Emelkedik az állampapírok kamata - jó befektetés?

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Emelkednek egyes állampapírok kamatai

 

 

Frissítés 2019.05.28.: Jön az új Magyar Állampapír Plusz, mely sávos, fix kamatozású 5 éves állampapír. 2019.06.03-tól jegyezhető. Többet erről itt olvashatsz.

2019.05.25-től pedig megszűnik a Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) jegyzése

 

Frissítés 2019.02.19: a féléves és az egyéves állampapírok kamata ismét emelkedik. A 2019.03.04 után kibocsátott sorozatokra az FMÁP 2,50% (vagyis lejáratakor 1,25%), az 1MÁP 3,00% kamatot fizet. A két éves papírok kamata legutóbb januárban emelkedett . 

 

Te is azok közé tartozol, akik biztonságos befektetésként időről időre rövid lejáratú állampapírt vásárolnak. Akkor várj még pár napot! A féléves, éves és két éves állampapírok kamata emelkedik 2018.07.30-tól.

 

Ez annyit jelent, hogy a 2018.július 27. után leadott jegyzéseket már ezzel a kamattal kapod nálunk is. Arról pedig, hogy melyik állampapír mit is jelent, mit is ad Neked, a weboldalamon itt találsz részletes ismertetőt.

 

Nézzük akkor meg most, hogyan változnak a kamatok, és azt is, hogy tényleg ez marad-e az egyetlen alternatíva Számodra, ha biztonságos befektetésre vágysz...

 

 

Emelkedik az állampapírok kamata - jó befektetés?

Az állampapír biztonságos befektetés, vagy mégsem?

 

 

Alig 3 hete még úgy nyilatkozott az ÁKK vezérigazgatója, Barcza János, hogy nincs napirenden az állampapírok kamatának emelése. Emellett eddig úgy tűnt, hogy inkább a közép- és hosszútávú befektetés felé terelik a lakosságot a 3 és 5 éves Prémium, valamint a 10 éves Bónusz Magyar Állampapír 3% feletti kamataival.

 

Az MNB egyelőre halasztja a kamatemelést. Ebből logikusan az következik, hogy az államadósság finanszírozása került előtérbe. Rövidtávon nem kap a lakosság értelmezhető kamatot sehol, ami esetleg arra ösztönözhet, hogy inkább elköltsd a pénzt. Hiszen elkezdett növekedni az infláció.

 

Ez azonban a megtakarítások visszaesését eredményezné, így kétségessé válna az állam felhalmozott adósságállományának finanszírozása.

 

Az ÁKK (Állami Adósságkezelő Központ) a kamatemelés mértékét 50 bázispontban határozta meg. Ez számokban a következőket jelenti:

 

Állampapírok kamatemelése 2018.07.30 - frissítve 2019.05.28.
Állampapír megnevezése Jelenlegi kamat   Új kamat  
Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) 1,50% 2,00% megszűnik 
Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) 2,00% 3,00%
Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP) 2,50% 3,25%
Kincstári Takarékjegy Plusz (KJT Plusz) 2,00% 2,50%
1 éves Kincstári Takarékjegy (KJT 1) 1,75% 2,25%
2 éves Kincstári Takarékjegy (KJT 2) 2,25% 2,75%

 

 

Az emelés a többi állampapírt nem érinti.

 

Jelenleg (2019.05.28.) a Prémium Magyar Állampapír 3 éves távra 4,2 %, 5 éves tartamra pedig 4,5 % kamatot kínál. A Bónusz Magyar Állampapír pedig 2,52% kamatot ad 3 évre, 3,06%-ot 5 évre és 3,38%-ot 9 évre. A Babakötvény kamata 5,80%.

 

 

Van alternatíva az állampapírokkal szemben?

 

 

Azt is fontos tudnod, hogy az állampapír sem teljesen kockázatmentes befektetés. A kockázatot esetükben a kibocsátás és a lejárat közti időszakban a piaci kamatok változása jelenti. Persze csak abban az esetben, ha lejárat előtt akarod visszaváltani, amit az eladáskor érvényes állampapírpiaci hozamszinten tudsz megtenni - ez lehet nyereség vagy veszteség is.

 

Amennyiben úgy döntesz, hogy biztonságos befektetést keresel, de nem akarod teljes mértékben kiszolgáltatni Magad a kormány teljesítményének, akkor érdemes körülnézned egy kicsit a befektetések piacán.

 

Nyilván jelenleg a banki lekötés kiesik az alternatívák közül. A lekötések kamata szabad szemmel szinte nem is látható.

 

Ahogy az előbb megbeszéltük, az állampapírok fő kockázata abban van, ha lejárat előtt akarod visszaváltani. Ezért 1 éven túl elsősorban a változó kamatozású állampapírokat (BMÁP és PMÁP) érdemes előnyben részesítened a fix kamatozásúakkal szemben ilyenkor, amikor jó eséllyel a kamatok emelkedése várható.

 

De mi van akkor, ha nem tudod előre, mikor lesz szükséged a pénzre. Sokan ilyenkor féléves/egyéves állampapírt vásárolnak, aztán megint és megint.

 

Ha a kamatokkal együtt visszaforgatod a pénzedet az újabb vásárlásba, akkor körülbelül ugyanott vagy, mint egy befektetési alapnál a hozamát tekintve (ahol ugye kamatos kamat elven számolunk, míg pl. egy 3 éves állampapírnál nem).

 

Ehhez persze az állampapír esetében el kell érje az adott minimális címletet a kamatod, hogy vissza tudd forgatni, ami a féléves és egyéves papír esetében 10.000 Ft. Ez annyit jelent, hogy legalább 4-500.000 Ft fektettél bele 1 évre.

 

Csakhogy előfordulhat, hogy másfél év múlva szükséged lesz a pénzre. Ez egy emelkedő kamatkörnyezetben egyet jelent azzal, hogy akár veszíthetsz is az állampapír eladásán. Ezzel szemben a befektetési alapnál addig termel hozamot a pénzed, míg bent van.

 

Nézzük az ellen oldalt.

 

Az állampapírt, ha az Államkincstárnál veszed, akkor szinte költségmentesen tudod megvenni, míg a befektetési alapnál van számlavezetési díj, eladási-vételi jutalék. Vagyis, amit nyersz a réven, elveszítheted a vámon. 

 

Viszont, ha okosan gondolkodsz, amúgy is van értékpapírszámlád, amin egy jól összeállított, diverzifikált portfóliót tartasz...

 

Már hallom is újra az érveidet, miszerint a befektetési alapok kockázatosak, míg az állampapír biztonságos. Mutatok Neked egy grafikont:

 

 

Emelkedik az állampapírok kamata - jó befektetés?

Szinte kockázatmentes, pedig befektetési alap

 

 

Ezen egy olyan befektetési alapot látsz, amelynek évesített átlagos hozama 3 évre 2,5%, szórása pedig 0,1, tehát szinte kockázatmentes. 

 

Azt gondolom, joggal része egy jól összeállított portfóliónak. Az alap összetétele csak 25%-ban áll államkötvényből, ezért kevésbé vagy kitéve a magyar gazdaság teljesítményének, emellett hozzáférhető a pénzed. Szintén az alap összetételéből adódóan kamatemelkedés esetén az alap hozama is emelkedni fog.

 

Azt gondolom, hogy egyéni igényeid, lehetőségeid és céljaid függvénye, hogy melyiket célszerű választanod. 

 

Amennyiben szeretnél többet tudni az állampapírokról, erről és a többi befektetési alapról, ha érdekel, miért legyen Neked is és a vállalkozásodnak is értékpapírszámlája, beszélgessünk! KATTINTS!

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Úgy tűnik, ismét a gyors és váratlan változások időszakát éljük. Értesülj időben az aktualitásokról és készülj fel a lehető legjobban a csapdákra! Gondolkodj tudatosan és használd ki okosan a lehetőségeket! Ennek megkönnyítésére kérd most hetente az információkat!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts Tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (utoljára frissítve 2019.05.28.))

 

 

Olvasnál még? Ezek is érdekelhetnek:

 

Most akkor megéri a Babakötvény vagy sem - mi változott 2018-ban?

 

Mit adsz a Babakötvénnyel és a FundiMinivel az életkezdéshez?

 

Megújul a forint - itt az új 500 Ft-os

 

Újabb adósságféket vezet be az MNB októbertől

 

Így változnak az adótörvények 2019-re

Vissza

Címkék : állampapírok kamat, állampapírok, befektetés, befektetési alap, értékpapírszámla, hozam, pénzügyi tanácsadás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek