

 

Ha pl. az anyósod szívébe szeretnéd belopni magad, akkor köss egyet életed párjára és 4 év múlva tedd rendbe ebből anyukája lakását. Garantáltan te leszel a kedvence!

 

Ha elégedetlen vagy mostani otthonotokkal, ez egy jó lehetőség, hogy megszerezd vagy kivitelezd álmaid otthonát. A Pénzcentrum egy cikke szerint csupán minden 5. magyar elégedett otthonával.

 

A CIB Bank és az NRC kutatási adatai alapján a megkérdezettek 80%-ának a vágya egy saját, minimum 100nm-es családi ház lenne. A legtöbbeknek a fenntartási költségek okoznak gondot, vagyis 61% mondta azt, hogy nem elég alacsonyak a rezsiköltségei.

 

Ilyen esetekben tökéletes megoldás a lakástakarék. Korszerűsítéssel elérheted a rezsiköltségek csökkentését, a terveid szerint elkészült felújítás, a beépített bútorok, egy kandalló, stb. pedig megadhatják neked az otthonosság érzését. Ha pedig másikba költöznél, akkor azt is megteremtheted ebből akár kedvező kamatozású fix hitellel.

 

 

Milyen részekből tevődik össze az az összeg, amiből gazdálkodhatsz? 

 

 

Mutatom a következő ábrán:

 

Kisgyermekednek lakástakarék? - ebben biztos vagy?

Az LTP szerződéses összegének elemei

 

 

Tehát a megtakarításod a saját befizetésedből, a kamatból és az állami támogatásból, ehhez vehetsz fel előre rögzített feltételek szerint (futam idő, kamat, törlesztőrészletek) hitelt. Vagyis a szerződéses összeg a megtakarítási rész és a hitel együttesen. Erre számolják ki az 1% számlanyitási díjat (akkor is, ha nem élsz majd a hitel lehetőségével). Hívj az aktuális akciókkal kapcsolatban a 06 30 565 5402 számon vagy írj nekem!

 

Lakástakarék választó

 

Mik az LTP előnyei?

 

 

  • 30%-os állami támogatás
  • kamatadó mentesség
  • széleskörű felhasználási lehetőség ingatlanhoz
  • családon belül felhasználható, így többszörözhető az állami támogatás
  • rugalmas szerződési feltételek (havidíj, futamidő, kezdési időpont, kedvezményezett)
  • fix, tervezhető hitellehetőség
  • tőkegarantált megtakarítás
  • OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garancia

     

Mikor NE ezt válaszd?

 

 

  • Ha hosszútávú megtakarításban gondolkodsz, ennél sokkal jobb megoldások léteznek! Lejjebb nézd meg a táblázatot, hogy hogyan alakul a kamat 8-10 év esetén. Inkább indíts egy hagyományos megtakarítást 5-6 évre, majd ebből indíts utána akár több LTP-t is 4-5 évre...

     
  • Ha pici gyermekedről szeretnél gondoskodni, akkor sem ez az ideális megoldás! Jellemzően a FundiMinit kínálják ilyenkor.
     
    • Gondolj csak bele! Legalább 20 évről beszélünk, amikorra szükség lesz a megtakarításra, ha szeretnéd segíteni őt a tanulmányainak vagy az életkezdésének költségeiben. Rengeteg más módon 20 év alatt havi 20.000 Ft-ból egy kisebb vagyont rakhatsz össze erre a célra!
       
    • Ezzel szemben, ha 10+10 évre LTP-t kötsz, akkor az legjobb esetben is csak 7.000.000 Ft lesz (hitel nélkül) és csak lakásra használhatjátok. 20 évre számítva nagyon alacsony a kamat, mint lejjebb láthatod. Mi lesz a többi nagyon fontos céllal? Miből fog tanulni? Miből fog elindulni?
       
    • Tudod mi lesz a sorsa a legtöbb pici gyereknek indított LTP-nek? Felhasználják a szülők a lakás céljaikhoz, mivel időközben rájönnek, hogy 20 év múlva abból az összegből nem tudnak a gyereknek lakást venni.
       
    • Ezzel pedig a gyermekük indulását veszélyeztetik, hisz az utána indított megtakarításokból már messze nem jön össze annyi... Valóban ezt akarod?

       
  • Akkor se ezt válaszd "jobb híján", ha nincs konkrét pénzügyi terved! Ha csak azért újítod fel a konyhádat, mert nem tudod mire költeni, akkor valójában csak elköltötted a megtakarításod, de mit nyertél vele? Ne vágj bele, ha fogalmad sincs arról, mit kezdesz majd a pénzzel 4 év múlva...

     
  • Nem jó akkor sem, ha szabad felhasználású jelzálog hiteledet csökkentenéd vele. Az LTP csak lakáscélú hitelbe vagy olyan szabad felhasználásúba törleszthető be, amivel lakáscélú hitelt váltottál ki először. 

     
  • Figyelj oda, ha azelőtt szeretnéd felhasználni a gyermeked nevére kötött LTP-ből lejáró pénzt, mielőtt ő betölti a 18-at. Ez esetben ugyanis az is lehet, hogy gyámhatósági engedélyre lesz szükséged (ezt lejjebb bővebben kifejtem), amit vagy megkapsz vagy nem...

     
  • Ha csak egyféle megtakarításra van lehetőséged, akkor olyat válassz inkább, amihez hozzáférsz és szabadon felhasználhatsz. Semmit nem ér a kecsegtetően magas kamat, ha nem tudsz élni vele, mert másra kell elköltened!

 

 

Mire figyelj oda?

 

 

  • Amikor olyan feltételt szab a takarékpénztár valamilyen kedvezményhez, amire nincs szükséged - drága bankszámla, hitelkártya, stb. - ezek költségei a futamidő alatt akár meghaladhatják az adott kedvezmény összegét...

     
  • Nem mindegy milyen konstrukciót választasz! Ha biztosan tudod, hogy nem kell majd hitel, akkor olyat válassz, ahol magasabb a megtakarítási részre a kamat. Ha pedig biztos vagy abban, hogy a hitelt is felveszed majd, akkor olyat, amelyiknél alacsony a hitel kamata...

     
  • Ha gond van a hitelképességeddel (alacsony jövedelem, rokonhoz vagy bejelentve alkalmazottként, KHR, stb.), akkor az LTP hitelt sem fogod megkapni, mert ez esetben is hitelképességi vizsgálat. Vagyis csak akkor tervezz ezzel a hitellel, ha jó eséllyel meg is kaphatod!

     
  • Hasonlítsd össze az azonos módozatokat a különböző pénztárak által ajánlott feltételek alapján, hogy melyikkel jársz a legjobban! Iratkozz fel hírlevelemre és letöltheted a most érvényes összehasonlító táblát mind a 4 lakástakarék pénztárra!

     
  • Ne csak azt figyeld, mennyi a kamat, hanem azt is nézd meg, van-e mellette kezelési költség és ha igen, milyen mértékű!

     
  • Az állami támogatás NEM 30% kamat! Sokszor félrevezetően ez hangzik el.

    Az állam az éves befizetés összegének 30%-át adja támogatásként, max.20.000 Ft / hó esetén évi 72.000 Ft-ot. Ez minden évben ennyi. Amennyiben a tanácsadó azt mondja neked, hogy 10 évre pl. a kamat meg az állami támogatás együttesen elérheti éves kamatként akár a 31%-ot is, akkor azért legyenek fenntartásaid az illető szakmai felkészültségét illetően...

     

 

Visszatérve a gyámhatóságra. Elvileg nem kell az engedélyük, ha gyermeked lakástakarék szerződését akarod felhasználni. De mégis előfordulhat, hogy kéri a lakástakarék-pénztár. Ugyanis az állami támogatás odaítélésekor a bonyolító pénzintézet a felelős. Vagyis dönthet így. Az LTP törvény csak ennyit ír elő:

 

"Ha a lakás-előtakarékoskodó kedvezményezettet nevez meg, az elhelyezett betét és kamata felett a megtakarítás időtartama alatt a lakás-előtakarékoskodó rendelkezik. A kiutalás elfogadásával a szerződéses összeg folyósításakor, illetve a betét lakáscélú felhasználása esetén a cselekvőképes kedvezményezett a betét, a támogatás, a jóváírt kamatok, valamint a lakáskölcsön feletti rendelkezési jogot megszerzi."

 

Tehát a törvény nem rendelkezik arról, hogy mi van, ha a kedvezményezett kiskorú: a kiskorú gyámja rendelkezhet felette vagy kell engedély. A gyakorlat azt mutatja, hogy nem kérik, de ez a pénztárra van bízva, mit kér a kifizetéskor.

 

Amennyiben gyámként kötöd a Rád bízott gyermekre, mivel a törvény szerint életkezdésének elősegítése céljából kötheted, ebben az esetben biztosan szükséged lesz az engedélyre.

 

Még valami. 18-20 év alatt sajnos bármi megtörténhet. Amennyiben a szerződő elhalálozik, és a kedvezményezett kiskorú, akkor a gondviselő, a gyámhatósággal egyeztetve dönthet csak a szerződés felhasználásáról...

 

Mindenképpen érdemes megfontolnod ezt a döntést. 18-20 év nagyon hosszú idő. Bármi történhet. Gondolj arra, mennyit változhatnak az ingatlan árak, mire lesz elég a kapott pénz. Számold ki, van-e olyan, amiből jóval többet tudsz kihozni. Vedd figyelembe az eshetőséget, hogy külföldre akar menni vagy lesz egy teljesen más okos cél, amire kellene a pénz...

 

Nagyon jó termék, de csak megfelelő élethelyzetben...

 

A mai kamatok mellett sokszor hangzik el érvként az, hogy még a 4% is nagyon jó kamat, úgyhogy emiatt érdemes megkötnöd. Ma ez valóban jó kamat, de te ehhez a pénzhez 4-10 év múlva jutsz majd hozzá. FundiMini esetében 12 év vagy több. Vajon akkor is jó kamatot jelent majd ez?
 


Készítettem egy táblázatot, hogy hogyan is alakul ezek alapján a kamat:

 

 

Kisgyermekednek lakástakarék? - ebben biztos vagy?

LTP szerződések állami támogatásának tényleges kamattartalma

 

 

Ez a szempont abban az aesetben még fontosabbá válik, ha gyermeked életkezdése kapcsán gondolkodsz lakástakarékban. Sokan választják kisgyermeküknek a FundiMinit. Azonban, ha figyelembe veszed, hogy akár 18 éves időtartamról is lehet szó, és ez esetben az EBKM mindössze 3,79% a bónusszal és kamatprémiummal együtt, akkor érdemes leülnöd számolni...

 

Ezek után, amennyiben úgy érzed, jól jönne egy szakértő segítség a döntésedhez, hívj fel vagy írj nekem, segítek! Ha szívesen vennél tőlem további információkat, hogy okosan kezeld pénzügyeidet és tudatosan hozd meg a döntéseidet, akkor kattints a gombra! 

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

 

 

(Szerzői jog által védett saját tartalom. Szerző és infografikák: Czirákiné Kocsis Mónika (2017.02.16 - utoljára frissítve 2019.05.04.))

 

Töltsd ki a kérdőívet és kezdjük el minél előbb az együttműködést az aktuális pénzügyi problémád megoldása érdekében!

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Vissza

Címkék : lakástakarék, lakásvásárlás, lakásfelújítás, megtakarítás, magas betéti kamat, gyermeknek megtakarítás, állami támogatás, LTP, ERSTE, pénzügyek okosan, pénzügyi tudatosság, pénzügyi célok, pénzügyek, PQ személyi edző, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi tervezés, Fundamenta, FundiMini, lakáscélú megtakarítás, lakástakarékpénztár, lakástakarék kalkulátor, lakáselőtakarékosság, apró betűk nélkül

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek