CSOK - könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb igénylés 2018. március 15-től

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Végre könnyebben, egyszerűbben és gyorsabban juthatsz hozzá az állami támogatáshoz, változik a CSOK

 

 

UPDATE: Várhatóan emelkedni fog a CSOK összege az 5000 fő alatti településeken új lakás esetén. A pontos paraméterek még nem ismertek.

 

2018.03.15-től végre fellélegezhetsz, ha azt tervezted, hogy igénybe veszed a családok otthonteremtési kedvezményét. Itt az új CSOK. Összefoglalva a főbb módosításokat

 

 • Ezentúl szinte minden olyasmiről, amihez eddig mindenféle igazolást kellett begyűjtened, most elég lesz nyilatkoznod.
 • Csak a Tb jogviszonyodról kell igazolást hoznod, de ebben is lesz engedmény a külföldről hazatérők esetében.
 • A menedékjogról szóló törvényben foglaltak szerint menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy ezentúl nem igényelhet CSOK-ot.
 • Rövidül az ügyintézési határidő.
 • Ha korábban már vettél fel SZOCPOL-t, de bővült a család, bizonyos esetekben másképp számolják a kedvezményt és nem kell levonni a korábbi támogatást.
 • Megengedi a törvénymódosítás, hogy akkor is igényelhess CSOK-ot, ha van másik ingatlanod, és akkor is, ha a meglevőn már megkezdted a bővítést.
 • Hosszabb időd lesz az igénylés elindítására az adásvételi szerződés aláírása után, és törlik a kamattámogatott hitel 6 hónapos szabályát.
 • Változik az ÁFA-visszatérítés szabálya, és a 10+10 hitelbe adóstársat is bevonhatsz majd.
 • Pontosították az egyes fogalmakat és ezentúl vizsgálódni fog a NAV is...

 

 

CSOK - könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb igénylés 2018. március 15-től

Egyszerűbben és gyorsabban juthatsz hozzá a CSOk 2018-as változásaival

 

 

 

Amihez eddig mindenféle igazolást kellett begyűjtened, most elég lesz teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkoznod...

 

 

A kérelem benyújtásakor büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozol arról, hogy:

 • csak olyan személy után igényelsz családi otthonteremtési kedvezményt, aki után e rendelet vagy egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást még nem vettél igénybe,
   
 • a fennálló házasságról,
   
 • a közös háztartásban élésről, valamint élettársak esetén ennek időtartamáról,
   
 • azon gyermekekről, akik után a kedvezményt igényled,
   
 • osztatlan közös tulajdon esetén a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásra vonatkozóan arról, hogy az ingatlan-nyilvántartásban nyilvántartott kizárólagos használati jogod van,
   
 • arról, hogy büntetlen előéletű vagy, egyben hozzájárulsz a személyes adataid kezeléséhez,
   
 • a köztartozás-mentességről - ha nem szerepelsz az adózás rendjéről szóló törvény szerinti köztartozásmentes adatbázisban,
   
 • arról, hogy az eladó is, és Te is megfelelsz az előírt feltételeknek, - nem vagytok rokonok és nem vagy tulajdonos az eladó cégben,
   
 • ha közép-, vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatsz,
   
 • ha külföldön dolgozol, ezért valamelyik EGT államban vagy biztosított, de vállalod, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottá válsz,
   
 • ha a gyermekvállalást örökbefogadással, bírósági vagy hatósági határozat következtében utóbb a háztartásba került gyermekkel teljesíted, akkor az ezzel kapcsolatos adatokról,
   
 • hozzájárulsz ahhoz, hogy az állami adóhatóság, illetve a járási hivatal a kérelembeli nyilatkozatokban foglaltak ellenőrzése céljából az illetékes hatóságtól a jogosultság feltételeit igazoló adatokat és okiratokat beszerezze, az azokban foglalt személyes adatait kezelje,
   
 • a nem támogatott hiteladós arról, hogy nem kötött e rendelet szerinti kölcsönszerződést, vállalja, hogy a későbbiekben sem köt e rendelet szerinti kölcsönszerződést, más ilyen kölcsönszerződésben nem szerepel, ésnem létesít lakóhelyet az e rendelet szerinti zálogjoggal biztosított lakásban, valamint hozzájárul adatai kezeléséhez.

 

 

Szükséges igazolások:

 

 

Az egyetlen, amire ki kell kérned a 30 napnál nem régebbi okiratot igazolásként, az a TB jogviszony. Erről nem elég a nyilatkozat.

 

De ebben is van kivétel. Ha az igénylők egyike még diák, akkor erről elég a nyilatkozat, illetve külföldi munka esetén hozod a kinti igazolást, itthon pedig nyilatkozatban vállalod, hogy a CSOK igénylés után 180 napon belül lesz TB jogviszonyod.

 

A Te döntésed, hogy a többi esetben a nyilatkozatot teszed meg, vagy igazolod a kért feltétel teljesülését. Így például házasságot a házassági anyakönyvi kivonattal, köztartozásmentességet NAV igazolással, büntetlen előéletet erkölcsi bizonyítvánnyal...

 

 

Ügyintézési határidő rövidülése:

 

 

A kérelem benyújtásának napja az a nap, amikor a kérelmet, valamint a rendelet szerinti igénylési feltételeket igazoló dokumentumokat és nyilatkozatokat hiánytalanul benyújtod a hitelintézet részére. Erről igazolást is kapsz.

 

Ha minden papírt hiánytalanul beadtál, akkor vásárlásnál 30 nap, építés esetén pedig 60 nap az elbírálási határidő.

 

 

Korábban igénybe vett SZOCPOL sem gond mostantól, ha jelentősen bővült a család. Emiatt nem biztos, hogy kevesebbet kapsz...

 

 

Ha számodra az a kedvezőbb, akkor a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után korábban támogatást vagy kölcsönt vettél igénybe.

 

Mit is jelent ez? Igazából a nagy családosok számára jó hír. Ugyanis, ha például két meglevő gyermeketekre korábban felvettétek már a SZOCPOL-t, de azóta született még három gyermeketek, akkor a 10 milliós CSOK-ból le kellene vonni a korábbi támogatást. Mostantól azonban a teljes 10 millió Ft-ot megkaphatjátok ez esetben.

 

 

Meglevő ingatlantulajdon mellett, sőt, már megkezdett bővítésre is igényelhetsz CSOK-ot...

 

 

Mostanáig csak az új lakás esetében volt megengedett másik lakástulajdon. Használt lakásnál bizony számolgatnod kellett, hogy egyikőtöknek se legyen 50%-nál nagyobb tulajdoni hányada más ingatlanban.

 

Ezt a kitételt most eltörölték. Tehát, ha eddig ez volt az akadálya az igénylésnek, akkor add be bátran március 15. után!

 

Ezután pedig arra a bővítésre is igényelheted, amit már elkezdtetek, csak például pont pénzhiány miatt nem tudtátok befejezni. Sőt, az eddigi 50% helyett már a teljes költségvetésre kérheted, vagyis a 100%-ot fedezheti.

 

 

CSOK - könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb igénylés 2018. március 15-től

Gyorsabb, egyszerűbb - könnyítések a CSOK-ban 2018-tól

 

 

Határidők, adóstárs, ÁFA és a NAV - mindaz, ami még változott

 

 

Miután aláírtad az adásvételi szerződést, 180 nap áll rendelkezésedre, az eddigi 120 nap helyett, az igénylésre. Arra figyelj azonban, hogy a bank a CSOk összegét ez esetben az eladónak fizetheti csak ki, tehát a fizetési határidőket eszerint állapítsátok meg, és írjátok bele a szerződésbe.

 

10+10 CSOK esetén lehetőség van nem-támogatott-személy hiteladós bevonására, aki lehet valamelyik közeli hozzátartozód, vagy az élettársad. Ez akkor válhat fontossá, ha egyedül nem tudnád teljesíteni a hitelképességi feltételeket.

 

Az ÁFA-visszatérítésben ezentúl azok is részesülhetnek, akik öregségi nyugdíjat, vagy nyugdíjszerű ellátást kapnak. Sőt, mindenki, aki építkezik és 27%-os ÁFÁ-t tartalmazó számlát nyújt be, megkaphatja a támogatást. Az 5 millió Ft-os limit megmaradt.

 

Fontos tudnod, hogy nem érdemes kockáztatni a nyilatkozatoknál, ami csakis adminisztratív könnyítés, mert úgyis kiderül. Ezentúl az adóhatóság is vizsgálódhat az előírt 10 éven belül, hogy minden feltétel teljesül-e.

 

Fentiek mellett pontosították a hasznos alapterület, a kamattámogatás, és az egylakásos lakóépület fogalmát, valamint a CSOK és a jelzálog ranghelyét. Azt pedig, hogy vállalt gyermek esetén igazolni kelljen a járási hivatal papírjával, hogy nincs más ilyen támogatásotok, törölték a törvényből.

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

 

 

CSOK - kapcsolódó oldalaim:

 

Mennyi állami támogatást kaphatsz? - CSOK, NOK, LTP, ÁFA

 

Mindent a CSOK-ról részletesen

 

Vissza

Címkék : CSOK, állami támogatás, lakásvásárlás, lakashitel, családok otthonteremtési támogatása, családi otthonteremtési kedvezmény, 10plusz10 CSOK, ÁFA visszatérítés építésnél, támogatott lakáshitel

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek