Hat hónapot kell várnod a pénzedre ezentúl ha ingatlan alapba teszed

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Előny az állampapíroknak vagy felkészülés a következő válságra?

 

 

Újabb ajánlást adott ki az MNB áprilisban, ezúttal az ingatlan alapokkal kapcsolatban. Ennek rövid lényege, hogy 2019. május 15. után az eddig jellemzően T+3 nap helyett T+180 nappal tudod visszaváltani az ingatlanalap befektetési jegyedet, vagyis 6 hónapot kell majd várnod a pénzedre.

 

Mit mond ki az MNB ezzel? Mit jelent ez Számodra pontosan? Milyen lehetséges okai és következményei lehetnek ennek? Ezt járjuk most körül...

 

Amennyiben van befektethető pénzed, amit szívesen tennél minimális kockázat mellett ingatlanalapba, de nem szeretnél majd 6 hónapot várni, hogy hozzájuss a pénzedhez, akkor itt az alkalom a kattintásra:

 

Visszahívást kérek

 

Segítek Neked az értékpapírszámla megnyitásában és a befektetésben egy olyan ingatlan alapba, amely az egyedüli pozitív hozamú volt az ingatlanalapok közül a 2008-as válság idején is. Hívj most :)

 

 

Hat hónapot kell várnod a pénzedre ezentúl ha ingatlan alapba teszed

 

 

Mi az az ingatlanalap?

 

 

Az ingatlanalap is egy befektetési alap.

 

Kétféle létezik belőle: ingatlanforgalmazó (az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 30%) és ingatlanfejlesztő alap (az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 60%).

 

Az ingatlanalapok portfóliójában az ingatlanokon kívül szerepelhetnek még látraszóló és lekötött bankbetétek, valamint egy évnél nem hosszabb lejáratú állampapírok. Az alap tulajdonában lévő ingatlanok értékelését független ingatlan értékbecslő végzi el.

 

Az ingatlanalap azt teszi lehetővé, hogy egyszerűen, biztonságosan, és költséghatékonyan, a kockázatok megosztásával tudsz ingatlanba fektetni. Az ingatlanalap portfóliójába kerülő ingatlanok többnyire irodai és kereskedelmi ingatlanok, melyeket hosszútávú bérleti szerződésekkel hasznosítanak.

 

Az alap vagyonát az alapkezelő kezeli. Részesedésedet a közös vagyontömegből a befektetési jegyed testesíti meg. Ennek árfolyama az egy jegyre jutó nettó eszközérték.

 

Ha ingatlanalapba szeretnél pénzt befektetni, a befektetési jegyet az értékpapírszámládon tudod megvásárolni.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ingatlan egy biztonságos befektetés. Ezt mutatja az általunk is közvetített ingatlanalap befektetési jegyének árfolyam grafikonja is:

 

 

Hat hónapot kell várnod a pénzedre ezentúl ha ingatlan alapba teszed

Az ingatlanalap biztonságos befektetésnek tekinthető

 

 

Azonban sajátos kockázatai vannak: likviditási probléma, értékelési bizonytalanság. A hivatalos magyarázat szerint ezek miatt készült el végül az ingatlanalapok befektetési jegyeinek visszaváltásával kapcsolatos MNB ajánlás...

 

 

Mire készül az MNB az ingatlanalapok befektetési jegyeinél a visszaváltási idő meghosszabbításával?

 

 

Az MNB honlapja szerinti a hivatalos indoklás: 

 

"A jövőbeni ingatlanbefektetési jegyek visszaválthatóságának megnövelése tehát azt a tudatos fogyasztói, (kis)befektetői magatartást erősíti, amelyik tisztában van az ingatlanalapok (más instrumentumokhoz képest) eltérő likviditási jellemzőjével, ugyanakkor mégis ki akarja használni az ingatlanfejlesztésekből, ingatlanhasznosításból származó hozamokat, s ezért választja e befektetési formát."

 

A szakmai egyeztetés során az MNB arra hivatkozott, hogy a nyíltvégű, nyilvános ingatlanalapok befektetési jegyeinél törekedni kell arra, hogy likviditásuk közelítse meg az alapokban levő eszközök likviditását.

 

Ez azt jelenti, hogy  az ingatlan elsősorban közép- és hosszútávú befektetési forma. Értékesítése viszonylag nehézkesebb, tehát nem tartozik a likvid, könnyen pénzzé tehető befektetések közé.

 

Ezzel szemben az ingatlanalapok befektetési jegyeit 3 nap alatt pénzre válthattad, ami ellentétes az alap érdekeivel.

 

Ugyanis egy nagyobb mennyiségű visszaváltást csak az alap eszközeinek értékesítésével, vagyis néhány ingatlan eladásával lehetséges teljesíteni, ami bőven több, mint 3 nap.

 

Ebből a szempontból tehát a lépés logikus és érthető.

 

 

Mik az MNB ajánlás pozitív hatásai?

 

 

 • Előnyös lesz azoknak, akik közép- és hosszútávon gondolkodnak ebben a befektetésben. Ugyanis így az alapkezelők bátrabban alkalmazhatnak az ingatlanalap portfóliójában magasabb ingatlan arányt, ami növelheti a befektetési jegyed árfolyamát.
   
 • Kisebb az esélye az alap összeomlásának egy újabb gazdasági válság esetén, hiszen nem lehet azonnal pénzt kivonni tömegesen belőle.
   
 • Erősítheti a tudatosabb befektetői magatartást.

 

 

Mik lehetnek az MNB ajánlás hátrányos következményei?

 

 

 • Az alapok értékesítési számait, így a nettő eszközérték dinamikus növekedését is visszavetheti az, hogy a rövidtávú befektetők más eszközöket keresnek majd.
   
 • Megnehezíti az alapkezelők dolgát, hiszen jogszabályi előírás a folyamatos forgalmazás, amit az MNB ajánlás megnehezít.
   
 • Talán Te eddig közép- és hosszútávú befektetésben gondolkodva azért tetted ingatlanalapba a pénzedet, hogy ha mégis úgy adódik, akkor ehhez tudsz nyúlni, hiszen biztonsággal pozitív lesz az egyenleged. Ez a későbbi ingatlanalap befektetéseidre nem lesz igaz...

 

 

Felmerül azonban a kérdés, hogy miért pont most?

 

 

Eltelt 11 év a gazdasági válság óta. 2008-ban komoly problémát okozott az ingatlanalapoknak, hogy tömegesen vették ki az emberek a pénzüket, így jelentős nettó eszközérték csökkenést kellett túlélniük.

 

Abban az időben több ingatlanalapot bezártak vagy felfüggesztettek. Tehát a válság után, amikor a gazdaság magához tért és újra fejlődésnek indult, ez az intézkedés egyértelmű követkemény lehetett volna.

 

11 éve vagyunk túl a 2008-as gazdasági válságon. Az ingatlanalapokba áramló pénz 2016 óta dinamikusan növekszik. Jelenleg az alapok vagyona (1,5 mrd Ft) háromszor annyi, mint 2008-ban.

 

Joggal merülhet fel bennünk, hogy közeledik az újabb gazdasági válság? Talán igen. Ezt a kérdést tettem fel a változó kamatozású hitelek fix kamatozásúra váltásáról szóló MNB ajánlással foglalkozó írásomban is...

 

Nem olyan rég olvastam valahol egy kormányközeli gazdasági szakember gondolatait arról, hogy miért nem fogja érinteni Magyarországot a következő válság... - no komment.

 

Emiatt vannak ilyen gondolataim. Ugyanis ez 2007 végén is elhangzott, aztán mégsem került el minket :). Amikor fiatal voltam, mindig azt figyeltem, mire mondják, hogy nem lesz (például: nem lesz gáz áremelés), mert rövid időn belül tuti, hogy lett...

 

A másik szándék az is lehet, hogy áttereljék a rövidtávú befektetéseket az állampapírok piacára.

 

Kiindulva abból, hogy az ingatlanalapok nagyjából kétharmada van lakossági kézben, és sokan betétként kezelték ezt a típusú befektetésüket, akkor ez nem is olyan meglepő következtetés.

 

Az új állami nyugdíjkötvénnyel kapcsolatos cikkemben már írtam arról, hogy nem titkolt cél az államadósság átváltása forintra, minél nagyobb arányban. Ennek eszközei a lakossági állampapírok.

 

Ha Te rövidtávon, biztonságos befektetést kerese, és az egyikhez azonnal hozzáférsz, a másiknál meg 6 hónapot kell várnod a pénzedre, vajon melyiket választod majd? Mit fogsz venni: ingatlanalapot vagy inkább állampapírt?

 

Vagyis az, hogy a rövidtávú befektetők más eszközöket keresnek majd az ingatlanalapok helyett, igencsak kapóra jön az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), igaz?

 

 

Szeretnéd elkerülni a féléves várakozási időt a visszaváltáskor?

 

 

Hat hónapot kell várnod a pénzedre ezentúl ha ingatlan alapba teszed

Vajon át akarják terelni a rövidtávú befektetőket az ingatlan alapokból az állampapírok vásárlása felé?

 

 

Az MNB ajánlás kifejezetten rendelekezik arról, hogy csak és kizárólag a 2019. május 15. után létrehozott ingatlanalapokra, illetve a meglevő alapok ezen dátum után kibocsátott befektetési jegyeire vonatkozik a meghosszabbított visszaváltási idő.

 

Ez azt jelenti Számodra, hogy az az összeg, amit már korábban befekettél valamelyik ingatlanalapba, ugyanúgy hozzáférhető lesz az eredeti feltételek szerint.

 

Azt is jelenti mindez, hogy ha van még szándékod az ingatlanbefektetésre, akkor alig két heted maradt, ha szeretnéd elkerülni a 180 napos várakozást. Hívd fel most a pénzügyi tanácsadódat és kérd a segítségét. 

 

Ha még ebben nem tud segíteni Neked, mert nincs rá jogosultsága, mutasd meg neki a cikket, hogy jelentkezhessen befektetési tanácsadónak hozzánk. Pénzügyi tanácsadóként dolgozol és érdekel a befektetési tanácsadás is? Csatlakozz hozzánk és kezdd el mielőbb ügyfeleid teljeskörű kiszolgálását :) 

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

Nincs saját privátbankárod? Nincs olyan profi pénzügyi tanácsadód, aki segíteni tudna? Vagy csak egyszerűen szeretnél más ingatlanalapba is befektetni, mint amiben most van a pénzed?

 

Akkor ne habozz, pár nap alatt megoldjuk :) Hívj fel vagy kattints és visszahívlak :)

 

Tanácsadót választok

 

Mit gondolsz, a barátaid és ismerőseid számára is hasznosak lennének ezek az információk? Oszd meg velük:

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.05.01.))

 

Hat hónapot kell várnod a pénzedre ezentúl ha ingatlan alapba teszed

Vissza

Címkék : MNB ajánlás, értékpapírszámla, befektetési alap, befektetés, befektetési tanácsadó, befektetési portfólió, kockázat, ingatlanbefektetés, ingatlanalap, likviditás, befektetési jegy, gazdasági válság, pénzügyi tanácsadó, profi pénzügyi tanácsadó, privát bankár, kockázatcsökkentés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek