Államérdek, hogyan élsz nyugdíjasként? - 2.rész

Kategória: Nyugdíj | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Munka vagy vállalkozás nyugdíj mellett?

 

 

Mindegy, hogy azért dolgozol nyugdíjasként, mert kedved van hozzá vagy csak azért, mert muszáj, jó, ha pontosan ismered a szabályokat és a lehetőségeidet. Ebben szeretnék most segíteni Neked. 

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Az első részben azt mutattam meg, hogy összegszerűségében mit is jelent Számodra a nyugdíjcélú megtakarítások éves befizetései után igénybe vehető SZJA visszatérítés. Most pedig elmondom a nyugdíj melletti munka és vállalkozás legfontosabb előírásait, valamint beszélünk a közhasznú nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatos szabályokról is.

 

 

Államérdek, hogyan élsz nyugdíjasként? - 2.rész

 

 

Munkavállalás nyugdíj mellett

 

 

Frissítés itt 2019

 

A versenyszférában, ha betöltötted az öregségi nyugdíj korhatárt, korlátlanul vállalhatsz munkát 2017-ben. Akár munkaviszonyban, akár megbízási szerződéssel dolgozol, a fizetendő járulékok mértéke ugyanakkora, mint bármely más munkavállaló esetében. Csak a 1,5%-os munkaerőpiaci járulékot nem kell megfizetned, illetve a versenyszférában a 3%-os pénzbeni egészségbiztosítást. A fizetendő terhek összefoglaló táblázatát itt tudod letölteni.

 

A közalkalmazotti szférában vagy az ahhoz hasonló jogviszonyokban már korlátozásokkal találhatod szembe Magad. Itt ugyanis el kell döntened, hogy nyugdíj VAGY munkabér. Vagyis munkavégzésed idejére fel kell függeszteni a nyugdíjad folyósítását. Ha igazolod a munkaviszony megszűnését, akkor újra kapod a nyugdíjat, az idő közbeni nyugdíj emelésekkel növelten. 

 

Amennyiben éltél a nőknek adható kedvezményes nyugdíjának lehetőséggel, akkor az így kapott nyugdíjad folyósítható mindaddig, míg a nyugdíj melletti kereseted el nem éri a törvényben meghatározott felső határt. Ez jelenleg a minimálbér 18-szorosa, vagyis 2017-ben éves bruttó 2.295.000 Ft (havi 191.250 Ft). Ha ezt eléred, akkor a következő hónap első napjától szünetel a nyugdíjad folyósítása a tárgyév végéig vagy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig (ha ez abban az évben bekövetkezik). Ez a szabály a vállalkozóként szerzett jövedelemre is érvényes.

 

Korhatár előtti nyugellátást kapók esetében nagyon szigorú a törvény, ha kiderül, hogy nem jelentetted be a NAV felé a kereső tevékenységedet. Ugyanis, ha kiderül - az egyéb büntetési következményeken felül -, azonnal megszüntetik a nyugdíjad folyósítását, a megszüntetést megelőző egy évben folyósított ellátás összegét vissza kell fizetni. és a továbbiakban nem leszel jogosult a korkedvezményre.

 

Ha saját jogú nyugdíjasként (ide tartozik a nők kedvezményes nyugdíja is) munkát végzel vagy vállalkozóként kiegészítő tevékenységet végzel, akkor az adott évben így szerzett, járulékalapot képező jövedelmed egytizenketted részének 0,5%-ával növelik a nyugdíjadat. A korhatár előtti nyugellátást vagy a szolgálati járandóságot nem tudod ezzel növelni, viszont további elismert szolgálati időt szerezhetsz vele.

 

Kedvezmény a munkaadóknak: 55 év feletti munkavállaló alkalmazása esetén (korkedvezményes nyugdíjas is), a bruttó munkabére, max. 100.000 Ft / hó után 11% szociális hozzájárulási adót kell csak megfizetnie. A kedvezmény attól a hónaptól érvényesíthető a teljes hónapra, amelyikben a munkavállaló betölti az 55. életévét. Eddig a határig a szakképzési hozzájárulást sem kell megfizetni.

 

Megváltozott munkaképességűként kapott ellátás mellett végzett munka esetén a szabály az, hogy ha 3 egymást követő hónapban a kapott kereseted minden hónapban meghaladja a minimálbér másfélszeresét, vagyis 2017-ben a 191.250 Ft-ot, akkor az ellátásod folyósítását megszüntetik. Egyéni vagy társas vállalkozóként végzett tevékenység esetén ez a határ a garantált bérminimum másfélszerese, vagyis 2017-ben 242.250 Ft.

 

 

Kiegészítő tevékenységű vállalkozás

 

 

Természetesen a nyugdíjad mellett egyéni vagy társas vállalkozásban is végezhetsz tevékenységet. Akkor minősülsz kiegészítő tevékenységű vállalkozónak, ha saját jogú nyugdíjasként, ideértve a nők kedvezményes nyugdíját is, van vállalkozásod.

 

Ebben az esetben csak a tényleges jövedelmed után kell megfizetni a 10% nyugdíjjárulékot és az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami 2017-ben 7.110 Ft (napi 237 Ft). Ez utóbbit nem kell megfizetned, ha van 36 órát elérő munkaviszonyod is. A befizetett járulék egyben azt is jelenti, hogy lehetőséged van vele a nyugdíjad 30 naponkénti 0,5%-os emelésére.

 

KATA-s vállalkozóként 25.000 Ft-os KATA fizetési kötelezettséged van. Ez azonban sem nyugdíj emelésre, sem szolgálati idő szerzésre nem jogosít.

 

 

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet

 

 

Korábbi írásomban, melyben a 2017.07.01-től életbe lépő törvényi változásokról írtam, már felsoroltam a legfontosabb gondolatokat a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatban, hiszen az első szövetkezetek már meg is alakultak. A korábban leírtakból csak a lényeget ismétlem el, a teljes cikket itt olvashatod. Magát a törvényt pedig itt találod.

 

 

Államérdek, hogyan élsz nyugdíjasként? - 2.rész

 

 

A lényeg, hogy a nyugdíjas szövetkezet, mintegy közvetítő működhet majd a munkát keresők és a vállalkozások között, olyan elven, mint ahogy például a diákszövetkezetek működnek. A szövetkezet tagjaként a szövetkezet részére kifejtett tevékenységedet végezheted vállalkozóként vagy megbízási szerződéssel is. Szövetkezeti tagként megállapodást kötsz a szövetkezettel a személyes közreműködésed konkrét tartalmára, módjára és ellentételezésére.

 

A tagként megillető ellentételezés arányos kell, hogy legyen a személyes közreműködésed mértékével. A személyes közreműködést a nyugdíjas szövetkezet által harmadik személy részére nyújtott szolgáltatás (a továbbiakban: külső szolgáltatás) keretében is teljesítheted.

 

Ez egyébként egy sajátos jogviszony, melyben a külső szolgáltatás fogadója (a cég, ahova dolgozni mész) a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagját közvetlenül utasíthatja. Az utasításadási jog kiterjed különösen a feladatteljesítés módjának, idejének és ütemezésének meghatározására. Ebben eltér más ilyen jellegű (pl. megbízási szerződés) jogviszonyoktól. Ha a feladatteljesítés tartama a napi hat órát meghaladja, napi 20, ha a napi kilenc órát meghaladja, további napi 25 perc munkaközi szünetet kell biztosítania Számodra, valamint ha két egymást követő napon végzed a feladatod, a napi munka befejezése és a következő napi munka megkezdése között legalább tizenegy óra pihenőidőt kell biztosítaniuk Neked.

 

Ennek jelentősége abban van, hogy a szövetkezet nyugdíjas tagjának "munkabére" után szinte semmilyen közterhet nem kell fizetni az SZJA-n kívül, de még ennek megfizetése alól is mentesülni lehet a mindenkori minimálbér vagy annak kétszerese erejéig. Ebben az esetben a vállalkozás nem a nyugdíjasnak fizet, hanem a szövetkezetnek, az pedig elszámol a nyugdíjassal. Így a munkáltató "kikerüli" a munkabér közterheit, sőt az ezzel járó adminisztrációt is, hiszen számla ellenében fizet a szövetkezetnek, amit "csak" ÁFA fizetési kötelezettség terhel, más nem.

 

Ha tagja vagy egy ilyen szövetkezetnek, a tagsági jogviszony fennállásával a közalkalmazotti probléma is megoldódik. Ugyanis szövetkezeti tagként nem minősülsz munkavállalónak. Így lehetőséged lesz a közszférában is munkát végezni a továbbiakban, ami akkor igazán előnyös, ha aktív éveidben is ott dolgoztál. Sőt, ha nőként már kedvezményes nyugdíjat kapsz, szövetkezeti tagként mentesülsz a kereseti korlátozás alól is, mivel a személyes közreműködés alapján kapott díj nem képez nyugdíj járulékalapot.

 

Ezenkívül közhasznú nyugdíjas szövetkezeti tagként adómentesen kaphatsz a személyes közreműködésed ellenértékeként élelmiszert (max. a mindenkori minimálbér összege), fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalványt vagy a szövetkezet tevékenysége által előállított javakat kaphat (max. a mindenkori minimálbér 25%-a). Amennyiben Te vagy családtagod az élelmiszert és az utalványt támogatásként vagy segélyként kapod, akkor is adómentes a minimálbér összegéig.

 

Ez azt jelenti, hogy akár a minimálbér 2-szeresét is megkaphatod adómentesen. Amennyiben pedig ennél magasabb díjazásra vagy jogosult személyes közreműködésed ellenértékeként, akkor a többlet után 15% SZJA fizetési kötelezettséged van, más nincs.

 

Hátránya, hogy a szövetkezeti tagként végzett tevékenységed nem minősül munkaviszonynak, sem biztosítotti jogviszonynak, az érte kapott díj nem képez járulék alapot, tehát sem további szolgálati idő nem szerezhetsz vele, sem a 30 naponkénti 0,5%-os nyugdíj emelésre nem jogosít.

 

Készítettem egy összefoglaló táblázatot, melyben összegyűjtöttem a nyugdíjkorhatár érvényes adatait, az arányos szolgálati idő számításának %-os adatait és a fizetendő közterheket a nyugdíj melletti munka esetén, mind a munkáltatókra, mind a munkavállalókra vonatkozóan. Weboldalamról itt töltheted le, segítségedre lesz...

 

 

 

Amennyiben szívesen vennél tőlem további aktuális témájú cikkeket, kérd MOST!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

http://etikuspenzugyek.hu/cikk/adot-2019-ben-is-kell-fizetni-de-sok-minden-valtozik

Dönts okosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

Ha hasznos találtad a fenti információkat, oszd meg ismerőseiddel, KATTINTS lent a megfelelő gombra Kérdéseidet pedig küldd el nekem vagy hívj fel!

(Szerző: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

Vissza

Címkék : nyugdíj, munka nyugdíj mellett, közhasznú nyugdíjas szövetkezet, közérdekű nyugdíjas szövetkezet, vállalkozás nyugdíj mellett, nyugdíj melletti munka járulékai, pénzügyi tanácsadás, minden a nyugdíjról táblázat, pénzügyek okosan

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek